(art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)
"Scanzo / Moscato di Scanzo"
PDO-IT-A0949-AM02 - 14.10.2025
1. Nazwa produktu
"Scanzo / Moscato di Scanzo"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)
Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)
Oznaczenie geograficzne (OG)
3. Sektor
Produkty rolne
Wina
Napoje spirytusowe
4. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Włochy
5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Ministerstwo Rolnictwa, Suwerenności Żywnościowej i Leśnictwa
6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa
Potwierdza się, że zatwierdzenie zmiany tymczasowej i powiadomienie o niej spełnia warunki zatwierdzenia zmiany tymczasowej na podstawie rozporządzenia (UE) 2024/1143 i przepisów przyjętych na jego podstawie.
Ponadto, zmiana odpowiada definicji "zmiany standardowej" zawartej w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143, ponieważ nie wchodzi w zakres żadnego z przypadków przewidzianych w art. 24 ust. 3 tego rozporządzenia.
7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych
1. Produkcja i praktyki enologiczne
Opis: w specyfikacji produktu wymagane jest stwierdzenie, że w produkcji wina dozwolone są wyłącznie tradycyjne, sprawiedliwe i spójne praktyki enologiczne, które nadają winom ich szczególne właściwości.
Uzasadnienie: celem zmiany jest zapobieganie procesom produkcji wina, które mogłyby zmienić właściwości winogron Moscato di Scanzo poprzez dodanie jakichkolwiek dodatków, które mogłyby nienaturalnie wzbogacić lub zmienić profil aromatyczny Moscato di Scanzo.
Zmiana ta dotyczy pkt 5 specyfikacji produktu.
2. Dojrzewanie
Opis: wnioskuje się o wprowadzenie zakazu stosowania pojemników drewnianych podczas co najmniej 2 lat leżakowania.
Uzasadnienie: o zmianę tę wnosi się, ponieważ niektóre rodzaje drewna mogą zmieniać właściwości wina i czasami dodawać związki o określonych profilach aromatycznych, takie jak aromat prażenia lub taniny z określonych rodzajów drewna.
Zmiana ta dotyczy pkt 5 specyfikacji produktu oraz ppkt "Szczególne praktyki enologiczne" w pkt "Praktyki enologiczne" jednolitego dokumentu.
3. Włączenie kwasowości lotnej do produkcji "Scanzo/Moscato di Scanzo"
Opis: w sekcji dotyczącej szczególnych właściwości w momencie wprowadzenia do obrotu wnioskuje się o dodanie limitu kwasowości lotnej wynoszącego maksymalnie 25 meq/l.
Uzasadnienie: ze względu na wysokie stężenie cukru surowego w moszczu, drożdże działają w sytuacji stresu osmotycznego i w rezultacie wytwarzają większą ilość kwasu octowego podczas fermentacji alkoholowej niż w trakcie tradycyjnej produkcji wina. Po zakonserwowaniu duża ilość cukrów resztkowych staje się ważnym substratem odżywczym dla flory mikrobiologicznej, w związku z czym wino uznaje się z technicznego punktu widzenia za produkt niekompletny biologicznie i trudniejszy do konserwacji. Z tych powodów wnioskuje się o wyższą maksymalną zawartość kwasowości lotnej.
Zmiana ta dotyczy pkt 6 specyfikacji produktu oraz pkt "Opis win" jednolitego dokumentu.
4. Aktualizacja informacji dotyczących organu kontrolnego
W związku ze zmianami wprowadzonymi do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 wraz z wejściem w życie rozporządzenia (UE) 2024/1143 obowiązkowe informacje, które mają być zawarte w specyfikacji produktu, nie obejmują już nazwy i adresu organów lub jednostek weryfikujących zgodność z przepisami specyfikacji produktu oraz ich szczególnych zadań.
Ponadto zgodnie z art. 40 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2024/1143 państwa członkowskie muszą podać do wiadomości publicznej nazwy i adresy właściwych organów, jednostek upoważnionych i osób fizycznych, o których mowa w art. 39 ust. 3 tego rozporządzenia, w odniesieniu do każdego produktu objętego oznaczeniem geograficznym, i muszą na bieżąco aktualizować te informacje.
W związku z tym zmieniono artykuł zawierający odniesienia do organu kontrolnego, a zawarte w nim informacje zastąpiono odniesieniem do publikacji na oficjalnej stronie internetowej właściwego organu państwa członkowskiego.
Zmiana ta dotyczy pkt 10 specyfikacji produktu. Zmiana ta nie pociąga za sobą zmiany jednolitego dokumentu.
5. Zmiany pisarskie w specyfikacji produktu
W punktach specyfikacji produktu wprowadzono zmiany pisarskie.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Scanzo / Moscato di Scanzo
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
15. Wino z suszonych winogron
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
4. Opis wina lub win
Scanzo / Moscato di Scanzo (kat. 1 i kat. 15)
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: rubinowa o różnej intensywności, która może nabierać odcienia wiśni i kamienia granatu;
Aromat: delikatny, intensywny, długotrwały, charakterystyczny;
Smak: słodki, przyjemny, harmonijny, z lekkim posmakiem migdałów;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 17,00 %;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 24,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 14
- Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 25
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Dojrzewanie
Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win
Wino objęte chronioną nazwą pochodzenia "Scanzo/Moscato di Scanzo" musi być poddane obowiązkowemu okresowi dojrzewania wynoszącemu co najmniej dwa lata. W celu zachowania szczególnych właściwości zabrania się stosowania drewnianych pojemników.
5.2. Maksymalna wydajność
1. Scanzo / Moscato di Scanzo
21 hektolitrów z hektara
2. Scanzo / Moscato di Scanzo
7 000 kg winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszary produkcji winogron nadających się do produkcji wina objętego kontrolowaną i gwarantowaną nazwą pochodzenia "Scanzo/Moscato di Scanzo" znajdują się w prowincji Bergamo i obejmują wysokiej jakości grunty uprawne na terytorium gminy Scanzorosciate.
Obszar ten obejmuje część terytorium gminy Scanzorosciate, w następujących granicach, zgodnie z ruchem wskazówek zegara od zachodu: Via Fanti, Via Forni, granica gminy na północy i wschodzie, granica gminy na południu aż do Via Piave (obszar Negrone), Via Polcarezzo, Via IV Novembre, Piazza Caslini, Via F. Martinengo, Via Fanti. Obszary nizinne gminy Scanzorosciate są zatem wyłączone.
7. Odmiany winorośli
Moscato di Scanzo N. - Moscato
8. Opis związku lub związków
Scanzo / Moscato di Scanzo
Wzgórza wokół Scanzorosciate mają wielowiekową tradycję uprawy winorośli, o czym świadczy historia. Produkcja odbywa się na bardzo niewielkim obszarze i na wzgórzach, których zbocza mają spadek wynoszący od co najmniej 50 % do 100 %, z nielicznymi wyjątkami. To właśnie na tych stromych zboczach od zawsze produkowano wino. Głębokość uprawianej gleby jest minimalna, pod nią znajduje się jedynie skała marglowa znane jako Sass de la Luna.
Warunki klimatyczne w okolicy Scanzo są bardzo podobne do warunków panujących w regionie Morza Śródziemnego.
Odwoływanie się do tradycji rolniczej okolic Scanzorosciate jednoznacznie przywodzi na myśl wino Moscato di Scanzo.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Link do specyfikacji produktu
https://www.masaf.gov.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/23158
Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.
10.12.2025Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.6717 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 |
| Data aktu: | 17/12/2025 |
| Data ogłoszenia: | 17/12/2025 |