(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)
"Ficodindia dell'Etna"
Numer referencyjny UE: PDO-IT-0241-AM01 - 11.9.2025
1. Nazwa produktu
"Ficodindia dell'Etna"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChOG
ţ ChNP
OG
3. Sektor
ţ Produkty rolne
Wino
Napoje spirytusowe
4. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Włochy
5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Nazwa:
Ministerstwo Rolnictwa, Suwerenności Żywnościoweji Leśnictwa - Promowanie Jakości Produktów Rolno- Spożywczych (PQA) 1
6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa
Zmiany są zmianami standardowymi w rozumieniu art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143, ponieważ nie obejmują zmiany nazwy, nie grożą zanikiem związku ani nie wiążą się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.
7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych
Tytuł
Pkt 1 specyfikacji produktu. Zmiana tytułu i odesłania do przepisów prawnych
Opis
Tytuł pkt 1 specyfikacji produktu zmieniono z "Nazwa produktu" na "Nazwa". Zaktualizowano również odesłanie do rozporządzenia (UE) 2024/1143.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Pkt 2 specyfikacji produktu i pkt 4.2 jednolitego dokumentu. Zmiana tytułu i tekstu
Opis
Tytuł pkt 2 specyfikacji produktu zmieniono z "Zakres odmian" na "Opis produktu".
Ponadto w pkt 2 dodano następujący tekst, przeniesiony w całości z pkt 6 specyfikacji produktu:
Owoce rozróżnia się pod względem okresu dojrzewania, jak następuje:
– Agostani lub Latini (pierwsze kwitnienie);
– Scozzolati (drugie kwitnienie).
Kultywary: żółty, czerwony, biały.
Produkt "Ficodindia dell'Etna" po wprowadzeniu do obrotu musi spełniać zwykłe normy jakości i posiadać następujące cechy charakterystyczne:
– masa każdego owocu nie mniejsza niż 90 g;
– udział procentowy pulpy w świeżym owocu nie mniejszy niż 60 % masy całego owocu;
– brak anomalii rozwojowych;
– barwa i kształt charakterystyczne dla kultywaru (dopuszcza się owoce zebrane na początku dojrzewania);
– zawartość ekstraktu refraktometrycznego nie mniejsza niż 11 %.
Zmieniono również następujące wartości: masa owocu (z nie mniej niż 95 g na nie mniej niż 90 g) i zawartość ekstraktu refraktometrycznego (z nie mniej niż 13 % na nie mniej niż 11 %);
ţ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Pkt 4 specyfikacji produktu. Zmiana tytułu i całkowita zmiana tekstu
Opis
Tytuł pkt 4 specyfikacji produktu zmieniono z "Pochodzenie produktu, historia, znaczenie i upowszechnianie" na "Pochodzenie produktu".
Brzmienie punktu zastąpiono w całości następującym brzmieniem:
Każdy etap procesu produkcji jest monitorowany, a wszystkie nakłady i produkty są rejestrowane. Zapewnia to identyfikowalność produktu, podobnie jak fakt, że organ kontrolny prowadzi wykazy działek ewidencyjnych, na których odbywa się produkcja, oraz producentów i podmiotów pakujących, a także jest informowany o wyprodukowanych ilościach. Wszystkie osoby fizyczne i prawne wpisane do poszczególnych rejestrów podlegają kontroli prowadzonej przez organ kontrolny, zgodnie ze specyfikacją produkcji i odpowiednim planem kontroli.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Pkt 5 specyfikacji produktu. Zmiana tytułu i dwóch wartości liczbowych
Opis
Tytuł pkt 5 specyfikacji produktu zmieniono z "Gleby, sadzenie, techniki uprawy, zbiór, przetwarzanie" na "Metoda produkcji".
Zmieniono również gęstość nasadzeń z 400 na 600 sadzonek na hektar i wprowadzono wydajność maksymalną, która wynosi 35 ton produktu na hektar.
Wprowadzono ponadto zmiany w przewidywanym terminie wykonania zabiegu scozzolatura (usunięcie pierwszych kwiatów), który musi nastąpić między końcem maja a pierwszą połową czerwca, oraz w terminie rozpoczęcia zbiorów owoców z pierwszego kwitnienia (Agostani), które mogą rozpocząć się w sierpniu.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Pkt 6 specyfikacji produktu. Zmiana tytułu i całkowita zmiana tekstu
Opis
Tytuł pkt 6 zmieniono z "Cechy charakterystyczne produktu" na "Związek".
Treść pkt 6 specyfikacji produktu przeniesiono, jak już wspomniano, do pkt 2, natomiast następujący tekst, który nie jest już istotny, usunięto:
"Identyfikowalność: aby umożliwić jednostkom certyfikującym wykonywanie działań w zakresie monitorowania i nadzoru, produkt objęty ChNP musi pochodzić od producentów prowadzących działalność na terytorium określonym w pkt 3, wpisanych do odpowiedniego rejestru.".
Pkt 6 w nowym brzmieniu w całości odtwarza treść dotychczasowego pkt 4.
ţ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Pkt 7. Zmiana tytułu i odesłania do przepisów prawnych
Opis
Tytuł pkt 7 specyfikacji produktu zmieniono z "Kontrole i monitorowanie" na "Kontrole", a odesłania do art. 39 i 40 rozporządzenia (UE) 2024/1143 zaktualizowano.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Tytuł
Zmiana pkt 8 specyfikacji produktu oraz pkt 4.5 i 4.6 jednolitego dokumentu.
Opis
W wyniku aktualizacji tekstu wprowadzono warunki dotyczące pakowania i etykietowania produktu sprzedawanego luzem, możliwość umieszczenia na opakowaniu wyrażenia "Prickly Pear from Etna" oraz cechy charakterystyczne logo nazwy, które ma być stosowane na opakowaniu lub bezpośrednio na poszczególnych owocach w przypadku produktów sprzedawanych luzem.
ţ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
Nazwy pochodzenia i oznaczenia geograficzne produktów rolnych
"Ficodindia dell'Etna"
Numer referencyjny UE: PDO-IT-0241-AM01 - 11.9.2025
1. Nazwa
"Ficodindia dell'Etna"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ţ ChNP
ChOG
OG 3. Państwo, do którego należy wyznaczony obszar geograficzny
Włochy
4. Opis produktu rolnego
4.1. Klasyfikacja produktu rolnego zgodnie z pozycją i kodem Nomenklatury scalonej, określona w art. 6 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2024/1143
0810 - Pozostałe owoce, świeże
08 - OWOCE I ORZECHY JADALNE; SKÓRKI OWOCÓW CYTRUSOWYCH LUB MELONÓW
4.2. Opis produktu rolnego, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Kultywary Opuntia ficus-indica na przedmiotowym obszarze to: żółty, znany również jako Sulfarina lub Nostrale, czerwony, znany również jako Sanguigna, oraz biały, znany również jako Muscaredda lub Sciannarina. Dopuszcza się stosowanie innych ekotypów do limitu 5 %. Szczególnie ceni się odmiany Trunzara i Ponnittera kultywarów białych, czerwonych i żółtych.
Owoce rozróżnia się pod względem okresu dojrzewania, jak następuje
– Agostani lub Latini (pierwsze kwitnienie);
– Scozzolati (drugie kwitnienie).
Kultywary: żółty, czerwony, biały.
Produkt "Ficodindia dell'Etna" po wprowadzeniu do obrotu musi spełniać zwykłe normy jakości i posiadać następujące cechy charakterystyczne:
- masa owocu: nie mniej niż 90 g;
- udział procentowy pulpy w świeżym owocu nie mniejszy niż 60 % masy całego owocu;
- brak anomalii rozwojowych;
- barwa i kształt charakterystyczne dla kultywaru (dopuszcza się owoce zebrane na początku dojrzewania);
- zawartość ekstraktu refraktometrycznego nie mniejsza niż 11 %.
4.3. Odstępstwa dotyczące pozyskiwania paszy (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego objętych chronioną nazwą pochodzenia) oraz ograniczenia dotyczące pozyskiwania surowców (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych objętych chronionym oznaczeniem geograficznym) -
4.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
Wszystkie etapy produkcji produktu objętego ChNP "Ficodindia dell'Etna" muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym.
4.5. Szczegółowe zasady dotyczące pakowania, krojenia, tarcia itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Po umyciu owoców i usunięciu kolców produkt jest wprowadzany do obrotu w różnych rodzajach nowych opakowań, wykonanych z drewna, kartonu lub tworzywa sztucznego, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Zezwala się na stosowanie opakowań usługowych, które zawierają produkt luzem.
Trzy różne rodzaje kultywaru można tradycyjnie prezentować w tym samym pojemniku.
4.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu rolnego, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Produkt "Ficodindia dell'Etna" można wprowadzać do obrotu wraz z europejskim logo dla CHRONIONEJ NAZWY POCHODZENIA na każdym opakowaniu. Opakowanie musi być opatrzone wyraźnym, nieusuwalnym logo "Ficodindia dell'Etna", które wyraźnie odróżnia się od wszelkich innych napisów. Zezwala się na stosowanie sformułowania "Prickly Pear from Etna". Na opakowaniu należy również umieścić nazwę, nazwę handlową, adres przedsiębiorstwa pakującego oraz początkową masę brutto, a także nazwy gospodarstw, z których pochodzą owoce, jeżeli nazwy te są dostępne. Opcjonalnie można podać numer tygodnia, w którym miał miejsce zbiór, oraz określenia "Agostani" lub "Latini" oraz "Scozzolati" lub "Bastardoni" odnoszące się do okresu dojrzewania. Logo nazwy zawiera wyrażenie "D.O.P. DENOMINAZIONE D'ORIGINE PROTETTA", poniżej którego widnieje wizerunek Etny, następnie dwa gałęziaki z czterema owocami i słowa "Ficodindia dell'Etna", a po prawej stronie litery "D.O.P." [ChNP].
Zezwala się na stosowanie monochromatycznej wersji czarnobiałej.
Produkt luzem należy sprzedawać z naklejkami samoprzylepnymi z logo nazwy, jak pokazano poniżej, które umieszcza się na co najmniej 70 % pojedynczych owoców znajdujących się w opakowaniu usługowym. Naklejka musi mieć wymiary co najmniej 2 cm x 2 cm.
4.7. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Obszar produkcji "Ficodindia dell'Etna" znajduje się w prowincji Katania. Obejmuje on obszar położony na wysokości między 150 a 750 m n.p.m. w gminach Bronte, Adrano, Biancavilla, Santa Maria di Licodia, Ragalna, Camporotondo, Belpasso oraz Paterno.
5. Związek z obszarem geograficznym
Streszczenie związku
Historyk Denis Mack Smith w swojej pracy History of Sicily - Medieval Sicily 800-1713 [Historia Sycylii - Średniowieczna Sycylia w latach 800-1713] zauważa, że "pod koniec XVI w. Hiszpanie wprowadzili na Sycylię nowe i ważne rośliny, takie jak pomidor z Peru oraz kukurydza i tytoń z Meksyku. Najczęściej wykorzystywaną rośliną była opuncja figowa z tropikalnej Ameryki (nazwanej przez Krzysztofa Kolumba »Indiami Zachodnimi«). Opuncja figowa (figa indyjska lub kaktus opuncji) przekształciła obraz sycylijskich terenów wiejskich, a ponieważ była odporna na długie okresy suszy i łatwo rozprzestrzeniała się w szczelinach skalnych, celowo sadzono ją, aby rozdrobnić lawę na żyznych zboczach Etny. Ta imponująca roślina żywopłotowa i jej owoce były częścią codziennej diety zarówno bogatych, jak i biednych Sycylijczyków". W swojej pracy Pictures from Sicily [Obrazy z Sycylii] (1853 r.) W. H. Barlett zauważa, że "spośród wszystkich roślin uprawianych na niższych zboczach Etny opuncja figowa rosła chyba najlepiej i rozmnażała się zadziwiająco szybko". Wzmianki o opuncjach figowych (fichi opunzia) "na obszarze uprawnym Etny", zgodnie z definicją z czasów Spallanzaniego (1792 r.), można również znaleźć w pracach P. Bemba, Borellego, Stoppaniego, Brydone'a itp. Wzmianki pojawiają się także w eseju historyczno-rolniczym autorstwa S. Coppolera Del ficodindia, sua coltivazione in Sicilia e modo di ottenere i frutti tardivi (scuzzulari), Saggio storico-agrario [Opuncja figowa, jej uprawa na Sycylii oraz metoda uzyskiwania owoców późno dojrzewających (scuzzulari)] (1827 r.). W Notizie economico-statistiche [Noty ekonomiczno-statystyczne] Mortillaro zestawił obszary pod uprawę "Ficheti d'India" na podstawie sycylijskich rejestrów gruntów za 1853 r. W pracy Jaciniego Atti della Giunta per l'Inchiesta Agraria [Dokumenty rządowe dotyczące badań rolnych] (1884 r.) wyznaczono powierzchnię pod uprawę "Ficheti d'India" na Sycylii.
(Związek z obszarem geograficznym)
Na południowozachodnich zboczach Etny opuncja figowa znalazła idealne warunki, by stać się charakterystycznym elementem krajobrazu. Warunki środowiskowe jej uprawy muszą być tradycyjne i typowe dla obszaru wokół Etny. Obszar produkcji charakteryzuje się półsuchym, podzwrotnikowym klimatem śródziemnomorskim, gdzie lata są długie i suche, opady występują głównie w okresie jesieni i zimy, a między dniem i nocą występują duże różnice temperatur. Gleby wulkaniczne, przeważające wiatry, wilgotność, a w szczególności długotrwałe nasłonecznienie nadają owocom cechy jakościowe (kolor, trwałość i strukturę), które trudno osiągnąć na innych obszarach produkcyjnych lub w innych miejscach na Etnie.
Elektroniczne odesłanie (URL) do publikacji specyfikacji produktu
Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.
10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.6672 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 |
| Data aktu: | 15/12/2025 |
| Data ogłoszenia: | 15/12/2025 |