KOMISJA EUROPEJSKAuwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE 1 , w szczególności jego art. 11 ust. 3,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 ustanowiono unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych do stosowania w żywności oraz określono warunki ich stosowania.
(2) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 872/2012 3 przyjęto wykaz substancji aromatycznych i włączono ten wykaz jako część A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.
(3) Część A unijnego wykazu zawiera zarówno substancje aromatyczne poddane ocenie, którym nie przyporządkowano przypisów, jak i substancje aromatyczne w trakcie oceny, które w tym wykazie są oznaczone odesłaniami do przypisów 1-4.
(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przeprowadził ocenę substancji umieszczonych w wykazie unijnym pod następującymi numerami FL: 09.931, 13.058, 15.004, 15.057, 15.079, 15.109 15.113, 16.090 oraz 16.111. Substancje te zostały wymienione w wykazie jako substancje aromatyczne w trakcie oceny w 2012 r. Zostały one już ocenione przez Urząd w ramach następujących grupowych ocen środków aromatyzujących: ocena FGE.72rev1 4 (substancja o numerze FL 09.931), ocena FGE.21rev4 5 (substancje o numerach FL 15.057 i 15.079), ocena FGE.76rev1 6 (substancje o numerach FL 15.004, 15.109 i 15.113), oceny FGE.94 7 i FGE.94rev.2 8 (substancja o numerze FL 16.090), oceny FGE.94rev.1 9 i FGE94rev.2 10 (substancja o numerze FL 16.111) oraz ocena FGE.67rev2 11 (substancja o numerze FL 13.058). Urząd uznał, że przy szacowanych poziomach pobrania z dietą wspomniane substancje aromatyczne nie dają powodów do obaw związanych z bezpieczeństwem.
(5) Przedmiotowe substancje aromatyzujące należy zatem wymienić w wykazie jako substancje poddane ocenie, a odesłania do przypisów 1-4 należy skreślić z pozycji, których to dotyczy.
(6) Ponadto w wykazie unijnym zidentyfikowano dwa błędy w odniesieniu do nazwy substancji o numerze FL 12.054 i do numerów identyfikacyjnych substancji o numerze FL 17.038. Błędy te należy sprostować.
(7) Należy odpowiednio zmienić i poprawić część A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 34.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 872/2012 z dnia 1 października 2012 r. w sprawie przyjęcia wykazu substancji aromatycznych przewidzianego rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 2232/96, włączenia go do załącznika I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 oraz uchylenia rozporządzenia Komisji (WE) nr 1565/2000 i decyzji Komisji 1999/217/WE (Dz.U. L 267 z 2.10.2012, s. 1).
4 Dziennik EFSA 2013; 11(10):3392.
5 Dziennik EFSA 2013; 11(11):3451.
6 Dziennik EFSA 2013; 11(11):3455.
7 Dziennik EFSA 2010; 8(5):1338.
8 Dziennik EFSA 2014; 12(4):3622.
9 Dziennik EFSA 2012; 10(6):2747.
10 Dziennik EFSA 2014; 12(4):3622.
11 Dziennik EFSA 2015; 13(5):4115.