Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 1
(C/2025/6580)

POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ

(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)

"Esrom"

PGI-DK-0329-AM01 - 15.9.2025

1. Nazwa produktu

"Esrom"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

□ ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

☒ Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)

□ Oznaczenie geograficzne (OG)

3. Sektor

☒ Produkty rolne

□ Wina

□ Napoje spirytusowe

4. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny

Dania

5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Fødevarestyrelsen (Duński Urząd ds. Weterynarii i Żywności)

6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa

Wyjaśnienie, dlaczego zmiana wchodzi w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143:

Poprawki dotyczą zmian redakcyjnych i aktualizacji niemających zasadniczego znaczenia.

Wniosek o zmianę chronionego oznaczenia geograficznego "Esrom" nie wchodzi w zakres żadnego z trzech przypadków przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2024/1143, stanowiących podstawę zmiany na poziomie Unii w odniesieniu do produktów rolnych, a mianowicie:

a) zmiana w nazwie lub stosowaniu nazwy;

b) ryzyko zaniku związku z obszarem geograficznym, o którym mowa w jednolitym dokumencie;

c) dalsze ograniczenia dotyczące wprowadzania produktu do obrotu.

Zmiany w specyfikacji produktu objętego chronionym oznaczeniem geograficznym "Esrom" klasyfikuje się zatem jako zmianę standardową w rozumieniu art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143.

7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych

1. Jednolity dokument sporządzony

Sporządzono jednolity dokument, ponieważ dotychczas nie opublikowano takiego dokumentu.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

2. Zmiana dotyczy pkt 2.1 ("Skład") specyfikacji produktu

"Esrom 20+: minimalna zawartość tłuszczu w suchej masie 20 %; minimalna zawartość suchej masy: 47 %

Esrom 30+: minimalna zawartość tłuszczu w suchej masie 30 %; minimalna zawartość suchej masy: 48 %

Esrom 45+: minimalna zawartość tłuszczu w suchej masie 45 %; minimalna zawartość suchej masy: 50 %

Esrom 60+: minimalna zawartość tłuszczu w suchej masie 60 %; minimalna zawartość suchej masy: 57 %"

otrzymuje brzmienie:

"Zawartość tłuszczu w serze Esrom może być następująca:

- minimalna zawartość tłuszczu w suchej masie 20 %; minimalna zawartość suchej masy: 47 %

- minimalna zawartość tłuszczu w suchej masie 30 %; minimalna zawartość suchej masy: 48 %

- minimalna zawartość tłuszczu w suchej masie 45 %; minimalna zawartość suchej masy: 50 %

- minimalna zawartość tłuszczu w suchej masie 60 %; minimalna zawartość suchej masy: 57 %"

Uzasadnienie: Zmiana o charakterze redakcyjnym.

Zmiana ta została wprowadzona w punkcie "Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1" jednolitego dokumentu.

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

3. Zmiana dotyczy pkt 7 "Organ certyfikujący i kontrolny" specyfikacji produktu

Uzasadnienie: Punkt ten został skreślony, ponieważ informacje o tym, kto jest odpowiedzialny za kontrolę zgodności ze specyfikacją produktu, nie zostały uznane za istotne i nie muszą być uwzględnione w specyfikacji produktu. Zadanie to nie jest już ponadto delegowane, ponieważ obecnie wykonuje je Duński Urząd ds. Weterynarii i Żywności.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

4. Zmiana dotyczy pkt 8 ("Etykietowanie") specyfikacji produktu

Skreśla się słowa: "Esrom 20+, Esrom 30+, Esrom 45+ i Esrom 60+", w zależności od zawartości tłuszczu, oraz "chronione oznaczenie geograficzne" lub "ChOG".

Uzasadnienie: Wymóg uzupełniania nazwy produktu o zapis "chronione oznaczenie geograficzne" lub "ChOG" ma już zastosowanie i w związku z tym nie musi być powtórzony w specyfikacji produktu. Poprzedni tekst był ponadto nieodpowiedni, ponieważ sugerował, że zawartość tłuszczu w suchej masie należy podawać bezpośrednio z chronionym oznaczeniem geograficznym "Esrom".

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

5. Zmiana dotyczy pkt 9 ("Wymogi krajowe") specyfikacji produktu

Usunięto cały punkt.

Uzasadnienie: Brak szczególnych wymogów krajowych.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

6. Zaktualizowano nazwę i adres grupy producentów, ale punkt pozostaje niezmieniony

Uzasadnienie: Zaktualizowano dane kontaktowe grupy producentów.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Esrom"

Nr UE: PGI-DK-0329-AM01 - 15.9.2025

ChNP () ChOG (X)

1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Esrom"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Dania

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

04 - PRODUKTY MLECZARSKIE; JAJA PTASIE; MIÓD NATURALNY; JADALNE PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, GDZIE INDZIEJ NIEWYMIENIONE ANI NIEWŁĄCZONE

0406 - Ser i twaróg

0406 90 - Pozostałe sery:

0406 90 79 - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-Paulin i Taleggio

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Ser odsączany, półtwardy do twardego, dojrzały, wytwarzany z duńskiego mleka krowiego.

Skład:

Zawartość tłuszczu w serze Esrom może być następująca:

1. minimalna zawartość tłuszczu w suchej masie 20 %; minimalna zawartość suchej masy: 47 %

2. minimalna zawartość tłuszczu w suchej masie 30 %; minimalna zawartość suchej masy: 48 %

3. minimalna zawartość tłuszczu w suchej masie 45 %; minimalna zawartość suchej masy: 50 %

4. minimalna zawartość tłuszczu w suchej masie 60 %; minimalna zawartość suchej masy: 57 %

Kształt i waga (cały ser):

a) kształt prostokątny: długość równa ok. podwójnej szerokości. 1: wysokość 3,5-4,5 cm, masa 0,2-0,5 kg; 2: wysokość 4,0-7,0 cm, masa 1,3-2,0 kg

b) kształt prostokątny: wysokość 4,0-7,0 cm, masa przynajmniej 2 kg

Wygląd:

skórka jadalna, cienka, miękka, żółtawa do żółtawopomarańczowej z przejrzystą prawie suchą i cienką warstwą żółtobrązowej lub czerwonobrązowej mazi Starsze sery mają lekko tłustą powierzchnię w wyniku zmiany właściwości mazi.

Barwa:

jednolita żółtawa do białej.

Struktura:

równomiernie rozłożone nieregularne otwory o wielkości zbliżonej do ziaren ryżu.

Konsystencja:

jednolita w całym serze. Miękka, ale łatwa do krojenia. Zapach i smak: łagodny, kwaśny, aromatyczny, z nutą dojrzewającej skórki sera. W miarę dojrzewania sera zapach i smak dojrzewającej skórki zaczyna dominować.

Czas dojrzewania:

co najmniej dwa tygodnie.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych) -

Ser Esrom jest produkowany wyłącznie z mleka pochodzącego z wyznaczonego obszaru geograficznego.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Cały proces produkcji musi odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Dania

5. Związek z obszarem geograficznym

Dowód pochodzenia: Ser Esrom jest produkowany wyłącznie z mleka pochodzącego z wyznaczonego obszaru geograficznego. Organ kontrolny sprawdza dokumentację potwierdzającą ten fakt i musi udokumentować tę kontrolę wobec organu certyfikującego. Wszyscy dostawcy są objęci dokładną ewidencją, ponieważ na tej podstawie realizuje się płatności za mleko. Przed wysyłką dokonuje się oznakowania sera zgodnie z obowiązującym ustawodawstwem, tak aby można było zidentyfikować zakład produkcji, z którego pochodzi. Oznakowanie jest objęte kontrolą przeprowadzaną przez odpowiednie organy. Metoda produkcji: Surowe duńskie mleko krowie poddaje się standaryzacji pod kątem zawartości tłuszczu i pasteryzuje się je w niskiej temperaturze. Dodaje się kultury starterowe i podpuszczkę. Po osiągnięciu odpowiedniej twardości skrzepy są krojone nożem. Następnie miesza się połączone składniki, odsącza serwatkę i podgrzewa. Skrzepy wlewa się do form, a następnie ser poddaje się lekkiemu prasowaniu. Sery ulegają następnie schłodzeniu, są solone, a ich powierzchnię pokrywa się mazią zawierającą kultury bakterii i składuje się je w pomieszczeniach o wysokiej wilgotności powietrza. Po zakończeniu procesu dojrzewania sery są myte, osuszane i pakowane. Związek: Receptura została opracowana przez mnichów z opactwa z Esrom w XII i XIII w. W połowie lat 30. XX w. dalej udoskonalano ją w rządowym Instytucie Badawczym ds. Przemysłu Mleczarskiego. Produkcję rozpoczęto w Midtsjællands Herregårdsmejeri, a następnie kontynuowano w innych mleczarniach. Zarówno w Unii Europejskiej, jak i poza nią ser Esrom jest powszechnie uznawany za duńską specjalność. Renomę tę osiągnięto dzięki inicjatywom ustawodawczym i wysiłkom stowarzyszeń producentów na rzecz zapewnienia jakości i zachowania tradycyjnych i specyficznych cech produktu podjętym w ciągu ostatnich 40 lat.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

https://foedevarestyrelsen.dk/Media/638924859678122605/Produktspecifikation%20for%20esrom%20-%20september% 202025.pdf

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2025/27 z dnia 30 października 2024 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 o przepisy dotyczące rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie oraz uchylające rozporządzenie delegowane (UE) nr 664/2014 (Dz.U. L, 2025/27, 15.1.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/27/oj).

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.6580

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27
Data aktu: 11/12/2025
Data ogłoszenia: 11/12/2025