Przepisy ogólne
Wyroby akcyzowe objęte szczególnym nadzorem podatkowym
Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do spirytusu
Podmiot, w którym jest sprawowany stały nadzór, zawiadamia komórkę tego nadzoru na 3 dni przed rozpoczęciem wyżej wymienionych czynności.
Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do spirytusu w gorzelniach rolniczych
Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do piwa
Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do wyrobów winiarskich i innych napojów alkoholowych
Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego przy oznaczaniu wyrobów znakami skarbowymi akcyzy
Tryb nakładania zabezpieczeń urzędowych oraz rodzaje lub formy tych zabezpieczeń
Zakres i zasady urzędowego sprawdzenia podmiotów podlegających szczególnemu nadzorowi podatkowemu
Szczegółowe zasady i tryb przeprowadzania doraźnych i okresowych kontroli oraz sprawowania stałego nadzoru przez pracowników szczególnego nadzoru podatkowego
Szczegółowe zasady i tryb pobierania próbek
Tryb niszczenia wyrobów akcyzowych objętych szczególnym nadzorem podatkowym w przypadku stwierdzenia ich nieprzydatności do spożycia, dalszego przerobu lub zużycia
Zasady i warunki przyjmowania, magazynowania, wydawania i przewożenia wyrobów akcyzowych objętych szczególnym nadzorem podatkowym
Przepisy końcowe
UPOWAŻNIENIE Nr ........
(pominięty)
PROTOKÓŁ NR .............
Skażenia spirytusu środkiem skażającym .....................
(wymienić środek
skażający)
...............................................................
(nazwa podmiotu, dla którego dokonano skażenia spirytusu)
z dnia .................. roku.
Po sprawdzeniu, że zabezpieczenia na naczyniach
(opakowaniach)ze środkami skażającymi nie są uszkodzone,
pracownicy podmiotu, w którym przeprowadza się skażenie:
- ................... - ..........................
(imię i nazwisko) (stanowisko służbowe)
- ................... -...........................
(imię i nazwisko) (stanowisko służbowe)
w obecności pracownika szczególnego nadzoru podatkowego:
- ................... - ..........................
(imię i nazwisko) (stanowisko służbowe)
dokonali czynności skażenia spirytusu.
Przed zastosowaniem środek skażający został zbadany w celu
identyfikacji przez ................. ........ wg orzeczenia
(atestu) nr .......... z dnia ........... roku.
Do skażenia spirytusu wzięto ........ dm3 - kg*) spirytusu
o mocy .....% w 20°C (pogrążenie alkoholomierza ..............
w temperaturze pomiaru ........°C) co stanowi ...... dm3100%,
dodano ........ dm3 - kg*) środka skażającego ...... o ciężarze
właściwym ........ kg/dm3 co odpowiada ...... dm3 - kg*) środka
skażającego na 100 dm3100% spirytusu.
Po dodaniu środka skażającego i jego wymieszaniu otrzymano
........ dm3 - kg*) spirytusu o mocy pozornej (pogrążenie
alkoholomierza) ...... w temp. °C. Naczynia ze spirytusem
skażonym zabezpieczono plombami urzędowym oraz plombami
podmiotu skażającego*) .....................................
(wymienić ilość i odciski)
Z otrzymanej mieszaniny pobrano próbkę w ilości 0,5 dm3 -
0,05 dm3*), którą zabezpieczono ...............................
(podać sposób zabezpieczenia)
do przechowywania przez okres 3 miesięcy.
Na spirytus wystawiono dokument przewozu nr ................
z dnia ............. roku.*)
Niniejszy protokół sporządzono w ......... egzemplarzach.
Podpisy pracowników biorących Podpis pracownika szczególnego
udział w czynnościach skażenia nadzoru podatkowego obecnego
przy skażeniu
............... ........... ............................
*) niepotrzebne skreślić.
WYDANIE SPIRYTUSU (PÓŁFABRYKATU) NA ZEWNĄTRZ
PRZYJĘCIE SPIRYTUSU (PÓŁFABRYKATU) Z ZEWNĄTRZ
KSIĘGA KONTROLI
(pominięty)
KSIĘGA KONTROLI
(pominięty)
KSIĘGA KONTROLI
(pominięty)
KSIĘGA KONTROLI
(pominięty)
KSIĘGA KONTROLI
(pominięty)
KSIĘGA KONTROLI
(pominięty)
PROTOKÓŁ
Badania stanu aparatu destylacyjnego gorzelni rolniczej
w ...................... województwo .............. dokonanego
w dniu ........... roku przez pracowników szczególnego nadzoru
podatkowego ...................................................
...............................................................
w obecności przedstawiciela podmiotu ..........................
Stwierdzono, że aparat destylacyjny jest przygotowany do pracy
(tak/nie)*): jednokolumnowy, dwukolumnowy*) ...................
...............................................................
Szczegółowy opis aparatury podany jest w aktach
weryfikacyjnych. Od tego czasu w stanie aparatury nie zaszły
zmiany - stwierdzono następujące zmiany*) .....................
...............................................................
...............................................................
Ponadto stwierdzono następujące odchylenia od obowiązujących
przepisów: ....................................................
...............................................................
...............................................................
Po dokonaniu oględzin aparat destylacyjny połączono
z urządzeniem do określania mocy i temperatury (stągwią)
i urządzeniem pomiarowym oraz nałożono urzędowe zabezpieczenia,
które odnotowano w spisie zabezpieczeń urzędowych.
Protokół niniejszy sporządzono w dwóch egzemplarzach, które
dołączono do akt urzędowego sprawdzenia gorzelni.
Przedstawiciel podmiotu Pracownicy szczególnego nadzoru
podatkowego
....................... ...............................
(podpis) (podpisy)
ľľľľľľľľľľľľ
*) niepotrzebne skreślić.
ZGŁOSZENIE Nr ........
Okres produkcji
.........../................
Urząd Kontroli Skarbowej
w ......................
o zamierzonej produkcji spirytusu
Gorzelnia ...................... należąca do .............
zgłasza, że od dnia ............ do dnia ........... będzie:
1) rozpoczynać pracę*) o godz. ....... kończyć o godz. ........
2) sporządzać po ....... zaciery(ów) na dobę przy .............
dobowej fermentacji i używać na każdy zacier następujące
rodzaje ilości surowców:**)
| Kolejny zacier | Surowce w q | |||||
| Lp. | ||||||
| Razem | ||||||
3) rozpoczynać destylację alkoholu o godz. ........ kończyć
o godz. ..........
4) przekazywać spirytus do magazynu z naczynia pośredniczącego
o godz. ................
5) stosować przerwy w produkcji w dniach ......................
............................................................
Uwagi: .....................................................
............................................................
............................................................
............................................................
............................................................
ľľľľľľľľľľľľ
*) rozpałka pod kotłem.
**) podać ilości surowców przeciętnie stosowanych do
sporządzania poszczególnych zacierów, ewentualne dodatkowe
informacje w uwagach.
Sporządził:
...........................
(Nazwisko i imię)
...........................
...........................
(pieczęć, data i podpis)
KSIĘGA KONTROLI
(pominięty)
KSIĘGA REWIZYJNA MAGAZYNU SPIRYTUSU
(pominięty)
Protokół Nr ...... ...... roku
Gorzelni rolniczej ..............
(pominięty)
Przebieg gotowania warki Nr .................
Księga kontroli
(pominięty)
Metryczka nastawu Nr .......... pojemnik Nr ........
Karta kupażu lub wytwarzania wyrobu winiarskiego albo napoju alkoholowego
(pominięty)
Księga kontroli
(pominięty)
Spis zabezpieczeń urzędowych
ZGŁOSZENIE
Urząd Kontroli Skarbowej
w ......................
rozpoczęcia działalności podlegającej szczególnemu nadzorowi podatkowemu
1. Nazwa podmiotu, adres, nr telefonu, faksu, forma prawna,
nazwisko i imię właściciela, adres jego zamieszkania
i nr telefonu: .............................................
............................................................
............................................................
2. Regon ............ Pesel ............... NIP ...............
3. Urząd skarbowy miejscowo właściwy dla podmiotu (zakład lub
oddział przedsiębiorstwa): .................................
............................................................
4. Rodzaj, zakres i rozmiar działalności gospodarczej: ........
............................................................
............................................................
5. Podstawa prawna działalności gospodarczej (koncesja, promesa
koncesji, zezwolenie, wpis do rejestracji, zgłoszenie do
ewidencji - w załączeniu kopie):
............................................................
6. Termin rozpoczęcia działalności: ...........................
7. Czynności kontroli wewnętrznej regulują następujące
przepisy: ..................................................
............................................................
8. Imię i nazwisko oraz stanowisko pracownika, będącego
przedstawicielem podmiotu w czasie urzędowego sprawdzenia:
............................................................
............................................................
9. Do zgłoszenia załącza się:
(wykaz załączników)
.......................... ........................
.......................... (podpis dokonującego
.......................... zgłoszenia)
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
Marek Rotkiewicz 19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
Marek Rotkiewicz 19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
Grażyna J. Leśniak 18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
Krzysztof Koślicki 16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
Marcin Szymankiewicz 15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
Grażyna J. Leśniak 10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.1997.86.545 |
| Rodzaj: | Rozporządzenie |
| Tytuł: | Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego. |
| Data aktu: | 16/07/1997 |
| Data ogłoszenia: | 31/07/1997 |
| Data wejścia w życie: | 01/10/1997, 01/01/1998 |








