Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 1
(C/2025/6722)

POWIADOMIENIE DOTYCZĄCE ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)

"Volailles de Janze"

Nr UE: PGI-FR-0168-AM01 - 2.10.2025

1. Nazwa produktu

"Volailles de Janze"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - Chroniona nazwa pochodzenia

Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)

Oznaczenie geograficzne (OG)

3. Sektor

Produkty rolne

Wina

Napoje spirytusowe

4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny

Francja

5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Ministerstwo Rolnictwa i Suwerenności Żywnościowej

6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa

Wniosek o zmianę specyfikacji produktu objętego ChOG "Volailles de Janze" nie dotyczy żadnego z trzech przypadków zmiany zwanej "zmianą na poziomie Unii", w szczególności:

a) nie obejmuje zmiany w nazwie chronionego oznaczenia geograficznego;

b) nie grozi zanikiem związku z obszarem geograficznym;

c) nie wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.

W związku z tym władze francuskie uznają, że wniosek dotyczy zmiany standardowej.

7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych

1. Właściwy organ państwa członkowskiego

Dodano punkt "Właściwy organ państwa członkowskiego" zawierający dane kontaktowe Krajowego Instytutu ds. Pochodzenia i Jakości (Institut national de lorigine et de la qualite - INAO) zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2024/1143.

Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.

2. Grupa składająca wniosek

Zaktualizowano numer telefonu i adres e-mail Association du Poulet de Janze (Stowarzyszenie Kurczaka z Janze), które skupia podmioty gospodarcze wytwarzające produkty objęte tym ChOG.

Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.

3. Typ produktu

Ze specyfikacji produktu usunięto punkt dotyczący rodzaju produktu, uprzednio określonego na podstawie klasy.

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

4. Opis produktu

W przypadku produktów objętych ChOG zmiana specyfikacji przewiduje produkcję następujących dodatkowych produktów:

- kurczak czarny;

- kapłon kurczaka żółtego;

- kapłon perliczki.

Kurczak czarny i kapłon kurczaka żółtego zostały dodane wyłącznie w celu opisania ras dopuszczonych do objęcia ChOG. Kurczak czarny został jednak włączony do kategorii "kurczak", a kapłon kurczaka żółtego do kategorii "kapłon", które były już wymienione w jednolitym dokumencie. Dodanie tych produktów do specyfikacji nie ma wpływu na ten punkt jednolitego dokumentu. Do jednolitego dokumentu dodano wyłącznie kapłona perliczki.

Punkt uzupełniony jest opisem fenotypu dla każdego gatunku oraz opisem organoleptycznym wspólnym dla wszystkich gatunków.

Do zatwierdzonych metod wprowadzania do obrotu włączono głębokie mrożenie drobiu.

W odniesieniu do wszystkich gatunków, o których mowa w specyfikacji produktu, dozwolone są kawałki mięsa. Określono ich cechy charakterystyczne. Mogą one pochodzić z tusz posiadających nieznaczne wady, ale wybrane kawałki muszą spełniać kryteria prezentacji dla klasy A, a minimalna masa tuszy, z której pobierane są kawałki, nie może być mniejsza niż 90 % masy określonej dla drobiu wprowadzanego do obrotu w całości.

Zakres stosowania specyfikacji produktu rozszerzono na podroby. Przedmiotowe podroby obejmują wątrobę, żołądek i serce.

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

5. Obszar geograficzny

Nie zmieniono wyznaczonego obszaru geograficznego. Wprowadzono jedynie zmiany redakcyjne; ze względu na wiarygodność obszar geograficzny określono jako wykaz gmin oraz jeden departament (Ille-et-Vilaine) w całości.

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

6. Dowód na pochodzenie produktu z danego obszaru

Zaktualizowano dowody identyfikowalności i przedstawiono je w tabeli podsumowującej. Usunięto obrączkowanie drobiu.

Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.

7. Opis metody otrzymywania

Podpunkt 5.1 "Wykorzystywane rasy i krzyżówki ras"

W tym podpunkcie zawarto odniesienie do fenotypów dla każdego gatunku. Rasy i krzyżówki ras określono jako wytrzymałe, wolno rosnące.

Podpunkt 5.2 "Metoda i prowadzenie chowu"

Określono maksymalną gęstość obsady i liczbę ptaków na budynek, minimalną powierzchnię wybiegu przypadającą na jednego ptaka oraz maksymalny wiek dostępu do wybiegu. W przypadku kapłona i kapłona perliczki gęstość obsady w pomieszczeniach i na wybiegu zmniejsza się w okresie chowu. Te uściślenia wprowadzono do specyfikacji opublikowanej w momencie rejestracji ChOG.

Utrzymano określoną maksymalną gęstość obsady i liczbę ptaków na budynek, minimalną powierzchnię wybiegu przypadającą na jednego ptaka oraz określony maksymalny wiek dostępu do wybiegu, a także minimalny wiek ubojowy. Wartości te dodano w odniesieniu do kapłona perliczki i zmieniono w odniesieniu do indyka. Informacje te uściślono w oparciu o specyfikację produktu po rejestracji ChOG.

Podpunkt 5.3 "Charakterystyka budynków"

Szczegółowo opisano charakterystykę budynków i ich wyposażenie oraz określono ich powierzchnię. Wprowadzono obowiązek instalowania grzęd w budynkach.

Podpunkt 5.4 "Charakterystyka wybiegów"

Dodano opis wybiegów dla ptaków. Wybiegi muszą być pokryte głównie trawą i zacienione. Podkreślono znaczenie żywopłotów; niespełnienie wymogu, zgodnie z którym każdy wybieg musi posiadać żywopłot o minimalnej długości 120 m, można zrekompensować czterema pojedynczymi drzewami na 10 m żywopłotu.

Podpunkt 5.5 "Karmienie"

Dodano wykaz dozwolonych surowców paszowych.

Uściślono proporcje zbóż na różnych etapach chowu oraz maksymalną zawartość tłuszczu w paszy. Dodano obowiązek podawania mleka pełnego w postaci płynnej kapłonom i kapłonom perliczek.

Podpunkt 5.6 "Wiek ubojowy"

Poza minimalnym wiekiem ubojowym określono obecnie maksymalną odległość gospodarstw od rzeźni. Po przybyciu do rzeźni ptakom należy zapewnić co najmniej 30-minutowy odpoczynek.

Podpunkt 5.7 "Ubój - rozbiór - pakowanie drobiu, kawałków i podrobów - głębokie mrożenie"

Określono minimalną masę tusz wypatroszonych oraz częściowo wypatroszonych, o ile są dozwolone, dla każdego gatunku.

Ustanowiono szereg przepisów regulujących rozbiór tusz po uboju.

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

8. Elementy uzasadniające związek ze środowiskiem geograficznym

Opis elementów uzasadniających związek ze środowiskiem geograficznym przeredagowano, co umożliwiło odrębne opisanie specyfiki obszaru geograficznego, produktu i związku przyczynowego. Elementy stanowiące o związku ze środowiskiem geograficznym pozostają niezmienione. W dalszym ciągu opierają się one na wykorzystaniu ras i krzyżówek odpowiednich do chowu wybiegowego, na znaczeniu i renomie sektora drobiarskiego na danym obszarze geograficznym, na czynnikach ludzkich, które umożliwiły utrzymanie tradycyjnej hodowli, oraz na cechach środowiska naturalnego sprzyjających produkcji drobiu w chowie z wybiegiem. Usunięto liczne ilustracje i wzmianki historyczne.

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

9. Organ kontrolny

Punkt ten zawiera obecnie dane kontaktowe organów odpowiedzialnych za kontrole na szczeblu krajowym, to znaczy Krajowego Instytutu ds. Pochodzenia i Jakości (INAO) oraz Dyrekcji Generalnej ds. Konkurencji, Konsumpcji i Walki z Nadużyciami (DGCCRF). Nazwa i dane kontaktowe jednostki certyfikującej są dostępne na stronie internetowej INAO oraz w bazie danych Komisji Europejskiej.

Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.

10. Etykietowanie

Skreślono obecny podpunkt i zastąpiono go zdaniem opisującym elementy obowiązkowe wynikające z wymogów prawa, właściwe dla oznaczeń geograficznych.

Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.

11. Wymagania krajowe

W tym punkcie przedstawiono w formie tabeli główne pozycje podlegające kontroli oraz metody oceny, które należy zastosować.

Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Volailles de Janze"

Nr UE: PGI-FR-0168-AM01 - 2.10.2025

ChNP () ChOG (X)

1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Volailles de Janze"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Francja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

02 - MIĘSO I PODROBY JADALNE

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Volailles de Janze" to ptaki należące do rzędu kuraków (Galliformes). Należą one do różnych rodzin i obejmują kilka typów ptaków:

- kurczak, kapłon;

- perliczka, kapłon perliczki;

- indyk.

Drób:

- pochodzi z odmian wolno rosnących umożliwiających długi okres chowu;

- jest utrzymywany w małych budynkach o niskiej gęstości obsady;

- jest karmiony ziarnami zbóż i produktami pochodnymi, które muszą stanowić co najmniej 70 % dawki pokarmowej;

- jest utrzymywany na otwartej przestrzeni, na trawiastym i zacienionym wybiegu zachęcającym do przebywania na nim.

Drób "Volailles de Janze" wprowadza się do obrotu jako całe tusze wyłącznie klasy A lub w kawałkach. Produkt charakteryzuje się jędrnym mięsem i mięsistą tuszą. Mięśnie są dobrze rozwinięte i rozmieszczone na szkielecie.

Tusza drobiu "Volailles de Janze" wprowadzana do obrotu w całości jest pozbawiona wad w wyglądzie. W szczególności skóra nie może być rozdarta, spalona lub zadrapana ani posiadać śladów krwi i musi być starannie oskubana. Wypatroszony drób musi być całkowicie wypatroszony, z możliwym wyjątkiem dla nerek.

Dodanie mleka pełnego do paszy w ciągu ostatnich czterech tygodni chowu sprawia, że mięso kapłonów i kapłonów perliczek jest soczyste i bogate w tłuszcz.

Całe ptaki prezentowane są w postaci:

- "gotowej do obróbki termicznej" (ptaki oskubane, wypatroszone, bez głowy, z łapkami lub bez);

- "częściowo wypatroszonej" (ptaki oskubane, częściowo wypatroszone, z głową, łapkami i podrobami).

Kawałki i podroby drobiu "Volailles de Janze" mogą pochodzić z tusz o masie nie mniejszej niż 90 % masy określonej dla tusz gotowych do obróbki termicznej. Tusze przeznaczone do rozbioru mogą mieć nieznaczne wady, ale wybrane kawałki muszą spełniać kryteria prezentacji dla klasy A.

Drób "Volailles de Janze" jest wprowadzany do obrotu w stanie świeżym lub zamrożonym.

Podroby (serce, żołądek i wątroba) są wprowadzane do obrotu w stanie świeżym lub zamrożonym.

Drób "Volailles de Janze" ma następujące cechy

Minimalny okres chowu Masa minimalna tusz wypatroszonych bez podrobów Masa minimalna tusz częściowo wypatroszonych
Kurczak 81 dni 1 000 g 1 300 g
Kapłon 150 dni 2 500 g 2 900 g
Indyk 140 dni 2 300 g 2 700 g
Perliczka 94 dni 850 g
Kapłon perliczki 150 dni 1 400 g

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Drób "Volailles de Janze" otrzymuje paszę zawierającą:

- co najmniej 50 % zbóż w fazie początkowej do 29 dni, z wyjątkiem indyka, w przypadku którego udział ten wynosi co najmniej 30 %;

- co najmniej 70 % zbóż w przypadku perliczki i kapłona perliczki, 75 % w przypadku kurczaka i kapłona kurczaka oraz 50 % w przypadku indyka w fazie tuczu. W przypadku indyka od 64 dni minimalny udział zbóż ustalono na poziomie 75 %;

- co najmniej 80 % zbóż i co najmniej 5 % mleka pełnego w postaci płynnej w okresie co najmniej czterech ostatnich tygodni w przypadku kapłona i kapłona perliczki.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Budynki i wybiegi, w których utrzymuje się drób "Volailles de Janze", muszą znajdować się na wyznaczonym obszarze geograficznym.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar obejmuje następujące departamenty i gminy:

Departament Ille-et-Vilaine: w całości;

Departament Cotes d'Armor: gminy Aucaleuc, Bobital, Beaussais-sur-mer, Brusvily, Calorguen, Caulnes, Les Champs- Geraux, La Chapelle-Blanche, Dinan, Evran, Gomene, Guenroc, Guitte, Le Hingle, Illifaut, Lancieux, Langrolay-sur- Rance, Lanvallay, Laurenan, Loscouet-sur-Meu, Merdrignac, Merillac, Pleslin-Trigavou, Pleudihen-sur-Rance, Plouasne, Plouer-sur-Rance, Plumaudan, Plumaugat, Quevert, Le Quiou, Saint-Andre-des-Eaux, Saint-Carne, Saint- Helen, Saint-Jacut-de-la-mer, Saint-Jouan-de-l'Isle, Saint-Judoce, Saint-Juvat, Saint-Launeuc, Saint-Maden, Saint- Samson-sur-Rance, Saint-Vran, Taden, Trefumel, Trelivan, Tremereuc, Tremorel, Trevron, La Vicomte-sur-Rance;

Departament Loire-Atlantique: gminy Avessac, Chateaubriant, Conquereuil, Derval, Fegreac, Ferce, Guemene-Penfao, Jans, Lusanger, Marsac-sur-Don, Masserac, Mouais, Noyal-sur-Brutz, Plesse, Pierric, Rouge, Ruffigne, Saint-Aubin-des- Chateaux, Saint Nicolas-de-Redon, Saint-Vincent-des-Landes, Sion-les-Mines, Soudan, Soulvache, Villepot;

Departament Maine-et-Loire: gminy Armaille, Bouille-Menard, Bourg-L'Eveque, Carbay, Ombree-dAnjou;

Departament Manche: gminy Aucey-la-Plaine, Beauvoir, Grandparigny, Hamelin, Huisnes-sur-mer, Lapenty, Les Loges-Marchis, Macey, Le Mesnillard, Montjoie-Saint-Martin, Le Mont-Saint-Michel, Moulimes, Pontorson, Sacey, Saint-Aubin-de-Terregatte, Saint-Brice-de-Landelles, Saint-Hilaire-du-Harcouet, Saint-James, Saint-Laurent-de- Terregatte, Saint-Senier-de-Beuvron, Servon, Tanis, Vessey;

Departament Mayenne: gminy Ballots, Brains-sur-les-Marches, Brece, Carelles, Chatillon-sur-Colmont, Colombiers- du-Plessis, Congrier, Desertines, la Doree, Ernee, Fontaine-Couverte, Fougerolles-du-Plessis, Gorron, Herce, Landivy, Larchamp, Lesbois, Levare, Montaudin, Montenay, Pontmain, Renaze, La Pellerine, La Roe, La Rouaudiere, Saint- Aignan-sur-Roe, Saint-Aubin-Fosse-Louvain, Saint-Berthevin-la-Tanniere, Saint-Denis-de-Gastines, Saint-Ellier-du- Maine, Saint-Erblon, Saint-Mars-sur-Colmont, Saint-Mars-sur-la-Futaie, Saint-Michel-de-la-Roe, Saint-Saturnin-du- Limet, Senonnes, Vautorte, Vieuvy;

Departament Morbihan: gminy Allaire, Augan, Beiganne, Beignon, Brignac, Campeneac, Carentoir, Concoret, Cournon, Les Fougerets, La Gacilly, Guer, Gourhel, Loyat, Mauron, Monteneuf, Montertelot, Neant-sur-Yvel, Peillac, Ploermel (z wyłączeniem terytorium dawnej gminy Monterrein), Porcaro, Reminiac, Rieux, Saint-Brieuc-de-Mauron, Saint- Gorgon, Saint-Jacut-les-Pins, Saint-Jean-la-Poterie, Saint-Lery, Saint-Malo-de-Beignon, Saint-Martin-sur-Oust, Saint- Perreux, Saint-Vincent-sur-Oust, Taupont, Treal, Trehorenteuc.

5. Związek z obszarem geograficznym

Związek między drobiem "Volailles de Janze" a jego miejscem pochodzenia opiera się na szczególnych cechach drobiu utrzymywanego na otwartej przestrzeni, na wybiegach obsadzonych drzewami i pokrytych głównie roślinnością, z dietą bogatą w zboża, a także na wiedzy rolników na temat sposobu hodowli i jej reputacji.

Specyfika obszaru geograficznego

Obszar geograficzny produktu objętego ChOG "Volailles de Janze" znajduje się we wschodniej części Masywu Armorykańskiego, wokół wewnętrznej depresji, w której leży miasto Rennes. Wąskimi dolinami płyną liczne rzeki. Panuje tam stała wilgotność, chociaż całkowite opady wynoszą średnio 660 mm rocznie. Amplituda temperatury nie przekracza 10 °C. Ponieważ obszar ten leży na skraju Europy, wiatry mogą czasami być silne, zwłaszcza jesienią i zimą. Bliskość oceanu powoduje regularne opady deszczu. Potencjał agronomiczny gleby jest zróżnicowany, dlatego na tym obszarze geograficznym przeważają uprawy mieszane i chów zwierząt gospodarskich z hodowlą bydła mlecznego. Najżyźniejsze grunty są przeznaczone pod uprawy zbóż i roślin pastewnych, a inne obszary stanowią użytki zielone dla zwierząt.

Żywopłoty zapewniają osłonę przed silnymi wiatrami, chronią uprawy i tworzą zielony krajobraz. Żywopłoty są również rezerwuarami różnorodności biologicznej, stanowiącymi siedliska dla dzikiej fauny i flory.

Klimat oceaniczny i obecność żywopłotów umożliwiają drobiowi korzystanie z wybiegu przez cały rok. Na wybiegu drób ma dostęp do trawy i żwiru (małych kamieni). Żwir umożliwia rozwój żołądka i lepsze trawienie poprzez rozdrabnianie spożywanych pasz i zbóż.

Specyfika produktu

Drób "Volailles de Janze" pochodzi z odpornych, wolno rosnących ras. Od początku fazy tuczu korzysta z wybiegu, na którym może dziobać i drapać ziemię w poszukiwaniu dżdżownic. Wybieg jest skonstruowany tak, aby zachęcać drób do jak najdłuższego przebywania na zewnątrz. Sadzenie drzew na wybiegu przynosi liczne korzyści: oprócz zapewnienia ochrony przed wiatrem i słońcem zachęca drób do przemieszczania się po całym wybiegu. Sprawia, że gospodarstwom lepiej wpisują się w krajobraz, zmniejsza erozję i promuje różnorodność biologiczną.

Większość rolników hodujących drób "Volailles de Janze" jest również producentami mleka. Pasza kapłonów i kapłonów perliczek tradycyjnie zawiera w fazie końcowej (przez co najmniej cztery tygodnie) mleko pełne, które stanowi 5 % masy mieszanki paszowej.

Związek przyczynowy

W szeregu dokumentów z XVIII wieku wspomina się o renomie Janze w odniesieniu do jakości drobiu, o czym wspomina Jean-Baptiste Ogee w 1780 r. w słowniku prowincji Bretania. Z historycznego punktu widzenia drób hodowany w regionie Janze był uważany za ostatnią z ras czarnych kur, które swego czasu zasiedliły Armorykę. W 1900 r. cotygodniowy rynek żywego drobiu w Janze był największym rynkiem w departamencie Ille-et-Vilaine. Z okazji setnej rocznicy powołania do życia Fileasa Fogga, bohatera powieści Juliusza Verne'a, w menu serwowanym na transatlantyku "Le France" znalazł się kurczak Janze w sosie muszkieterskim.

W 1978 r. rada gminy Janze rozpoczęła dyskusję na temat sposobów znalezienia wiarygodnej alternatywy dla produkcji rolnej, w szczególności dla sektora mleczarskiego. W centrum debaty znalazł się naturalnie rozwój hodowli drobiu na wolnym wybiegu w Janze. Do powstania tego uznanego obecnie sektora doprowadziły dynamiczne działania rolników.

Od 40 lat chów drobiu na wolnym wybiegu umożliwia utrzymanie i rozwój wielu struktur rolniczych. W wielu przypadkach stał się podstawową działalnością gospodarstwa. Na jakość drobiu "Volailles de Janze" wpływają łagodny klimat i zielony krajobraz, które przyczyniają się do jak najlepszego wykorzystania aktywnego charakteru ptaków. Drób pochodzi z wolno rosnących ras, ma dostęp do wybiegu, może dziobać i drapać ziemię. Szczególną uwagę poświęca się zachęcaniu ptaków do korzystania z całego wybiegu poprzez sadzenie żywopłotów.

W przypadku wszystkich rodzajów drobiu połączenie odpowiednich ras i paszy zawierającej co najmniej 70 % zbóż umożliwia produkcję drobiu z drobnoziarnistą skórą, twardymi kośćmi i odpowiednią warstwą tłuszczu, jednak nie nadmiernie tłustego. Podawanie mleka pełnego kapłonom i kapłonom perliczek zapewnia soczyste, bogate w tłuszcz mięso.

Jeśli chodzi o komunikację, od 1993 r., najpierw w Janze, a następnie w Rennes od 2014 r., rolnicy spotykają się co roku na weekend świętowania i dzielenia się wszystkim, co dotyczy drobiu; wydarzenie to nazywało się dawniej Targami Kapłonów (Foire aux chapons), a obecnie jest znane jako Zapaleńcy z Janze (Les Toques de Janze).

Odesłanie do publikacji specyfikacji

https://info.agriculture.gouv.fr/boagri/document_administratif-43d7a320-092e-4d4f-a971-4a1adca4e1db

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2025/27 z dnia 30 października 2024 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 o przepisy dotyczące rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie oraz uchylające rozporządzenie delegowane (UE) nr 664/2014 (Dz.U. L, 2025/27, 15.1.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/27/oj).

Zmiany w prawie

To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.6722

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27
Data aktu: 17/12/2025
Data ogłoszenia: 17/12/2025