Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(C/2025/6436)

W następstwie niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego lub osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 1 , wnieść sprzeciw do Komisji w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

(Specyfikacja produktu, o której mowa w art. 7 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, jest dostępna w unijnym rejestrze oznaczeń geograficznych)

JEDNOLITY DOKUMENT

"Delice Dogal Kaynak Tuzu"

Nr UE: PDO-TR-03223

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy

"Delice Dogal Kaynak Tuzu"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Turcja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

CN 2501 00 Sól

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Sól "Delice Dogal Kaynak Tuzu" jest biała, bezwonna i ma strukturę krystaliczną. Odznacza się tym, że jest pozyskiwana z naturalnych podziemnych zasobów; jej cechy wyróżniające to czystość i zawartość minerałów. Produkt jest oferowany w trzech różnych postaciach, w zależności od wielkości ziaren:

- Drobna sól stołowa: przechodzi przez sito o średnicy oczek 1 000 mikronów, ma delikatną konsystencję proszku i nadaje się do bezpośredniego użytku stołowego.

- Sól do mielenia: przechodzi przez sito o średnicy oczek 2 000 mikronów, składa się ze średniej wielkości kryształów i jest stosowana w szklanych młynkach.

- Sól solankowa: przechodzi przez sito o średnicy oczek 2 500 mikronów i jest powszechnie stosowana w produkcji solanki lub w przetwórstwie spożywczym.

Te właściwości fizyczne - barwa, kształt kryształków, zapach i wielkość ziaren - umożliwiają jednoznaczną identyfikację produktu podczas kontroli na rynku.

Właściwości fizyczne i chemiczne "Delice Dogal Kaynak Tuzu" przedstawiono w tabeli 1.

Tabela 1

Właściwości fizyczne i chemiczne "Delice Dogal Kaynak Tuzu"

Parametry Wartość
NaCl 98,79 % ± 1,21
Na 34,44 % ± 0,98
pH 7,38 ± 0,22
Barwa / zapach Biała / bezwonna
Ciała obce Nie zawiera
Wilgotność (substancje stałe ogółem) Minimalnie 0,301 %, maksymalnie 2 %
Jod Maksymalnie 1,42 mg/kg ±0,16 mg/kg
Substancje nierozpuszczalne w wodzie Minimalnie 0,16 %, maksymalnie 0,5 %

Pierwiastki i ich ilości zawarte w soli "Delice Dogal Kaynak Tuzu" przedstawiono w tabeli poniżej.

Tabela 2

Pierwiastki i ich ilości zawarte w soli "Delice Dogal Kaynak Tuzu"

Pierwiastki Ba (ppb) V (ppb) Zn (ppb) Mn (ppb) Mg (ppm) Ca (ppm)
Wartość 1 854 0,3 212 123 40,2 620
±12,4 ±0,01 ±1,4 ±2,1 ±2,1 ±6,3

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

"Delice Dogal Kaynak Tuzu" to naturalna sól źródlana, która krystalizuje się w środowisku naturalnym, nie jest rafinowana po wypłynięciu na powierzchnię wód podziemnych w okręgu Delice w prowincji Kirikkale i jest przechowywana na słońcu w zbiornikach położonych w odległości 500 m od warzelni soli w ęogul.

Produkcja "Delice Dogal Kaynak Tuzu" odbywa się w całości w dystrykcie Delice w prowincji Kirikkale.

Poszczególne etapy, które odbywają się na tym obszarze geograficznym, obejmują:

1. wydobycie naturalnej podziemnej wody źródlanej

2. transfer wody do zbiorników odparowujących

3. naturalna krystalizacja soli poprzez odparowanie na słońcu

4. zbieranie skrystalizowanej soli

5. suszenie i pakowanie

Wszystkie wyżej wymienione etapy produkcji są realizowane na wyznaczonym obszarze geograficznym Delice.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Logo "Delice Dogal Kaynak Tuzu" umieszcza się na produkcie lub na jego opakowaniu. Jeżeli nie można go umieścić na produkcie lub opakowaniu, umieszcza się je w widocznym miejscu w zakładzie.

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Dystrykt Delice, w którym uzyskuje się sól, znajduje się przy drodze łączącej Ankarę z środkową częścią wybrzeża Morza Czarnego. "Delice Dogal Kaynak Tuzu" powstaje u podnóży góry Kilięozu, znajdującej się w granicach przysiółka Golyazi należącego do wioski Haciobasi w dystrykcie Delice. Współrzędne obszaru geograficznego, na którym produkuje się "Delice Dogal Kaynak Tuzu" to 39,974928o szerokości geograficznej i 34,063664o długości geograficznej.

5. Związek z obszarem geograficznym

Wyjątkowe cechy "Delice Dogal Kaynak Tuzu" wynikają bezpośrednio z naturalnych i geologicznych cech wyznaczonego obszaru geograficznego.

Sól ta pochodzi ze skał solnych powstałych około 225 mln lat temu w wyniku wyschnięcia Morza Tetydy, które kiedyś pokrywało ten region. Przez wiele milionów lat te złoża soli pozostawały pod ziemią, chronione przed zanieczyszczeniem środowiska. Obecnie naturalna gorąca woda źródlana wydobywająca się z uskoków rozpuszcza te skały solne i wypłukuje minerały występujące w czerwonej glebie w miarę zbliżania się do powierzchni. Dzięki temu procesowi sól "Delice Dogal Kaynak Tuzu" ma charakterystyczny skład mineralny, w tym pierwiastki śladowe, takie jak jod, wapń, magnez, lit, stront i wanad.

W przeciwieństwie do soli wytwarzanych na okolicznych obszarach sól z Delice charakteryzuje się występowaniem w naturalnej postaci płynnej, bez wiercenia mechanicznego lub sztucznego pompowania. Ponadto jej produkcji towarzyszą korzystne warunki klimatyczne regionu, w tym wysoki poziom nasłonecznienia i stałe letnie wiatry. Czynniki te sprzyjają odparowywaniu na słońcu i przyczyniają się do czystości i naturalnej krystalizacji soli.

Pochodzenie z głębokich warstw geologicznych, interakcje z minerałami czerwonej gleby oraz szczególne warunki klimatyczne prowadzą do powstania soli bogatej w naturalne minerały, nierafinowanej i wolnej od metali ciężkich. Tego zestawu warunków nie da się odtworzyć poza dystryktem Delice, co sprawia, że sól "Delice Dogal Kaynak Tuzu" jest nieodłączna od swojego miejsca pochodzenia.

Ponadto należy podkreślić, że "Delice Dogal Kaynak Tuzu" uzyskuje się wyłącznie z naturalnych źródeł solnych znajdujących się w granicach dystryktu Delice. Wyznaczony obszar geograficzny różni się znacznie od otaczających obszarów pod względem struktury geologicznej, składu gleby i profilu mineralnego wód podziemnych.

Różnice te mają bezpośredni wpływ na równowagę mineralną, czystość i właściwości sensoryczne soli, odróżniając ją od podobnych soli wytwarzanych w pobliskich lokalizacjach. W szczególności sól ta jest pozyskiwana z naturalnych źródeł, które wypływają na powierzchnię bez wiercenia lub sztucznego wydobycia, a jej unikalny skład mineralny - w tym chlorek sodu, magnez, potas, wapń i pierwiastki śladowe - odzwierciedla charakterystyczne warunki środowiskowe panujące w Delice.

Ze względu na te czynniki sól "Delice Dogal Kaynak Tuzu" może być produkowana wyłącznie w tym konkretnym dystrykcie, a takich warunków naturalnych nie da się odtworzyć w regionach sąsiadujących.

6. Odesłanie do publikacji specyfikacji

Oficjalny biuletyn Tureckiego Urzędu Patentów i Znaków Towarowych nr 119 z 15.02.2022 r., s. 66.

1 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz.U. L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http:// data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.6436

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 28/11/2025
Data ogłoszenia: 28/11/2025