Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(C/2025/6780)

W następstwie niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego lub osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 1 , wnieść sprzeciw do Komisji w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.
Specyfikacja produktu, o której mowa w art. 7 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, jest dostępna w unijnym rejestrze oznaczeń geograficznych.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Manisa Sultani ęekirdeksiz Uzumu"

Nr UE: PDO-TR-03022 - 30.10.2023

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Manisa Sultani ęekirdeksiz Ùzumu"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Turcja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

Kod Nomenklatury scalonej

0806 - WINOGRONA, ŚWIEŻE LUB SUSZONE

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Manisa Sultani ęekirdeksiz Ùzumu" to suszone na słońcu rodzynki otrzymywane z winorośli Sultani ęekirdeksiz (Vitis vinifera L.) odmiany bezpestkowej, o barwie od bursztynowej do ciemnobrązowej, elastycznej i cienkiej skórce, miękkiej i mięsistej konsystencji oraz słodkim smaku z karmelowym i owocowym aromatem. Jeżeli chodzi o konsystencję przy spożyciu, produkt ma miękką konsystencję, rozpływa się w ustach, a cienka skórka owoców ułatwia gryzienie.

Poniżej przedstawiono niektóre właściwości fizyczne, chemiczne i odżywcze produktu "Manisa Sultani ęekirdeksiz Ùzumu".

- Wartość energetyczna (kcal): co najmniej 290

- Włókno pokarmowe (%): 3,5-5,6

- Wilgoć (%): maksymalnie 16,0±1,0

- Białko (%): 2,1-3,5

- Całkowita rozpuszczona sucha masa (%): co najmniej 75,0

- Popiół (%): 2,2-9,2

- Tłuszcz (%): 0,13-0,30

- Całkowita zawartość cukru (%): co najmniej 65,0

- Potas (g/100 g): 470-1200

- Fosfor (mg/100 g): 240-1220

- Magnez (Mg) (mg/100 g): 30-75

- Żelazo (Fe) (mg/100 g): 2,0-8,5

- Sód (g/100 g): 70-310

- Wapń (Ca) (mg/100 g): 220-1270

- Kwasowość miareczkowa (%): 1,5-2,2

- Parametry dotyczące barwy

- L* (jasność): 22-41

- a* (+a/-a; współrzędne barwy czerwonej/zielonej): 4-8

- b* (+b/-b; współrzędne barwy żółtej/niebieskiej): 6-22

- C* (nasycenie, chromatyczność): 7-22

- Kąt odcienia: 55-77

Produkt "Manisa Sułtani ęekirdeksiz Uzumu" można przyporządkować do klasy ekstra, klasy I i klasy II (tabela 1). Niezależnie od rodzaju klasy wszystkie suszone winogrona muszą mieć jednolitą barwę od złotej do bursztynowej, wysoki stopień czystości i nadawać się do bezpośredniego spożycia, być całe, zdrowe i wolne od żywych owadów, nadmiernego zawilgocenia zewnętrznego oraz obcych zapachów i smaków.

Tabela 1

Klasyfikacja produktu "Manisa Sułtani ęekirdeksiz Uzumu".

Ekstra Klasa I Klasa II
Liczba kawałków łodyżek na kg (maksymalnie) 1 2 2
Odsetek szypułek (wg liczby) 4 5 5
Odsetek niedojrzałych lub nierozwiniętych jagód (wg masy) 2 3 4
Odsetek jagód zawierających pestki w odmianach bezpestkowych (według liczby) 0,1 0,5 1,0

Oprócz kryteriów wymienionych powyżej każdą klasę można również podzielić według wielkości w następujący sposób: wielkość jumbo, do 250 jagód na 100 gramów; wielkość standardowa, od 251 do 360 jagód na 100 gramów; wielkość średnia, od 361 do 500 jagód na 100 gramów; oraz wielkość mała, od 501 do 600 jagód na 100 gramów. Jagody, które nie spełniają tych wymogów dotyczących wielkości, sprzedaje się do wykorzystania w przemyśle spożywczym.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy produkcji "Manisa Sultani Çekirdeksiz Uzumu" muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym. Główne etapy obejmują sadzenie, przycinanie, nawadnianie, nawożenie, zbiory, kontrole rolne i suszenie na słońcu (aby wyprodukować rodzynki).

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Oprócz obowiązkowych elementów określonych w przepisach dotyczących etykietowania i prezentacji środków spożywczych etykieta musi zawierać następujące informacje:

- nazwę "Manisa Sultani ęekirdeksiz Uzumu",

- nazwę handlową i adres lub skróconą nazwę i adres, lub zarejestrowany znak towarowy producenta,

- logo ChNP Unii Europejskiej,

- następujące logo:

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny obejmuje prowincję Manisa w Turcji.

5. Związek z obszarem geograficznym

Specyfika obszaru geograficznego

Manisa znajduje się w zachodniej części Anatolii. Położenie geograficzne, klimat, topografia i jakość gleby są głównymi czynnikami rozwoju uprawy winorośli w regionie i produkcji rodzynek "Manisa Sultani ęekirdeksiz Uzumu". Wartości klimatyczne w lipcu i sierpniu, oprócz innych parametrów, nadają produktowi "Manisa Sultani ęekirdeksiz Uzumu" jego cechy charakterystyczne. Obszar geograficzny charakteryzują następujące elementy:

- 54,3 % obszaru geograficznego prowincji Manisa stanowią góry, 27,8 % płaskowyże, a 17,9 % równiny. Góry

rozciągają się prostopadle do morza. Ze względu na tę topografię w prowincji Manisa dominuje wiatr wschodni, a następnie wiatr północnowschodni, w zależności od zmian sezonowych. Prędkość wiatru w prowincji Manisa waha się między 1,4 a 2,3 m/s. Średnia prędkość wynosi zatem 1,9 m/s. Łagodny wiatr w Manisie odgrywa kluczową rolę podczas zapylania i nawożenia oraz bezpośrednio wpływa na prawidłowe formowanie się gron i rozwój owoców. W czerwcu, lipcu i sierpniu stosunkowo silne wiatry mają działanie chłodzące.

- W lipcu i sierpniu średnie temperatury są najwyższe (28,0 i 27,7 °C), a opadów jest najmniej (9,7 i 9,3 mm). W związku z tym wilgotność względna w regionie jest w tych miesiącach najniższa (RH<50 %). Dzięki parametrom wiatru i długim godzinom nasłonecznienia (średnio 10 godzin dziennie) uzyskuje się nagromadzenie cukrów w winogronach w lipcu, a następnie przyspiesza proces suszenia w sierpniu. Te warunki klimatyczne zapewniają optymalne środowisko do suszenia, dzięki czemu produkt "Manisa Sultani ęekirdeksiz Uzumu" uzyskuje wyjątkowy kolor i smak.

- Jeżeli chodzi o warunki glebowe, 33,29 % gleb rolnych stanowią gliny piaszczyste, 62,20 % - gleby lekko zasadowe, a 94,36 % - gleby niezasolone. Ponadto w prowincji Manisa znajduje się znaczna część żyznej równiny aluwialnej rzeki Gediz (równina Gediz). Jest ona bogata w składniki odżywcze roślin i charakteryzuje się głęboką strukturą próchnicy, wierzchniej warstwy gleby i podglebia. Profil głębokiej warstwy równoważy zapotrzebowanie na opady w okresie zimowym z zapotrzebowaniem na wilgoć w okresie letnim. Umożliwia również powszechne korzystanie z wysokiej jakości wód gruntowych w okresie letnim, kiedy są one potrzebne.

Czynnik ludzki

Wytwarzanie produktu "Manisa Sultani ęekirdeksiz Uzumu" to pracochłonna działalność. Ogólnie rzecz biorąc, kobiety wykonują takie prace jak przeprowadzanie zbiorów, rozkładanie świeżych kiści i zbieranie suszonych winogron, a mężczyźni zajmują się przycinaniem winorośli, nawadnianiem, zanurzaniem winogron w roztworze (obróbka przed suszeniem) i transportem. Wiedzę i umiejętności plantatorów winorośli wykorzystuje się do wykonywania następujących czynności:

- określenie orientacji działki, aby zapewnić właściwą wentylację, odpowiednią wilgotność, ochronę przed silnymi wiatrami, optymalną izolację oraz zdrowe środowisko do ukorzeniania sadzonek;

- sadzenie siewek, przycinanie winorośli począwszy od pierwszego roku;

- wskazanie najlepszego pędu, który dopuszcza się do rozrostu w drugim roku od zasadzenia siewek i który utworzy pień w kolejnych latach;

- podjęcie decyzji, w okresie plonów, o liczbie latorośli do pozostawienia na etap wzrostu wegetatywnego, zimowe cięcie;

- zapobieganie niepożądanej strukturze winorośli we wszystkich okresach cięcia, cięcie zielone;

- określenie czasu i ilości nawadniania (począwszy od okresu rozrastania się do zbiorów), aby zrównoważyć zapotrzebowanie na wodę i wilgotność, a także utrzymać optymalny czas przebarwiania jagód i ich jakość oraz zapobiegać chorobom wywoływanym przez wilgoć i wilgotność;

- stosowanie pestycydów, które chronią przed chorobami zgodnie z warunkami sezonowymi, zwłaszcza w produkcji konwencjonalnej, oraz przeprowadzanie kontroli końcowych przed zbiorami;

- decydowanie o dojrzałości zbiorów, aby zbierać kiście bez uszkodzenia owoców;

- zapewnienie odpowiednich warunków transportu i przechowywania;

- praktyka zanurzania winogron w roztworze alkalicznym przed ich wysuszeniem determinuje w dużej mierze charakterystyczną barwę produktu końcowego. Roztwór do zanurzania stosuje się, aby przyśpieszyć utratę wilgoci poprzez usunięcie woskowej warstwy ze świeżych winogron i nadać im charakterystyczną barwę (od bursztynowej do ciemnobrązowej). Barwa rodzynek zależy od szybkości suszenia. W miarę postępu suszenia wzrasta zawartość cukru w winogronach, co dezaktywuje enzymy odpowiadające za ciemnienie podczas suszenia na słońcu i sprawia, że ciemnienie ostatecznie ustaje. Ponieważ roztwór do zanurzania wpływa na szybkość suszenia, pośrednio determinuje on również barwę winogron;

- aby suszenie było skuteczne, kiście winogron rozkłada się w taki sposób, aby nie leżały jedna na drugim, lecz aby zapewnić nasłonecznienie i wentylację. Aby poprawić ekspozycję na słońce, duże kiście dzieli się wzdłuż szypułki głównej na dwie części. Podczas suszenia kiście delikatnie obraca się po upływie 3-4 dni, aby suszenie przebiegało równomiernie.

Specyfika produktu

Produkt "Manisa Sultani ęekirdeksiz Uzumu" wyróżnia się barwą od bursztynowej do ciemnobrązowej, elastyczną strukturą, miękką i mięsistą konsystencją oraz słodkim smakiem.

Związek przyczynowy

"Manisa Sultani Çekirdeksiz Uzumu" to wyróżniający się produkt, którego właściwości (barwa i słodycz) wynikają z panujących w prowincji Manisa warunków glebowych i klimatycznych.

Gleby wapienne, które są powszechne w Manisie, sprzyjają prawidłowemu wzrostowi roślin, wczesnej produkcji roślinnej i wysokiej jakości owocom, ponieważ zawierają one więcej cukru. Ograniczone opady deszczu i długie nasłonecznienie w lipcu i sierpniu, kiedy winogrona dojrzewają, mają pozytywny wpływ na stężenie cukru.

Gorący, suchy klimat i duża liczba godzin nasłonecznienia sprawiają, że barwa winogron o białym miąższu zmienia się ze złocistej na brązową. Połączenie gorących i suchych warunków, lekkiego wiatru i praktyki zanurzania winogron w roztworze alkalicznym przed suszeniem skutkują gwałtowną utratą wody i jednoczesnym wzrostem stężenia cukru. Proces ten powstrzymuje aktywność enzymów powodujących ciemnienie rodzynek. Po tym procesie rodzynki zyskują miękką, elastyczną i mięsistą konsystencję.

Niski poziom względnej wilgotności w miesiącach letnich uniemożliwia rozwój grzybów na winogronach, a w efekcie produkt końcowy jest wolny od ochratoksyn i innych mikotoksyn.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

Biuletyn Chronionych Oznaczeń Geograficznych, Chronionych Nazw Pochodzenia oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności Tureckiego Urzędu Patentów i Znaków Towarowych nr 48 z dnia 1 marca 2019 r.

1 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz.U. L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http:// data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.6780

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 23/12/2025
Data ogłoszenia: 23/12/2025