Szczegółowy sposób prowadzenia dokumentacji przez producentów suszu paszowego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 23 października 2001 r.
w sprawie szczegółowego sposobu prowadzenia dokumentacji przez producentów suszu paszowego.

Na podstawie art. 63 ust. 2 ustawy z dnia 29 listopada 2000 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz. U. z 2001 r. Nr 3, poz. 19) zarządza się, co następuje:
§  1.
Producent suszu paszowego, zwany dalej "producentem", sporządza protokoły:
1)
ze zbioru zielonki przeznaczonej do produkcji suszu paszowego, zwanej dalej "zielonką", jeżeli jest jednocześnie producentem tej zielonki,
2)
z pobrania próbek i oceny wymagań jakościowych dla zielonki, jeżeli dokonuje tej oceny we własnym zakresie,
3)
z procesu produkcji suszu paszowego,
4)
z pobrania próbek i oceny parametrów jakościowych suszu paszowego, jeżeli dokonuje tej oceny we własnym zakresie.
§  2.
Protokół, o którym mowa w § 1 pkt 1, jest sporządzany w okresie od rozpoczęcia zbioru zielonki do jego zakończenia i zawiera w szczególności:
1)
imię i nazwisko albo nazwę producenta, jego miejsce zamieszkania i adres albo siedzibę i adres oraz numer wpisu do rejestru producentów suszu paszowego,
2)
numer i datę sporządzenia protokołu,
3)
datę zbioru zielonki,
4)
numery ewidencyjne działek gruntu, z których zebrano zielonkę,
5)
oznaczenie rodzaju zielonki,
6)
określenie masy zielonki zebranej z poszczególnych działek gruntu - w tonach,
7)
datę i podpis osoby sporządzającej protokół.
§  3.
Protokół, o którym mowa w § 1 pkt 2, jest sporządzany bezpośrednio po pobraniu próbek zielonki lub przeprowadzeniu badań mających na celu ocenę wymagań jakościowych dla tej zielonki i zawiera w szczególności:
1)
imię i nazwisko albo nazwę producenta, jego miejsce zamieszkania i adres albo siedzibę i adres oraz numer wpisu do rejestru producentów suszu paszowego,
2)
imię i nazwisko osoby pobierającej próbki zielonki,
3)
imię i nazwisko osoby przeprowadzającej badania mające na celu ocenę wymagań jakościowych dla zielonki,
4)
numer i datę sporządzenia protokołu,
5)
oznaczenie:
a)
rodzaju zielonki,
b)
masy zielonki, z której zostały pobrane próbki pierwotne - w tonach,
c)
numeru protokołu ze zbioru zielonki oraz dnia, w którym dokonano jej zbioru, albo numeru i daty wystawienia dokumentu jej zakupu,
d)
numerów ewidencyjnych działek gruntu, z których została zebrana zielonka,
e)
liczby pobranych próbek pierwotnych zielonki,
f)
masy próbki średniej zielonki - w gramach,
6)
miejsce pobrania próbki zielonki,
7)
określenie:
a)
zapachu i barwy badanej zielonki,
b)
wilgotności badanej zielonki - w procentach,
c)
czy badana zielonka jest stęchła, spleśniała lub zaparzona,
d)
zawartości zanieczyszczeń obcych i mineralnych w badanej zielonce - w procentach,
e)
zawartości roślin obumarłych, podsuszonych i podgniłych oraz ich części w badanej zielonce - w procentach,
f)
zawartości roślin trujących i szkodliwych w badanej zielonce - w procentach,
8)
podpis osoby pobierającej próbki zielonki,
9)
podpis osoby wykonującej badania mające na celu ocenę wymagań jakościowych dla zielonki.
§  4.
1.
Protokół, o którym mowa w § 1 pkt 3, jest sporządzany:
1)
dla poszczególnych partii suszu paszowego,
2)
bezpośrednio po zakończeniu procesu suszenia zielonki użytej do produkcji suszu paszowego w danym dniu.
2.
Protokół z procesu produkcji suszu paszowego zawiera w szczególności:
1)
imię i nazwisko albo nazwę producenta, jego miejsce zamieszkania i adres albo siedzibę i adres oraz numer wpisu do rejestru producentów suszu paszowego,
2)
oznaczenie:
a)
numeru i daty sporządzenia protokołu,
b)
numerów ewidencyjnych działek gruntu, z których została zebrana zielonka użyta do produkcji suszu paszowego,
c)
rodzaju zielonki, z której został wyprodukowany susz paszowy,
3)
daty rozpoczęcia i zakończenia produkcji suszu paszowego, z podziałem na poszczególne dni,
4)
określenie:
a)
masy zielonki użytej do produkcji suszu paszowego - w tonach, z podaniem numeru protokołu ze zbioru zielonki i dnia, w którym dokonano jej zbioru, albo numeru i daty wystawienia dokumentu zakupu zielonki,
b)
numeru partii wyprodukowanego suszu paszowego i jego rodzaju,
c)
masy wyprodukowanego suszu paszowego - w tonach i oznaczenie okresu jego przydatności,
5)
nazwę handlową suszu paszowego,
6)
datę i podpis osoby sporządzającej protokół.
§  5.
Protokół, o którym mowa w § 1 pkt 4, jest sporządzany bezpośrednio po wykonaniu badań mających na celu ocenę parametrów jakościowych suszu paszowego i zawiera w szczególności:
1)
imię i nazwisko albo nazwę producenta, jego miejsce zamieszkania i adres albo siedzibę i adres oraz numer wpisu do rejestru producentów suszu paszowego,
2)
imię i nazwisko osoby pobierającej próbki suszu paszowego,
3)
oznaczenie:
a)
numeru i daty sporządzenia protokołu,
b)
numerów ewidencyjnych działek gruntu, z których została zebrana zielonka użyta do produkcji suszu paszowego,
c)
numeru wyprodukowanej partii suszu paszowego, wraz z oznaczeniem jego rodzaju i masy - w tonach,
d)
rodzaju opakowania suszu paszowego,
e)
liczby i masy pobranych próbek pierwotnych, próbki ogólnej i laboratoryjnej suszu paszowego - w gramach,
f)
sposobu opakowania próbki laboratoryjnej,
4)
nazwę handlową suszu paszowego,
5)
podpis osoby pobierającej próbki suszu paszowego,
6)
imię i nazwisko osoby przeprowadzającej badania,
7)
oznaczenie:
a)
porażenia suszu paszowego grzybami pleśniowymi,
b)
wilgotności suszu paszowego,
c)
zawartości białka ogólnego, włókna surowego i popiołu nierozpuszczalnego w kwasie chlorowodorowym (solnym) w suszu paszowym,
8)
określenie:
a)
zapachu i barwy suszu paszowego,
b)
miejsca i daty przeprowadzenia badań,
9)
podpis osoby przeprowadzającej badania.
§  6.
1.
Producent, na fakturze lub innym dokumencie sprzedaży suszu paszowego, wpisuje, niezależnie od wymogów określonych w odrębnych przepisach:
1)
numer partii suszu paszowego nadany przez producenta,
2)
oznaczenie rodzaju suszu paszowego,
3)
numer wpisu do rejestru producentów suszu paszowego

- z zastrzeżeniem ust. 2.

2.
W przypadku sprzedaży suszu paszowego w postaci mieszanki paszowej, producent wpisuje dodatkowo masę suszu paszowego w mieszance paszowej - w tonach.
§  7.
1.
Producent prowadzi rejestr wyprodukowanego i sprzedanego suszu paszowego, z uwzględnieniem podziału na poszczególne partie i rodzaje tego suszu.
2.
Rejestr, o którym mowa w ust. 1, zawiera:
1)
określenie masy wyprodukowanej zielonki - w tonach oraz numeru i daty sporządzenia protokołu ze zbioru tej zielonki,
2)
określenie masy zakupionej zielonki - w tonach oraz numeru i daty wystawienia dokumentu zakupu tej zielonki,
3)
numery ewidencyjne działek gruntu, z których zebrano zielonkę,
4)
wyniki oceny wymagań jakościowych dla zielonki i oceny parametrów jakościowych suszu paszowego,
5)
określenie masy wyprodukowanego suszu paszowego - w tonach oraz numeru i daty sporządzenia protokołu z procesu produkcji suszu paszowego,
6)
określenie masy sprzedanego suszu paszowego - w tonach oraz numerów i dat wystawienia faktur sprzedaży suszu paszowego albo mieszanki paszowej zawierającej susz paszowy, z wyszczególnieniem jego masy w tej mieszance,
7)
informacje dotyczące:
a)
zużycia paliwa przy produkcji suszu paszowego oraz numeru i daty wystawienia faktury sprzedaży paliwa,
b)
zużycia energii elektrycznej przy produkcji suszu paszowego oraz rodzaju dokumentu potwierdzającego jej zużycie, numeru i daty jego wystawienia.
§  8.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2001.131.1466

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Szczegółowy sposób prowadzenia dokumentacji przez producentów suszu paszowego.
Data aktu: 23/10/2001
Data ogłoszenia: 16/11/2001
Data wejścia w życie: 01/12/2001