"Arabako Txakolina / Txakolí de Álava / Chacolí de Álava"
Numer referencyjny UE: PDO-ES-A0732-AM03 - 27.11.2025
1. Nazwa produktu
"Arabako Txakolina / Txakolí de Álava / Chacolí de Álava"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP
□ ChOG
□ OG
3. Sektor
□ Produkty rolne
Wina
□ Napoje spirytusowe
4. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Hiszpania
5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Nazwa
Ministerstwo Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności. Dyrekcja Generalna ds. Żywności. Poddyrekcja Generalna ds. Kontroli Jakości Żywności i Laboratoriów Rolno-Spożywczych.
6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa
Właściwy organ uznaje tę zmianę w specyfikacji produktu objętego ChNP Arabako Txakolina / Txakolí de Álava / Chacolí de Álava za zmianę standardową; nie można jej uznać za zmianę na poziomie Unii, ponieważ nie odpowiada ona żadnej z sytuacji, o których mowa w art. 24 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych. W szczególności: nie obejmuje zmiany w nazwie ani stosowaniu nazwy, ani w kategorii produktu lub produktów noszących odnośne oznaczenie geograficzne; nie grozi zanikiem związku z obszarem geograficznym; nie wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.
7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych
Nagłówek
OKREŚLENIE KATEGORII PRODUKTÓW CHRONIONYCH
Opis
W opisie win dodaje się zdanie pierwsze w brzmieniu: "Kategoria 1 - Wino (białe, różowe, czerwone, białe Berezia, różowe Berezia i czerwone Berezia)". Określono w nim, że wina należą do kategorii 1, zgodnie z załącznikiem VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 (WORR), oraz określono rodzaje.
Ta zmiana dotyczy pkt 2 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument, ponieważ kategoria 1 jest już w nim określona.
□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Nagłówek
ZMIANA OPISU ANALITYCZNEGO I ORGANOLEPTYCZNEGO WIN
Opis
Z opisu usunięto rodzaj wina "białe fermentowane w beczkach" i uwzględniono następujące rodzaje: "Berezia blanco" [białe], "Berezia rosado" [różowe] i "Berezia tinto" [czerwone]. Ustanowiono limity analityczne i opis organoleptyczny tych win.
Wina białe, różowe i czerwone nie są już wyłącznie wytrawne, ponieważ wprowadzono rodzaje półwytrawne, półsłodkie i słodkie, co skutkuje następującymi zmianami limitów analitycznych:
– w winach białych i różowych maksymalną kwasowość lotną win słodkich i półsłodkich zwiększono do 1,08 g/l (18 miliekwiwalentów na litr), a maksymalna zawartość dwutlenku siarki w winach o zawartości cukrów powyżej 5 g/l wynosi obecnie 240 mg/l,
– w winach czerwonych maksymalną kwasowość lotną win słodkich i półsłodkich zwiększono do 1,2 g/l (20 miliekwiwalentów na litr), a maksymalna zawartość dwutlenku siarki w winach o zawartości cukrów powyżej 5 g/l wynosi obecnie 180 mg/l.
Dołączono opis organoleptyczny trzech nowych rodzajów.
Zmiana ta dotyczy pkt 2 specyfikacji produktu oraz pkt 6 jednolitego dokumentu.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Nagłówek
ZMIANA ODSETKA WINOGRON CZERWONYCH W WINACH RÓŻOWYCH
Opis
Odsetek winogron czerwonych z odmian zalecanych do produkcji win różowych zmniejszono z 50 % do 30 %.
Zmiana ta dotyczy pkt 3.1 specyfikacji produktu oraz pkt 7.1 jednolitego dokumentu.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Nagłówek
PRAKTYKI PRODUKCYJNE W ODNIESIENIU DO NOWYCH RODZAJÓW WINA
Opis
Opisano praktyki produkcyjne w odniesieniu do trzech nowych rodzajów wina o nazwie "Berezia". Usunięto również praktyki produkcyjne dotyczące usuniętych obecnie win "fermentowanych w beczkach".
Zmieniono pkt 3.2 specyfikacji produktu oraz pkt 7.1 jednolitego dokumentu.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Nagłówek
ZMIANY W WYDAJNOŚCI EKSTRAKCJI
Opis
Zmieniono maksymalną wydajność ekstrakcji, a sformułowanie "70 hektolitrów wina z hektara" zastąpiono sformułowaniem "70 litrów wina na 100 kg winogron".
Zmieniono pkt 5 specyfikacji produktu oraz pkt 7.2 jednolitego dokumentu.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Nagłówek
DODANIE NOWYCH ODMIAN
Opis
Włączono Pinot Noir i Cabernet Franc jako dopuszczone odmiany. Powierzchnia upraw, którą zajmują, jest ograniczona, tak jak ma to miejsce w przypadku wszystkich zatwierdzonych odmian.
Zmieniono pkt 3.1 i 6 specyfikacji produktu oraz pkt 7.1 i 8 jednolitego dokumentu.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Nagłówek
ULEPSZONE KONTROLE
Opis
W celu poprawy identyfikowalności produkcji dodano nowy rejestr Rady Regulacyjnej ds. ChNP: "Rejestr beczek i kadzi wykonanych z drewna szlachetnego lub innych materiałów".
Zmiana ta dotyczy pkt 8.c.3 specyfikacji produktu, ale nie ma wpływu na jednolity dokument.
□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Nagłówek
INNE WINA
Opis
W specyfikacji produktu przewidziano już możliwość stosowania nazwy geograficznej "Álava" w odniesieniu do win produkowanych z przejrzałych winogron opatrzonych określeniem "vendimia tardía" [późny zbiór], a także w odniesieniu do win musujących.
W odniesieniu do tych dwóch kategorii wina wprowadzono obecnie wymogi, limity analityczne i opis organoleptyczny.
Zmiana ta dotyczy pkt 8.c.3 specyfikacji produktu, ale nie ma wpływu na jednolity dokument.
□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Nagłówek
ZMIANY REDAKCYJNE I AKTUALIZACJA NIEKTÓRYCH SZCZEGÓŁÓW
Opis
Zaktualizowano odesłania do aktów prawnych. W ramach korekty termin "butelkowanie" zastąpiono terminem "pakowanie", ponieważ w odniesieniu do ChNP dopuszcza się opakowania inne niż butelki. W ramach korekty termin "rozporządzenie" (dawna nazwa przepisów mających zastosowanie do ChNP) zastąpiono terminem "specyfikacja produktu". Zaktualizowano dane właściwego organu i jednostki upoważnionej. Usunięto rolę Rady Regulacyjnej w przeprowadzaniu kontroli. Wprowadzono zmiany redakcyjne.
Zmieniono pkt 8 i 9 specyfikacji produktu oraz pkt 11 jednolitego dokumentu.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
Nazwy pochodzenia i oznaczenia geograficzne wina
"Arabako Txakolina / Txakolí de Álava / Chacolí de Álava"
Numer referencyjny UE: PDO-ES-A0732-AM03 - 27.11.2025
1. Nazwa lub nazwy
"Arabako Txakolina / Txakolí de Álava / Chacolí de Álava"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
IZ ChNP
□ ChOG
□ OG
3. Państwo, do którego należy wyznaczony obszar geograficzny
Hiszpania
4. Klasyfikacja produktu rolnego zgodnie z pozycją i kodem Nomenklatury scalonej, określona w art. 6 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2024/1143
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
5. Kategorie produktów sektora wina wymienione w części II załącznika VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013
1. Wino
6. Opis wina lub win
Produkt sektora wina
Wina białe i różowe
Organoleptyczne cechy charakterystyczne
Wygląd
WINO BIAŁE
Barwa od bladozielonkawej do słomkowożółtej, klarowna i jasna, widoczna może być niewielka obecność naturalnego dwutlenku węgla.
WINO RÓŻOWE
Barwa od bladoterakotowej do łososioworóżowej, klarowna i jasna, widoczna może być niewielka obecność naturalnego dwutlenku węgla.
Aromat
WINO BIAŁE
Aromat o średniej intensywności z przeważnie owocowymi nutami (zielone jabłka, owoce tropikalne i cytrusowe) oraz delikatnymi nutami kwiatowymi i ziołowymi.
WINO RÓŻOWE
Aromat o średniej intensywności z przeważnie owocowymi nutami (zielone jabłka, owoce tropikalne i cytrusowe), czerwonymi owocami (owoce leśne i wiśnie) oraz delikatnymi nutami kwiatowymi i ziołowymi.
Smak
WINO BIAŁE
Początkowa świeżość w ustach, przechodząca w lekko kwaśny smak, delikatnie szczypiący na końcu języka. W posmaku dominują aromaty owocowe. Smak utrzymuje się przez średnio długi czas, może występować bardzo słaby gorzki posmak.
WINO RÓŻOWE
Początkowa świeżość w ustach, przechodząca w lekko kwaśny smak, delikatnie szczypiący na końcu języka. W posmaku dominują aromaty owocowe. Smak utrzymuje się przez średnio długi czas, może występować bardzo słaby gorzki posmak.
Dodatkowe informacje dotyczące organoleptycznych cech charakterystycznych
-
Analityczne cechy charakterystyczne
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | 15 |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 9,5 |
| Minimalna kwasowość ogólna: | 3,5 |
| Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: | w gramach na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | - |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): | - |
Dodatkowe informacje dotyczące analitycznych cech charakterystycznych
Kwasowość lotna < 0,8 g/l, z wyjątkiem win słodkich i półsłodkich białych i różowych, dla których limit wynosi 1,08 g/l (18 miliekwiwalentów na litr).
Dwutlenek siarki < 180 mg/l w przypadku win o zawartości cukru poniżej 5 g/l oraz < 240 mg/l w przypadku win o zawartości cukru 5 g/l lub większej.
Wszelkie analityczne cechy charakterystyczne nieprzedstawione w niniejszym punkcie są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Produkt sektora wina
Wina czerwone
Organoleptyczne cechy charakterystyczne
Wygląd
Barwa czarnej wiśni z intensywnymi fioletowymi i purpurowymi odcieniami, widoczna może być niewielka obecność naturalnego dwutlenku węgla.
Aromat
Intensywny i owocowy aromat z przeważającymi nutami kuchenno-ogrodowymi (zielona papryka i małe owoce leśne) oraz delikatnymi nutami kwiatowymi i ziołowymi.
Smak
Początkowa świeżość w ustach, przechodząca w lekko kwaśny smak, delikatnie szczypiący na końcu języka. W posmaku dominują aromaty owocowe. Smak utrzymuje się przez średnio długi czas, może występować bardzo słaby gorzki posmak.
Dodatkowe informacje dotyczące organoleptycznych cech charakterystycznych
-
Analityczne cechy charakterystyczne
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | 15 |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 9,5 |
| Minimalna kwasowość ogólna: | 3,5 |
| Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: | w gramach na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | - |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): | - |
Dodatkowe informacje dotyczące analitycznych cech charakterystycznych
Kwasowość lotna < 0,8 g/l, z wyjątkiem win słodkich i półsłodkich czerwonych, dla których limit wynosi 1,2 g/l (20 miliekwiwalentów na litr).
Całkowita zawartość dwutlenku siarki < 140 mg/l w przypadku win o zawartości cukru poniżej 5 g/l oraz < 180 mg/l w przypadku win o zawartości cukru 5 g/l lub większej.
Wszelkie analityczne cechy charakterystyczne nieprzedstawione w niniejszym punkcie są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Produkt sektora wina
Wino białe Berezia
Organoleptyczne cechy charakterystyczne
Wygląd
Barwa może tworzyć głębsze złote odcienie wynikające z dłuższego przebarwiania jagód lub leżakowania w różnych zbiornikach.
Aromat
Wyraźnie wyczuwalne aromaty podstawowe opisane w odniesieniu do rodzaju młodego wina białego, zmieszane z różnymi aromatami trzeciorzędnymi wynikającymi z różnych procesów leżakowania stosowanych w winach objętych daną nazwą. Aromaty te obejmują nuty korzenne, balsamiczne, orzechowe, dymne, ciasteczkowe, chlebowe, nabiałowe, tostowe i mineralne.
Smak
Lekko kwaśny, dobrze zintegrowany z trzeciorzędnymi nutami wynikającymi z leżakowania.
Dodatkowe informacje dotyczące organoleptycznych cech charakterystycznych
-
Analityczne cechy charakterystyczne
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | - |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 11,5 |
| Minimalna kwasowość ogólna: | 6,0 |
| Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: | w gramach na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | 13,33 |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): | 180 |
Dodatkowe informacje dotyczące analitycznych cech charakterystycznych -
Wszelkie analityczne cechy charakterystyczne nieprzedstawione w niniejszym punkcie są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Produkt sektora wina
Wino różowe Berezia
Organoleptyczne cechy charakterystyczne
Wygląd
W miarę procesu leżakowania na krawędzi mogą pojawić się łososiowe odcienie.
Aromat
Aromaty podstawowe opisane w odniesieniu do win młodych, zmieszane z aromatami trzeciorzędnymi wynikającymi z procesów leżakowania: nuty korzenne, balsamiczne, orzechowe, dymne, ciasteczkowe, chlebowe, nabiałowe, tostowe i mineralne.
Smak
Lekko kwaśny, dobrze zintegrowany z trzeciorzędnymi nutami wynikającymi z leżakowania.
Dodatkowe informacje dotyczące organoleptycznych cech charakterystycznych
Analityczne cechy charakterystyczne
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | - |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 11,5 |
| Minimalna kwasowość ogólna: | 5,0 |
| Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: | w gramach na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | 13,33 |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): | 180 |
Dodatkowe informacje dotyczące analitycznych cech charakterystycznych -
Wszelkie analityczne cechy charakterystyczne nieprzedstawione w niniejszym punkcie są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Produkt sektora wina
Wino czerwone Berezia
Organoleptyczne cechy charakterystyczne
Wygląd
W miarę procesu leżakowania na krawędzi mogą pojawić się granatowe, wiśniowe i terakotowe odcienie.
Aromat
Zachowujący harmonię między aromatami podstawowymi opisanymi w odniesieniu do młodego wina txakoli a aromatami trzeciorzędnymi wynikającymi z procesów leżakowania: nuty korzenne, balsamiczne, orzechowe, dymne, ciasteczkowe, chlebowe, nabiałowe, tostowe i mineralne.
Smak
Apetyczne taniny, umiarkowana struktura.
Dodatkowe informacje dotyczące organoleptycznych cech charakterystycznych
Analityczne cechy charakterystyczne
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | - |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 11,5 |
| Minimalna kwasowość ogólna: | 4,0 |
| Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: | w gramach na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | 13,33 |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): | 140 |
Dodatkowe informacje dotyczące analitycznych cech charakterystycznych
Dla zawartości alkoholu powyżej 13 % maksymalną kwasowość lotną ustalono na 1,20 g/l (20 meq/l), wyrażoną jako kwas octowy.
Wszelkie analityczne cechy charakterystyczne nieprzedstawione w niniejszym punkcie są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
7. Praktyki enologiczne
7.1. Szczególne praktyki enologiczne stosowane przy produkcji wina lub win, stosowne ograniczenia obowiązujące w przypadku produkcji wina lub win
Praktyki winiarskie
-
Rodzaj praktyki enologicznej
Szczególne praktyki enologiczne
Opis
Wino txakolis wprowadzane do obrotu z określeniem "Berezia" należy poddać fermentacji i przetworzeniu z moszczu na wino w beczkach lub kadziach wykonanych z różnych materiałów, takich jak drewno szlachetne, ceramika lub cement.
Praktyki winiarskie
Rodzaj praktyki enologicznej
Odpowiednie ograniczenie dotyczące produkcji win
Opis
Rada Regulacyjna będzie zachęcać do sadzenia zalecanych odmian. Następujące dopuszczone odmiany zajmują ograniczoną powierzchnię upraw: Izkiriota/Gros Manseng, Izkiriota Ttippia/Petit Manseng, Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay, Pinot Noir i Cabernet Franc. Łącznie nie mogą one zajmować więcej niż 20 % powierzchni winnic zarządzanych przez każdą zarejestrowaną piwnicę winiarską w celu produkcji wina objętego ChNP.
Co najmniej 30 % winogron wykorzystywanych do produkcji win różowych musi należeć do odmiany czerwonej zalecanej w przedmiotowej specyfikacji produktu.
Rada Regulacyjna może zezwolić na nawadnianie winorośli, jeżeli ze względu na skrajny brak deszczu warunki agronomiczne wymagają tego dla właściwej opieki nad krzewami. Rada Regulacyjna określa związane z tym warunki i zalecenia wraz z terminami wdrożenia.
Do produkcji win wprowadzanych do obrotu pod nazwą jednej odmiany można stosować jedynie zalecane odmiany winorośli, a co najmniej 85 % wykorzystanych winogron musi stanowić te odmiany.
7.2. Maksymalna wydajność
Wszystkie wina/kategoria/odmiana/typ
DOTYCZY WSZYSTKICH WIN
Maksymalna wydajność:
| Maksymalna wydajność: | 13 000 |
| Jednostka maksymalnej wydajności: | kilogramy winogron z hektara |
Wszystkie wina/kategoria/odmiana/typ
DOTYCZY WSZYSTKICH WIN
Maksymalna wydajność:
| Maksymalna wydajność: | 91 |
| Jednostka maksymalnej wydajności: | hektolitry z hektara |
8. Wskazanie odmiany lub odmian winorośli, z których otrzymywane jest wino lub wina
– CABERNET FRANC
– CHARDONNAY
– GROS MANSENG
– HONDARRABI BELTZA - ONDARRABI BELTZA
– HONDARRABI ZURI - ONDARRABI ZURI
– PETIT COURBU
– PETIT MANSENG
– PINOT NOIR
– RIESLING
– SAUVIGNON BLANC
9. Zwięzła definicja wyznaczonego obszaru geograficznego
Obszar obejmuje grunty położone w następujących gminach: Amurrio, Artziniega, Ayala/Aiara, Laudio/Llodio i Okondo. Są to grunty, które Rada Regulacyjna i odpowiednia administracja uznaje za odpowiednie do produkcji zalecanych i zatwierdzonych odmian winorośli o jakości niezbędnej do produkcji win o szczególnych cechach win objętych ChNP i które zostały zarejestrowane jako takie.
10. Związek z obszarem geograficznym
Kategoria produktów sektora wina
1. Wino
Streszczenie związku
Produkcja odbywa się w północnej części prowincji Araba, a odmiany winorośli są dostosowane do gleby lekko kwaśnej i klimatu atlantyckiego. W tym klimacie uzyskuje się winogrona o zawartości alkoholu 12o oraz właściwościach fizycznych, chemicznych i organoleptycznych odpowiednich dla jakości wina. Istnieje bezpośredni związek między średnim rocznym nasłonecznieniem wynoszącym 12,11 godzin od kwietnia do października a poziomem zawartości alkoholu, kwasowości i goryczy. Przewietrzaniu krzewów sprzyjają wiatry południowe, które wieją przez przeciętnie 170 dni. Średnia temperatura wynosząca 13,1 °C, przy średnich temperaturach maksymalnych 18,7 °C i średnich temperaturach minimalnych 7,5 °C pozwala uzyskać łagodne wina o niskiej kwasowości oraz cytrusowym i ziołowym smaku.
11. Dalsze obowiązujące wymogi
Tytuł wymogu/odstępstwa
PAKOWANIE
Ramy prawne:
Określone w przepisach krajowych
Rodzaj dodatkowego wymogu/odstępstwa
Pakowanie w obrębie wyznaczonego obszaru geograficznego
Opis wymogu/odstępstwa
Wina objęte nazwą należy pakować i etykietować wyłącznie w zarejestrowanych wytwórniach wina zatwierdzonych przez Radę Regulacyjną. Jest to uzasadnione, ponieważ Rada ma ustaloną procedurę kontroli ilości i jakości wina, od produkcji do wprowadzenia do obrotu. Pakowanie poza obszarem produkcji wiąże się z transportem i innymi czynnościami, takimi jak filtrowanie, klarowanie i schładzanie, które mogą zmienić właściwości wina.
Tytuł wymogu/odstępstwa
ETYKIETOWANIE
Ramy prawne:
Określone w przepisach krajowych
Rodzaj dodatkowego wymogu/odstępstwa
Dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania
Opis wymogu/odstępstwa
Ochrona nazwy pochodzenia zostaje rozszerzona na różne kombinacje nazwy oraz na nazwy okręgów, miejscowości i miejsc na obszarze produkcji, przygotowania i pakowania, związane ze słowami "Txakoli", "Chacolí", "Chacolin", "Txakolin" i "Txakolina". Ponumerowane etykiety i etykiety dodatkowe są zatwierdzane przez Radę przed użyciem.
Elektroniczne odesłanie (URL) do publikacji specyfikacji produktu
https://www.euskadi.eus/contenidos/informacion/dop_txakoli_araba/es_dapa/adjuntos/Pliego-Arabako-Tx- 20241219-consolidado.pdf
W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.
23.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.
22.12.2025W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.6777 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 |
| Data aktu: | 23/12/2025 |
| Data ogłoszenia: | 23/12/2025 |