Zm.: rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 24 lutego 2005 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni

Na podstawie art. 9 ust. 5 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 16 kwietnia 2004 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni (Dz. U. Nr 85, poz. 801) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w odnośniku nr 2:
a)
w lit. a dodaje się pkt 44-46 w brzmieniu:

"44) dyrektywy 2004/59/WE z dnia 23 kwietnia 2004 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG w zakresie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bromopropylatu (Dz. Urz. UE L 120 z 24.04.2004),

45) dyrektywy 2004/61/WE z dnia 26 kwietnia 2004 r. zmieniającej załączniki dyrektyw Rady 86/362/WE, 86/363/EWG i 90/642/EWG w zakresie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych środków ochrony roślin zabronionych do stosowania we Wspólnocie Europejskiej (Dz. Urz. UE L 127 z 29.04.2004),

46) dyrektywy Komisji 2004/95/WE z dnia 24 września 2004 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bifentryny i famoksadonu (Dz. Urz. UE L 301 z 28.09.2004);",

b)
w lit. b dodaje się pkt 33 w brzmieniu:

"33) dyrektywy 2004/61/WE z dnia 26 kwietnia 2004 r. zmieniającej dyrektywy 86/362/WE, 86/363/EWG i 90/642/EWG w zakresie najwyższych poziomów pozostałości dla pestycydów zabronionych do stosowania w Unii Europejskiej (Dz. Urz. UE L 127 z 29.04.2004);",

c)
w lit. c dodaje się pkt 27 w brzmieniu:

"27) dyrektywy 2004/61/WE z dnia 26 kwietnia 2004 r. zmieniającej dyrektywy 86/362/WE, 86/363/EWG i 90/642/EWG w zakresie najwyższych poziomów pozostałości dla pestycydów zabronionych do stosowania w Unii Europejskiej (Dz. Urz. UE L 127 z 29.04.2004);";

2)
po § 1 dodaje się § 1a-1c w brzmieniu:

"§ 1a. 1. Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni, określone w załącznikach do rozporządzenia mają zastosowanie do środków spożywczych przeznaczonych do wywozu do państw niebędących członkami Unii Europejskiej, z zastrzeżeniem ust. 2.

2. Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin określone w rozporządzeniu nie mają zastosowania w przypadkach, o których mowa w ust. 1, jeżeli:

1) państwo niebędące członkiem Unii Europejskiej wymaga poddania środka spożywczego pochodzenia roślinnego specjalnej obróbce w celu zapobieżenia wprowadzeniu organizmu szkodliwego na swoje terytorium lub

2) specjalna obróbka, o której mowa w pkt 1, jest konieczna dla ochrony środków spożywczych pochodzenia roślinnego przed organizmami szkodliwymi podczas składowania lub transportu tego środka spożywczego do państwa niebędącego członkiem Unii Europejskiej.

§ 1b. Najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin nie stosuje się, jeżeli środki spożywcze, o których mowa w rozporządzeniu, są przeznaczone do:

1) produkcji artykułów innych niż środki spożywcze przeznaczone do spożycia przez ludzi lub pasz dla zwierząt;

2) siewu lub sadzenia.

§ 1c. 1. W przypadku środków spożywczych suszonych lub przetworzonych, dla których szczegółowe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin nie zostały określone w załącznikach nr 1 i 2 do rozporządzenia, stosuje się dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin ustalone w tych załącznikach, z tym że poziomy te oblicza się, uwzględniając zagęszczenie wynikające z procesu suszenia albo przetwarzania, a także rozcieńczenie spowodowane przetwarzaniem.

2. W przypadku środków spożywczych wieloskładnikowych, dla których szczegółowe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin nie zostały określone w załącznikach nr 1, 2 i 3 do rozporządzenia, nie mogą one przekroczyć wartości określonych w tych załącznikach, z tym że poziomy te w środkach spożywczych wieloskładnikowych oblicza się, uwzględniając procentowy udział składników w danym środku spożywczym wieloskładnikowym oraz warunki określone w ust. 1.";

3)
w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a)
po tytule dodaje się zdanie w brzmieniu:

"Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które nie zostały wymienione w niniejszym załączniku, nie mogą przekraczać poziomu 0,01 mg/kg środka spożywczego.",

b)
w tabeli:
poz. 1 otrzymuje brzmienie:
1. 1,1-dichloro 2,2-bis (4-etylo-fenylo-)etan
0,01 owoce, warzywa
0,01 ziemniaki
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,01 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
po poz. 1 dodaje się poz. 1a w brzmieniu:
1a. 1,2-dichloroetan
0,01 owoce
0,01 warzywa
0,01 warzywa strączkowe
0,02 nasiona roślin oleistych
0,01 ziemniaki
0,02 herbata
0,02 chmiel
0,01 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 7 otrzymuje brzmienie:
7. ALDRYNA i DIELDRYNA
(łącznie - wyrażona jako dieldryna) 0,01 owoce
0,02 pasternak
0,01 pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste
0,02 ogórki
0,03 melon, arbuz
0,01 warzywa owocowe
0,01 warzywa liściowe i łodygowe
0,01 świeże zioła
0,01 warzywa strączkowe
0,02 nasiona roślin oleistych
0,01 ziemniaki
0,02 herbata
0,02 chmiel
0,01 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 12 otrzymuje brzmienie:
12. ARAMIT
2-(4-tert-butylofenoksy)-1-metyloetyl 2- 0,01 owoce, warzywa
chloroetylo siarczan 0,01 ziemniaki
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,01 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 21 otrzymuje brzmienie:
21. BARBAN
(wyrażony jako 3-chloroanilina) 0,05 owoce, warzywa
3-chlorofenylokarbaminian 4-chlorobut-2-ynylu 0,05 ziemniaki
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 28 otrzymuje brzmienie:
28. BIFENTRYNA
(Z)-(1RS,3RS)-3-(2-chloro-3,3,3- 0,1 owoce cytrusowe
trifluoroprop-1-enylo)-2,2- 0,3 owoce ziarnkowe
dimetylocyklopropanokarboksylan 0,2 owoce pestkowe
2-metylobifenyl-3-ilometylu 0,2 winogrona
0,5 truskawki
0,3 jeżyny, maliny
0,05 pozostałe owoce jagodowe
0,1 banany
0,05 warzywa korzeniowe i bulwiaste
0,2 pomidory, papryka, oberżyna
0,1 ogórki, korniszony, cukinia
0,2 brokuły, kalafiory
1 kapusta głowiasta, brukselka
2 sałata, rzeżucha ogrodowa, roszpunka warzywna, skarole
0,5 fasola w strąku
0,1 groch w strąku
0,05 pozostałe warzywa strączkowe
0,1 nasiona roślin oleistych
0,05 orzechy
0,05 ziemniaki
5 herbata
10 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 36 otrzymuje brzmienie:
36. BROMOPROPYLAT
4,4'-dibromobenzilan izopropylu 2,0 owoce cytrusowe
2,0 owoce ziarnkowe
0,05 owoce pestkowe
2,0 winogrona
0,05 truskawki
0,05 pozostałe owoce jagodowe
0,05 pozostałe owoce
1,0 pomidory
0,05 pozostałe warzywa
1,0 fasola w strąku
0,05 pozostałe warzywa strączkowe
0,05 ziemniaki
0,05 orzechy
0,1 nasiona roślin oleistych
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 41 otrzymuje brzmienie:
41. CHLORDAN
(suma cis- i trans-chlordanu) 0,01 owoce
1,2,4,5,6,7,8,8-oktachloro-3a,4,7,7a- 0,01 warzywa
tetrahydro-4,7-metanoidan 0,01 warzywa strączkowe
0,02 nasiona roślin oleistych
0,01 ziemniaki
0,02 herbata
0,02 chmiel
0,01 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 46 otrzymuje brzmienie:
46. CHLOROBENZYLAT
4,4'-dichlorobenzilan etylu 0,02 owoce, warzywa
0,02 ziemniaki
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,02 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 48 otrzymuje brzmienie:
48. CHLOROBUFAM
(wyrażone jako 3-chloroanilina) 0,05 owoce, warzywa
3-chlorofenylokarbaminian 1-metyloprop-2-ynylu 0,05 ziemniaki
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 49 otrzymuje brzmienie:
49. CHLOROFENSON
4-chlorobenzenosulfonian 4-chlorofenylu 0,01 owoce, warzywa
0,01 ziemniaki
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,01 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 50 otrzymuje brzmienie:
50. CHLOROKSURON
3-[4-(4-chlorofenoksy)fenylo]-1,1-dimetylo 0,05 owoce, warzywa
mocznik 0,05 ziemniaki
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 52 otrzymuje brzmienie:
52. CHLOROPIRYFOS METYLOWY
tiofosforan O-3,5,6-trichloropiryd-2-ilo-O,O- 0,3 cytryny
di-metylu 1,0 mandarynki
0,5 pomarańcze
0,05 pozostałe owoce cytrusowe
0,5 owoce ziarnkowe
0,5 truskawki, brzoskwinie
0,2 winogrona
0,05 pozostałe owoce
0,5 pomidory, papryka
0,05 pozostałe warzywa
0,05 ziemniaki
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 58 otrzymuje brzmienie:
58. CYAZOFAMID
4-chloro-2-cyjano-N,N-dimetylo-5-(4- 0,01 owoce cytrusowe
metylofenylo)-1H-imidazolo-1-sulfonamid 0,01 owoce pestkowe, owoce ziarnkowe
0,5 winogrona
0,01 truskawki
0,01 owoce jagodowe
0,01 pozostałe owoce
0,01 warzywa korzeniowe i bulwiaste
0,2 pomidory
0,01 pozostałe warzywa owocowe
0,1 melon
0,1 ogórek
0,01 pozostałe warzywa
0,01 warzywa strączkowe
0,02 nasiona roślin oleistych
0,01 ziemniaki
0,02 herbata
0,02 chmiel
0,01 orzechy
0,02 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 71 otrzymuje brzmienie:
71. 2,4-DB
kwas 4-(2,4-dichlorofenoksy)butanowy 0,05 owoce
0,05 warzywa
0,05 warzywa strączkowe
0,05 nasiona roślin oleistych
0,05 ziemniaki
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 81 otrzymuje brzmienie:
81. DIALAT
(suma dialatu i trialatu w przeliczeniu na 0,05 owoce, warzywa
trialat) 0,05 ziemniaki
diizopropylotiokarbaminian S-2,3- 0,1 herbata
dichloroallilu 0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 118 otrzymuje brzmienie:
118. ETOKSYSULFURON
1-(4,6-dimetoksypirymidyn-2-il-3(2- 0,05 owoce, warzywa
etoksyfenoksysulfonylo))mocznik 0,05 warzywa strączkowe
0,05 nasiona roślin oleistych
0,05 ziemniaki
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
po poz. 118 dodaje się poz. 118a w brzmieniu:
118a. ETYLENU TLENEK
(suma tlenku etylenu i 2-chloroetanolu 0,1 owoce
wyrażona jako tlenek etanolu) 0,1 warzywa
0,1 warzywa strączkowe
0,2 nasiona roślin oleistych
0,1 ziemniaki
0,2 herbata
0,2 chmiel
0,1 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 119 otrzymuje brzmienie:
119. FAMOKSADON
3-anilino-5-metyl-5-(4-fenoksyfenol)-1,3- 0,02 owoce cytrusowe
oksazolidin-2,4-dion 2 winogrona
0,02 pozostałe owoce
1 pomidory
0,2 oberżyna, ogórki, korniszony, cukinia
0,3 melony
0,02 pozostałe warzywa
0,05 nasiona roślin oleistych
0,02 orzechy
0,02 ziemniaki
0,05 herbata
0,05 chmiel
0,02 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 145 otrzymuje brzmienie:
145. FORAMSULFURON
1-(4,6-dimetoksypirymidyn-2-ilo)-3-(2- 0,01 owoce, warzywa
dimetoksykarbamoilo-5- 0,01 warzywa strączkowe
formamidofenylosulfonylo) mocznik 0,01 nasiona roślin oleistych
0,01 ziemniaki
0,05 herbata
0,05 chmiel
0,01 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 156 otrzymuje brzmienie:
156. HEKSACHLOROCYKLOHEKSAN (HCH)
(suma wszystkich izomerów, z wyjątkiem 0,01 owoce
izomeru gamma-) 0,01 warzywa
0,01 warzywa strączkowe
0,02 nasiona roślin oleistych
0,01 ziemniaki
0,02 herbata
0,02 chmiel
0,01 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
uchyla się poz. 157,
poz. 159 otrzymuje brzmienie:
159. HEKSACHLOROBENZEN (HCB) 0,01 owoce
0,01 warzywa
0,01 warzywa strączkowe
0,02 nasiona roślin oleistych
0,01 ziemniaki
0,02 herbata
0,02 chmiel
0,01 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 168 otrzymuje brzmienie:
168. IMAZAMOKS
kwas (RS)-2-(4-izopropylo-4-metylo-5-okso-2- 0,05 owoce, warzywa
imidazolin-2-ylo)-5-metoksymetylonikotynowy 0,05 warzywa strączkowe
0,05 nasiona roślin oleistych
0,05 ziemniaki
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 193 otrzymuje brzmienie:
193. LINURON
3-(3,4-dichlorofenylo)-1-metoksy-1-metylo 0,05 owoce
mocznik 0,2 pasternak
0,2 marchew
0,2 pietruszka, korzeń
0,5 seler
0,05 pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste
0,05 pozostałe warzywa
1,0 pietruszka, nać
1,0 seler naciowy
0,05 pozostałe świeże zioła
0,1 fasola łuskana
0,1 groch łuskany
0,05 pozostałe warzywa strączkowe
0,05 orzechy
0,1 nasiona roślin oleistych
0,05 ziemniaki
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 210 otrzymuje brzmienie:
210. METOKSYCHLOR (DMDT)
1,1,1-trichloro-2,2-bis(4-metoksyfenylo)etan 0,01 owoce, warzywa
0,01 ziemniaki
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,01 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
po poz. 220 dodaje się poz. 220a w brzmieniu:
220a. NITROFEN
eter 2,4-dichlorofenylowo-4-nitrofenylowy 0,01 owoce
0,01 warzywa
0,01 warzywa strączkowe
0,02 nasiona roślin oleistych
0,01 ziemniaki
0,02 herbata
0,02 chmiel
0,01 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 222 otrzymuje brzmienie:
222. OKSADIARGIL
5-tetra-butylo-3-[2,4-dichloro-5-(prop-2- 0,01 owoce
ynyloksy)fenylo]3H-1,3,4-oksadiazol-2-on 0,01 warzywa
0,01 warzywa strączkowe
0,01 nasiona roślin oleistych
0,01 ziemniaki
0,05 herbata
0,05 chmiel
0,01 orzechy
0,01 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 225 otrzymuje brzmienie:
225. OKSASULFURON
2-[3-(4,6-dimetylopirymidyn-2-ylo)- 0,05 owoce, warzywa
ureidosulfonylo]benzoesan oksetan-3-ylu 0,05 warzywa strączkowe
0,05 nasiona roślin oleistych
0,05 ziemniaki
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 232 otrzymuje brzmienie:
232. PENDIMETALINA
N-(1-etylopropylo)-3,4-dimetylo-2,6- 0,05 owoce
dinitrobenzenoamina 0,2 marchew, chrzan, pasternak, pietruszka korzeń
0,05 pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste
0,05 pozostałe warzywa
0,2 warzywa strączkowe
0,05 warzywa strączkowe suszone
0,1 nasiona roślin oleistych
0,05 ziemniaki
0,1 herbata
0,1 chmiel
0,05 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
poz. 241 otrzymuje brzmienie:
241. PROCYMIDON
N-(3,5-dichlorofenylo)-1,2-dimetylo-1,2- 0,02 owoce cytrusowe
cyklopropanodikarboksyimid 1,0 gruszki
10,0 maliny
5,0 winogrona, truskawki, kiwi
0,02 wiśnie
2,0 pozostałe owoce pestkowe
0,02 pozostałe owoce
0,02 warzywa korzeniowe
0,2 cebula, czosnek
1,0 ogórki
2,0 pomidory, papryka
5,0 warzywa liściowe i łodygowe
0,02 pozostałe warzywa
2,0 groch w strąku
1,0 fasola w strąku
0,3 fasola
0,02 pozostałe warzywa strączkowe
1,0 nasiona roślin oleistych
0,02 ziemniaki
0,1 herbata
0,05 orzechy
0,1 chmiel
0,02 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
dodaje się poz. 295 w brzmieniu:
295. ZWIĄZKI RTĘCI
(suma związków rtęci wyrażona jako rtęć) 0,01 owoce
0,01 warzywa
0,01 warzywa strączkowe
0,02 nasiona roślin oleistych
0,01 ziemniaki
0,02 herbata
0,02 chmiel
0,01 pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
c)
uchyla się uwagi pod tabelą;
4)
w załączniku nr 2 do rozporządzenia:
a)
po tytule dodaje się zdanie w brzmieniu:

"Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które nie zostały wymienione w niniejszym załączniku, nie mogą przekraczać poziomu 0,01 mg/kg środka spożywczego.",

b)
w części A w tabeli:
po poz. 1 dodaje się poz. 1a i 1b w brzmieniu:
1a. 1,2-dibromoetan 0,01 ziarno zbóż
1b. 1,2-dichloroetan 0,01 ziarno zbóż
po poz. 23 dodaje się poz. 23a w brzmieniu:
23a. BINAPAKRYL 0,01 ziarno zbóż
3-metylobut-2-enian 2,4-dinitro-6-sec-butylofenylu
po poz. 73 dodaje się poz. 73a w brzmieniu:
73a. DINOSEB 0,01 ziarno zbóż
4,6-dinitro-2-sec-butylofenol
po poz. 83 dodaje się poz. 83a w brzmieniu:
83a. ETYLENU TLENEK 0,02 ziarno zbóż
(suma tlenku etylenu i 2-chloroetanolu wyrażony jako tlenek etylenu)
po poz. 121 dodaje się poz. 121a w brzmieniu:
121a. KAMFECHLOR 0,1 ziarno zbóż
(mieszanina chlorowanych kamfenów zawierająca 67-69 % chloru)
po poz. 150 dodaje się poz. 150a w brzmieniu:
150a. NITROFEN 0,01 ziarno zbóż
eter 2,4-dichlorofenylowo-4-nitrofenylowy
dodaje się poz. 202 w brzmieniu:
202. ZWIĄZKI RTĘCI 0,01 ziarno zbóż
5)
w załączniku nr 3 do rozporządzenia:
a)
po tytule dodaje się zdanie w brzmieniu:

"Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które nie zostały wymienione w niniejszym załączniku, nie mogą przekraczać poziomu 0,01 mg/kg środka spożywczego.",

b)
w części A w tabeli:
po poz. 1 dodaje się poz. 1a w brzmieniu:
1a. 1,2-dichloroetan 0,1 0,1 0,1
po poz. 8 dodaje się poz. 8a w brzmieniu:
8a. BINAPAKRYL 0,01 0,01 0,01
3-metylobut-2-enian 2,4-dinitro-6-sec-butylofenylu
po poz. 28 dodaje się poz. 28a w brzmieniu:
28a. ETYLENU TLENEK 0,02 0,02 0,02
(suma tlenku etylenu i 2-chloroetanolu wyrażony jako tlenek etylenu)
po poz. 37 dodaje się poz. 37a i 37b w brzmieniu:
37a. KAMFECHLOR 0,05 z 0,01
(mieszanina chlorowanych kamfenów zawierająca 67-69 % chloru) wyjątkiem drobiu
37b. KAPTAN 0,01 0,01 0,01
N-(trichlorometylotio)cyklo-heks-4-ene-1,2-dikarboksymid
po poz. 44 dodaje się poz. 44a w brzmieniu:
44a. NITROFEN 0,01 0,01 0,01
eter 2,4-dichlorofenylowo-4-nitrofenylowy
dodaje się poz. 59 w brzmieniu:
59. ZWIĄZKI RTĘCI 0,01 0,01 0,01
(suma związków rtęci)
c)
w części B w tabeli po poz. 21 dodaje się poz. 21a w brzmieniu:
21a. DINOSEB 0,01 0,01 0,01
4,6-dinitro-2-sec-butylofenol
§  2.
Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych pochodzenia roślinnego lub na ich powierzchni, określone w poz. 28 i 119 tabeli zawartej w załączniku nr 1 do rozporządzenia, w brzmieniu określonym niniejszym rozporządzeniem, stosuje się od dnia 26 marca 2005 r.
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 134, poz. 1439).

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2005.48.460

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni.
Data aktu: 24/02/2005
Data ogłoszenia: 25/03/2005
Data wejścia w życie: 26/03/2005, 09/04/2005