Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 1
(C/2025/6241)

POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ
(art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)

"Ciro"

Numer referencyjny UE: PDO-IT-A0610-AM02 - 28.8.2025

1. Nazwa produktu

"Ciro"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

□ ChOG

ChNP

□ OG

3. Sektor

□ Produkty rolne

Wino

□ Napoje spirytusowe

4. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny

Włochy

5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Nazwa

Ministerstwo Rolnictwa, Suwerenności Żywnościoweji Leśnictwa - Departament Suwerenności Żywnościowej i Jeździectwa - Dyrekcja Generalna ds. Promowania Jakości Produktów Rolno-Spożywczych - PQA I

6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa

Potwierdza się, że zatwierdzenie zmiany tymczasowej i powiadomienie o niej spełnia warunki zatwierdzenia zmiany tymczasowej na podstawie rozporządzenia (UE) 2024/1143 i przepisów przyjętych na jego podstawie.

Niniejsza zmiana wchodzi w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143 ponieważ:

- nie obejmuje zmiany w nazwie, stosowaniu nazwy ani w kategorii produktu lub produktów noszących odnośne oznaczenie geograficzne;

- nie grozi zanikiem związku z obszarem geograficznym, o którym mowa w jednolitym dokumencie;

- nie pociąga za sobą żadnych dalszych ograniczeń w obrocie produktem.

7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych

Punkt

Usunięcie win typu "Classico".

Opis

Biorąc pod uwagę, że wino "Cirò Classico" uznano za odrębną ChNP, usunięto wina typu "Classico" i wszelkie odniesienia do nich. Zmiana ta wiąże się również z usunięciem terminu "Classico" z sekcji "Określenia tradycyjne".

Zmiana ta dotyczy pkt 1, 3, 5, 6, 7, 8 i 9 specyfikacji produktu oraz pkt 6 "Opis wina(-ów)" i pkt 7.1 "Szczególne praktyki enologiczne stosowane przy produkcji wina lub win, stosowne ograniczenia obowiązujące w przypadku produkcji wina lub win" jednolitego dokumentu.

13 Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

Punkt

Usunięcie odniesienia do organu kontrolnego.

Opis

Zmieniono pkt specyfikacji, który zawierał odniesienia do jednostki certyfikującej, a informacje zastąpiono odniesieniem do publikacji na oficjalnej stronie internetowej właściwego organu państwa członkowskiego.

Zmiana ta dotyczy pkt 10 specyfikacji produktu.

□ Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

Nazwy pochodzenia i oznaczenia geograficzne wina

"Cirò"

Numer referencyjny UE: PDO-IT-A0610-AM02 - 28.8.2025

1. Nazwa lub nazwy

"Cirò"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP

□ ChOG

□ OG

3. Państwo, do którego należy wyznaczony obszar geograficzny

Włochy

4. Klasyfikacja produktu rolnego zgodnie z pozycją i kodem Nomenklatury scalonej, określona w art. 6 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2024/1143

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

5. Kategorie produktów sektora wina wymienione w części II załącznika VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013

1) Wino

6. Opis wina lub win

Produkt sektora wina

Cirò rosso (czerwone)

Właściwości organoleptyczne

Wygląd

Barwa: rubinowa o różnej intensywności, z fioletowymi refleksami, nabierająca barwy granatu w winach typu "Riserva"

Aromat

Zapach: przyjemny, delikatny, intensywnie winny

Smak

Smak: wytrawny, pełny, ciepły, harmonijny, w miarę dojrzewania coraz bardziej aksamitny.

Dodatkowe informacje dotyczące cech organoleptycznych

Właściwości analityczne:

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5
Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: w gramach na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

Informacje dodatkowe dotyczące cech analitycznych

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 % 13,50 % w przypadku typu "Superiore"

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l;

Resztkowy cukier redukujący: maksymalnie 4,0 g/l.

Wszelkie cechy analityczne nieprzedstawione w niniejszej części są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Produkt sektora wina

Ciro rosato (różowe)

Właściwości organoleptyczne

Wygląd

Barwa: różowa o różnej intensywności

Aromat

Zapach: delikatny i winny

Smak

Smak: wytrawny do półwytrawnego, świeży, harmonijny i przyjemny

Dodatkowe informacje dotyczące cech organoleptycznych

Właściwości analityczne:

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5
Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: w gramach na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

Informacje dodatkowe dotyczące cech analitycznych

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l.

Wszelkie cechy analityczne nieprzedstawione w niniejszej części są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Produkt sektora wina

Ciro bianco (białe)

Właściwości organoleptyczne

Wygląd

Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności, czasem z zielonkawymi refleksami

Aromat

Zapach: harmonijny, przyjemny

Smak

Smak: od wytrawnego do półwytrawnego, harmonijny, delikatny, charakterystyczny

Dodatkowe informacje dotyczące cech organoleptycznych

Właściwości analityczne:

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5
Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: w gramach na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

Informacje dodatkowe dotyczące cech analitycznych

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.

Wszelkie cechy analityczne nieprzedstawione w niniejszej części są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

7. Praktyki enologiczne

7.1. Szczególne praktyki enologiczne stosowane przy produkcji wina lub win, stosowne ograniczenia obowiązujące w przypadku produkcji wina lub win

Praktyki enologiczne

ChNP "Ciro"

Rodzaj praktyki enologicznej

Szczególne praktyki enologiczne

Opis

Etapy winifikacji, przechowywania i dojrzewania win czerwonych, różowych i białych "Ciro" muszą odbywać się na obszarze produkcji określonym w pkt 3. Biorąc jednak pod uwagę tradycyjne praktyki produkcyjne, etapy te mogą być również prowadzone w gminach, których terytorium jest tylko częściowo włączone do obszaru produkcji określonego w pkt 3 niniejszej specyfikacji.

7.2. Maksymalna wydajność

Wszystkie wina/kategorie/odmiana/typ

Cirò bianco

Maksymalna wydajność:

Maksymalna wydajność: 87,5
Jednostka maksymalnej wydajności: hektolitry z hektara

Wszystkie wina/kategorie/odmiana/typ

Cirò bianco

Maksymalna wydajność:

Maksymalna wydajność: 12 500
Jednostka maksymalnej wydajności: kilogramy winogron z hektara

Wszystkie wina/kategorie/odmiana/typ

Cirò rosso i rosato

Maksymalna wydajność:

Maksymalna wydajność: 80,5
Jednostka maksymalnej wydajności: hektolitry z hektara

Wszystkie wina/kategorie/odmiana/typ

Cirò rosso i rosato

Maksymalna wydajność:

Maksymalna wydajność: 11 500
Jednostka maksymalnej wydajności: kilogramy winogron z hektara

8. Wskazanie odmiany lub odmian winorośli, z których otrzymywane jest wino lub wina

Włochy - Gaglioppo N

Włochy - Greco Bianco B - Greco

9. Zwięzłe określenie wyznaczonego obszaru geograficznego

Winogrona przeznaczone do produkcji win czerwonych "Cirò" (w tym rodzajów "Superiore" i "Superiore Riserva"), różowych i białych muszą być uprawiane na obszarze produkcji, który obejmuje wszystkie terytoria gmin Cirò i Cirò Marina oraz część terytoriów gmin Melissa i Crucoli.

10. Związek z obszarem geograficznym

Kategorie produktów sektora wina

1) Wino

Streszczenie związku

Wyznaczony obszar geograficzny obejmuje wszystkie terytoria gmin Ciro i Ciro Marina oraz część terytoriów gmin Melissa i Crucoli. Obszar ten jest całkowicie pokryty osadami plioceńskimi przykrywającymi krystaliczne podłoże paleozoiczne. Na wzgórzach, które stanowią znaczną część obszaru, dominują piaski lub zlepieńce. Obecnie produkowane wino Ciro pochodzi od wina zwanego w starożytności "Krimisa". Nazwa ta prawdopodobnie wywodzi się z nazwy greckiej kolonii Cremissa, leżącej na terenie współczesnej miejscowości Ciro Marina. Krimisa była winem oferowanym jako prezent zwycięzcom zawodów olimpijskich.

11. Dalsze obowiązujące wymogi -

Nie dotyczy

Elektroniczne odesłanie (URL) do publikacji specyfikacji produktu

https://www.masaf.gov.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/23393

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2025/27 z dnia 30 października 2024 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 o przepisy dotyczące rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie oraz uchylające rozporządzenie delegowane (UE) nr 664/2014 (Dz.U. L, 2025/27, 15.1.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/27/oj).

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.6241

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27
Data aktu: 19/11/2025
Data ogłoszenia: 19/11/2025