"Ciro"
Numer referencyjny UE: PDO-IT-A0610-AM02 - 28.8.2025
1. Nazwa produktu
"Ciro"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
□ ChOG
ChNP
□ OG
3. Sektor
□ Produkty rolne
Wino
□ Napoje spirytusowe
4. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Włochy
5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Nazwa
Ministerstwo Rolnictwa, Suwerenności Żywnościoweji Leśnictwa - Departament Suwerenności Żywnościowej i Jeździectwa - Dyrekcja Generalna ds. Promowania Jakości Produktów Rolno-Spożywczych - PQA I
6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa
Potwierdza się, że zatwierdzenie zmiany tymczasowej i powiadomienie o niej spełnia warunki zatwierdzenia zmiany tymczasowej na podstawie rozporządzenia (UE) 2024/1143 i przepisów przyjętych na jego podstawie.
Niniejsza zmiana wchodzi w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143 ponieważ:
- nie obejmuje zmiany w nazwie, stosowaniu nazwy ani w kategorii produktu lub produktów noszących odnośne oznaczenie geograficzne;
- nie grozi zanikiem związku z obszarem geograficznym, o którym mowa w jednolitym dokumencie;
- nie pociąga za sobą żadnych dalszych ograniczeń w obrocie produktem.
7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych
Punkt
Usunięcie win typu "Classico".
Opis
Biorąc pod uwagę, że wino "Cirò Classico" uznano za odrębną ChNP, usunięto wina typu "Classico" i wszelkie odniesienia do nich. Zmiana ta wiąże się również z usunięciem terminu "Classico" z sekcji "Określenia tradycyjne".
Zmiana ta dotyczy pkt 1, 3, 5, 6, 7, 8 i 9 specyfikacji produktu oraz pkt 6 "Opis wina(-ów)" i pkt 7.1 "Szczególne praktyki enologiczne stosowane przy produkcji wina lub win, stosowne ograniczenia obowiązujące w przypadku produkcji wina lub win" jednolitego dokumentu.
13 Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
Punkt
Usunięcie odniesienia do organu kontrolnego.
Opis
Zmieniono pkt specyfikacji, który zawierał odniesienia do jednostki certyfikującej, a informacje zastąpiono odniesieniem do publikacji na oficjalnej stronie internetowej właściwego organu państwa członkowskiego.
Zmiana ta dotyczy pkt 10 specyfikacji produktu.
□ Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
Nazwy pochodzenia i oznaczenia geograficzne wina
"Cirò"
Numer referencyjny UE: PDO-IT-A0610-AM02 - 28.8.2025
1. Nazwa lub nazwy
"Cirò"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP
□ ChOG
□ OG
3. Państwo, do którego należy wyznaczony obszar geograficzny
Włochy
4. Klasyfikacja produktu rolnego zgodnie z pozycją i kodem Nomenklatury scalonej, określona w art. 6 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2024/1143
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
5. Kategorie produktów sektora wina wymienione w części II załącznika VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013
1) Wino
6. Opis wina lub win
Produkt sektora wina
Cirò rosso (czerwone)
Właściwości organoleptyczne
Wygląd
Barwa: rubinowa o różnej intensywności, z fioletowymi refleksami, nabierająca barwy granatu w winach typu "Riserva"
Aromat
Zapach: przyjemny, delikatny, intensywnie winny
Smak
Smak: wytrawny, pełny, ciepły, harmonijny, w miarę dojrzewania coraz bardziej aksamitny.
Dodatkowe informacje dotyczące cech organoleptycznych
Właściwości analityczne:
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | - |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | - |
| Minimalna kwasowość ogólna: | 4,5 |
| Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: | w gramach na litr wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | - |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): | - |
Informacje dodatkowe dotyczące cech analitycznych
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 % 13,50 % w przypadku typu "Superiore"
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l;
Resztkowy cukier redukujący: maksymalnie 4,0 g/l.
Wszelkie cechy analityczne nieprzedstawione w niniejszej części są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Produkt sektora wina
Ciro rosato (różowe)
Właściwości organoleptyczne
Wygląd
Barwa: różowa o różnej intensywności
Aromat
Zapach: delikatny i winny
Smak
Smak: wytrawny do półwytrawnego, świeży, harmonijny i przyjemny
Dodatkowe informacje dotyczące cech organoleptycznych
Właściwości analityczne:
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | - | ||
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | - | ||
| Minimalna kwasowość ogólna: | 4,5 | ||
| Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: | w gramach na litr wyrażona jako kwas winowy | ||
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | - | ||
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): | - | ||
Informacje dodatkowe dotyczące cech analitycznych
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 %
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l.
Wszelkie cechy analityczne nieprzedstawione w niniejszej części są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Produkt sektora wina
Ciro bianco (białe)
Właściwości organoleptyczne
Wygląd
Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności, czasem z zielonkawymi refleksami
Aromat
Zapach: harmonijny, przyjemny
Smak
Smak: od wytrawnego do półwytrawnego, harmonijny, delikatny, charakterystyczny
Dodatkowe informacje dotyczące cech organoleptycznych
Właściwości analityczne:
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | - |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | - |
| Minimalna kwasowość ogólna: | 4,5 |
| Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: | w gramach na litr wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | - |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): | - |
Informacje dodatkowe dotyczące cech analitycznych
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.
Wszelkie cechy analityczne nieprzedstawione w niniejszej części są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
7. Praktyki enologiczne
7.1. Szczególne praktyki enologiczne stosowane przy produkcji wina lub win, stosowne ograniczenia obowiązujące w przypadku produkcji wina lub win
Praktyki enologiczne
ChNP "Ciro"
Rodzaj praktyki enologicznej
Szczególne praktyki enologiczne
Opis
Etapy winifikacji, przechowywania i dojrzewania win czerwonych, różowych i białych "Ciro" muszą odbywać się na obszarze produkcji określonym w pkt 3. Biorąc jednak pod uwagę tradycyjne praktyki produkcyjne, etapy te mogą być również prowadzone w gminach, których terytorium jest tylko częściowo włączone do obszaru produkcji określonego w pkt 3 niniejszej specyfikacji.
7.2. Maksymalna wydajność
Wszystkie wina/kategorie/odmiana/typ
Cirò bianco
Maksymalna wydajność:
| Maksymalna wydajność: | 87,5 |
| Jednostka maksymalnej wydajności: | hektolitry z hektara |
Wszystkie wina/kategorie/odmiana/typ
Cirò bianco
Maksymalna wydajność:
| Maksymalna wydajność: | 12 500 |
| Jednostka maksymalnej wydajności: | kilogramy winogron z hektara |
Wszystkie wina/kategorie/odmiana/typ
Cirò rosso i rosato
Maksymalna wydajność:
| Maksymalna wydajność: | 80,5 |
| Jednostka maksymalnej wydajności: | hektolitry z hektara |
Wszystkie wina/kategorie/odmiana/typ
Cirò rosso i rosato
Maksymalna wydajność:
| Maksymalna wydajność: | 11 500 |
| Jednostka maksymalnej wydajności: | kilogramy winogron z hektara |
8. Wskazanie odmiany lub odmian winorośli, z których otrzymywane jest wino lub wina
Włochy - Gaglioppo N
Włochy - Greco Bianco B - Greco
9. Zwięzłe określenie wyznaczonego obszaru geograficznego
Winogrona przeznaczone do produkcji win czerwonych "Cirò" (w tym rodzajów "Superiore" i "Superiore Riserva"), różowych i białych muszą być uprawiane na obszarze produkcji, który obejmuje wszystkie terytoria gmin Cirò i Cirò Marina oraz część terytoriów gmin Melissa i Crucoli.
10. Związek z obszarem geograficznym
Kategorie produktów sektora wina
1) Wino
Streszczenie związku
Wyznaczony obszar geograficzny obejmuje wszystkie terytoria gmin Ciro i Ciro Marina oraz część terytoriów gmin Melissa i Crucoli. Obszar ten jest całkowicie pokryty osadami plioceńskimi przykrywającymi krystaliczne podłoże paleozoiczne. Na wzgórzach, które stanowią znaczną część obszaru, dominują piaski lub zlepieńce. Obecnie produkowane wino Ciro pochodzi od wina zwanego w starożytności "Krimisa". Nazwa ta prawdopodobnie wywodzi się z nazwy greckiej kolonii Cremissa, leżącej na terenie współczesnej miejscowości Ciro Marina. Krimisa była winem oferowanym jako prezent zwycięzcom zawodów olimpijskich.
11. Dalsze obowiązujące wymogi -
Nie dotyczy
Elektroniczne odesłanie (URL) do publikacji specyfikacji produktu
https://www.masaf.gov.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/23393
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.6241 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 |
| Data aktu: | 19/11/2025 |
| Data ogłoszenia: | 19/11/2025 |