KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do zanieczyszczeń w żywności(1), w szczególności jego art. 2 ust. 3,
po konsultacji z Komitetem Naukowym ds. Żywności,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 466/2001(2) ustala najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, w tym żywności dla niemowląt i małych dzieci objętej dyrektywą Komisji 91/321/EWG z dnia 14 maja 1991 r. w sprawie preparatów dla niemowląt i preparatów pochodnych(3) oraz dyrektywą Komisji 96/5/WE z dnia 16 lutego 1996 r. w sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci(4).
(2) Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 466/2001 szczególne najwyższe dopuszczalne poziomy zanieczyszczeń w żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci należy ustalić najpóźniej do dnia 5 kwietnia 2004 r.
(3) Niektóre Państwa Członkowskie przyjęły najwyższe poziomy alfatoksyny B1, alfatoksyny M1 i ochratoksyny A w żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci. Ze względu na rozbieżności między przepisami Państw Członkowskich oraz wynikające stąd ryzyko zakłócenia konkurencji, niezbędne są środki wspólnotowe w celu zapewnienia jednolitości rynku przy jednoczesnym poszanowaniu dla zasady proporcjonalności.
(4) Dla ochrony zdrowia niemowląt i małych dzieci, wrażliwej grupy populacji, właściwe jest określenie możliwie najniższego dopuszczalnego poziomu, jaki jest osiągalny w drodze ścisłej selekcji surowców stosowanych w wytwarzaniu preparatów dla niemowląt, preparatów pochodnych, przetworzonej żywności na bazie zbóż i żywności dla małych dzieci. Konieczne jest, aby istniała potwierdzona metoda analityczna dla egzekwowania dopuszczalnych poziomów. W przypadku aflatoksyny M1, Komisja zorganizuje badanie laboratoryjne na poziomie międzynarodowym w celu sprawdzenia, czy można niezawodnie ustalić poziom 0,01 μg/kg aflatoksyny M1, mając na uwadze obniżenie dopuszczalnego poziomu do 0,01 μg/kg aflatoksyny M1.
(5) Rozporządzenie (WE) nr 466/2001 należy zatem odpowiednio zmienić.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 13 kwietnia 2004 r.
|
W imieniu Komisji |
|
David BYRNE |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 37 z 13.2.1993, str. 1. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1882/2003 (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).
(2) Dz.U. L 77 z 16.3.2001, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 455/2004 (Dz.U. L 74 z 12.3.2004, str. 11).
(3) Dz.U. L 175 z 4.7.1991, str. 35. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2003/14/WE (Dz.U. L 41 z 14.2.2003, str. 37).
(4) Dz.U. L 49 z 28.2.1996, str. 17. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2003/13/WE (Dz.U. L 41 z 14.2.2003, str. 33).