Określenie cen progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 1 marca 2001 r.
w sprawie określenia cen progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Na podstawie art. 6 ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 i z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się do dnia 31 grudnia 2001 r. ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy, określone w załączniku do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

CENY PROGU DLA TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY

KOD PCN Nazwa towaru Jednostka miary Cena progu w złotych za jednostkę miary
1 2 3 4
0102 Bydło żywe:
0102 90 -Pozostałe:
- - Gatunki domowe:
- - - O masie powyżej 80 kg, ale nieprzekraczającej 160 kg:
0102 90 21 0 - - - - Rzeźne t 5.477,98
0102 90 29 0 - - - - Pozostałe t 5.477,98
0103 Trzoda chlewna żywa:
- Pozostałe:
0103 91 - - O masie poniżej 50 kg:
0103 91 10 0 - - - Gatunki domowe t 4.920,11
0103 92 - - O masie 50 kg lub większej:
- - - Gatunki domowe:
0103 92 11 0 - - - - Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o masie 160 kg lub większej t 15.496,40
0103 92 19 0 - - - - Pozostałe t 3.881,85
0104 Owce i kozy żywe:
0104 10 - Owce:
- - Pozostałe:
0104 10 30 0 - - - Jagnięta (do jednego roku życia) t 7.163,21
0104 10 80 0 - - - Pozostałe t 7.163,21
0104 20 - Kozy:
0104 20 90 0 - - Pozostałe t 23.167,12
0201 Mięso wołowe świeże lub chłodzone:
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze t 7.697,84
0201 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane" t 7.697,84
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone t 7.205,83
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone t 10.053,29
0201 20 90 0 - - Pozostałe t 16.910,45
0201 30 00 0 - Bez kości t 21.663,97
0202 Mięso wołowe mrożone:
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze t 8.949,17
0202 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane" t 9.297,84
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone t 5.939,00
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone t 6.694,44
0202 20 90 0 - - Pozostałe t 10.572,42
0202 30 -Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy t 6.655,70
0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki t 9.983,56
0202 30 90 0 - - Pozostałe t 11.537,07
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:
-Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych t 4.815,51
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki t 7.081,85
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki t 8.100,74
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki t 6.477,50
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi t 8.441,66
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki t 4.555,94
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości t 8.232,46
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych t 4.346,74
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki t 6.919,14
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki t 6.566,60
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki t 6.477,50
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi t 8.100,74
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki t 4.838,75
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości t 8.530,77
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe t 8.530,77
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" t 5.512,84
0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" t 3.881,85
0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane t 4.978,22
0207 12 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" t 3.827,61
0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane t 5.082,82
0207 13 - -Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości t 13.164,19
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 3.874,10
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez t 6.973,38
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.099,28
0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 8.798,08
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki t 6.124,95
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe t 12.036,83
- - - Podroby:
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe t 3.874,10
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości t 12.920,12
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 9.727,87
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez t 3.777,25
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.099,28
0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 9.131,25
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki t 6.155,94
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe t 12.265,40
- - - Podroby:
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe t 5.555,46
- Z indyków:
0207 24 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" t 6.585,97
0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane t 9.685,25
0207 25 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" t 6.884,28
0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane t 6.965,63
0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości t 13.133,20
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 13.261,04
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez t 3.951,58
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.130,27
0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 10.843,61
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki t 5.536,09
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe t 6.888,15
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe t 7.748,20
- - - Podroby:
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe t 8.395,17
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości t 12.780,66
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 13.086,71
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez t 3.951,58
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.130,27
0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 10.847,48
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki t 4.304,13
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe t 6.690,57
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe t 9.038,28
---Podroby:
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe t 5.086,69
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" t 6.152,07
0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" t 7.170,96
0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane t 6.721,56
- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" t 8.023,26
0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane t 9.968,06
0207 32 90 0 - - - Perliczki t 6.709,94
0207 33 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" t 6.589,84
0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane t 6.504,61
- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" t 7.748,20
0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane t 9.615,52
0207 33 90 0 - - - Perliczki t 7.922,53
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi t 16.863,96
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek t 16.395,19
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek t 3.874,10
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi t 5.164,18
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek t 7.380,16
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez t 3.874,10
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.033,42
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi t 17.952,58
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 12.858,14
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi t 11.998,09
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 6.361,27
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze t 9.084,76
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe t 19.370,50
- - - Podroby:
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe t 6.322,53
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi t 18.026,19
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek t 13.733,68
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek t 3.874,10
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi t 5.164,18
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek t 8.716,73
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez t 4.176,28
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.141,90
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi t 16.751,61
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 11.943,85
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi t 11.998,09
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 6.431,01
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze t 9.084,76
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe t 19.370,50
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone wątroby kacze t 6.322,53
0401 Mleko i śmietana, nie zagęszczone ani nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
0401 10 - O zawartości tłuszczu w masie nie wyższej niż 1%:
0401 10 10 0 - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów t 1.452,79
0401 10 90 0 - - Pozostałe t 999,52
0401 20 - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 1%, ale nie wyższej niż 6%:
- - Nie przekraczającej 3%:
0401 20 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów t 1.592,26
0401 20 19 0 - - - Pozostałe t 728,33
- - Powyżej 3%:
0401 20 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów t 1.890,56
0401 20 99 0 - - - Pozostałe t 770,95
0401 30 - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 6%:
- - Nie przekraczającej 21%:
0401 30 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów t 11.622,30
0401 30 19 0 - - - Pozostałe t 9.685,25
- - Powyżej 21%, ale nie wyższej niż 45%:
0401 30 31 0 - -- W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów t 9.038,28
0401 30 39 0 - - - Pozostałe t 8.976,29
- - Powyżej 45%:
0401 30 99 0 - -- Pozostałe t 3.874,10
0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%:
- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
0402 10 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg t 5.113,81
0402 10 19 0 - - - Pozostałe t 2.735,11
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg t 3.312,36
0402 10 99 0 - - - Pozostałe t 6.458,12
-W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%:
0402 21 - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%:
0402 21 11 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg:
0402 21 11 1 - - - - - Dla niemowląt t 5.687,18
0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe t 5.687,18
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:
0402 21 91 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg:
0402 21 91 1 - - - - - Dla niemowląt t 7.190,33
0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe t 7.190,33
0402 21 99 - - - - Pozostałe:
0402 21 99 1 - - - - - Dla niemowląt t 5.749,16
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe t 5.749,16
0402 29 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%:
0402 29 11 0 - - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nie przekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu w masie powyżej 10% t 15.511,90
- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0 - - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg t 3.292,99
- Pozostałe:
0402 91 - - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%, ale nieprzekraczającej 45%:
0402 91 59 0 - - - - Pozostałe t 5.470,23
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%:
0402 91 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg t 3.874,10
0402 91 99 0 - - - - Pozostałe t 2.905,58
0402 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 9,5%:
0402 99 11 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg t 3.223,25
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 9,5%, ale nie przekraczającej 45%:
0402 99 31 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg t 15.496,40
0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 10 - Jogurt:
- - Nie aromatyzowany ani nie zawierający dodatku owoców, orzechów lub kakao:
- - - Nie zawierający dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie:
0403 10 11 0 - - - - Nie przekraczającej 3% t 4.528,82
0403 10 13 0 - - - - Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6% t 6.585,97
0403 10 19 0 - - - - Powyżej 6 % t 6.760,30
- - -Pozostały, o zawartości tłuszczu w masie:
0403 10 31 0 - - - - Nie przekraczającej 3 % t 3.614,54
0403 10 33 0 - - - - Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6% t 3.521,56
0403 10 39 0 - - - - Powyżej 6 % t 3.521,56
- - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao:
- - - W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie:
0403 10 51 0 - - - - Nie przekraczającej 1,5% t 9.685,25
0403 10 53 0 - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27% t 5.663,93
0403 10 59 0 - - - - Powyżej 27% t 13.559,35
- - -Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie:
0403 10 91 0 - - - - Nie przekraczającej 3% t 5.532,21
0403 10 93 0 - - - - Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6% 5.923,50
0403 10 99 0 - - - - Powyżej 6% t 5.423,74
0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane: mln sztuk 105.724,19
- Drobiu:
0407 00 30 0 - - Pozostałe
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
0408 11 80 0 - - - Pozostałe t 13.299,79
0408 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
0408 19 81 0 - - - - Ciekłe t 2.696,37
0408 19 89 0 - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi t 4.335,12
- Pozostałe:
0408 91 - - Suszone:
0408 91 80 0 - - - Pozostałe t 10.514,31
0408 99 - - Pozostałe:
0408 99 80 0 - - - Pozostałe t 2.317,20
0409 00 00 0 Miód naturalny t 3.424,70
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże:
0603 10 10 - - Róże:
0603 10 10 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października szt. 0,39
0603 10 10 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja szt. 0,65
0603 10 50 - - Chryzantemy:
0603 10 50 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października szt. 0,65
0603 10 50 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja szt. 0,97
0702 00 00 Pomidory, świeże lub chłodzone:
0702 00 00 1 - Od 1 stycznia do 31 marca t 2.673,13
0702 00 00 2 - Od 1 do 30 kwietnia t 2.673,13
0702 00 00 3 - Od 1 do 14 maja t 2.673,13
0702 00 00 5 - Od 15 do 31 maja t 2.339,96
0702 00 00 7 - Od 1 czerwca do 30 września t 2.339,96
0702 00 00 8 - Od 1 do 31 października t 2.339,96
0702 00 00 9 - Od 1 listopada do 31 grudnia t 2.339,96
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
0707 00 05 - Ogórki:
0707 00 05 1 - - Od 1 stycznia do końca lutego t 2.642,14
0707 00 05 3 - - Od 1 marca do 30 kwietnia t 2.642,14
0707 00 05 5 - - Od 1 do 15 maja t 2.642,14
0707 00 05 6 - - Od 16 maja do 30 września t 1.123,49
0707 00 05 7 - - Od 1 do 31 października t 1.123,49
0707 00 05 8 - - Od 1 do 10 listopada t 2.642,14
0707 00 05 9 - - Od 11 listopada do 31 grudnia t 2.642,14
0712 Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nie przetworzone: t 14.616,98
0712 90 - Inne warzywa; mieszanki warzyw:
- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. Saccharata):
0712 90 19 0 - - - Pozostałe
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
0808 10 - Jabłka:
- - Pozostałe:
0808 10 20 - - - Odmiany Golden Delicious:
0808 10 20 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca t 1.968,04
0808 10 20 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca t 2.297,34
0808 10 20 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia t 1.937,05
0808 10 50 - - - Odmiany Granny Smith:
0808 10 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca t 1.968,04
0808 10 50 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca t 2.297,34
0808 10 50 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia t 1.937,05
0808 10 90 - - - Pozostałe:
0808 10 90 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca t 2.297,34
0808 10 90 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca t 2.297,34
0808 10 90 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia t 1.937,05
0809 Morele, wiśnie, brzoskwinie (łącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże: t 1.545,77
0809 40 -Śliwki i owoce tarniny:
0809 40 05 - - Śliwki:
0809 40 05 5 - - - Od 1 lipca do 30 września
1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): t 573,37
1001 90 - Pozostałe:
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):
1001 90 91 - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin):
1001 90 91 1 - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej
1002 00 00 0 Żyto t 492,01
1003 00 Jęczmień: t 430,03
1003 00 90 0 - Pozostały
1004 00 00 0 Owies t 569,49
1008 Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża:
1008 10 00 0 - Gryka t 774,82
1008 20 00 0 - Proso t 674,09
1008 90 - Pozostałe zboża:
1008 90 10 0 - - Pszenżyto (Triticale) t 2.421,31
1008 90 90 0 - - Pozostałe t 3.579,67
1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna:
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum t 1.507,02
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza t 1.507,02
1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna t 1.507,02
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: t 4.648,92
1102 10 00 0 - Mąka żytnia
1103 Kasze, grysiki i granulki zbożowe:
- Kasze i grysiki:
1103 11 - - Z pszenicy:
1103 11 10 0 - - - Z pszenicy durum t 1.297,82
1103 11 90 0 - - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza t 1.661,99
1103 12 00 0 - - Z owsa t 596,61
1103 13 - - Z kukurydzy:
1103 13 90 0 - - - Pozostałe t 1.720,10
1103 14 00 0 - - Z ryżu t 1.282,33
1103 19 - - Z pozostałych zbóż:
1103 19 90 0 - - - Pozostałe t 3.742,38
- Granulki:
1103 21 00 0 - - Z pszenicy t 9.685,25
1103 29 - - Z pozostałych zbóż:
1103 29 30 0 - - - Z owsa t 1.937,05
1103 29 40 0 - - - Z kukurydzy t 1.042,13
1103 29 90 0 - - - Pozostałe t 14.206,32
1105 Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane: t 2.301,22
1105 10 00 0 - Mąka, grysik i puder
1107 Słód palony lub nie: t 867,80
1107 10 - Nie palony:
- - Pozostałe:
1107 10 99 0 - - - Pozostałe
1108 Skrobie; inulina:
- Skrobie:
1108 12 00 0 - - Skrobia kukurydziana t 2.103,64
1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana t 1.069,25
1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: t 461,02
1210 10 00 0 - Szyszki chmielowe, nie mielone, nie sproszkowane ani nie w formie granulek
1517 Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje z pozycji 1516:
1517 10 - Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej:
1517 10 10 0 - - Zawierająca więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka t 28.741,95
1517 90 - Pozostałe:
1517 90 10 0 - - Zawierająca więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka t 42.615,10
1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty:
- Pozostałe:
1601 00 91 0 - - Kiełbasy, suche lub do smarowania, nie gotowane t 19.234,91
1601 00 99 0 - - Pozostałe t 11.630,05
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:
- Z wieprzowiny:
1602 41 - - Szynki i ich części:
1602 41 10 0 - - - Ze świń domowych t 15.074,12
1602 42 - - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0 - - - Ze świń domowych t 11.060,56
1602 49 - - Pozostałe łącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia:
1602 49 11 0 - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z mieszankami schabów i szynek t 17.816,99
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek t 6.954,01
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe t 6.799,05
1602 49 30 0 - - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia t 7.779,19
1602 49 50 0 - - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia t 9.990,72
1602 50 - Z wołowiny:
1602 50 10 0 - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami t 41.600,09
1602 90 - Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt:
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1602 90 51 0 - - - - Zawierające mięso lub podroby ze świń domowych t 10.917,21
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające mięso wołowe lub podroby:
1602 90 61 0 - - - - - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami t 51.912,94
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:
- Cukier surowy nie zawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących:
1701 12 - - Cukier buraczany:
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji t 1.600,00
1701 12 90 0 - - - Pozostały t 2.095,89
- Pozostały:
1701 99 - - Pozostały:
1701 99 10 0 - - - Cukier biały t 2.057,15
1702 Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel:
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy nie zawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w masie:
1702 30 10 0 - - Izoglukoza t 2.154,00
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej glukozy w masie:
1702 30 51 0 - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie t 2.328,33
1702 30 59 0 - - - - Pozostałe t 2.754,49
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie t 8.693,48
1702 30 99 0 - - - - Pozostałe t 1.929,30
1702 40 - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20%, ale mniej niż 50% fruktozy:
1702 40 10 0 - - Izoglukoza t 2.154,00
1702 40 90 0 - - Pozostałe t 7.232,94
1702 60 - Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy zawierające w stanie suchym powyżej 50% fruktozy w masie:
1702 60 10 0 - - Izoglukoza t 2.154,00
1702 60 80 0 - - Syrop inulinowy t 2.777,73
1702 60 95 0 - - Pozostałe t 2.777,73
1702 90 - Inne, łącznie z cukrem inwertowanym:
1702 90 30 0 - - Izoglukoza t 11.014,07
1702 90 50 0 - - Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy t 5.253,28
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 10 - Pomidory, całe lub w kawałkach:
2002 10 10 0 - - Bez skórek t 1.884,75
2002 10 90 0 - - Pozostałe t 1.990,12
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy poniżej 12%:
2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg t 2.209,79
- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nieprzekraczającej 30%:
2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:
2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg t 3.323,20
2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg t 2.814,15
2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg t 3.961,27
- - O zawartości suchej masy powyżej 30%:
2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:
2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg t 2.855,60
2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg t 3.079,91
2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg t 3.079,91
2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
2106 90 - Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe t 11.323,99
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny t 5.663,93
2106 90 59 0 - - - - Pozostałe t 7.992,27
2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane:
2302 10 - Kukurydziane:
2302 10 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 35% t 189,83
2302 10 90 0 - - Pozostałe t 526,88
2302 20 - Ryżowe:
2302 20 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 35% t 371,91
2302 20 90 0 - - Pozostałe t 434 72
2302 30 - Pszenne:
2302 30 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito, zawiera w masie 1,5 % lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt t 371,91
2302 30 90 0 - - Pozostałe t 472,64
2302 40 - Z innych zbóż:
2302 40 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito, zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt t 410,65
2302 40 90 0 - -Pozostałe t 507,51
3502 Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki) , albuminiany i inne pochodne albumin: t 4.567,56
- Albumina jaja:
3502 11 - - Suszona:
3502 11 90 0 - - - Pozostała

Zmiany w prawie

Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Jak zgłosić zamiar głosowania korespondencyjnego w wyborach samorządowych

Nie wszyscy wyborcy będą mogli udać się osobiście 7 kwietnia, aby oddać głos w obwodowych komisjach wyborczych. Dla nich ustawodawca wprowadził instytucję głosowania korespondencyjnego jako jednej z tzw. alternatywnych procedur głosowania. Przypominamy zasady, terminy i procedurę tego udogodnienia dla wyborców z niepełnosprawnością, seniorów i osób w obowiązkowej kwarantannie.

Artur Pytel 09.03.2024
Tabletka "dzień po" bez recepty - Sejm uchwalił nowelizację

Bez recepty dostępny będzie jeden z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - zakłada uchwalona w czwartek nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tabletka będzie dostępna bez recepty ma być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stoi na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 22.02.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 21.02.2024
Standardy ochrony dzieci. Placówki medyczne mają pół roku

Lekarz czy pielęgniarka nie będą mogli się tłumaczyć, że nie wiedzieli komu zgłosić podejrzenie przemocy wobec dziecka. Placówki medyczne obowiązkowo muszą opracować standardy postępowania w takich sytuacjach. Przepisy, które je do tego obligują wchodzą właśnie w życie, choć dają jeszcze pół roku na przygotowania. Brak standardów będzie zagrożony grzywną. Kar nie przewidziano natomiast za ich nieprzestrzeganie.

Katarzyna Nocuń 14.02.2024