Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 20 grudnia 2000 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 grudnia 2001 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 20 grudnia 2000 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 119, poz. 1253).
§  4.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwoleń na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich zgłoszenia.
§  5.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2001 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY TARYFOWE ILOŚCIOWE

Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka

celna

Ilość

w tonach

0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 500
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci, o zawartości tłuszczu

w masie nie przekraczającej 1,5%:

- - Nie zawierające dodatku cukru ani

innego środka słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

0
0402 10 19 0 - - - Pozostałe 0
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

0
0402 10 99 0 - - - Pozostałe 0
0406 Sery i twarogi:
0406 10 - Ser (niedojrzewający i niewędzony)

świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg:

0406 10 80 0 - - Pozostały 0 200
0406 90 - Pozostałe sery:
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie

nie przekraczającej 40%, o

zawartości masy wody w

substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nie przekraczającej 47%:
0406 90 69 0 - - - - - - - Pozostałe 0 200
0406 90 99 0 - - - - - Pozostałe 0 400
0409 00 00 0 Miód naturalny 0 5
0811 Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 660
0811 10 - Truskawki i poziomki:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego

środka słodzącego:

0811 10 11 0 - - - O zawartości cukru przewyższającej

13% masy

0
0811 10 19 0 - - - Pozostałe 0
0811 10 90 0 - - Pozostałe 0
0811 20 - Maliny, jeżyny, morwy, owoce

mieszańców malin z jeżynami, czarne,

białe lub czerwone porzeczki i agrest:

- - Zawierające dodatek cukru lub innego

środka słodzącego:

0811 20 11 0 - - - O zawartości cukru przewyższającej

13% masy

0
0811 20 19 0 - - - Pozostałe 0
- - Pozostałe:
0811 20 31 0 - - - Maliny 0
0811 20 39 0 - - - Czarne porzeczki 0
0811 20 51 0 - - - Czerwone porzeczki 0
0811 20 59 0 - - - Jeżyny i morwy 0
0811 20 90 0 - - - Pozostałe 0
0811 90 - Pozostałe:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego

środka słodzącego:

- - - O zawartości cukru przewyższającej

13% masy:

0811 90 11 0 - - - - Owoce tropikalne i orzechy

tropikalne

0
0811 90 19 0 - - - - Pozostałe 0
- - - Pozostałe:
0811 90 31 0 - - - - Owoce tropikalne i orzechy

tropikalne

0
0811 90 39 0 - - - - Pozostałe 0
- - Pozostałe:
0811 90 50 0 - - - Owoce z gatunku Vaccinium

myrtillus

0
0811 90 70 0 - - - Owoce z gatunków Vaccinium

myrtilloides i Vaccinium

angustifolium

0
- - - Wiśnie i czereśnie:
0811 90 75 0 - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) 0
0811 90 80 0 - - - - Pozostałe 0
0811 90 85 0 - - - Owoce tropikalne i orzechy

tropikalne

0
0811 90 95 0 - - - Pozostałe 0
0901 Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i laski kawy; substytuty kawy zawierające kawę naturalną w każdej proporcji: 0 400
- Kawa, palona:
0901 21 00 0 - - Nie pozbawiona kofeiny
0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne:
0910 50 00 0 - Curry 0 5
- Inne przyprawy korzenne:
0910 91 - - Mieszanki wymienione w uwadze 1(b)

do niniejszego działu:

0910 91 90 0 - - - Rozgniatane lub mielone 0 5
1107 Słód palony lub nie: 300
1107 10 - Nie palony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0 - - - W postaci mąki 3,2

+maksimum

0,09 EUR/kg

1107 10 19 0 - - - Pozostały 0,08 EUR/kg
- - Pozostałe:
1107 10 91 0 - - - W postaci mąki 3,2

+maksimum

0,09 EUR/kg
1107 10 99 0 - - - Pozostałe 0,08 EUR/kg
1107 20 00 0 - Palony 0,09 EUR/kg
1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: 0 200
- Pozostałe:
1601 00 99 0 - - Pozostałe
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: 125
- Z wieprzowiny:
1602 49 - - Pozostałe łącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zwierające w masie 80% lub

więcej mięsa lub dowolnego

rodzaju podrobów, włącznie z

tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich

części łącznie z mieszankami

schabów i szynek

0
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części łącznie z

mieszankami obojczyków i

łopatek

0
1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszanki

zawierające szynki, łopatki,

schaby lub karki oraz ich

części

0
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe 0
1602 49 30 0 - - - - Zwierające w masie 40% lub

więcej, ale mniej niż 80% mięsa

lub dowolnego rodzaju podrobów

łącznie z tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia

0
1602 49 50 0 - - - - Zawierające w masie mniej niż

40% mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów łącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju pochodzenia

0
1602 49 90 0 - - - Pozostałe 0
1602 50 - Z wołowiny 125
1602 50 10 0 - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego

mięsa lub podrobów z nie gotowanym

mięsem lub podrobami

0
- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach hermetycznych:
1602 50 31 0 - - - - Corned beef (wołowina peklowana) 0
1602 50 39 0 - - - - Pozostałe 0
1602 50 80 0 - - - Pozostałe 0
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: 0 8
- Pozostały:
1701 91 00 0 - Zawierający dodatki aromatyzujące lub

barwiące

1704 Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao: 0 10
1704 10 - Guma do żucia, również pokryta cukrem:
- - Zawierająca w masie mniej niż 60%

sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 11 0 - - Guma w paskach
1806 Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub

batonach:

1806 32 - - Bez nadzienia:
1806 32 90 0 - - - Pozostałe 0 200
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i produkty czekoladowe:
- - - Czekolady, z nadzieniem lub bez:
1806 90 19 0 - - - - Pozostałe 0 200
1806 90 50 0 - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki,

wykonane z substytutów cukru,

zawierające kakao

0 100
1806 90 90 0 - - Pozostałe 9 + 0,2 DCC 25
1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie

odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone:

1901 90 - Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
1901 90 19 0 - - - Pozostałe 0 30
- - Pozostałe:
1901 90 99 - - - Pozostałe:
1901 90 99 9 - - - - Pozostałe 0 100
1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:
1905 10 00 0 - Chleb chrupki 7 20
1905 30 - Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i

opłatki:

- - Całkowicie lub częściowo pokryte lub

powleczone czekoladą lub innymi

przetworami zawierającymi kakao:

1905 30 19 0 - - - Pozostałe 0 20
- - Pozostałe:
- - - Słodkie herbatniki (biskwity):
1905 30 30 0 - - - - Zawierające w masie 8% lub

więcej tłuszczu z mleka

0 5
- - - - Pozostałe:
1905 30 59 0 - - - - - Pozostałe 0 30
2001 Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:
2001 10 00 0 - Ogórki i korniszony 0 50
2001 90 - Pozostałe:
2001 90 96 0 - - Pozostałe 0 20
2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne nie produkty objęte pozycją 2006: 0 15
2005 10 00 0 - Warzywa homogenizowane
2007 Dżemy, galaretka owocowe, marmolady, przeciery z pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej:
2007 10 - Przetwory homogenizowane:
2007 10 10 0 - - O zawartości cukru w masie powyżej

13%

0 10
- Pozostałe:
2007 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości cukru w masie powyżej

30%:

- - - - Pozostałe:
2007 99 39 0 - - - - - Pozostałe 0 13
- - - O zawartości cukru w masie powyżej

13%, ale nie przekraczającej 30%:

2007 99 58 0 - - - - Pozostałe 7 7
2009 Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 150
2009 70 - Sok jabłkowy:
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

2009 70 19 0 - - - Pozostałe
- - O gęstości nie przekraczającej 1,33

g/cm3 przy 20°C:

- - - Pozostałe:
2009 70 99 0 - - - - Nie zawierający dodatku cukru 0
2009 80 - Sok z dowolnego innego pojedynczego

owocu lub z dowolnego warzywa:

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

- - - Sok z gruszek:
2009 80 19 0 - - - - Pozostałe 0
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
2009 80 38 0 - - - - - Pozostałe 0
2102 Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia: 0 75
2102 30 00 0 - Gotowe proszki do pieczenia
2103 Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: 0 115
2103 90 - Pozostałe:
2103 90 90 0 - - Pozostałe
2104 Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane:
2104 10 - Zupy i buliony i przetwory z nich:
2104 10 90 0 - - Pozostałe 0 100
2104 20 00 0 - Złożone przetwory spożywcze

homogenizowane

0 30

Zmiany w prawie

Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024
Od dziś ważna zmiana dla niektórych kierowców

Nowe przepisy, które zaczną obowiązywać od wtorku, 10 września, zakładają automatyczny zwrot prawa jazdy, bez konieczności składania wniosku. Zmiana ma zapobiegać sytuacji, w której kierowcy, nieświadomi obowiązku, byli karani za prowadzenie pojazdu, mimo formalnego odzyskania uprawnień.

Robert Horbaczewski 09.09.2024
Będą zmiany w ustawie o działaniach antyterrorystycznych oraz w ustawie o ABW oraz AW

Rząd przyjął we wtorek projekt przepisów, który dostosowuje polskie prawo do przepisów Unii Europejskiej, które dotyczą przeciwdziałania rozpowszechnianiu w Internecie treści o charakterze terrorystycznym. Wprowadzony zostanie mechanizm wydawania i weryfikowania nakazów usunięcia lub uniemożliwienia dostępu do takich treści. Za egzekwowanie nowych przepisów odpowiedzialny będzie szef Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Od jego decyzji będzie się można odwołać do sądu.

Grażyna J. Leśniak 03.09.2024
Ustawa o rencie wdowiej niekonstytucyjna?

O zawetowanie ustawy o tzw. wdowich emeryturach jako aktu dyskryminującego część obywateli zwróciła się do prezydenta Andrzeja Dudy jedna z emerytek. W jej przekonaniu uchwalona 26 lipca 2024 r. ustawa narusza art. 32 Konstytucji, ponieważ wprowadza zasady dyskryminujące dużą część seniorów. Czy prezydent zdążył się z nią zapoznać – nie wiadomo. Bo petycja wpłynęła do Kancelarii Prezydenta 6 sierpnia, a już 9 sierpnia ustawa została podpisana.

Grażyna J. Leśniak 31.08.2024
Nalewki już bez barwników, soków i dodatkowych aromatów

We wtorek, 20 sierpnia, zaczęły obowiązywać przepisy rozporządzenia ministra rolnictwa dotyczące znakowania napojów alkoholowych. Z uwagi na tradycyjne praktyki produkcyjne stosowane przy wyrobie "nalewek", nowe zasady wykluczają możliwość ich barwienia, aromatyzowania czy też dodawania do nich soków owocowych.

Krzysztof Koślicki 20.08.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2000.120.1277

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.
Data aktu: 20/12/2000
Data ogłoszenia: 29/12/2000
Data wejścia w życie: 01/01/2001