(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)
"Nebiolo d'Alba"
Numer referencyjny UE: PDO-IT-A1213-AM03 - 6.8.2025
1. Nazwa produktu
"Nebiolo d'Alba"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChOG
ţ ChNP
OG
3. Sektor
Produkty rolne
ţ Wino
Napoje spirytusowe
4. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Włochy
5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Nazwa
Ministerstwo Rolnictwa, Suwerenności Żywnościoweji Leśnictwa - Departament Suwerenności Żywnościowej i Jeździectwa - Dyrekcja Generalna ds. Promowania Jakości Produktów Rolno-Spożywczych - PQA I
6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa
Potwierdza się, że zatwierdzenie zmiany tymczasowej i powiadomienie o niej spełnia warunki zatwierdzenia zmiany tymczasowej na podstawie rozporządzenia (UE) 2024/1143 i przepisów przyjętych na jego podstawie.
Niniejsza zmiana wchodzi w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143 ponieważ:
- nie obejmuje zmiany w nazwie, stosowaniu nazwy ani w kategorii produktu lub produktów noszących odnośne oznaczenie geograficzne;
- nie grozi zanikiem związku z obszarem geograficznym, o którym mowa w jednolitym dokumencie;
- nie pociąga za sobą żadnych dalszych ograniczeń w obrocie produktem.
7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych
Pozycja
Uwzględnienie rodzaju: "Nebbiolo d'Alba" białe musujące
Opis
Rodzaj "białe" został włączony do kategorii "Gatunkowe wino musujące", uzupełniając już obecne rodzaje "czerwone" i "różowe".
Zmiana ta dotyczy pkt 1, 4, 5, 6 i 9 specyfikacji produktu oraz pkt 6 jednolitego dokumentu ("Opis win").
ţ Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
Pozycja
Skreślenie odniesień do różowego musującego "Nebbiolo d'Alba"
Opis
Wraz z wprowadzeniem białego wina musującego "Nebbiolo d'Alba" usunięto wszystkie odniesienia do różowego wina musującego "Nebbiolo d'Alba" i zastąpiono je pojedynczym odniesieniem do kategorii "Gatunkowe wino musujące" w trzech kolorach: czerwonym, różowym i białym.
Zmiana dotyczy pkt 1, 4 i 5 specyfikacji produktu.
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
Pozycja
Poprawka redakcyjna
Opis
Słowo "menzioni" [odesłania] zostało skreślone w odniesieniu do wykazu rodzajów produkowanych dla danej nazwy.
Zmiana dotyczy pkt 1 specyfikacji produktu.
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
Pozycja
Poprawka redakcyjna
Opis
Wprowadzono uściślenie w odniesieniu do wykazu rodzajów produkowanych dla danej nazwy.
Zmiana ta dotyczy pkt 2 specyfikacji produktu.
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
Pozycja
Skreślenie ustępu
Opis
Skreślono ustęp, w którym określono możliwość zawieszenia lub uregulowania przez region, nawet tymczasowo, włączenia do rejestru winnic nowo nasadzonych winorośli, które zwiększają potencjał produkcyjny win objętych chronioną nazwą pochodzenia.
Zmiana dotyczy pkt 4 ppkt 7 specyfikacji produktu.
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
Pozycja
Poprawka redakcyjna
Opis
Termin "produkt" zastąpiono terminem "partia".
Zmiana dotyczy pkt 5 ppkt 2 specyfikacji produktu.
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
Pozycja
Skreślenie odniesień do dojrzewania i dopuszczenia do konsumpcji w kategorii "Jakość wina musującego"
Opis
W odniesieniu do wszystkich rodzajów win musujących usunięto odniesienia do okresu dojrzewania i dopuszczenia do konsumpcji.
Zmiana ta dotyczy pkt 5 ppkt 4 specyfikacji produktu.
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
Pozycja
Uściślenie dotyczące produkcji wina musującego
Opis
Dodano odniesienie do obowiązujących przepisów dotyczących dozwolonych metod produkcji musujących win czerwonych, różowych i białych.
Zmiana dotyczy pkt 5 ppkt 5 specyfikacji produktu.
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
Pozycja
Właściwości organoleptyczne
Opis
Zmieniono niektóre właściwości organoleptyczne.
W szczególności w przypadku czerwonego wina musującego "Nebbiolo d'Alba" oprócz dodania deskryptora "czerwone" rozszerzono opis właściwości aromatycznych, zmieniono opis właściwości aromatycznych i obniżono minimalną całkowitą objętościową zawartość alkoholu.
W przypadku różowego wina musującego "Nebbiolo d'Alba" oprócz dodania deskryptora "różowe" rozszerzono opis właściwości aromatycznych, zmieniono opis właściwości aromatycznych i obniżono minimalną całkowitą objętościową zawartość alkoholu.
W przypadku nowo włączonego rodzaju białego wina musującego "Nebbiolo d'Alba" dodano również właściwości w momencie wprowadzenia do obrotu.
Zmiana dotyczy pkt 6 specyfikacji produktu oraz pkt 6 "Opis wina lub win" jednolitego dokumentu.
ţ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Pozycja
Skreślenie ustępu
Opis
Skreśla się ustęp, który odnosi się do uprawnienia ministerstwa do zmiany w drodze dekretu minimalnych limitów ustanowionych dla kwasowości ogólnej i minimalnej zawartości ekstraktu bezcukrowego.
Zmiana dotyczy pkt 6 ppkt 2 specyfikacji produktu.
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
Pozycja
Usunięcie przepisów dotyczących stosowania terminu "Vigna"
Opis
Wykaz zasad dotyczących stosowania terminu "Vigna" został zastąpiony ogólnym odniesieniem do obowiązującego prawodawstwa.
Zmiana ta dotyczy pkt 7 ppkt 3 specyfikacji produktu.
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
Pozycja
Dodanie opisu związku geograficznego ze środowiskiem
Opis
W odniesieniu do związku geograficznego ze środowiskiem zawarto dalsze informacje na temat produkcji różnych rodzajów w kategorii "Gatunkowe wino musujące".
Zmiana ta dotyczy pkt 9 specyfikacji produktu.
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
Pozycja
Usunięcie odniesienia do organu kontrolnego.
Opis
Zmieniono pkt specyfikacji, który zawierał odniesienia do jednostki certyfikującej, a informacje zastąpiono odniesieniem do publikacji na oficjalnej stronie internetowej właściwego organu państwa członkowskiego.
Zmiana ta dotyczy pkt 10 specyfikacji produktu.
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
Nazwy pochodzenia i oznaczenia geograficzne wina
"Nebiolo d'Alba"
Numer referencyjny UE: PDO-IT-A1213-AM03 - 6.8.2025
1. Nazwa lub nazwy
Nebiolo d'Alba
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ţ ChNP
ChOG
OG
3. Państwo, do którego należy wyznaczony obszar geograficzny
Włochy
4. Klasyfikacja produktu rolnego zgodnie z pozycją i kodem Nomenklatury scalonej, określona w art. 6 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2024/1143
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
5. Kategorie produktów sektora wina wymienione w części II załącznika VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013
1) Wino
5) Gatunkowe wino musujące
6. Opis wina lub win
Produkt sektora wina
Nebiolo d'Alba
Właściwości organoleptyczne
Wygląd
Barwa: rubinowoczerwona, nabierająca barwy granatu;
Aromat
Aromat: owocowy i charakterystyczny;
Smak
Smak: wytrawny, aksamitny, harmonijny.
Dodatkowe informacje dotyczące cech organoleptycznych -
Właściwości analityczne:
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | - |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | - |
| Minimalna kwasowość ogólna: | 4,5 |
| Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: | w gramach na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | - |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): | - |
Informacje dodatkowe dotyczące cech analitycznych
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %; opatrzone określeniem "Vigna" 12,50 %;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21,0 g/l.
ţ Wszelkie cechy analityczne nieprzedstawione w niniejszej części są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Produkt sektora wina
Nebbiolo d'Alba Superiore
Właściwości organoleptyczne
Wygląd
Barwa: rubinowoczerwona, nabierająca barwy granatu;
Aromat
Aromat: owocowy i charakterystyczny z możliwymi nutami drewna;
Smak
Smak: wytrawny, aksamitny, harmonijny.
Dodatkowe informacje dotyczące cech organoleptycznych
-
Właściwości analityczne:
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | - |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | - |
| Minimalna kwasowość ogólna: | 4,5 |
| Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: | w gramach na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | - |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): | - |
Informacje dodatkowe dotyczące cech analitycznych
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 %; opatrzone określeniem "Vigna" 13,00 %;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22,0 g/l.
ţ Wszelkie cechy analityczne nieprzedstawione w niniejszej części są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Produkt sektora wina
Nebbiolo d'Alba czerwone musujące
Właściwości organoleptyczne
Wygląd
Barwa: rubinowoczerwona, która może nabierać barwy owocu granatu o zróżnicowanej intensywności;
Pęcherzyki powietrza: finezyjne i długo utrzymujące się;
Klarowność: jasna.
Aromat
Aromat: czysty, owocowy, aromatyczny i złożony, z aromatami przypominającymi drożdże i skórkę chleba;
Smak
Smak: od brut nature po bardzo wytrawny, wyrazisty i dobrze ustrukturyzowany.
Dodatkowe informacje dotyczące cech organoleptycznych
Właściwości analityczne:
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | - |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | - |
| Minimalna kwasowość ogólna: | 4,5 |
| Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: | w gramach na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | - |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): | - |
Informacje dodatkowe dotyczące cech analitycznych
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %; opatrzone określeniem "Vigna" 12,00 %;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l.
ţ Wszelkie cechy analityczne nieprzedstawione w niniejszej części są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Produkt sektora wina
Nebbiolo d'Alba różowe musujące
Właściwości organoleptyczne
Wygląd
Barwa: różowa o różnej intensywności;
Pęcherzyki powietrza: finezyjne i długo utrzymujące się;
Klarowność: jasna.
Aromat
Aromat: czysty, owocowy, aromatyczny i złożony, o intensywności aromatów różniących się w zależności od metody produkcji (metoda tradycyjna lub metoda Martinottiego), z aromatami przypominającymi drożdże i skórkę chleba;
Smak
Smak: od brut nature po bardzo wytrawny, wyrazisty i dobrze ustrukturyzowany.
Dodatkowe informacje dotyczące cech organoleptycznych
Właściwości analityczne:
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | - |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | - |
| Minimalna kwasowość ogólna: | 4,5 |
| Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: | w gramach na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | - |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): | - |
Informacje dodatkowe dotyczące cech analitycznych
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %; opatrzone określeniem "Vigna" 12,00 %;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.
ţ Wszelkie cechy analityczne nieprzedstawione w niniejszej części są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Produkt sektora wina
Nebbiolo d'Alba białe musujące
Właściwości organoleptyczne
Wygląd
Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności.
Pęcherzyki powietrza: finezyjne i długo utrzymujące się;
Aromat
Aromat: czysty, owocowy, aromatyczny i złożony, o intensywności aromatów różniących się w zależności od metody produkcji (metoda tradycyjna lub metoda Martinottiego), z aromatami przypominającymi drożdże i skórkę chleba;
Smak
Smak: od brut nature po bardzo wytrawny, wyrazisty i dobrze ustrukturyzowany, harmonijny, może mieć aromaty trzeciorzędne.
Dodatkowe informacje dotyczące cech organoleptycznych
Właściwości analityczne:
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | - |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | - |
| Minimalna kwasowość ogólna: | 4,5 |
| Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: | w gramach na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | - |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): | - |
Informacje dodatkowe dotyczące cech analitycznych
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %; opatrzone określeniem "Vigna" 12,00 %;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l.
ţ Wszelkie cechy analityczne nieprzedstawione w niniejszej części są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
7. Praktyki enologiczne
7.1. Szczególne praktyki enologiczne stosowane przy produkcji wina lub win, stosowne ograniczenia obowiązujące w przypadku produkcji wina lub win
Praktyki enologiczne
Druga fermentacja
Rodzaj praktyki enologicznej
Szczególne praktyki enologiczne
Opis
W produkcji musujących win czerwonych, różowych i białych objętych chronioną nazwą pochodzenia "Nebbiolo d'Alba" zarówno metoda Martinottiego, jak i metoda tradycyjna są dozwolone zgodnie z obowiązującymi przepisami.
7.2. Maksymalna wydajność
Wszystkie wina/kategorie/odmiana/typ
Nebbiolo d'Alba i Nebbiolo d'Alba Superiore
Maksymalna wydajność:
| Maksymalna wydajność: | 63 |
| Jednostka maksymalnej wydajności: | hektolitry z hektara |
Wszystkie wina/kategorie/odmiana/typ
Musujące Nebbiolo d'Alba i różowe musujące Nebbiolo d'Alba
Maksymalna wydajność:
| Maksymalna wydajność: | 77 |
| Jednostka maksymalnej wydajności: | hektolitry z hektara |
8. Wskazanie odmiany lub odmian winorośli, z których otrzymywane jest wino lub wina
Italia - Nebbiolo N - Prunent
9. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Winogrona przeznaczone do produkcji win objętych nazwą pochodzenia "Nebbiolo d'Alba" muszą być produkowane na obszarze pochodzenia obejmującym całe terytorium gmin: Canale, Castellinaldo, Corneliano d'Alba, Monticello d'Alba, Piobesi d'Alba, Priocca, S. Vittoria d'Alba, Vezza d'Alba, Sinio e Govone, oraz część gmin Alba, Bra, Baldissero d'Alba, Castagnito, Diano d'Alba, Grinzane Cavour, Guarene, La Morra, Magliano Alfieri, Monchiero, Monforte d'Alba, Montà, Montaldo Roero, Montelupo Albese, Monteu Roero, Novello, Pocapaglia, Roddi, Roddino, S. Stefano Roero, Sommariva Perno i Verduno, w prowincji Cuneo.
10. Związek z obszarem geograficznym
Kategorie produktów sektora wina
1) Wino
Streszczenie związku
Nebbiolo to odmiana winorośli uprawiana na wzgórzach zarówno po prawej, jak i lewej części rzeki Tanaro. Uprawia się ją na zboczach o najlepszych cechach, osłoniętych przed wiosennymi przymrozkami. Obszar ten charakteryzuje się formacją o nazwie Rocche, będącą wynikiem szczególnego zjawiska geologicznego znanego jako "Cattura del Tanaro" oznaczającego kaptaż lub zmianę kursu rzeki w wyniku ruchu skorupy ziemskiej. Te szczególne okoliczności doprowadziły do powstania naprzemiennych warstw piasku, gliny i wapienia, które mogą się mieszać ze sobą na różne sposoby w zależności od obszaru. Te kombinacje wpływają na aromaty i strukturę win z tego obszaru.
Kategorie produktów sektora wina
5) Gatunkowe wino musujące
Streszczenie związku
Nebbiolo to odmiana winorośli uprawiana na wzgórzach zarówno po prawej, jak i lewej części rzeki Tanaro. Uprawia się ją na zboczach o najlepszych cechach, osłoniętych przed wiosennymi przymrozkami. Obszar ten charakteryzuje się formacją o nazwie Rocche, będącą wynikiem szczególnego zjawiska geologicznego znanego jako "Cattura del Tanaro" oznaczającego kaptaż lub zmianę kursu rzeki w wyniku ruchu skorupy ziemskiej. Te szczególne okoliczności doprowadziły do powstania naprzemiennych warstw piasku, gliny i wapienia, które mogą się mieszać ze sobą na różne sposoby w zależności od obszaru. Te kombinacje wpływają na aromaty i strukturę win z tego obszaru.
11. Dalsze obowiązujące wymogi
-
Nie dotyczy
Elektroniczne odesłanie (URL) do publikacji specyfikacji produktu
https://www.masaf.gov.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/23400
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.5880 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 |
| Data aktu: | 04/11/2025 |
| Data ogłoszenia: | 04/11/2025 |