Rozporządzenie wykonawcze 2024/2597 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania kwasu sorbowego (E 200) i sorbinianu potasu (E 202) oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do specyfikacji dla kwasu sorbowego (E 200), sorbinianu potasu (E 202) i galusanu propylu

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/2597
z dnia 4 października 2024 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania kwasu sorbowego (E 200) i sorbinianu potasu (E 202) oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do specyfikacji dla kwasu sorbowego (E 200), sorbinianu potasu (E 202) i galusanu propylu (E 310)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3 oraz art. 14,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 3  ustanowiono specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(3) Unijne wykazy dodatków do żywności i specyfikacje mogą być aktualizowane zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.

(4) Kwas sorbowy (E 200), sorbinian potasu (E 202) i galusan propylu (E 310) są substancjami dopuszczonymi zgodnie z załącznikami II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(5) W dniu 30 czerwca 2015 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") wydał opinię naukową w sprawie ponownej oceny kwasu sorbowego (E 200), sorbinianu potasu (E 202) i sorbinianu wapnia (E 203) jako dodatków do żywności 4 . Urząd ustalił tymczasową wartość dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) dla grupy, wynoszącą 3 mg kwasu sorbowego/kg masy ciała dziennie w przypadku kwasu sorbowego (E 200) i sorbinianu potasu (E 202). Ponadto Urząd zalecił przeprowadzenie rozszerzonego badania szkodliwego działania na rozrodczość na jednym pokoleniu w celu ponownego rozważenia tymczasowego ADI, zmiany maksymalnych limitów pierwiastków toksycznych w specyfikacjach dla kwasu sorbowego (E 200) i sorbinianu potasu (E 202) określonych w rozporządzeniu (UE) nr 231/2012 oraz włączenia do specyfikacji maksymalnych limitów dwuwartościowych metali przejściowych, jeżeli są one stosowane jako katalizatory w procesie produkcji tych dodatków do żywności.

(6) Aby uwzględnić zalecenia Urzędu, w dniu 10 czerwca 2016 r. Komisja ogłosiła publiczne zaproszenie do przedkładania danych dotyczących dodatków do żywności kwas sorbowy (E 200) i sorbinian potasu (E 202). Podmioty gospodarcze przedstawiły dane dotyczące działania szkodliwego na rozrodczość w przypadku tych dodatków do żywności, pierwiastków toksycznych zawartych w nich jako zanieczyszczenia oraz stosowania dwuwartościowych metali przejściowych jako katalizatorów w ich produkcji.

(7) W dniu 1 marca 2019 r. Urząd wydał opinię naukową w sprawie działań następczych w związku z ponowną oceną kwasu sorbowego (E 200) i sorbinianu potasu (E 202) jako dodatków do żywności 5 . Na podstawie nowych danych dotyczących działania szkodliwego na rozrodczość Urząd zmienił tymczasowe ADI na nowe ADI dla grupy w wysokości 11 mg kwasu sorbowego/kg masy ciała dziennie w odniesieniu do kwasu sorbowego (E 200) i jego soli potasowej (E 202). Oszacowania narażenia były znacznie niższe od nowego ADI dla grupy w przypadku wszystkich grup ludności, zarówno na średnim, jak i wysokim poziomie.

(8) Biorąc pod uwagę ponowną ocenę dokonaną przez Urząd oraz dane przedłożone przez podmioty gospodarcze, należy zmienić specyfikacje dotyczące kwasu sorbowego (E 200) i sorbinianu potasu (E 202). W szczególności należy obniżyć obecne maksymalne limity pierwiastków toksycznych oraz ustanowić maksymalny limit cynku, bio- rąc pod uwagę poziom, który jest obecnie osiągalny dzięki stosowaniu dobrych praktyk wytwarzania. Ponadto należy zmienić opis sorbinianu potasu (E 202) w taki sposób, aby odnosił się nie tylko do postaci proszku, ale również do postaci granulatu, ponieważ pierwszą z tych postaci wytwarza się z tej drugiej poprzez mielenie, a obie postaci fizyczne - proszek i granulki - mają taką samą czystość. Należy również dokonać pewnych modyfikacji w opisie kwasu sorbowego (E 200) i sorbinianu potasu (E 202).

(9) Dnia 25 lipca 2022 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie kwasu sorbowego (E 200) i sorbinianu potasu (E 202) jako środków konserwujących w deserach żelatynowych na bazie wody, z owocowymi dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi. Następnie Komisja udostępniła ten wniosek państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(10) Desery żelatynowe na bazie wody, z owocowymi dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, są podatne na mikrobiologiczne psucie się ze względu na wysoką aktywność wody (aw 0,96-0,98). Kwas sorbowy (E 200) i sorbinian potasu (E 202), gdy są stosowane w zakresie proponowanego typowego i maksymalnego poziomu stosowania wynoszącego 700 i 1 000 mg/kg, mogą chronić desery żelatynowe na bazie wody, z owocowymi dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, przed psuciem się powodowanym przez mikroorganizmy i wydłużać ich okres trwałości. Inne alternatywy, takie jak technologie napełniania na gorąco lub napełniania aseptycznego, nie są wykonalne z ekonomicznego i technologicznego punktu widzenia, ponieważ zmieniają swoiste cechy deserów żelatynowych na bazie wody, z owocowymi dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, oraz nie są przystępne cenowo, w szczególności dla małych i średnich przedsiębiorstw.

(11) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja musi zasięgnąć opinii Urzędu w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ kwas sorbowy (E 200) i sorbinian potasu (E 202) są dopuszczone do stosowania w szerokiej gamie żywności, w tym w różnych deserach w kategorii żywności 16 "Desery z wyłączeniem produktów objętych kategorią 1, 3 i 4" w części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, nie uważa się, by rozszerzone proponowane stosowanie w deserach żelatynowych na bazie wody, z owocowymi dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, miało znaczący wpływ na ogólne narażenie, które w związku z tym pozostanie poniżej ADI. Potwierdzają to również szacunki, które przedstawił wnioskodawca i które sporządzono przy użyciu opracowanego przez Urząd modelu spożycia dodatków do żywności 6 . W związku z tym rozszerzone stosowanie kwasu sorbowego (E 200) i sorbinianu potasu (E 202) w deserach żelatynowych na bazie wody, z owocowymi dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, nie ma wpływu na zdrowie ludzi, w związku z czym zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne.

(12) W dniu 24 kwietnia 2014 r. Urząd wydał opinię naukową w sprawie ponownej oceny galusanu propylu (E 310) jako dodatku do żywności 7 . Urząd zauważył, że stosowanie kwasu chlorowodorowego w produkcji galusanu propylu może skutkować powstaniem chlorowanych produktów ubocznych oraz że - pomimo faktu, iż specyfikacje zawierają limit dla chlorowanych związków organicznych - Urząd nie dysponuje żadnymi informacjami na temat identyfikacji lub kwantyfikacji potencjalnych chlorowanych produktów ubocznych.

(13) W dniu 30 maja 2017 r. Komisja ogłosiła publiczne zaproszenie do przedkładania danych dotyczących dodatku do żywności galusan propylu (E 310), w którym zwróciła się o przedstawienie danych dotyczących tożsamości i poziomów chlorowanych związków organicznych w tym dodatku do żywności oraz danych dotyczących pierwiastków toksycznych (arsenu, ołowiu i rtęci) zawartych w tym dodatku jako zanieczyszczenia.

(14) Podmioty gospodarcze przedstawiły dane dotyczące pierwiastków toksycznych zawartych jako zanieczyszczenia w galusanie propylu (E 310) i wyjaśniły, że kwas chlorowodorowy nie jest stosowany jako katalizator w procesie produkcji galusanu propylu jako dodatku do żywności.

(15) W świetle opinii Urzędu i informacji dostarczonych przez podmioty gospodarcze do specyfikacji należy włączyć definicję dodatku do żywności galusan propylu (E 310), aby ograniczyć stosowanie katalizatorów w procesie produkcji dodatku do żywności. Ponadto należy obniżyć obecne maksymalne limity pierwiastków toksycznych, aby dodatek do żywności nie był istotnym źródłem narażenia na te pierwiastki toksyczne w żywności, przy jednoczesnym uwzględnieniu poziomu, który jest obecnie osiągalny dzięki stosowaniu dobrych praktyk produkcyjnych.

(16) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 i (UE) nr 231/2012.

(17) Biorąc pod uwagę, że Urząd nie stwierdził bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia związanego z występowaniem pierwiastków toksycznych i katalizatorów oraz aby umożliwić podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze, w tym małym i średnim przedsiębiorstwom, dostosowanie się do nowych, bardziej rygorystycznych specyfikacji określonych w niniejszym rozporządzeniu, należy odroczyć stosowanie nowych specyfikacji w zakresie czystości dla dodatków do żywności: kwas sorbowy (E 200), sorbinian potasu (E 202) i galusan propylu (E 310) oraz definicji galusanu propylu (E 310) oraz należy przewidzieć okres przejściowy dla dodatków do żywności wprowadzonych do obrotu przed datą rozpoczęcia stosowania.

(18) Z tych samych powodów należy przewidzieć okres przejściowy dla żywności zawierającej kwas sorbowy (E 200), sorbinian potasu (E 202) lub galusan propylu (E 310), która została zgodnie z prawem wprowadzona do obrotu przed datą rozpoczęcia stosowania.

(19) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Dodatki do żywności kwas sorbowy (E 200), sorbinian potasu (E 202) i galusan propylu (E 310), które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 27 kwietnia 2025 r., można dodawać do żywności zgodnie z załącznikami II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 do wyczerpania zapasów.

Żywność zawierającą kwas sorbowy (E 200), sorbinian potasu (E 202) lub galusan propylu (E 310), która została zgodnie z prawem wprowadzona do obrotu przed dniem 27 kwietnia 2025 r., można wprowadzać do obrotu do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Pkt 1 lit. b), pkt 2 lit. b) i pkt 3 załącznika II stosuje się od dnia 27 kwietnia 2025 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 4 października 2024 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

W części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 w kategorii żywności 16 "Desery z wyłączeniem produktów objętych kategorią 1, 3 i 4" pozycja dotycząca stosowania kwasu sorbowego - sorbinianu potasu (E 200-202) w frugtgr0d, rote Grütze i pasha w wysokości 1 000 mg/kg otrzymuje brzmienie:
"E 200-2002 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 1 000 (1) (2) Tylko frugtgiwd, rote Grütze i pasha; desery żelatynowe na bazie wody, z owocowymi dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi".

ZAŁĄCZNIK  II

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w pozycji "E 200 kwas sorbowy" wprowadza się następujące zmiany:
a)
specyfikacja "Opis" otrzymuje brzmienie:
"Opis Bezbarwne igiełki lub biały, sypki krystaliczny proszek o lekkim, charakterystycznym zapachu, niezmieniający barwy po ogrzewaniu przez 90 minut w temp. 105 °C";
b)
specyfikacja "Czystość" otrzymuje brzmienie:

"Czystość

Zawartość wody Nie więcej niż 0,5 % (metoda Karla Fischera)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,2 %
Aldehydy Nie więcej niż 0,1 % (w przeliczeniu na formaldehyd)
Arsen Nie więcej niż 0,1 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 0,1 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 0,01 mg/kg
Cynk Nie więcej niż 0,1 mg/kg";
2)
w pozycji "E 202 sorbinian potasu" wprowadza się następujące zmiany:
a)
specyfikacja "Opis" otrzymuje brzmienie:
"Opis I Biały, krystaliczny proszek lub granulki, niezmieniające barwy po ogrzewaniu | przez 90 minut w temp. 105 °C";
b)
specyfikacja "Czystość" otrzymuje brzmienie:

"Czystość

Strata przy suszeniu Nie więcej niż 1,0 % (105 °C, 3 godz.)
Kwasowość lub zasadowość Nie więcej niż około 1,0 % (w przeliczeniu na kwas sorbowy lub K2CO3)
Aldehydy Nie więcej niż 0,1 % w przeliczeniu na formaldehyd
Arsen Nie więcej niż 0,1 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 0,1 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 0,01 mg/kg
Cynk Nie więcej niż 0,1 mg/kg";
3)
w pozycji "E 310 galusan propylu" wprowadza się następujące zmiany:
a)
specyfikacja "Definicja" otrzymuje brzmienie:
"Definicja Galusan propylu jest wytwarzany w drodze estryfikacji kwasu galusowego propanolem. Reakcja jest katalizowana kwasem siarkowym.
Numer wg EINECS 204-498-2
Nazwa chemiczna Galusan propylu; ester propylowy kwasu galusowego; ester n-propylowy kwasu 3,4,5-trihydroksybenzoesowego
Wzór chemiczny C10H12O5
Masa cząsteczkowa

Oznaczenie zawartości

212,20

Zawiera nie mniej niż 98 % w przeliczeniu na bezwodną masę"

b)
specyfikacja "Czystość" otrzymuje brzmienie:
"Czystość
Strata przy suszeniu Nie więcej niż 0,5 % (110 °C, 4 godz.)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,1 %
Wolny kwas Nie więcej niż 0,5 % (w przeliczeniu na kwas galusowy)
Absorpcja specyficzna w etanolu
(275 nm) nie mniej niż 485 i nie więcej niż 520
Arsen Nie więcej niż 0,1 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 0,3 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 0,1 mg/kg".
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1333/2024-04-23.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1331/2021-03-27.
3 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2012/231/2024-04-23).
4 Dziennik EFSA 2015; 13(6):4144.
5 Dziennik EFSA 2019; 17(3):5625.
7 Dziennik EFSA 2014; 12(4):3642.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2024.2597

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2024/2597 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania kwasu sorbowego (E 200) i sorbinianu potasu (E 202) oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do specyfikacji dla kwasu sorbowego (E 200), sorbinianu potasu (E 202) i galusanu propylu
Data aktu: 04/10/2024
Data ogłoszenia: 07/10/2024
Data wejścia w życie: 27/04/2025, 27/10/2024