Dyrektywa 2000/51/WE zmieniająca dyrektywę 95/31/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych

DYREKTYWA KOMISJI 2000/51/WE
z dnia 26 lipca 2000 r.
zmieniająca dyrektywę 95/31/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(Dz.U.UE L z dnia 4 sierpnia 2000 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), zmienioną dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady 94/34/WE(2), w szczególności jej art. 3 ust. 3 lit. a),

po konsultacji z Naukowym Komitetem ds. Żywności,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 94/35/WE z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych(3), zmieniona dyrektywą 96/83/WE(4), wyszczególnia substancje, które mogą być stosowane w charakterze substancji słodzących w środkach spożywczych.

(2) Dyrektywa Komisji 95/31/WE z dnia 5 lipca 1995 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych(5), zmieniona dyrektywą 98/66/WE(6), określa kryteria czystości dotyczące substancji słodzących wymienionych w dyrektywie 94/35/WE.

(3) W świetle postępu technicznego, niezbędne jest dokonanie zmiany kryteriów czystości określonych w dyrektywie 95/31/WE w odniesieniu do mannitolu (E 421) i syropu maltitolowego [E 965 ii)]. W konsekwencji niezbędne jest dokonanie zmiany tej dyrektywy.

(4) Niezbędne jest uwzględnienie wymagań i technik analitycznych dotyczących substancji słodzących określonych przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności w Codex Alimentarius (JECFA).

(5) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku do dyrektywy 95/31/WE, tekst dotyczący mannitolu (E 421) oraz syropu maltitolowego [E 965 ii)] zastępuje się tekstem zawartym w załączniku do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

Państwa Członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy, najpóźniej do dnia 30 czerwca 2001 r. i niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 26 lipca 2000 r.

W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27.

(2) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 1.

(3) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 3.

(4) Dz.U. L 48 z 19.2.1997, str. 16.

(5) Dz.U. L 178 z 28.7.1995, str. 1.

(6) Dz.U. L 257 z 19.9.1998, str. 35.

ZAŁĄCZNIK 

"E 421" MANNIT
1. Mannit
Synonimy D-mannit
Definicja Mannit jest wytwarzany na drodze hydrogenizacji katalitycznej mieszanki glukozy i fruktozy otrzymywanej z inwertowanego cukru
Nazwa chemiczna

związku

D-mannit
Einecs 200-711-8
Wzór chemiczny C6H1406
Masa cząsteczkowa 182,2
Próba Zawartość - nie mniej niż 96,0% D-mannitu i nie więcej niż 102% w suchej masie
Opis: Biały, bezwonny, krystaliczny proszek
Identyfikacja:
A Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, bardzo słabo rozpuszczalny w etanolu, praktycznie nierozpuszczalny w eterze.
B. Zakres

temperatur

topnienia

od 164 ºC do 169 ºC.
C. Chromatografia

cienkowarstwowa

Spełnia wymogi
D. Skręcalność

właściwa

[α]20D; + 23º do 25º (roztwór boranu)
E. pH Pomiędzy 5 a 8

Dodać 0,5 ml nasyconego roztworu chlorku potasu do 10 ml 10 % w/v roztworu próbki, następnie zmierzyć pH

Stopień czystości
Strata podczas

suszenia

Nie więcej niż 0,3% (105 ºC, 4 godziny)
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3% (jak glukoza)
Cukry całkowite Nie więcej niż 1% (jak glukoza)
Zasiarczony popiół Nie więcej niż 0,1%
Chlorki Nie więcej niż 70 mg/kg
Siarczany Nie więcej niż 100 mg/kg
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
2. Mannit otrzymywany na

drodze fermentacji

Synonimy D-mannit
Definicja Mannit może być także wytwarzany na drodze nieprzerwanej fermentacji w warunkach dostępu powietrza z wykorzystaniem konwencjonalnego szczepu drożdży Zygosaccharomyces rouxii
Nazwa chemiczna

związku

D-mannit
Einecs: 200-711-8
Wzór chemiczny C6H1406
Masa cząsteczkowa 182,2
Próba Nie mniej niż 99% w suchej masie
Opis Biały, bezwonny, krystaliczny proszek
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, bardzo słabo rozpuszczalny w etanolu, praktycznie nierozpuszczalny w eterze.
B. Zakres temperatur

topnienia

od 164 ºC do 169 ºC
C. Chromatografia

cienkowarstwowa

Spełnia wymogi.
D. Skręcalność

właściwa

[α]20D; +23º do 25º (roztwór boranu)
E. pH Pomiędzy 5 a 8

Dodać 0,5 ml nasyconego roztworu chlorku potasu do 10 ml 10% w/v roztworu próbnego, następnie zmierzyć pH

Stopień czystości
Arabitol Nie więcej niż 0,3%
Strata podczas

suszenia

Nie więcej niż 0,3% (105 ºC, 4 godziny)
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3% (jak glukoza)
Cukry całkowite Nie więcej niż 1% (jak glukoza)
Zasiarczony popiół Nie więcej niż 0,1%
Chlorki Nie więcej niż 70 mg/kg
Siarczany Nie więcej niż 100 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
Bakterie powietrzne

mezofilne

Nie więcej niż 103/g
Podobne do pałeczki

okrężnicy

Nieobecne w 10 g
Salmonella Nieobecna w 10 g
E. coli Nieobecne w 10 g
Staphylococcus

aureus

Nieobecne w 10 g
Pseudomonas

aeruginosa

Nieobecne w 10 g
Pleśń Nie więcej niż 100/g
Drożdże Nie więcej niż 100/g
"E 965 ii)" SYROP MALTITOLOWY
Synonimy Uwodorniony syrop wysokomaltozoglukozowy,

Uwodorniony syrop glukozowy

Definicja Mieszanka składająca się głównie z maltitolu z sorbitem i uwodornionych oligo - i polisacharydów. Jest wytwarzana przez katalityczne uwodornienie syropu glukozowego o wysokiej zawartości maltozy. Wyrób handlowy jest dostarczany zarówno w postaci syropu, jak i produktu stałego.
Próba Zawartość - nie mniej niż 99,0 % uwodornionych sacharydów w substancji bezwodnej i nie mniej niż 50% maltitolu w substancji bezwodnej
Opis Bezbarwne i bezwonne, klarowne, lepkie ciecze albo białe krystaliczne masy
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, słabo rozpuszczalny w etanolu
B. Chromatografia

cienkowarstwowa

Spełnia wymogi
Stopień czystości
Zawartość wody Nie więcej niż 31% ( metoda Karla Fischera)
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3% (jak glukoza)
Zasiarczony popiół Nie więcej niż 0,1%
Chlorki Nie więcej niż 50 mg/kg
Siarczany Nie więcej niż 100 mg/kg
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg"

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2000.198.41

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2000/51/WE zmieniająca dyrektywę 95/31/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych
Data aktu: 26/07/2000
Data ogłoszenia: 04/08/2000
Data wejścia w życie: 24/08/2000, 01/05/2004