Przepisy ogólne.
Prawo sprzedaży mięsa z uboju gospodarczego.
Tryb wydawania zaświadczeń.
Wydawanie zezwoleń przez organy urzędowego badania mięsa.
Sprzedaż mięsa z uboju gospodarczego indywidualnym konsumentom.
Zakup i sprzedaż mięsa z uboju gospodarczego przez gminne spółdzielnie "Samopomoc Chłopska".
Zakup mięsa z uboju gospodarczego przez zakłady żywienia zbiorowego.
Ceny.
Organizacja sprzedaży na targowiskach.
Przestrzeganie higieny przy sprzedaży mięsa z uboju gospodarczego.
Kontrola obrotu mięsem z uboju gospodarczego.
Przepisy końcowe.
WYKAZ POWIATÓW, Z TERENU KTÓRYCH PRODUCENCI ROLNI MOGĄ SPRZEDAWAĆ MIĘSO Z UBOJU GOSPODARCZEGO NA OBSZARZE M. ST. WARSZAWY, M. ŁODZI, GDYNI I SOPOTU, MIAST WOJEWÓDZKICH ORAZ MIAST GÓRNOŚLĄSKIEGO OKRĘGU PRZEMYSŁOWEGO
| Lp. | Miasta | Powiaty, z terenu których producenci rolni mogą sprzedawać mięso z uboju gospodarczego na obszarze miast wymienionych w odpowiedniej pozycji rubryki 2 |
| 1 | 2 | 3 |
| 1 | Warszawa | grodzisko-mazowiecki, grójecki, garwoliński, miński, nowodworski, miejsko-uzdrowiskowy Otwock, piaseczyński, płoński, pruszkowski, pułtuski, sochaczewski i wołomiński |
| 2 | Łódź | brzeziński, łaski, łęczycki, łowicki, łódzki i piotrkowski |
| 3 | Białystok | białostocki, bielski, łapski, moniecki, sokólski i wysokomazowiecki |
| 4 | Bydgoszcz | bydgoski, chełmiński, inowrocławski, szubiński, świecki, tucholski i wyrzyski |
| 5 | Gdańsk, Gdynia, Sopot | nowodworsko-gdański, kartuski, kościerski, pucki, tczewski i wejherowski |
| 6 | Kielce | buski, jędrzejowski, kielecki, konecki, opatowski i włoszczowski |
| 7 | Koszalin | białogardzki, kołobrzeski, koszaliński i sławieński |
| 8 | Kraków | bocheński, krakowski, miechowski, myślenicki, olkuski, proszowicki i wadowicki |
| 9 | Lublin | chełmski, krasnystawski, kraśnicki, lubartowski, lubelski, opolsko-lubelski, parczewski i puławski |
| 10 | Olsztyn | reszelski, lidzbarski, olsztyński, ostródzki, nidzicki i szczycieński |
| 11 | Opole | brzeski, kluczborski, namysłowski, niemodliński, oleski, opolski, prudnicki i strzelecki |
| 12 | Poznań | gnieźnieński, kościański, nowotomyski, obornicki, poznański, średzki, śremski i szamotulski |
| 13 | Rzeszów | brzozowski, dębicki, kolbuszowski, krośnieński, łańcucki, przeworski i rzeszowski |
| 14 | Stalinogród oraz miasta górnośląskiego okręgu przemysłowego | będziński, gliwicki, kłobucki, lubliniecki, pszczyński, rybnicki, tarnogórski, zawierciański i wodzisławski |
| 15 | Szczecin | goleniowski, gryfiński, kamieński, nowogardzki, starogardzki i szczeciński |
| 16 | Wrocław | dzierżoniowski, oleśnicki, oławski, strzeliński, średzki, trzebnicki, wołowski i wrocławski |
| 17 | Zielona Góra | nowosolski, krośnieński, sulechowski, świebodziński i zielonogórski. |
REJESTR ZAKUPU MIĘSA Z UBOJU GOSPODARCZEGO
(miejscowość i adres)
| Lp. | Nazwisko i imię | Adres sprzedającego | Nr i data kwitu wagowego i przez kogo wydany | Zakupione mięso przez zakłady żywienia zbiorowego | Nr poz. zaksięgowanego mięsa | ||||
| data | godzina | ilość | rodzaj, gatunek | cena | |||||
OGŁOSZENIE
Prezydium Rady Narodowej .........
REGULAMIN RAMOWY PUNKTU SPRZEDAŻY MIĘSA
a także wyroby wędliniarskie wyprodukowane na zlecenie producenta mięsa przez masarnie gminnych spółdzielni "Samopomoc Chłopska" i zaopatrzone w plomby bądź etykiety, określające nazwę i adres zakładu, nazwę wędliny według receptury, miejsce wytwórni, datę produkcji.
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
Marek Rotkiewicz 19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
Marek Rotkiewicz 19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
Grażyna J. Leśniak 18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
Krzysztof Koślicki 16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
Marcin Szymankiewicz 15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
Grażyna J. Leśniak 10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.1955.27.158 |
| Rodzaj: | Rozporządzenie |
| Tytuł: | Obrót mięsem pochodzącym z uboju gospodarczego. |
| Data aktu: | 30/06/1955 |
| Data ogłoszenia: | 14/07/1955 |
| Data wejścia w życie: | 14/07/1955 |








