"Bizkaiko Txakolina / Chacolí de Bizkaia / Txakoli de Bizkaia" Numer referencyjny UE: PDO-ES-A0746-AM02 - 10/09/2025 r.
1. Nazwa produktu
"Bizkaiko Txakolina / Chacolí de Bizkaia / Txakoli de Bizkaia"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChOG
ţ ChNP
OG
3. Sektor
Produkty rolne
ţ Wino
Napoje spirytusowe
4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny
Hiszpania
5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Nazwa
Ministerstwo Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności. Dyrekcja Generalna ds. Żywności. Poddyrekcja Generalna ds. Kontroli Jakości Żywności i Laboratoriów Rolno-Spożywczych.
6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa
Właściwy organ uznaje tę zmianę w specyfikacji produktu objętego ChNP Bizkaiko Txakolina / Chacolí de Bizkaia / Txakoli de Bizkaia za zmianę standardową; nie można jej uznać za zmianę na poziomie Unii, ponieważ nie odpowiada ona żadnej z sytuacji, o których mowa w art. 24 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych. W szczególności: nie obejmuje zmiany w nazwie ani stosowaniu nazwy, ani w kategorii produktu lub produktów noszących odnośne oznaczenie geograficzne; nie grozi zanikiem związku z obszarem geograficznym; nie wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.
7. Opis zatwierdzonej zmiany standardowej/zatwierdzonych zmian standardowych
Nagłówek
OKREŚLENIE KATEGORII PRODUKTÓW CHRONIONYCH.
Opis
W opisie win dodaje się zdanie pierwsze w brzmieniu: "Kategoria 1 - Wino (białe, różowe, czerwone, białe Berezia, różowe Berezia, czerwone Berezia i Berezia »aparta«)". Określono w nim, że wina należą do kategorii 1, zgodnie z załącznikiem VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 (WORR) oraz określono rodzaje.
Ta zmiana dotyczy pkt 2 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument, ponieważ kategoria 1 jest już w nim określona.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Nagłówek
ZMIANA OPISU ANALITYCZNEGO I ORGANOLEPTYCZNEGO WIN
Opis
Z opisu usunięto sformułowanie "wino białe fermentowane w beczkach" i uwzględniono następujące rodzaje: "Berezia blanco" [białe], "Berezia tinto" [czerwone] i "Berezia aparta" [pomarańczowe], z których każde może być fermentowane w beczkach. Ustanowiono limity analityczne i opis organoleptyczny tych win.
Zwiększono z 10 % do 10,5 % minimalną rzeczywistą i całkowitą zawartość alkoholu w winach białych, czerwonych i różowych
Maksymalny poziom kwasowości lotnej zwiększono z 0,6 g/l do 0,7 g/l w przypadku win białych i różowych oraz do 0,9 g/l w przypadku win czerwonych. Wcześniej istniał wyjątek od tego limitu dla win białych i różowych o zawartości alkoholu przekraczającej 12 %. Ten wyjątek obecnie zniesiono.
Minimalną kwasowość ogólną zmniejszono z 6 g/l do 5,5 g/l w przypadku win białych oraz z 5,5 g/l do 5 g/l w przypadku win różowych.
Dodano dwa akapity dotyczące procedury klasyfikacji organoleptycznej win. Zmieniono opisy organoleptyczne win białych, czerwonych i różowych poprzez usunięcie rodzaju "białe fermentowane w beczkach" oraz włączenie czterech nowych rodzajów.
Zmiana ta dotyczy pkt 2 specyfikacji produktu oraz pkt 6 jednolitego dokumentu.
ţ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Nagłówek
ZNIESIENIE ZAKAZU NAWADNIANIA
Opis
Zniesiono zawarty wcześniej w specyfikacji produktu zakaz nawadniania, z wyjątkami.
Zmieniono pkt 3.1 specyfikacji produktu ("Praktyki uprawy") oraz pkt 7.1 jednolitego dokumentu.
ţ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Nagłówek
OGRANICZENIA W STOSOWANIU ODMIAN
Opis
Nie obowiązują żadne ograniczenia dotyczące powierzchni zajmowanych przez zarejestrowane piwnice winiarskie pod uprawę zatwierdzonych odmian Pinot Noir i Cabernet Franc, a także zalecanej odmiany Hondarrabi Zuri Zerratia (Petit Courbu).
Chociaż wspomniano już o tym w przepisach, określono, że w przypadku gdy wina wprowadzane są do obrotu pod nazwą jednej odmiany, co najmniej 85 % wykorzystanych winogron musi stanowić tę odmianę.
Zmieniono pkt 3 specyfikacji produktu oraz pkt 7.1 jednolitego dokumentu.
ţ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Nagłówek
PRAKTYKI PRODUKCYJNE W ODNIESIENIU DO NOWYCH RODZAJÓW WINA
Opis
Opisano praktyki produkcyjne w odniesieniu do czterech nowych rodzajów win o nazwie "Berezia".
Zmieniono pkt 3 specyfikacji produktu oraz pkt 7.1 jednolitego dokumentu.
ţ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Nagłówek
ZMIANA WYZNACZONEGO OBSZARU GEOGRAFICZNEGO
Opis
Uchylono przepis ograniczający kwalifikujące się grunty w obrębie obszaru geograficznego do wysokości 400 m n.p.m. lub niższej.
W związku z tym w sformułowaniu dotyczącym związku usunięto fragment dotyczący wysokości nad poziomem morza. Nie grozi to unieważnieniem związku z obszarem geograficznym, który opiera się na wielu innych czynnikach.
Zmieniono pkt 4 i 7 specyfikacji produktu oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.
ţ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Nagłówek
ZMIANA MAKSYMALNEJ WYDAJNOŚCI
Opis
Zmniejszono maksymalny limit produkcji winogron na hektar. Ustalono różne limity dla winogron białych i czerwonych, zmniejszone z 13 000 kg/ha do 11 500 kg/ha w przypadku winogron białych i do 9 500 kg/ha w przypadku winogron czerwonych. W odniesieniu do wydajności ekstrakcji określono limit 70 litrów wina na każde 100 kg zebranych winogron.
Zmieniono pkt 5 specyfikacji produktu oraz pkt 7.2 jednolitego dokumentu.
ţ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Nagłówek
ZMIANY W ODMIANACH WINOROŚLI
Opis
Zmieniono status odmiany Hondarrabi Zuri Zerratia (Petit Courbu) z odmiany zatwierdzonej na zalecaną lub główną.
Jako zatwierdzone odmiany dodano Pinot Noir i Cabernet Franc.
Zmiana ta dotyczy pkt 6 specyfikacji produktu oraz pkt 8 jednolitego dokumentu.
ţ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Nagłówek
ZMIANY W INNYCH MAJĄCYCH ZASTOSOWANIE PRZEPISACH
Opis
Poprawiono brzmienie tego punktu i wprowadzono dwa nowe akapity. W jednym z akapitów wyjaśniono, że wina uprawnione do opatrzenia nazwą pochodzenia "Bizkaiko Txakolina / Txakoli de Bizkaia / Chacolí de Bizkaia" są produkowane w całości z winogron pochodzących z zarejestrowanych tam winnic. Drugi akapit dotyczy [wymogu] wydania przez Radę Regulacyjną uprzedniej zgody na stosowanie etykiet. Wymóg ten zmieniono na jedynie ocenę i ewentualne komentarze.
Skorzystano również z okazji, aby poprawić sformułowanie dotyczące określeń tradycyjnych, do uprawnione są wina objęte przedmiotową ChNP. Jedno z takich określeń zaktualizowano, a po niedawnej zmianie nazwę zmieniono z "Chacolí-Txakolina" na "Chacolí / Txakolina / Txakoli".
Zmiana ta dotyczy pkt 8 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Nagłówek
INNE WINA
Opis
W specyfikacji produktu przewidziano już możliwość stosowania nazwy geograficznej "Bizkaia" w odniesieniu do win produkowanych z przejrzałych winogron opatrzonych określeniem "vendimia tardía" [późny zbiór], a także w odniesieniu do win musujących.
W odniesieniu do tych dwóch kategorii wina wprowadzono obecnie limity analityczne i opis organoleptyczny.
Zmieniono zatem pkt 8.B.4.5 i 8.B.4.6 specyfikacji produktu, ale zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Nagłówek
ZMIANY W PUNKCIE DOTYCZĄCYM KONTROLI
Opis
Poprawiono i zaktualizowano sformułowanie w punkcie "Kontrole".
Zmiana ta dotyczy pkt 9 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
Nazwy pochodzenia i oznaczenia geograficzne wina
"Bizkaiko Txakolina / Chacolí de Bizkaia / Txakoli de Bizkaia"
Numer referencyjny UE: PDO-ES-A0746-AM02 - 10/09/2025 r.
1. Nazwa lub nazwy
"Bizkaiko Txakolina / Chacolí de Bizkaia / Txakoli de Bizkaia"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ţ ChNP
ChOG
OG
3. Państwo, do którego należy wyznaczony obszar geograficzny
Hiszpania
4. Klasyfikacja produktu rolnego zgodnie z pozycją i kodem Nomenklatury scalonej, o której mowa w art. 6 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2024/1143
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
5. Kategorie produktów sektora wina wymienione w części II załącznika VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013
1. Wino
6. Opis wina lub win
Produkt sektora wina
WINO BIAŁE
Organoleptyczne cechy charakterystyczne
Wygląd
Wino jasne i klarowne, z wyjątkiem win Txakoli sprzedawanych jako niefiltrowane, z odcieniami od bladożółtego do słomkowożółtego, możliwe odcienie zielonkawe.
Aromat
O średniej lub dużej intensywności. Złożoność aromatyczna: owocowy lub kwiatowy, lub ziołowy, lub mineralny. Mogą występować dodatkowe niuanse wynikające z leżakowania lub stosowania rodzimych drożdży.
Smak
O średniej lub dużej intensywności. Zrównoważony i świeży. Złożoność smaku: owocowy lub kwiatowy, lub ziołowy, lub mineralny. Długo utrzymujący się, z ewentualnym lekko gorzkim posmakiem.
Dodatkowe informacje dotyczące organoleptycznych cech charakterystycznych
- Analityczne cechy charakterystyczne
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | - |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 10,5 |
| Minimalna kwasowość ogólna: | 5,5 |
| Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: | gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | 11,66 |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): | 180 |
Dodatkowe informacje dotyczące analitycznych cech charakterystycznych -
ţ Wszelkie analityczne cechy charakterystyczne nieprzedstawione w niniejszym punkcie są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Produkt sektora wina
WINO RÓŻOWE
Organoleptyczne cechy charakterystyczne
Wygląd
Wino jasne i klarowne, z wyjątkiem win Txakoli wprowadzanych do obrotu jako niefiltrowane, różowe z odcieniami fioletu od malinowego po łososiowy róż.
Aromat
O średniej lub dużej intensywności. Złożoność aromatyczna: owocowy lub kwiatowy, lub ziołowy, lub mineralny.
Smak
O średniej lub dużej intensywności. Zrównoważony i świeży. Złożoność smaku: owocowy lub kwiatowy, lub ziołowy, lub mineralny. Długo utrzymujący się.
Dodatkowe informacje dotyczące organoleptycznych cech charakterystycznych
Analityczne cechy charakterystyczne
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | - |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 10,5 |
| Minimalna kwasowość ogólna: | 5 |
| Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: | gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | 11,66 |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): | 180 |
Dodatkowe informacje dotyczące analitycznych cech charakterystycznych -
ţ Wszelkie analityczne cechy charakterystyczne nieprzedstawione w niniejszym punkcie są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Produkt sektora wina
WINO CZERWONE
Organoleptyczne cechy charakterystyczne
Wygląd
Barwa czerwona, z odcieniami fioletu od fioletowo-czerwonego po wiśniowy.
Aromat
O średniej lub dużej intensywności. Złożoność aromatyczna: owocowy lub kwiatowy, lub ziołowy, lub mineralny. Długo utrzymujący się.
Smak
O średniej lub dużej intensywności. Zrównoważony i taniczny. Złożoność smaku: owocowy lub kwiatowy, lub ziołowy, lub mineralny. Trwały.
Dodatkowe informacje dotyczące organoleptycznych cech charakterystycznych
Analityczne cechy charakterystyczne
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | - |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 10,5 |
| Minimalna kwasowość ogólna: | 4 |
| Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: | gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | 15 |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): | 140 |
Dodatkowe informacje dotyczące analitycznych cech charakterystycznych
ţ Wszelkie analityczne cechy charakterystyczne nieprzedstawione w niniejszym punkcie są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Produkt sektora wina
WINO BIAŁE BEREZIA
Organoleptyczne cechy charakterystyczne
Wygląd
Wino jasne i klarowne, z wyjątkiem win Txakoli wprowadzonych do obrotu jako niefiltrowane, z odcieniami od bladożółtego do złotożółtego, możliwe odcienie zielonkawe.
Aromat
O średniej lub dużej intensywności. Złożoność aromatyczna: aromaty opisane dla młodego wina białego połączone z aromatami wynikającymi z różnych metod leżakowania stosowanych w winach objętych daną nazwą: korzenne lub balsamiczne, lub orzechowe, lub dymne, lub aromaty wypieków, lub nabiałowe, lub tostowe.
Smak
O średniej lub dużej intensywności. Zrównoważony, zauważalnie cielisty. Złożoność smaku: uwagi opisane dla młodego wina białego połączone ze smakami wynikającymi z różnych metod leżakowania stosowanych w winach objętych daną nazwą: korzenne lub balsamiczne, lub orzechowe, lub dymne, lub aromaty wypieków, lub nabiałowe, lub tostowe.
Dodatkowe informacje dotyczące organoleptycznych cech charakterystycznych
Analityczne cechy charakterystyczne
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | - |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 11,5 |
| Minimalna kwasowość ogólna: | 5,5 |
| Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: | - |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | 18 |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): | 180 |
Dodatkowe informacje dotyczące analitycznych cech charakterystycznych -
ţ Wszelkie analityczne cechy charakterystyczne nieprzedstawione w niniejszym punkcie są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Produkt sektora wina
WINO RÓŻOWE BEREZIA
Organoleptyczne cechy charakterystyczne
Wygląd
Wino klarowne i jasne. Barwa różowa z odcieniami od malinoworóżowego po barwę łuski cebuli.
Aromat
O średniej lub dużej intensywności. Złożoność aromatyczna: aromaty opisane dla młodego wina różowego połączone z aromatami wynikającymi z różnych metod leżakowania stosowanych w winach objętych daną nazwą: korzenne lub balsamiczne, lub orzechowe, lub dymne, lub aromaty wypieków, lub nabiałowe, lub tostowe.
Smak
O średniej lub dużej intensywności. Zrównoważony, zauważalnie cielisty. Złożoność smaku: uwagi opisane dla młodego wina różowego połączone ze smakami z różnych metod leżakowania stosowanych w winach objętych daną nazwą: korzenne lub balsamiczne, lub orzechowe, lub dymne, lub aromaty wypieków, lub nabiałowe, lub tostowe. Długo utrzymujący się.
Dodatkowe informacje dotyczące organoleptycznych cech charakterystycznych
- Analityczne cechy charakterystyczne
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | - |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 11,5 |
| Minimalna kwasowość ogólna: | 5 |
| Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: | - |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | 18 |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): | 180 |
Dodatkowe informacje dotyczące analitycznych cech charakterystycznych
ţ Wszelkie analityczne cechy charakterystyczne nieprzedstawione w niniejszym punkcie są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Produkt sektora wina
WINO CZERWONE BEREZIA
Organoleptyczne cechy charakterystyczne
Wygląd
Barwa czerwona, z odcieniami od fioletowoczerwonego po ceglasty.
Aromat
O średniej lub dużej intensywności. Złożoność aromatyczna: aromaty opisane dla młodego wina czerwonego połączone z aromatami wynikającymi z różnych metod leżakowania stosowanych w winach objętych daną nazwą: korzenne lub balsamiczne, lub orzechowe, lub dymne, lub aromaty wypieków, lub nabiałowe, lub tostowe.
Smak
O średniej lub dużej intensywności. Zrównoważony, taninowy, zauważalnie cielisty. Złożoność smaku: uwagi opisane dla młodego wina czerwonego połączone ze smakami z różnych metod leżakowania stosowanych w winach objętych daną nazwą: korzenne lub balsamiczne, lub orzechowe, lub dymne, lub aromaty wypieków, lub nabiałowe, lub tostowe. Długo utrzymujący się.
Dodatkowe informacje dotyczące organoleptycznych cech charakterystycznych
- Analityczne cechy charakterystyczne
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | - |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 11,5 |
| Minimalna kwasowość ogólna: | 4 |
| Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: | - |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | 20 |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): | 140 |
Dodatkowe informacje dotyczące analitycznych cech charakterystycznych
ţ Wszelkie analityczne cechy charakterystyczne nieprzedstawione w niniejszym punkcie są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Produkt sektora wina
WINO BEREZIA APARTA
Organoleptyczne cechy charakterystyczne
Wygląd
Wino jasne i klarowne, z wyjątkiem win wprowadzonych do obrotu jako niefiltrowane, z odcieniami od bladożółtego do bursztynowego i pomarańczowego, możliwe odcienie zielonkawe wynikające z kontaktu ze skórkami.
Aromat
O średniej lub dużej intensywności. Złożoność aromatyczna: aromaty opisane w kategorii "Berezia": korzenne, lub balsamiczne, lub orzechowe, lub dymne, lub aromat wypieków, lub nabiałowe, lub tostowe, w połączeniu z nutami utleniania lub nutami redukcyjnymi wynikającymi z różnych metod produkcji.
Smak
O średniej lub dużej intensywności. Wina o lekkiej strukturze, z możliwymi tanicznymi akcentami. Złożoność smaku: aromaty opisane w kategorii "Berezia": korzenne, lub balsamiczne, lub orzechowe, lub dymne, lub aromat wypieków, lub nabiałowe, lub tostowe, w połączeniu z nutami utleniania lub nutami redukcyjnymi wynikającymi z różnych metod produkcji.
Dodatkowe informacje dotyczące organoleptycznych cech charakterystycznych
Analityczne cechy charakterystyczne
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | - |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 11 |
| Minimalna kwasowość ogólna: | 4 |
| Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: | - |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | 18 |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): | 180 |
Dodatkowe informacje dotyczące analitycznych cech charakterystycznych -
ţ Wszelkie analityczne cechy charakterystyczne nieprzedstawione w niniejszym punkcie są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
7. Praktyki enologiczne
7.1. Szczególne praktyki enologiczne stosowane przy produkcji wina lub win, stosowne ograniczenia obowiązujące w przypadku produkcji wina lub win
Praktyki winiarskie -
Rodzaj praktyki enologicznej
Szczególne praktyki enologiczne
Opis
W specyfikacji produktu ograniczono powierzchnię upraw zajmowaną przez odmiany uznane za "zatwierdzone", z wyjątkiem Pinot Noir i Cabernet Franc.
Do produkcji win wprowadzanych do obrotu pod nazwą jednej odmiany można stosować jedynie zalecane odmiany winorośli, a co najmniej 85 % wykorzystanych winogron musi stanowić te odmiany.
Co najmniej 50 % winogron wykorzystywanych do produkcji win różowych musi należeć do odmiany czerwonej.
Zabrania się stosowania zrębków dębowych.
Wina "Bereziak" Txakoli dojrzewają przez co najmniej pięć miesięcy w naczyniach wykonanych z różnych materiałów, takich jak cement, ceramika czy drewno. Wina fermentowane w drewnianych beczkach są wprowadzane do obrotu z oznaczeniem "Fermentado en barrica" [fermentowane w beczkach]. Wina "aparta" zostały poddane specjalnemu procesowi produkcji.
7.2. Maksymalna wydajność
Wszystkie wina/kategoria/odmiana/rodzaj
Białe odmiany winorośli
Maksymalna wydajność:
| Maksymalna wydajność | 11 500 |
| Jednostka maksymalnej wydajności: | kilogramy winogron z hektara |
Wszystkie wina/kategoria/odmiana/rodzaj
Białe odmiany winorośli
Maksymalna wydajność:
| Maksymalna wydajność | 80,5 |
| Jednostka maksymalnej wydajności: | hektolitry z hektara |
Wszystkie wina/kategorie/odmiana/typ
Czerwone odmiany winorośli
Maksymalna wydajność:
| Maksymalna wydajność | 9 500 |
| Jednostka maksymalnej wydajności: | kilogramy winogron z hektara |
Wszystkie wina/kategorie/odmiana/typ
Czerwone odmiany winorośli
Maksymalna wydajność:
| Maksymalna wydajność | 66,5 |
| Jednostka maksymalnej wydajności: | hektolitry z hektara |
8. Wskazanie odmiany lub odmian winorośli, z których otrzymywane jest wino lub wina
– CABERNET FRANC
– CHARDONNAY
– FOLLE BLANCHE
– GROS MANSENG
– HONDARRABI BELTZA
– HONDARRABI ZURI
– PETIT COURBU
– PETIT MANSENG
– PINOT NOIR
– RIESLING
– SAUVIGNON BLANC
9. Zwięzła definicja wyznaczonego obszaru geograficznego
Obszar produkcji win objętych ChNP obejmuje grunty znajdujące się w obrębie którejkolwiek z gmin prowincji Bizkaia, które to grunty Rada Regulacyjna i właściwy organ uznają za odpowiednie do produkcji zatwierdzonych odmian winorośli o jakości niezbędnej do produkcji win o szczególnych cechach win objętych ChNP i które zostały zarejestrowane jako takie.
10. Związek z obszarem geograficznym
Kategoria produktów sektora wina
1. Wino
Streszczenie związku
Zawartość alkoholu wynosząca od 10,5° do 11,5° wynika z wilgotnego i umiarkowanego klimatu atlantyckiego z chłodnymi latami i wiatrami głównie z kierunku południowego, które wpływają na przebarwianie jagód. Niższy poziom nasłonecznienia na tym obszarze oraz niskie średnie temperatury latem prowadzą do powolnego przebarwiania jagód. To z kolei pozwala na produkcję wina o końcowej kwasowości całkowitej większej niż na innych obszarach oraz wina o średniej złożoności aromatycznej i dominujących aromatach owoców białych i cytrusowych oraz nut ziołowych. Wina charakteryzują się gorzkim finiszem typowym dla głównej odmiany.
11. Dalsze obowiązujące wymogi
Tytuł wymogu/odstępstwa
ETYKIETOWANIE
Ramy prawne:
Określone w przepisach krajowych
Rodzaj dodatkowego wymogu/odstępstwa
Dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania
Opis wymogu/odstępstwa
Ochrona nazwy zostaje rozszerzona na jej różne kombinacje oraz na nazwy okręgów, miejscowości i miejsc na obszarze produkcji, przygotowania i butelkowania, powiązanych ze słowami "Txakoli", "Chacolí", "Chacolin", "Txakolin" i "Txakolina". Numerowane etykiety i etykiety dodatkowe są zatwierdzane przez jednostkę kontrolną przed użyciem.
Tytuł wymogu/odstępstwa
BUTELKOWANIE
Ramy prawne:
Określone w przepisach krajowych
Rodzaj dodatkowego wymogu/odstępstwa
Pakowanie w obrębie wyznaczonego obszaru geograficznego
Opis wymogu/odstępstwa
Wina objęte nazwą należy pakować i etykietować wyłącznie w zarejestrowanych piwnicach winiarskich zatwierdzonych przez Radę Regulacyjną. Wymóg ten jest uzasadniony, ponieważ Rada ma ustaloną procedurę kontroli ilości i jakości chronionych win, od produkcji do wprowadzenia do obrotu. Ponadto butelkowanie poza obszarem produkcji wiąże się z transportem i innymi czynnościami związanymi z winem, które mogą zmienić właściwości wina.
Elektroniczne odesłanie (URL) do publikacji specyfikacji produktu
Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.
10.12.2025Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.6563 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 |
| Data aktu: | 08/12/2025 |
| Data ogłoszenia: | 08/12/2025 |