Dyrektywa 2000/51/WE zmieniająca dyrektywę 95/31/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych

DYREKTYWA KOMISJI 2000/51/WE
z dnia 26 lipca 2000 r.
zmieniająca dyrektywę 95/31/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(Dz.U.UE L z dnia 4 sierpnia 2000 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), zmienioną dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady 94/34/WE(2), w szczególności jej art. 3 ust. 3 lit. a),

po konsultacji z Naukowym Komitetem ds. Żywności,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 94/35/WE z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych(3), zmieniona dyrektywą 96/83/WE(4), wyszczególnia substancje, które mogą być stosowane w charakterze substancji słodzących w środkach spożywczych.

(2) Dyrektywa Komisji 95/31/WE z dnia 5 lipca 1995 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych(5), zmieniona dyrektywą 98/66/WE(6), określa kryteria czystości dotyczące substancji słodzących wymienionych w dyrektywie 94/35/WE.

(3) W świetle postępu technicznego, niezbędne jest dokonanie zmiany kryteriów czystości określonych w dyrektywie 95/31/WE w odniesieniu do mannitolu (E 421) i syropu maltitolowego [E 965 ii)]. W konsekwencji niezbędne jest dokonanie zmiany tej dyrektywy.

(4) Niezbędne jest uwzględnienie wymagań i technik analitycznych dotyczących substancji słodzących określonych przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności w Codex Alimentarius (JECFA).

(5) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku do dyrektywy 95/31/WE, tekst dotyczący mannitolu (E 421) oraz syropu maltitolowego [E 965 ii)] zastępuje się tekstem zawartym w załączniku do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

Państwa Członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy, najpóźniej do dnia 30 czerwca 2001 r. i niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 26 lipca 2000 r.

W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27.

(2) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 1.

(3) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 3.

(4) Dz.U. L 48 z 19.2.1997, str. 16.

(5) Dz.U. L 178 z 28.7.1995, str. 1.

(6) Dz.U. L 257 z 19.9.1998, str. 35.

ZAŁĄCZNIK 

"E 421" MANNIT
1. Mannit
Synonimy D-mannit
Definicja Mannit jest wytwarzany na drodze hydrogenizacji katalitycznej mieszanki glukozy i fruktozy otrzymywanej z inwertowanego cukru
Nazwa chemiczna

związku

D-mannit
Einecs 200-711-8
Wzór chemiczny C6H1406
Masa cząsteczkowa 182,2
Próba Zawartość - nie mniej niż 96,0% D-mannitu i nie więcej niż 102% w suchej masie
Opis: Biały, bezwonny, krystaliczny proszek
Identyfikacja:
A Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, bardzo słabo rozpuszczalny w etanolu, praktycznie nierozpuszczalny w eterze.
B. Zakres

temperatur

topnienia

od 164 ºC do 169 ºC.
C. Chromatografia

cienkowarstwowa

Spełnia wymogi
D. Skręcalność

właściwa

[α]20D; + 23º do 25º (roztwór boranu)
E. pH Pomiędzy 5 a 8

Dodać 0,5 ml nasyconego roztworu chlorku potasu do 10 ml 10 % w/v roztworu próbki, następnie zmierzyć pH

Stopień czystości
Strata podczas

suszenia

Nie więcej niż 0,3% (105 ºC, 4 godziny)
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3% (jak glukoza)
Cukry całkowite Nie więcej niż 1% (jak glukoza)
Zasiarczony popiół Nie więcej niż 0,1%
Chlorki Nie więcej niż 70 mg/kg
Siarczany Nie więcej niż 100 mg/kg
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
2. Mannit otrzymywany na

drodze fermentacji

Synonimy D-mannit
Definicja Mannit może być także wytwarzany na drodze nieprzerwanej fermentacji w warunkach dostępu powietrza z wykorzystaniem konwencjonalnego szczepu drożdży Zygosaccharomyces rouxii
Nazwa chemiczna

związku

D-mannit
Einecs: 200-711-8
Wzór chemiczny C6H1406
Masa cząsteczkowa 182,2
Próba Nie mniej niż 99% w suchej masie
Opis Biały, bezwonny, krystaliczny proszek
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, bardzo słabo rozpuszczalny w etanolu, praktycznie nierozpuszczalny w eterze.
B. Zakres temperatur

topnienia

od 164 ºC do 169 ºC
C. Chromatografia

cienkowarstwowa

Spełnia wymogi.
D. Skręcalność

właściwa

[α]20D; +23º do 25º (roztwór boranu)
E. pH Pomiędzy 5 a 8

Dodać 0,5 ml nasyconego roztworu chlorku potasu do 10 ml 10% w/v roztworu próbnego, następnie zmierzyć pH

Stopień czystości
Arabitol Nie więcej niż 0,3%
Strata podczas

suszenia

Nie więcej niż 0,3% (105 ºC, 4 godziny)
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3% (jak glukoza)
Cukry całkowite Nie więcej niż 1% (jak glukoza)
Zasiarczony popiół Nie więcej niż 0,1%
Chlorki Nie więcej niż 70 mg/kg
Siarczany Nie więcej niż 100 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
Bakterie powietrzne

mezofilne

Nie więcej niż 103/g
Podobne do pałeczki

okrężnicy

Nieobecne w 10 g
Salmonella Nieobecna w 10 g
E. coli Nieobecne w 10 g
Staphylococcus

aureus

Nieobecne w 10 g
Pseudomonas

aeruginosa

Nieobecne w 10 g
Pleśń Nie więcej niż 100/g
Drożdże Nie więcej niż 100/g
"E 965 ii)" SYROP MALTITOLOWY
Synonimy Uwodorniony syrop wysokomaltozoglukozowy,

Uwodorniony syrop glukozowy

Definicja Mieszanka składająca się głównie z maltitolu z sorbitem i uwodornionych oligo - i polisacharydów. Jest wytwarzana przez katalityczne uwodornienie syropu glukozowego o wysokiej zawartości maltozy. Wyrób handlowy jest dostarczany zarówno w postaci syropu, jak i produktu stałego.
Próba Zawartość - nie mniej niż 99,0 % uwodornionych sacharydów w substancji bezwodnej i nie mniej niż 50% maltitolu w substancji bezwodnej
Opis Bezbarwne i bezwonne, klarowne, lepkie ciecze albo białe krystaliczne masy
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, słabo rozpuszczalny w etanolu
B. Chromatografia

cienkowarstwowa

Spełnia wymogi
Stopień czystości
Zawartość wody Nie więcej niż 31% ( metoda Karla Fischera)
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3% (jak glukoza)
Zasiarczony popiół Nie więcej niż 0,1%
Chlorki Nie więcej niż 50 mg/kg
Siarczany Nie więcej niż 100 mg/kg
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg"

Zmiany w prawie

Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Jak zgłosić zamiar głosowania korespondencyjnego w wyborach samorządowych

Nie wszyscy wyborcy będą mogli udać się osobiście 7 kwietnia, aby oddać głos w obwodowych komisjach wyborczych. Dla nich ustawodawca wprowadził instytucję głosowania korespondencyjnego jako jednej z tzw. alternatywnych procedur głosowania. Przypominamy zasady, terminy i procedurę tego udogodnienia dla wyborców z niepełnosprawnością, seniorów i osób w obowiązkowej kwarantannie.

Artur Pytel 09.03.2024
Tabletka "dzień po" bez recepty - Sejm uchwalił nowelizację

Bez recepty dostępny będzie jeden z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - zakłada uchwalona w czwartek nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tabletka będzie dostępna bez recepty ma być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stoi na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 22.02.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 21.02.2024
Standardy ochrony dzieci. Placówki medyczne mają pół roku

Lekarz czy pielęgniarka nie będą mogli się tłumaczyć, że nie wiedzieli komu zgłosić podejrzenie przemocy wobec dziecka. Placówki medyczne obowiązkowo muszą opracować standardy postępowania w takich sytuacjach. Przepisy, które je do tego obligują wchodzą właśnie w życie, choć dają jeszcze pół roku na przygotowania. Brak standardów będzie zagrożony grzywną. Kar nie przewidziano natomiast za ich nieprzestrzeganie.

Katarzyna Nocuń 14.02.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2000.198.41

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2000/51/WE zmieniająca dyrektywę 95/31/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych
Data aktu: 26/07/2000
Data ogłoszenia: 04/08/2000
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 24/08/2000