Wymagania co do jakości masła i odtłuszczonego mleka w proszku zakupywanych w ramach interwencji przez Agencję Rynku Rolnego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 27 czerwca 2002 r.
w sprawie wymagań co do jakości masła i odtłuszczonego mleka w proszku zakupywanych w ramach interwencji przez Agencję Rynku Rolnego.

..................................................

Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX

Zmiany niniejszego rozporządzenia, wprowadzone przez § 1 rozporządzenia z dnia 10 lipca 2003 r. (Dz. U. 03.134.1263), które wchodzą w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej, nie zostały naniesione na tekst, gdyż data wejścia w życie tych zmian jest późniejsza niż data utraty mocy przez niniejsze rozporządzenie.

..................................................

Na podstawie art. 24 ust. 3 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o regulacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. Nr 129, poz. 1446 i Nr 154, poz. 1797) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Agencja Rynku Rolnego dokonuje zakupu interwencyjnego masła, które spełnia łącznie następujące kryteria:
1)
zostało wyprodukowane nie wcześniej niż 23 dni przed dniem, w którym upływa termin składania ofert określony w ogłoszeniu o przetargu,
2)
odpowiada wymaganiom co do jakości określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§  2. 
Agencja Rynku Rolnego dokonuje zakupu interwencyjnego odtłuszczonego mleka w proszku, które spełnia łącznie następujące kryteria:
1)
zostało wyprodukowane nie wcześniej niż 30 dni przed datą złożenia oferty sprzedaży przez oferenta albo 30 przed dniem, w którym upływa termin składania ofert określony w ogłoszeniu o przetargu,
2)
odpowiada wymaganiom co do jakości określonym w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
§  3. 
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1  1

WYMAGANIA CO DO JAKOŚCI MASŁA KUPOWANEGO W RAMACH INTERWENCJI

Lp. Cechy jakościowe Wymagania co do jakości
1 2 3
1 Surowiec śmietanka pasteryzowana, nieukwaszona lub ukwaszona, otrzymana z surowego mleka krowiego zawierającego w 1 ml nie więcej niż 100.000 drobnoustrojów oznaczonych metodą płytkową w temperaturze 30°C i nie więcej niż 400.000 komórek somatycznych oznaczonych metodą ilościową
2 Wygląd bardzo dobry (jednostka równomiernie sucha) lub dobry (lekko odbiegający od bardzo dobrego)
3 Konsystencja bardzo dobra (jednostka nadająca się dobrze do smarowania) lub dob
ra (lekko odbiegająca od bardzo dobrej)
4 Smak i zapach bardzo dobry (czysty, przyjemny aromat) lub dobry (lekko odbiegający od bardzo dobrego)
5 Dyspersja wody co najmniej 4 punkty przyznane wg metody określonej w normie IDF 112A:19891)
6 Zawartość tłuszczu nie mniej niż 82%
7 Zawartość wody nie więcej niż 16%
8 Zawartość suchej masy beztłuszczowej nie więcej niż 2%
9 Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych nie więcej niż 1,2 mmol/100 g tłuszczu
10 Liczba nadtlenkowa nie więcej niż 0,3 meq tlenu/1.000 g tłuszczu
11 Tłuszcz niemleczny niewykrywalny w analizie trójglicerydów
12 Znaczniki (w szczególności: sterole, wanilina, ester etylowy kwasu karotenowego, trójglicerydy kwasu enantowego) niewykrywalne
13 Poziom skażenia promieniotwórczego 134Cs i 137Cs nie więcej niż 600 Bq/kg
14 Obecność bakterii z grupy coli nieobecne w 1 g
1) Norma Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej FIL/IDF - IDF Standard 112A:1989. Butter, Determination of water dispersion value.

ZAŁĄCZNIK Nr  2  2

WYMAGANIA CO DO JAKOŚCI ODTŁUSZCZONEGO MLEKA W PROSZKU KUPOWANEGO W RAMACH INTERWENCJI

Cechy jakościowe Wymagania co do jakości
1 2 3
1 Surowiec surowe mleko krowie zawierające w 1 ml nie więcej niż 100.000 drobnoustrojów oznaczonych metodą płytkową w temperaturze 30°C i nie więcej niż 400.000 komórek somatycznych oznaczonych metodą ilościową
2 Wygląd barwa biała lub lekko żółtawa, proszek bez zanieczyszczeń i cząstek barwnych
3 Smak i zapach czysty
4 Zawartość wody nie więcej niż 3,5%
5 Zawartość tłuszczu nie więcej niż 1,00%
6 Zawartość białka nie mniej niż 31,4% w suchej masie beztłuszczowej
7 Kwasowość miareczkowa

(w mililitrach 0,1 normalnego NaOH)

nie więcej niż 19,5 ml
8 Współczynnik rozpuszczalności nie więcej niż 0,5 ml (24°C)
9 Zawartość mleczanów w 100 g nie więcej niż 150 mg
10 Test na fosfatazę ujemny, nie więcej niż 4 µg fenolu/1 ml odtworzonego mleka
11 Cząstki przypalone minimum dysk B, tj. nie więcej niż 15,0 mg
12 Ogólna liczba drobnoustrojów w 1 g nie więcej niż 40.000
13 Obecność bakterii z grupy coli nieobecne w 1 g
14 Obecność maślanki niedopuszczalna
15 Obecność serwatki podpuszczkowej niedopuszczalna
16 Obecność serwatki kwasowej niedopuszczalna
17 Obecność antybiotyków niedopuszczalna
18 Poziom skażenia promieniotwórczego 134Cs i 137Cs nie więcej niż 370 Bq/kg
1 Załącznik nr 1 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 10 lipca 2003 r. (Dz.U.03.134.1263) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 sierpnia 2003 r.
2 Załącznik nr 2 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 10 lipca 2003 r. (Dz.U.03.134.1263) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 sierpnia 2003 r.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2002.98.888

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wymagania co do jakości masła i odtłuszczonego mleka w proszku zakupywanych w ramach interwencji przez Agencję Rynku Rolnego.
Data aktu: 27/06/2002
Data ogłoszenia: 03/07/2002
Data wejścia w życie: 03/07/2002