Ustanowienie obowiązku pobierania opłaty celnej dodatkowej od niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI
z dnia 2 kwietnia 2002 r.
w sprawie ustanowienia obowiązku pobierania opłaty celnej dodatkowej od niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Na podstawie art. 4 ust. 2 i 2a ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 i z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Do dnia 31 grudnia 2002 r. ustanawia się obowiązek pobierania opłaty celnej dodatkowej od towarów rolnych wymienionych w załączniku do rozporządzenia, przywożonych na polski obszar celny i zgłaszanych organom celnym w celu dopuszczenia do obrotu, jeżeli jednostkowa cena importowa tego towaru jest niższa od ceny progu określonej w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 lutego 2002 r. w sprawie określenia cen progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy (Dz. U. Nr 16, poz. 153).
§  2. 
Opłaty celnej dodatkowej, o której mowa w § 1, nie nakłada się na towary rolne:
1)
przywożone na polski obszar celny na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 grudnia 2001 r. w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 151, poz. 1688),
2)
określone w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 12 listopada 2001 r. w sprawie wyłączenia stosowania opłaty celnej dodatkowej na przywóz niektórych towarów rolnych (Dz. U. Nr 135, poz. 1515).
§  3. 
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK  1

WYKAZ TOWARÓW ROLNYCH, OBJĘTYCH OBOWIĄZKIEM POBIERANIA OPŁATY CELNEJ DODATKOWEJ

Kod PCN Wyszczególnienie
0105 Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki:
- O masie nieprzekraczającej 185 g:
0105 11 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i

trzecim pokoleniu:

0105 11 11 0 - - - - Nioski
0105 11 19 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0 - - - - Nioski
0105 11 99 0 - - - - Pozostałe
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami ł łapami, znane jako

"kurczaki 83%"

0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc,

wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej

prezentowane

0207 12 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc,

wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej

prezentowane

0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe
- Z indyków:
0207 24 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc,

wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej

prezentowane

0207 25 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc,

wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej

prezentowane

0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami

i łapami, znane jako "kaczki 85%"

0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj,

serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub

inaczej prezentowane

- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami,

znane jako "gęsi 82%"

0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i

żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%"

lub inaczej prezentowane

0207 32 90 0 - - - Perliczki
0207 33 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj,

serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub

inaczej prezentowane

- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami,

znane jako "gęsi 82%"

0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i

żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%"

lub inaczej prezentowane

0207 33 90 0 - - - Perliczki
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
0408 11 80 0 - - - Pozostałe
- Pozostałe:
0408 91 - - Suszone:
0408 91 80 0 - - - Pozostałe
0408 99 - - Pozostałe:
0408 99 80 0 - - - Pozostałe
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże:
0603 10 10 - - Róże:
0603 10 10 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października
0603 10 10 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja
0603 10 50 - - Chryzantemy:
0603 10 50 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października
0603 10 50 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja
0702 00 00 Pomidory, świeże lub chłodzone:
0702 00 00 2 - Od 1 do 30 kwietnia
0702 00 00 3 - Od 1 do 14 maja
0702 00 00 5 - Od 15 do 31 maja
0702 00 00 7 - Od 1 czerwca do 30 września
0702 00 00 8 - Od 1 do 31 października
0702 00 00 9 - Od 1 listopada do 31 grudnia
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
0707 00 05 - Ogórki:
0707 00 05 3 - - Od 1 marca do 30 kwietnia
0707 00 05 5 - - Od 1 do 15 maja
0707 00 05 6 - - Od 16 maja do 30 września
0707 00 05 7 - - Od 1 do 31 października
0707 00 05 8 - - Od 1 do 10 listopada
0707 00 05 9 - - Od 11 listopada do 31 grudnia
1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):
1001 90 - Pozostałe:
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z

pszenicą (meslin):

1001 90 91 - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą

(meslin):

1001 90 91 1 - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej
1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna:
- Mąka pszenna:
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza
1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
1102 10 00 0 - Mąka żytnia
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 10 - Pomidory, całe lub w kawałkach:
2002 10 10 0 - - Bez skórek
2002 10 90 0 - - Pozostałe
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy mniejszej niż 12%:
2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nie

większej niż 30%:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg:

2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg

2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 199 kg

2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

- - O zawartości suchej masy większej niż 30%:
2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1

kg:

2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg

2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 199 kg

2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2106 90 - Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
- - - Pozostałe:
2106 90 59 0 - - - - Pozostałe
2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane:
2302 30 - Pszenne:
2302 30 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%,

których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie

przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część,

która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub

więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

2302 30 90 0 - - Pozostałe
2302 40 - Z innych zbóż:
2302 40 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%,

których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie

przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część,

która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub

więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

2302 40 90 0 - - Pozostałe
1 Załącznik:

- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 20 czerwca 2002 r. (Dz.U.02.96.859) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 lipca 2002 r.

- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 19 lipca 2002 r. (Dz.U.02.122.1045) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 sierpnia 2002 r.

- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 9 września 2002 r. (Dz.U.02.151.1255) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 września 2002 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024