Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(C/2025/6665)

(Dz.U.UE C z dnia 10 grudnia 2025 r.)

W następstwie niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego lub osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 1 , wnieść sprzeciw do Komisji w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

Specyfikacja produktu, o której mowa w art. 7 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, jest dostępna w unijnym rejestrze oznaczeń geograficznych.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Afyon Kaymagi"

Nr UE: PDO-TR-03224 - 1.4.2024

ChNP (x) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Afyon Kaymagi"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Turcja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.4 Inne produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, miód, różne przetwory mleczne z wyjątkiem masła itp.)

Kod Nomenklatury scalonej

04 - PRODUKTY MLECZARSKIE; JAJA PTASIE; MIÓD NATURALNY; JADALNE PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, GDZIE INDZIEJ NIEWYMIENIONE ANI NIEWŁĄCZONE

0403 - jogurt; maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao.

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Afyon Kaymagi" to gęsta śmietana w postaci plastra o grubości 2-3 cm, o jednorodnej, kremowej konsystencji, jasnobiałej barwie, lekko słodka i bogata w tłuszcz mleczny. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu śmietana zachowuje się jak ser półtwardy w temperaturze panującej w chłodziarce, ale łatwo roztapia się w ustach. Produkt otrzymuje się poprzez długotrwałe podgrzewanie w płytkim naczyniu na małym ogniu mleka uzyskanego od anatolijskich bawołów hodowanych w prowincji Afyonkarahisar, aż do uformowania się na powierzchni mleka grubej warstwy śmietany. Śmietana ma nieco słodki, woskowy smak z lekkim posmakiem drożdży winiarskich i zielonych nut.

Niektóre cechy składowe "Afyon Kaymagi" są następujące:

- Całkowita zawartość substancji stałych (%): 65,0<
- Tłuszcz (%): 60,0<
- Białko (%): 0,5 <
- Węglowodany (%): 0,5 <
- Popiół (%): 0,5 <

"Afyon Kaymagi" ma jednolitą konsystencję i nadaje się do smarowania. Barwa śmietany jest zawsze jasnobiała, mimo że anatolijskie bawoły są karmione świeżą trawą. Wolne kwasy tłuszczowe: C6:0, C10:0, C14:0, C16:0, C18:1, C18:2 i C18:3 są głównymi związkami, które pozytywnie wpływają na aromat "Afyon Kaymagi".

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Jednym z czynników przyczyniających się do uzyskania przez śmietanę "Afyon Kaymagi" jej charakterystycznych cech jest system żywienia wołów anatolijskich. Pasza bawołów anatolijskich musi odpowiadać warunkom panującym w prowincji Afyonkarahisar. Do ich diety należy włączyć makuchy makowe produkowane w regionie. Bawoły anatolijskie karmi się paszą typową dla danej pory roku, suszoną koniczyną oraz świeżą trzciną zwaną frig, która rośnie na terenach podmokłych, a także wypasa się je na pastwiskach o unikalnej florze. Ze względu na surowy klimat i warunki geograficzne na pastwiskach prowincji Afyonkarahisar występuje unikalna flora. We florze tej zidentyfikowano 1 800 taksonów w randze gatunku i podgatunku, które należą do 110 rodzin. Ponadto w Afyonkarahisar występują 234 gatunki endemiczne. Szczególnie ważne jest, by produkowane w regionie makuchy makowe (znane lokalnie pod nazwą ha§ke§) zostały włączone do diety bawołów anatolijskich. Udział makuchów makowych w diecie waha się od 3 do 5 %. Cała pasza i surowiec (mleko) pochodzą z obszaru geograficznego.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy produkcji powinny być przeprowadzane na obszarze geograficznym.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Oprócz obowiązkowych elementów określonych w przepisach dotyczących etykietowania i prezentacji środków spożywczych etykieta zawiera następujące informacje:

- chronioną nazwę pochodzenia "Afyon Kaymagi",

- nazwę handlową i adres lub skróconą nazwę i adres lub zarejestrowany znak towarowy producenta,

- logo ChNP Unii Europejskiej,

- następujące logo:

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Śmietana "Afyon Kaymagi" jest produkowana w granicach prowincji Afyonkarahisar. Prowincja Afyonkarahisar znajduje się na południowozachodnim krańcu równiny o tej samej nazwie w środkowozachodniej części Anatolii w regionie Morza Egejskiego. Położenie matematycznogeograficzne prowincji określa się w przybliżeniu pomiędzy 37° 47' - 39° 12' szerokości geograficznejpółnocneja 29° 50' - 31° 38' długości geograficznejwschodniej. Prowincję Afyonkarahisar otaczają prowincje: Usak na zachodzie, Kutahya na północnym zachodzie, Eskisehir na północy, Konya na wschodzie, Isparta na południowym wschodzie, Burdur na południu i Denizli na południowym zachodzie. Prowincja Afyonkarahisar dzieli się na 18 dystryktów: Merkez, Basmakci, Bayat, Bolvadin, ęay, ęobanlar, Dazkiri, Dinar, Emirdag, Evciler, Hocalar, ihsaniye, iscehisar, Kiziloren, Sandikli, Sinanpaęa, Suhut i Sultandagi.

5. Związek z obszarem geograficznym

Związek oparty na cechach charakterystycznych produktu (barwa, konsystencja i smak) wynika z czynników naturalnych i ludzkich na danym obszarze geograficznym.

Specyfika produktu

Najważniejszą cechą "Afyon Kaymagi" jest stosowanie mleka uzyskanego od anatolijskich bawołów, które są karmione w warunkach panujących w Afyonkarahisar, i których dieta zawiera makuchy makowe. Dzięki temu systemowi żywieniowemu produkt odznacza się charakterystycznym smakiem i aromatem. Śmietana ma nieco słodki, woskowy smak z lekkim posmakiem drożdży winiarskich i zielonych nut. Jasna biel oraz jednorodna, kremowa konsystencja śmietany, która daje się łatwo rozsmarować, wynikają bezpośrednio z jakości mleka uzyskiwanego od anatolijskich bawołów, które są karmione w warunkach panujących w Afyonkarahisar. Bawoły przekształcają bowiem żółtawy karoten pochodzący z roślin w witaminę A, która jest bezbarwnym związkiem. Ponieważ proces produkcji nie obejmuje fermentacji, aromat "Afyon Kaymagi" wywodzi się z naturalnych składników aromatycznych mleka, składników zapachowych powstających w długim czasie podgrzewania mleka oraz aromatów pochodzących z paszy lub w wyniku ograniczonych reakcji biochemicznych.

Ponadto woskowy smak z lekkimi nutami drożdży winiarskich i zielonymi nutami jest wyłącznie efektem systemu karmienia anatolijskich bawołów na przedmiotowym obszarze geograficznym. Bogata bioróżnorodność roślin aromatycznych występujących na naturalnych pastwiskach Afyonkarahisar, w połączeniu ze szczególną tradycyjną praktyką polegającą na uwzględnieniu w paszy bawołów makuchów makowych (ważnego lokalnego produktu rolnego) bezpośrednio przyczynia się do powstania charakterystycznych związków smakowych i zapachowych. Ten szczególny składnik odżywczy, specyficzny dla regionu Afyonkarahisar, tworzy profil sensoryczny, który jest cechą rozpoznawczą "Afyon Kaymagi".

Specyfika obszaru geograficznego

Prowincja Afyonkarahisar to region bogaty pod względem różnorodności roślin. W granicach prowincji występuje około 2 000 taksonów. W Afyonkarahisar najczęściej spotyka się gatunki roślin należące do rodzin Asteraceae, Fabaceae, Lamiaceae, Caryophyllaceae, Verbascum i Astragalus. Afyonkarahisar jest poza tym prowincją, w której produkuje się najwięcej nasion maku w Turcji: 31,3 % jej powierzchni przeznacza się na produkcję, a 34,9 % produkcji wykorzystuje się. Pulpą pozostałą po przetworzeniu nasion maku karmi się w regonie zwierzęta mięsne lub mleczne, w szczególności anatolijskie bawoły.

Prowincja Afyonkarahisar nadaje się do hodowli bawołów Anatolijskich ze względu na swoje uwarunkowania geograficzne i klimat. Klimat na omawianym obszarze wykazuje cechy przejściowe między klimatem śródziemnomorskim i kontynentalnym. Anatolijskie bawoły są bardzo wrażliwe na wysokie i niskie temperatury. Latem temperatura wzrasta do 30 °C, sprawiając, że anatolijskie bawoły poszukują miejsc, w których mogą się ochłodzić. Liczne strumienie i jeziora zlokalizowane w regionie nadają się do tego celu. Zima w Afyonkarahisar nie jest surowa. Najniższe odnotowywane temperatury sięgają -3,5 °C, ale najniższa roczna temperatura wynosi około 5,1 °C. Jest to temperatura graniczna, poniżej której anatolijskie bawoły zaczynają odczuwać zimno.

Czynnik ludzki

Prawie całe mleko bawole produkowane w regionie jest wykorzystywane do produkcji "Afyon Kaymagi". Proces ten wymaga skrupulatności i wprawy. Wprawa jest konieczna na następujących etapach produkcji:

Hodowla anatolijskich bawołów technikami tradycyjnymi.

Podgrzewanie mleka przez ponad 6 godzin bez dopuszczania do jego wrzenia lub przypalenia na dnie naczynia, co mogłoby zepsuć smak. Wydłużony czas podgrzewania powoduje powstawanie związków siarki i przyczynia się do pojawienia się smaku gotowanego mleka, a także - w pewnym stopniu - pojawienia się produktów rozkładu termicznego laktozy i słodkiego posmaku.

Ostrożne obchodzenie się ze świeżo powstałym plastrem śmietany, który jest bardzo delikatny, i zadbanie o to, by nie został uszkodzony podczas dolewania mleka z wieczornego udoju do mleka, na powierzchni którego powstał.

Wyjęcie produktu końcowego z naczynia bez jego uszkodzenia.

Związek przyczynowy

Dzięki przejściowemu klimatowi między klimatem śródziemnomorskim i kontynentalnym, a także obecności rzek i jezior, w prowincji Afyonkarahisar od wieków możliwa była hodowla anatolijskich bawołów i produkcja mleka. Na wyznaczonym obszarze występują naturalne pastwiska bogate w lokalne aromatyczne populacje roślin, które są wykorzystywane przez większość roku przez hodowców zwierząt gospodarskich. Tradycyjne techniki produkcji, zwłaszcza długi czas podgrzewania mleka, sprawiają, że "Afyon Kaymagi" posiada charakterystyczny smak i konsystencję.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

Biuletyn Oznaczeń Geograficznych i Tradycyjnych Nazw Produktów Tureckiego Urzędu Patentów i Znaków Towarowych z dnia 1 października 2020 r. pod numerem 86.

1 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz.U. L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http:// data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.6665

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 10/12/2025
Data ogłoszenia: 10/12/2025