Określenie wielkości progowych dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 11 lipca 2001 r.
w sprawie określenia wielkości progowych dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Na podstawie art. 6 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 i z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się do dnia 31 grudnia 2001 r. wielkości progowe dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy, określone w załączniku do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WIELKOŚCI PROGOWE DLA NIEKTÓRYCH TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY

KOD PCN Nazwa towaru Jednostka miary Wielkości progowe
1 2 3 4
0102 Bydło żywe: t 505
0102 90 - Pozostałe:
- - Gatunki domowe:
0102 90 05 0 - - - O masie nieprzekraczającej 80 kg
- - - O masie powyżej 80 kg, ale nieprzekraczającej 160 kg:
0102 90 21 0 - - - - Rzeźne
0102 90 29 0 - - - - Pozostałe
- - - O masie powyżej 300 kg:
- - - - Krowy:
0102 90 61 0 - - - - - Rzeźne
0102 90 69 0 - - - - - Pozostałe
- - - - Pozostałe:
0102 90 71 0 - - - - - Rzeźne
0102 90 79 0 - - - - - Pozostałe
0103 Trzoda chlewna żywa: t 24,0
- Pozostałe:
0103 91 - - O masie poniżej 50 kg:
0103 91 10 0 - - - Gatunki domowe
0103 92 - - O masie 50 kg lub większej:
- - - Gatunki domowe:
0103 92 11 0 - - - - Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o masie 160 kg lub większej
0103 92 19 0 - - - - Pozostałe
0104 Owce i kozy żywe: t 6
0104 10 - Owce:
- - Pozostałe:
0104 10 30 0 - - - Jagnięta (do jednego roku życia)
0104 10 8O 0 - - - Pozostałe
0104 20 - Kozy:
0104 20 90 0 - - Pozostałe
0105 Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus , kaczki, gęsi, indyki i perliczki: t 930
- O masie nieprzekraczającej 185 g:
0105 11 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus :
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i trzecim pokoleniu:
0105 11 11 0 - - - - Nioski
0105 11 19 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0 - - - - Nioski
0105 11 99 0 - - - - Pozostałe
0105 12 00 0 - - Indyki t 1.443,00
0105 19 - - Pozostałe:
0105 19 20 0 - - - Gęsi
0105 19 90 0 - - - Kaczki i perliczki
- Pozostałe:
0105 92 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie nieprzekraczającej 2000 g
0105 93 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie powyżej 2000 g
0105 99 - - Pozostałe:
0105 99 10 0 - - - Kaczki
0105 99 20 0 - - - Gęsi
0105 99 30 0 - - - Indyki
0105 99 50 0 - - - Perliczki
0201 Mięso wołowe świeże lub chłodzone: t 70
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze
0201 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane"
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone
0201 20 90 0 - - Pozostałe
0201 30 00 0 - Bez kości
0202 Mięso wołowe mrożone: t 370
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze
0202 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane"
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone
0202 20 90 0 - - Pozostałe
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy
0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki
0202 30 90 0 - - Pozostałe
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: t 47.164
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: t 31.791
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus :
0207 11 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%"
0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"
0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane
0207 12 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"
0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane
0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł
0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątroby
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł
0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątroby
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe
- Z indyków:
0207 24 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"
0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane
0207 25 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i
żołądkami, znane jako "indyki 80%"
0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane
jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane
0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł
O207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątroby
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł
0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątroby
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%"
0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i
żołądkami, znane jako "kaczki 70%"
0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane
- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"
0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i
żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane
0207 32 90 0 - - - Perliczki
0207 33 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i
żołądkami, znane jako "kaczki 70%"
0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane
- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"
0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i
żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane
0207 33 90 0 - - - Perliczki
0207 34 - - Otłuszczone wątroby, świeże lub chłodzone:
0207 34 10 0 - - - Z gęsi
0207 34 90 0 - - - Z kaczek
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0 - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie
0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone wątroby kacze
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe
0401 Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru ani innego t 3.140
środka słodzącego:
0401 10 - O zawartości tłuszczu w masie nie wyższej niż 1%:
0401 10 10 0 - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów
0401 10 90 0 - - Pozostałe
0401 20 - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 1%, ale nie wyższej niż 6%:
- - Nieprzekraczającej 3%:
0401 20 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów
0401 20 19 0 - - - Pozostałe
- - Powyżej 3%:
0401 20 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów
0401 20 99 0 - - - Pozostałe
0401 30 - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 6%:
- - Nieprzekraczającej 21%:
0401 30 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów
0401 30 19 0 - - - Pozostałe
- - Powyżej 21%, ale nie wyższej niż 45%:
0401 30 31 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów
0401 30 39 0 - - - Pozostałe
- - Powyżej 45%:
0401 30 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów
0401 30 99 0 - - - Pozostałe
0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: t 11.071
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie
nieprzekraczającej 1,5%:
- - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
0402 10 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 10 19 0 - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 10 99 0 - - - Pozostałe
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%:
0402 21 - - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 27%:
0402 21 11 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg:
0402 21 11 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe
- - - - Pozostałe:
0402 21 17 - - - - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 11%:
0402 21 17 1 - - - - - - Dla niemowląt
0402 21 17 9 - - - - - - Pozostałe
0402 21 19 - - - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11%, ale nieprzekraczającej 27%:
0402 21 19 1 - - - - - - Dla niemowląt
0402 21 19 9 - - - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:
0402 21 91 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg:
0402 21 91 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe
0402 21 99 - - - - Pozostałe:
0402 21 99 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe
0402 29 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 27%:
0402 29 11 0 - - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o
zawartości netto nieprzekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%
- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0 - - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 29 19 0 - - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:
0402 29 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 29 99 0 - - - - Pozostałe
- Pozostałe:
0402 91 - - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 8%:
0402 91 11 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 91 19 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 8%, ale nieprzekraczającej 10%:
0402 91 31 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 91 39 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%, ale nieprzekraczającej 45%:
0402 91 51 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 91 59 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%:
0402 91 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 91 99 0 - - - - Pozostałe
0402 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 9,5%:
0402 99 11 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 99 19 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 9,5%, ale nieprzekraczającej 45%:
0402 99 31 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 99 39 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%:
0402 99 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 99 99 0 - - - - Pozostałe
0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: t 43.348
0403 10 - Jogurt:
- - Niearomatyzowany ani niezawierający dodatku owoców, orzechów lub kakao:
- - - Niezawierający dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie:
0403 10 11 0 - - - - Nieprzekraczającej 3 %
0403 10 13 0 - - - - Powyżej 3%, ale nieprzekraczającej 6%
0403 10 19 0 - - - - Powyżej 6 %
- - - Pozostały, o zawartości tłuszczu w masie:
0403 10 31 0 - - - - Nieprzekraczającej 3 %
0403 10 33 0 - - - - Powyżej 3%, ale nieprzekraczającej 6%
0403 10 39 0 - - - - Powyżej 6 %
- - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao:
- - - W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie:
0403 10 51 0 - - - - Nieprzekraczającej 1,5%
0403 10 53 0 - - - - Powyżej 1,5%, ale nieprzekraczającej 27%
0403 10 59 0 - - - - Powyżej 27%
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie:
0403 10 91 0 - - - - Nieprzekraczającej 3%
0403 10 93 0 - - - - Powyżej 3%, ale nieprzekraczającej 6%
0403 10 99 0 - - - - Powyżej 6%
0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: t 6.997
0405 10 - Masło:
- - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 85%:
- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg
0405 10 19 0 - - - - Pozostałe
0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane
0405 10 50 0 - - - Masło z serwatki
0405 10 90 0 - - Pozostałe
0405 20 - Produkty mleczarskie do smarowania:
0405 20 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 39% i więcej, ale mniej niż 60 %
0405 20 30 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 60% i więcej, ale nieprzekraczającej 75 %
0405 20 90 0 - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 75%, ale mniej niż 80%
0405 90 - Pozostałe:
0405 90 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i więcej oraz o zawartości wody w masie poniżej 0,5%
0405 90 90 0 - - Pozostałe
0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane: mln szt. 14,2
- Drobiu:
0407 00 30 0 - - Pozostałe
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
0408 11 80 0 - - - Pozostałe t 634
0408 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
0408 19 81 0 - - - - Ciekłe t 347
0408 19 89 0 - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi t 1,2
- Pozostałe:
0408 91 - - Suszone:
0408 91 80 0 - - - Pozostałe t 251
0408 99 - - Pozostałe:
0408 99 80 0 - - - Pozostałe t 126
0409 00 00 0 Miód naturalny t 1.847
0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, t 6
świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:
0504 00 00 1 - Żołądki drobiowe
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże:
0603 10 10 - - Róże:
0603 10 10 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października t 1.945
0603 10 10 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja t 3.108
0613 10 20 - - Goździki:
0603 10 20 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października t 98
0603 10 20 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja t 386
0603 10 50 - - Chryzantemy:
0603 10 50 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października t 1.996
0603 10 50 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja t 1.777
0702 00 00 Pomidory, świeże lub chłodzone: t 58.572
0702 00 00 1 - Od 1 stycznia do 31 marca
0702 00 00 2 - Od 1 do 30 kwietnia
0702 00 00 3 - Od 1 do 14 maja
0702 00 00 5 - Od 15 do 31 maja
0702 00 00 7 - Od 1 czerwca do 30 września
0702 00 00 8 - Od 1 do 31 października
0702 00 00 9 - Od 1 listopada do 31 grudnia
0704 Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone:
0704 10 00 - Kalafiory i brokuły głowiaste: t 3.311
0704 10 00 1 - - Od 1 stycznia do 14 kwietnia
0704 10 00 3 - - Od 15 kwietnia do 31 maja
0704 10 00 5 - - Od 1 czerwca do 30 listopada
0704 10 00 9 - - Od 1 grudnia do 31 grudnia
0704 20 00 0 - Brukselka t 23
0704 90 - Pozostałe: t 5.383
0704 90 10 0 - - Biała kapusta i czerwona kapusta
0704 90 90 0 - - Pozostałe
0705 Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone: t 2.615
- Sałata:
0705 11 00 - - Sałata głowiasta:
0705 11 00 1 - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0705 11 00 3 - - - Od 1 kwietnia do 30 listopada
0705 11 00 9 - - - Od 1 grudnia do 31 grudnia
0705 19 00 0 - - Pozostała
- Cykoria:
0705 21 00 0 - - Endywia (Cichorium intybus var. Foliosum)
0705 29 00 0 - - Pozostała
0706 Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone:
0706 10 00 0 - Marchew i rzepa t 20.968
0706 90 - Pozostałe: t 7.451
0706 90 10 0 - - Selery (korzeniowe lub niemieckie)
0706 9O 30 0 - - Chrzan (Cochlearia armoracia)
0706 90 90 0 - - Pozostałe
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
0707 00 05 - Ogórki: t 10.221
0707 00 05 1 - - Od 1 stycznia do końca lutego
0707 00 05 3 - - Od 1 marca do 30 kwietnia
0707 00 05 5 - - Od 1 do 15 maja
0707 00 05 6 - - Od 16 maja do 30 września
0707 00 05 7 - - Od 1 do 31 października
0707 00 05 8 - - Od 1 do 10 listopada
0707 00 05 9 - - Od 11 listopada do 31 grudnia
0707 00 90 0 - Korniszony t 14
0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone: t 6.876
0710 10 00 0 - Ziemniaki
- Warzywa strączkowe, nawet łuskane:
0710 21 00 0 - - Groch (Pisum sativum)
0710 22 00 0 - - Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.)
0710 29 00 0 - - Pozostałe
0710 30 00 0 - Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy
0710 80 - Pozostałe warzywa:
- - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:
0710 80 51 0 - - - Słodka papryka
0710 80 59 0 - - - Pozostałe
- - Grzyby:
0710 80 61 0 - - - Z rodzaju Agaricus
0710 80 69 0 - - - Pozostałe
0710 80 70 0 - - Pomidory
0710 80 85 0 - - Szparagi
0710 80 95 0 - - Pozostałe
0710 90 00 0 - Mieszanki warzyw
0712 Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone: t 6.632
0712 20 00 0 - Cebula
0712 30 00 0 - Grzyby i trufle
0712 90 - Inne warzywa; mieszanki warzyw:
0712 90 05 0 - - Ziemniaki, nawet cięte w kawałki lub plasterki, ale dalej nieprzetworzone
- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata):
0712 90 11 0 - - - Odmiany siewne
0712 90 19 0 - - - Pozostałe
0712 90 30 0 - - Pomidory
0712 90 50 0 - - Marchew
0712 90 90 0 - - Pozostałe
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: t 21.126
0808 10 - Jabłka:
0808 10 10 0 - - Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15 grudnia
- - Pozostałe:
0808 10 20 - - - Odmiany Golden Delicious:
0808 10 20 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 20 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 20 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0808 10 50 - - - Odmiany Granny Smith:
0808 10 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 50 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 50 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0808 10 90 - - - Pozostałe:
0808 10 90 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 90 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 90 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0809 Morele, wiśnie, brzoskwinie (łącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże:
0809 20 - Wiśnie i czereśnie: t 190
0809 20 05 - - Wiśnie (Prunus cerasus):
0809 20 05 1 - - - Od 1 stycznia do 31 maja
0809 20 05 5 - - - Od 1 czerwca do 15 lipca
0809 20 05 9 - - - Od 16 lipca do 31 grudnia
0809 20 95 0 - - Pozostałe
0809 40 - Śliwki i owoce tarniny: t 1.174
0809 40 05 - - Śliwki:
0809 40 05 1 - - - Od 1 stycznia do 30 czerwca
0809 40 05 5 - - - Od 1 lipca do 30 września
0809 40 05 9 - - - Od 1 października do 31 grudnia
0810 Pozostałe owoce, świeże:
0810 10 00 - Truskawki i poziomki: t 1.154
0810 10 00 1 - - Od 1 stycznia do 30 kwietnia
0810 10 00 3 - - Od 1 maja do 31 lipca
0810 10 00 9 - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0810 20 - Maliny, jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z jeżynami: t 450
0810 20 10 0 - - Maliny
0810 20 90 0 - - Pozostałe
0810 30 - Czarne, białe lub czerwone porzeczki oraz agrest: t 169
0810 30 10 0 - - Czarne porzeczki
0810 30 30 0 - - Czerwone porzeczki
0810 30 90 0 - - Pozostałe
0811 Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: t 9.360
0811 10 - Truskawki i poziomki:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0811 10 11 0 - - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy
0811 10 19 0 - - - Pozostałe
0811 10 90 0 - - Pozostałe
0811 20 - Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, czarne, białe lub czerwone porzeczki i agrest :
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0811 20 11 0 - - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy
0811 20 19 0 - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0811 20 31 0 - - - Maliny
0811 20 39 0 - - - Czarne porzeczki
0811 20 51 0 - - - Czerwone porzeczki
0811 20 59 0 - - - Jeżyny i morwy
0811 20 90 0 - - - Pozostałe
0811 90 - Pozostałe:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
- - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy:
0811 90 19 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
0811 90 39 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0811 90 50 0 - - - Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus
0811 90 70 0 - - - Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides i Vaccinium angustifolium
- - - Wiśnie i czereśnie:
0811 90 75 0 - - - - Wiśnie (Prunus cerasus)
0811 90 80 0 - - - - Pozostałe
0811 90 95 0 - - - Pozostałe
1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): t 552.576
1001 90 - Pozostałe:
1001 90 10 0 - - Orkisz do siewu
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):
1001 90 91 - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin):
1001 90 91 1 - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej
1001 90 91 9 - - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin)
1001 90 99 0 - - - Pozostałe
1002 00 00 0 Żyto t 155.924
1003 00 Jęczmień: t 332.869
1003 00 10 0 - Nasiona
1003 00 90 0 - Pozostały
1004 00 00 0 Owies t 8.093
1008 Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża: t 8.142
1008 10 00 0 - Gryka
1008 20 00 0 - Proso
1008 90 - Pozostałe zboża:
1008 90 10 0 - - Pszenżyto (Triticale)
1008 90 90 0 - - Pozostałe
1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna: t 27.925
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza
110l 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: t 353
1102 10 00 0 - Mąka żytnia
1103 Kasze, grysiki i granulki zbożowe: t 29.219
- Kasze i grysiki:
1103 11 - - Z pszenicy:
1103 11 10 0 - - - Z pszenicy durum
1103 11 90 0 - - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza
1103 12 00 0 - - Z owsa
1103 13 - - Z kukurydzy:
1103 13 10 0 - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy
1103 13 90 0 - - - Pozostałe
1103 14 00 0 - - Z ryżu
1103 19 - - Z pozostałych zbóż:
1103 19 10 0 - - - Z żyta
1103 19 30 0 - - - Z jęczmienia
1103 19 90 0 - - - Pozostałe
- Granulki:
1103 21 00 0 - - Z pszenicy
1103 29 - - Z pozostałych zbóż:
1103 29 10 0 - - - Z żyta
1103 29 20 0 - - - Z jęczmienia
1103 29 30 0 - - - Z owsa
1103 29 40 0 - - - Z kukurydzy
1103 29 50 0 - - - Z ryżu
1102 29 90 0 - - - Pozostałe
1105 Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane: t 1.414
1105 10 00 0 - Mąka, grysik i puder
1105 20 00 0 - Płatki, grudki i granulki ziemniaczane
1107 Słód palony lub nie: t 217.070
1107 10 - Niepalony:
- - Pozostałe:
1107 10 99 0 - - Pozostałe
1108 Skrobie; inulina:
- Skrobie:
1108 12 00 0 - - Skrobia kukurydziana t 6.038
1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana t 347
1205 00 Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: t 35.472
1205 00 10 0 - Siewne
1205 00 90 0 - Pozostałe
1209 Nasiona, owoce i zarodniki, siewne:
- Nasiona roślin pastewnych inne niż nasiona buraków:
1209 23 - - Nasiona kostrzewy: t 1.004
1209 23 11 0 - - - Kostrzewy łąkowej (Festuca pratensis Huds.)
1209 23 15 0 - - - Kostrzewy czerwonej (Festuca rubra L.)
1209 23 80 0 - - - Pozostałe
1209 24 00 0 - - Nasiona wiechliny łąkowej (Poa pratensis L.) t 463
1209 25 - - Nasiona rajgrasu (Lolium multiflorum Lam., Lolium perenne L.): t 1.092
1209 25 10 0 - - - Rajgras włoski (życica wielokwiatowa) (łącznie z rajgrasem westerwoldzkim) (Lolium multiflorum Lam.)
1209 25 90 0 - - - Rajgras angielski (życica trwała) (Lolium perenne L.)
1209 26 00 0 - - Nasiona tymotki t 409
1209 29 - - Pozostałe: t 670
1209 29 10 0 - - - Nasiona wyki; nasiona wiechliny (błotnej, zwyczajnej) (Poa palustris L., Poa trivialis L.); nasiona kupkówki (Dactylis glomerata L.); nasiona mietlicy (Agrostis)
1209 29 80 0 - - - Pozostałe
1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina:
1210 10 00 0 - Szyszki chmielowe, niemielone, niesproszkowane ani nie w formie granulek t 13
1210 20 - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina:
1210 20 10 0 - - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek, z podwyższoną zawartością lupuliny; lupulina t 232
1210 20 90 0 - - Pozostałe t 501
1302 Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych: t 200
- Soki i ekstrakty roślinne:
1302 13 00 0 - - Z chmielu
1507 Olej sojowy i jego frakcje, rafinowane lub nie, ale niemodyfikowane chemicznie: t 126.781
1507 10 - Olej surowy, odgumowany lub nie:
1507 10 10 0 - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1507 10 90 0 - - Pozostałe
1507 90 - Pozostałe:
1507 90 10 0 - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1507 90 90 - - Pozostałe:
1507 90 90 1 - - - Rafinowane, konfekcjonowane
1507 90 90 9 - - - Pozostałe
1512 Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale niemodyfikowane chemicznie: t 56.183
- Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego oraz ich frakcje:
1512 11 - - Olej surowy:
1512 11 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów
spożywanych przez ludzi
- - - Pozostałe:
1512 11 91 0 - - - - Olej słonecznikowy
1512 11 99 0 - - - - Olej z krokosza balwierskiego
1512 19 - - Pozostałe:
1512 19 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
- - - Pozostałe:
1512 19 91 - - - - Olej słonecznikowy:
1512 19 91 1 - - - - - Rafinowany, konfekcjonowany
1512 19 91 9 - - - - - Pozostały
1512 19 99 - - - - Olej z krokosza balwierskiego:
1512 19 99 1 - - - - - Rafinowany, konfekcjonowany
1512 19 99 9 - - - - - Pozostały
- Olej bawełniany i jego frakcje:
1512 21 - - Olej surowy, niezależnie, czy gossypol został usunięty, czy nie:
1512 21 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1512 21 90 0 - - - Pozostały
1512 29 - - Pozostałe:
1512 29 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1512 29 90 0 - - - Pozostałe
1514 Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale niemodyfikowane chemicznie: t 26.672
1514 10 - Olej surowy:
1514 10 10 0 - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1514 10 90 0 - - Pozostały
1514 90 - Pozostałe:
1514 90 10 0 - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1514 90 90 - - Pozostałe:
1514 90 90 1 - - - Rafinowane, konfekcjonowane
1514 90 90 9 - - - Pozostałe
1517 Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje z pozycji 1516:
1517 10 - Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej: t 15.666
1517 10 10 0 - - Zawierająca więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka
1517 10 90 0 - - Pozostałe
1517 90 - Pozostałe: t 7.080
1517 90 10 0 - - Zawierająca więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka
- - Pozostałe:
1517 90 91 0 - - - Nielotne oleje roślinne, płynne, mieszane
1517 90 93 0 - - - Jadalne mieszaniny lub preparaty ułatwiające wyjmowanie z formy
1517 90 99 0 - - - Pozostałe
1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: t 1.434
1601 00 10 0 - Z wątroby
- Pozostałe:
1601 00 91 0 - - Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane
1601 00 99 0 - - Pozostałe
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: t 4.045
1602 10 00 0 - Przetwory homogenizowane
1602 20 - Z wątroby dowolnych zwierząt:
- - Z wątroby gęsiej lub kaczej:
1602 20 11 0 - - - Zawierające w masie 75% lub więcej otłuszczonej wątroby
1602 20 19 0 - - - Pozostałe
1602 20 90 0 - - Pozostałe
- Z drobiu objętego pozycją 0105:
1602 31 - - Z indyków:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 31 11 0 - - - - Zawierające wyłącznie niegotowane mięso indycze
1602 31 19 0 - - - - Pozostałe
1602 31 30 0 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów
1602 31 90 0 - - - Pozostałe
1602 32 - - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 32 11 0 - - - - Niegotowane
1602 32 19 0 - - - - Pozostałe
1602 32 30 0 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów
1602 32 90 0 - - - Pozostałe
1602 39 - - Pozostałe:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 39 21 0 - - - - Niegotowane
1602 39 29 0 - - - - Pozostałe
1602 39 40 0 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa drobiowego lub podrobów
1602 39 80 0 - - - Pozostałe
- Z wieprzowiny:
1602 41 - - Szynki i ich części:
1602 41 10 0 - - - Ze świń domowych
1602 41 90 0 - - - Pozostałe
1602 42 - - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0 - - - Ze świń domowych
1602 42 90 0 - - - Pozostałe
1602 49 - - Pozostałe łącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia:
1602 49 11 0 - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z mieszankami schabów i szynek
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek
1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe
1602 49 30 0 - - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia
1602 49 50 0 - - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia
1602 49 90 0 - - - Pozostałe
1602 50 - Z wołowiny:
1602 50 10 0 - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub
podrobami
- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach hermetycznych:
1602 50 31 0 - - - - Corned beef(wołowina peklowana)
1602 50 39 0 - - - - Pozostałe
1602 50 80 0 - - - Pozostałe
1602 90 - Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt:
1602 90 10 0 - - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1602 90 51 0 - - - - Zawierające mięso lub podroby ze świń domowych
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające mięso wołowe lub podroby:
1602 90 61 0 - - - - - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami
1602 90 69 0 - - - - - - Pozostałe
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: t 25.202
- Cukier surowy niezawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących:
1701 12 - - Cukier buraczany:
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji
1701 12 90 0 - - - Pozostały
- Pozostały:
1701 99 - - Pozostały:
1701 99 10 0 - - - Cukier biały
1702 Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel: t 9.500
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w masie:
1702 30 10 0 - - Izoglukoza
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej glukozy w masie:
1702 30 51 0 - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie
1702 30 59 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie
1702 30 99 0 - - - - Pozostałe
1702 40 - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20%, ale mniej niż 50% fruktozy:
1702 40 10 0 - - Izoglukoza
1702 40 90 0 - - Pozostałe
1702 60 - Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy zawierające w stanie suchym powyżej 50% fruktozy w masie:
1702 60 10 0 - - Izoglukoza
1702 60 80 0 - - Syrop inulinowy
1702 60 95 0 - - Pozostałe
1702 90 - Inne, łącznie z cukrem inwertowanym:
1702 90 30 0 - - Izoglukoza
1702 90 50 0 - - Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy
1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone: t 36.125
1901 20 00 0 - Mieszaniny i ciasta do wytworzenia wyrobów piekarniczych z pozycji 1905
1901 90 - Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
1901 90 11 0 - - - O zawartości w masie suchego ekstraktu 90% lub więcej
1901 90 19 0 - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
1901 90 91 0 - - - Niezawierający tłuszczu z mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy ani skrobi, lub zawierający mniej niż 1,5% tłuszczu z mleka, 5% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym) lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi, wyłączając przetwory spożywcze w postaci proszku z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404
1901 90 99 - - - Pozostałe:
1901 90 99 9 - - - - Pozostałe
1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki i grysiku), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone: t 3.843
1904 10 - Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych:
1904 10 10 0 - - Otrzymane z kukurydzy
1904 10 30 0 - - Otrzymane z ryżu
1904 10 90 0 - - Pozostałe
1904 20 - Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych:
1904 20 10 0 - - Preparaty typu Musli na bazie nieprażonych płatków zbożowych
- - Pozostałe:
1904 20 91 0 - - - Otrzymywane z kukurydzy
1904 20 95 0 - - - Otrzymywane z ryżu
1904 20 99 0 - - - Pozostałe
1904 90 - Pozostałe:
1904 90 10 0 - - Ryż
1904 90 90 0 - - Pozostałe
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 10 - Pomidory, całe lub w kawałkach: t 3.182
2002 10 10 0 - - Bez skórek
2002 10 90 0 - - Pozostałe
2002 90 - Pozostałe: t 20.005
- - O zawartości suchej masy poniżej 12%:
2002 90 11 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:
2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg
2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg
2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg
- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nieprzekraczającej 30%:
2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:
2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg
2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg
2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg
- - O zawartości suchej masy powyżej 30%:
2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:
2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg
2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg
2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg
2009 Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: t 13.030
2009 70 - Sok jabłkowy:
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
2009 70 11 0 - - - O wartości nieprzekraczającej 22 EUR za 100 kg masy netto
2009 70 19 0 - - - Pozostałe
- - O gęstości nieprzekraczającej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
2009 70 30 0 - - - O wartości powyżej 18 EUR za 100 kg masy netto, zawierającej dodatek cukru
- - - Pozostałe:
2009 70 91 0 - - - - O zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30%
2009 70 93 0 - - - - O zawartości dodatku cukru w masie nieprzekraczającej 30%
2009 70 99 0 - - - - Niezawierający dodatku cukru
2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani nie włączone: t 51.690
2106 90 - Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny
2106 90 59 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2106 90 92 0 - - - Niezawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi lub zawierające w masie mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5% sacharozy lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi
2106 90 98 0 - - - Pozostałe
2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane:
2302 10 - Kukurydziane: t 11.492
2302 10 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 35%
2302 10 90 0 - - Pozostałe
2302 20 - Ryżowe: t 67
2302 20 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 35%
2302 20 90 0 - - Pozostałe
2302 30 - Pszenne: t 120.576
2302 30 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie cześć, która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5 % lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt
2302 30 90 0 - - Pozostałe
2302 40 - Z innych zbóż: t 10.450
2302 40 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt
2302 40 90 0 - - Pozostałe
2302 50 00 0 - Z roślin strączkowych. t 40
2401 Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe:
2401 10 -Tytoń nieodżyłowany: t 9.353
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny tytoń typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia
2401 10 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami)
2401 10 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 41 0 - - - - Typu Kentucky
2401 10 49 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2401 10 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny
2401 10 60 0 - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental
2401 10 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny
2401 10 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo
2401 10 90 0 - - - Pozostałe tytonie
2401 20 - Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany: t 36.022
- Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny, tytoń typ
Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny typu Maryland
i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 20 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia
2401 20 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami)
2401 20 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 20 41 0 - - - - Typu Kentucky
240l 20 49 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2401 20 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny
2401 20 60 0 - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental
2401 20 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny
2401 20 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo
2401 20 90 0 - - - Pozostałe tytonie
2401 30 00 0 - Odpady tytoniowe t 8.742
3502 Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin: t 88
- Albumina jaja:
3502 11 - - Suszona:
3502 11 90 0 - - - Pozostała

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024