Rozporządzenie 873/2012 w sprawie środków przejściowych dotyczących unijnego wykazu środków aromatyzujących i materiałów źródłowych wskazanego w załączniku I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 873/2012
z dnia 1 października 2012 r.
w sprawie środków przejściowych dotyczących unijnego wykazu środków aromatyzujących i materiałów źródłowych wskazanego w załączniku I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE(1), w szczególności jego art. 25 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W art. 9 rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 ustanowiono rodzaje środków aromatyzujących i materiałów źródłowych objęte wymogiem oceny i zatwierdzenia.

(2) W art. 10 rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 przewidziano, że spośród środków aromatyzujących i materiałów źródłowych wymienionych w art. 9 można wprowadzać do obrotu i stosować w lub na żywności wyłącznie te, które zostały wymienione w wykazie unijnym, w stosownych przypadkach na warunkach określonych w tym wykazie.

(3) W art. 30 rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 wskazano, że art. 10 ma zastosowanie od dnia następującego 18 miesięcy po dniu rozpoczęcia stosowania wykazu unijnego.

(4) Należy zatem ustalić tę datę rozpoczęcia stosowania wykazu unijnego do celów art. 30 akapit trzeci rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.

(5) Na pierwszym etapie rozporządzeniem Komisji (UE) nr 872/2012(2) ustanowiono unijny wykaz substancji aromatycznych, wymienionych w art. 9 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 1334/2008, poprzez wprowadzenie wykazu substancji aromatycznych wskazanego w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 2232/96(3) do załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 oraz poprzez ustalenie terminów rozpoczęcia stosowania tego wykazu.

(6) Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1334/2008 substancje aromatyczne nieobjęte wykazem unijnym mogą być wprowadzane do obrotu i stosowane w lub na żywności przez 18 miesięcy po dniu rozpoczęcia stosowania wykazu unijnego. Ponieważ substancje aromatyczne są już na rynku w państwach członkowskich, należy ustanowić przepisy zapewniające sprawne przejście do unijnej procedury udzielania zezwoleń. Aby zwiększyć pewność prawa, należy również ustalić okres przejściowy dla żywności zawierającej takie substancje aromatyczne.

(7) Na drugim etapie należy ocenić środki aromatyzujące i materiały źródłowe wymienione w art. 9 lit. b) do f). Zainteresowane strony powinny złożyć wnioski dotyczące aktualizacji wykazu unijnego poprzez dodanie substancji do wykazu zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1331/2008 oraz powinny przestrzegać rozporządzenia Komisji (UE) nr 234/2011 z dnia 10 marca 2011 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 ustanawiającego jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących(4), w odniesieniu do wymaganych danych oraz w zakresie zawartości, redakcji i prezentacji wniosków dotyczących zezwolenia na stosowanie środków aromatyzujących i materiałów źródłowych wymienionych w art. 9 lit. b) do f) rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.

(8) Zgodnie z celami rozporządzenia (WE) nr 1334/2008, aby zwiększyć pewność prawa i zagwarantować brak dyskryminacji, należy wprowadzić środki przejściowe zapewniające czas na ocenę i wydanie zezwolenia dotyczącego wspomnianych środków aromatyzujących i materiałów źródłowych.

(9) Termin stosowania części B do F załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008, w zakresie środków aromatyzujących i materiałów źródłowych wymienionych w art. 9 lit. b) do f) tego rozporządzenia, powinien zostać przesunięty, aby zapewnić czas na ocenę i wydanie zezwolenia dotyczącego wspomnianych środków aromatyzujących i materiałów źródłowych.

(10) Zainteresowane strony powinny przedłożyć wnioski dotyczące zezwoleń w ustalonym terminie w odniesieniu do środków aromatyzujących i materiałów źródłowych wymienionych w art. 9 lit. b) do f) rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 i wprowadzanych obecnie do obrotu.

(11) Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1334/2008 środki aromatyzujące i materiały źródłowe wymienione w art. 9 lit. b) do f) nieobjęte wykazem unijnym mogą być wprowadzane do obrotu i stosowane w lub na żywności przez 18 miesięcy po dniu rozpoczęcia stosowania wykazu unijnego. Zważywszy, że środki aromatyzujące i materiały źródłowe wymienione w art. 9 lit. b) do f) rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 są już na rynku w państwach członkowskich, należy ustanowić przepisy zapewniające sprawne przejście do unijnej procedury udzielania zezwoleń. Aby zwiększyć pewność prawa, należy również ustalić okres przejściowy dla żywności zawierającej takie środki aromatyzujące i materiały źródłowe.

(12) W art. 30 rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 wskazano, że art. 26 i 28 rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 dotyczące zmian rozporządzenia Rady (EWG) nr 1601/91 z dnia 10 czerwca 1991 r. ustanawiającego ogólne zasady definicji, opisu i prezentacji win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów winopochodnych i aromatyzowanych koktajli winopodobnych(5) oraz rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 z dnia 15 stycznia 2008 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych(6), mają być stosowane z dniem rozpoczęcia stosowania wykazu unijnego. Należy zatem ustalić tę datę stosowania do celów art. 30 akapit czwarty rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.

(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

ROZDZIAŁ  I

SUBSTANCJE AROMATYCZNE WYMIENIONE W ART. 9 LIT. A) ROZPORZĄDZENIA (WE) NR 1334/2008

Artykuł  1

Środki przejściowe dotyczące żywności zawierającej substancje aromatyczne

Żywność zawierająca substancje aromatyczne, które są zgodnie z prawem wprowadzane do obrotu lub etykietowane przed 22 października 2014 r. ale nie spełniają wymogów części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008, może być przedmiotem obrotu aż do daty jej minimalnej trwałości lub przydatności do użycia.

ROZDZIAŁ  II

ŚRODKI AROMATYZUJĄCE I MATERIAŁY ŹRÓDŁOWE WYMIENIONE W ART. 9 LIT. B) DO F) ROZPORZĄDZENIA (WE) NR 1334/2008

Artykuł  2

Termin stosowania części B do F unijnego wykazu środków aromatyzujących i materiałów źródłowych

Do celów art. 30 akapit trzeci w związku z art. 10 rozporządzenia (WE) nr 1334/2008, części B do F unijnego wykazu środków aromatyzujących i materiałów źródłowych wskazanego w załączniku I do tego rozporządzenia mają zastosowanie od 22 października 2016 r.

Artykuł  3

Termin składania wniosków

Zainteresowane strony przedkładają Komisji, zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 1331/2008 najpóźniej do [36 months from the entry into force of this Regulation], wnioski dotyczące zezwolenia na stosowanie środków aromatyzujących i materiałów źródłowych wymienionych w art. 9 lit. b) do f) rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 i wprowadzonych do obrotu w chwili wejścia w życie tego rozporządzenia.

Artykuł  4

Środki przejściowe dotyczące żywności zawierającej środki aromatyzujące i materiały źródłowe wymienione w art. 9 lit. b) do f) rozporządzenia (WE) nr 1334/2008

1.  1
 Żywność zawierająca środki aromatyzujące i materiały źródłowe wymienione w art. 9 lit. b) do f) rozporządzenia (WE) nr 1334/2008, które są zgodnie z prawem wprowadzane do obrotu lub etykietowane przed 22 kwietnia 2018 r., ale nie spełniają wymogów części B do F załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008, może być przedmiotem obrotu aż do daty jej minimalnej trwałości lub przydatności do użycia.
2.  2
 Żywność zawierająca środek aromatyzujący "koncentrat aromatu grilla (warzywny)" (FL nr 21.002) należący do kategorii "inne środki aromatyzujące", którą to żywność zgodnie z prawem wprowadzono do obrotu lub opatrzono etykietami przed dniem 22 kwietnia 2020 r., może być przedmiotem obrotu aż do daty jej minimalnej trwałości lub przydatności do użycia. W przypadku nieprzedstawienia do dnia 5 sierpnia 2018 r. informacji wymaganych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności procedura dotycząca wniosku zostaje zakończona zgodnie z art. 3 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

ROZDZIAŁ  III

PRZEPISY KOŃCOWE

Artykuł  5

Zmiany w rozporządzeniu (EWG) nr 1601/91 oraz (WE) nr 110/2008

Do celów art. 30 akapit czwarty rozporządzenia (WE) nr 1334/2008, w odniesieniu do zmian do rozporządzeń (EWG) nr 1601/91 oraz (WE) nr 110/2008, termin rozpoczęcia stosowania unijnego wykazu środków aromatyzujących i materiałów źródłowych następuje 22 kwietnia 2013 r.

Artykuł  6

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 1 października 2012 r.
W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący
______

(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 34.

(2) Zob: s. 1 niniejszego Dziennika Urzędowego.

(3) Dz.U. L 299 z 23.11.1996, s. 1.

(4) Dz.U. L 64 z 11.3.2011, s. 15.

(5) Dz.U. L 149 z 14.6.1991, s. 1.

(6) Dz.U. L 39 z 13.2.2008, s. 16.

1 Art. 4 ust. 1 według numeracji ustalonej przez art. 1 ust. 2 rozporządzenia nr (UE) 2018/1259 z dnia 20 września 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.238.28) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 kwietnia 2018 r.
2 Art. 4 ust. 2 dodany przez art. 1 ust. 1 rozporządzenia nr (UE) 2018/1259 z dnia 20 września 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.238.28) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 kwietnia 2018 r.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2012.267.162

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 873/2012 w sprawie środków przejściowych dotyczących unijnego wykazu środków aromatyzujących i materiałów źródłowych wskazanego w załączniku I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008
Data aktu: 01/10/2012
Data ogłoszenia: 02/10/2012
Data wejścia w życie: 22/10/2012