Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 1
(C/2025/5880)

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)

"Nebiolo d'Alba"

Numer referencyjny UE: PDO-IT-A1213-AM03 - 6.8.2025

1. Nazwa produktu

"Nebiolo d'Alba"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG

ţ ChNP

OG

3. Sektor

Produkty rolne

ţ Wino

Napoje spirytusowe

4. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny

Włochy

5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Nazwa

Ministerstwo Rolnictwa, Suwerenności Żywnościoweji Leśnictwa - Departament Suwerenności Żywnościowej i Jeździectwa - Dyrekcja Generalna ds. Promowania Jakości Produktów Rolno-Spożywczych - PQA I

6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa

Potwierdza się, że zatwierdzenie zmiany tymczasowej i powiadomienie o niej spełnia warunki zatwierdzenia zmiany tymczasowej na podstawie rozporządzenia (UE) 2024/1143 i przepisów przyjętych na jego podstawie.

Niniejsza zmiana wchodzi w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143 ponieważ:

- nie obejmuje zmiany w nazwie, stosowaniu nazwy ani w kategorii produktu lub produktów noszących odnośne oznaczenie geograficzne;

- nie grozi zanikiem związku z obszarem geograficznym, o którym mowa w jednolitym dokumencie;

- nie pociąga za sobą żadnych dalszych ograniczeń w obrocie produktem.

7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych

Pozycja

Uwzględnienie rodzaju: "Nebbiolo d'Alba" białe musujące

Opis

Rodzaj "białe" został włączony do kategorii "Gatunkowe wino musujące", uzupełniając już obecne rodzaje "czerwone" i "różowe".

Zmiana ta dotyczy pkt 1, 4, 5, 6 i 9 specyfikacji produktu oraz pkt 6 jednolitego dokumentu ("Opis win").

ţ Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

Pozycja

Skreślenie odniesień do różowego musującego "Nebbiolo d'Alba"

Opis

Wraz z wprowadzeniem białego wina musującego "Nebbiolo d'Alba" usunięto wszystkie odniesienia do różowego wina musującego "Nebbiolo d'Alba" i zastąpiono je pojedynczym odniesieniem do kategorii "Gatunkowe wino musujące" w trzech kolorach: czerwonym, różowym i białym.

Zmiana dotyczy pkt 1, 4 i 5 specyfikacji produktu.

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

Pozycja

Poprawka redakcyjna

Opis

Słowo "menzioni" [odesłania] zostało skreślone w odniesieniu do wykazu rodzajów produkowanych dla danej nazwy.

Zmiana dotyczy pkt 1 specyfikacji produktu.

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

Pozycja

Poprawka redakcyjna

Opis

Wprowadzono uściślenie w odniesieniu do wykazu rodzajów produkowanych dla danej nazwy.

Zmiana ta dotyczy pkt 2 specyfikacji produktu.

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

Pozycja

Skreślenie ustępu

Opis

Skreślono ustęp, w którym określono możliwość zawieszenia lub uregulowania przez region, nawet tymczasowo, włączenia do rejestru winnic nowo nasadzonych winorośli, które zwiększają potencjał produkcyjny win objętych chronioną nazwą pochodzenia.

Zmiana dotyczy pkt 4 ppkt 7 specyfikacji produktu.

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

Pozycja

Poprawka redakcyjna

Opis

Termin "produkt" zastąpiono terminem "partia".

Zmiana dotyczy pkt 5 ppkt 2 specyfikacji produktu.

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

Pozycja

Skreślenie odniesień do dojrzewania i dopuszczenia do konsumpcji w kategorii "Jakość wina musującego"

Opis

W odniesieniu do wszystkich rodzajów win musujących usunięto odniesienia do okresu dojrzewania i dopuszczenia do konsumpcji.

Zmiana ta dotyczy pkt 5 ppkt 4 specyfikacji produktu.

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

Pozycja

Uściślenie dotyczące produkcji wina musującego

Opis

Dodano odniesienie do obowiązujących przepisów dotyczących dozwolonych metod produkcji musujących win czerwonych, różowych i białych.

Zmiana dotyczy pkt 5 ppkt 5 specyfikacji produktu.

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

Pozycja

Właściwości organoleptyczne

Opis

Zmieniono niektóre właściwości organoleptyczne.

W szczególności w przypadku czerwonego wina musującego "Nebbiolo d'Alba" oprócz dodania deskryptora "czerwone" rozszerzono opis właściwości aromatycznych, zmieniono opis właściwości aromatycznych i obniżono minimalną całkowitą objętościową zawartość alkoholu.

W przypadku różowego wina musującego "Nebbiolo d'Alba" oprócz dodania deskryptora "różowe" rozszerzono opis właściwości aromatycznych, zmieniono opis właściwości aromatycznych i obniżono minimalną całkowitą objętościową zawartość alkoholu.

W przypadku nowo włączonego rodzaju białego wina musującego "Nebbiolo d'Alba" dodano również właściwości w momencie wprowadzenia do obrotu.

Zmiana dotyczy pkt 6 specyfikacji produktu oraz pkt 6 "Opis wina lub win" jednolitego dokumentu.

ţ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

Pozycja

Skreślenie ustępu

Opis

Skreśla się ustęp, który odnosi się do uprawnienia ministerstwa do zmiany w drodze dekretu minimalnych limitów ustanowionych dla kwasowości ogólnej i minimalnej zawartości ekstraktu bezcukrowego.

Zmiana dotyczy pkt 6 ppkt 2 specyfikacji produktu.

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

Pozycja

Usunięcie przepisów dotyczących stosowania terminu "Vigna"

Opis

Wykaz zasad dotyczących stosowania terminu "Vigna" został zastąpiony ogólnym odniesieniem do obowiązującego prawodawstwa.

Zmiana ta dotyczy pkt 7 ppkt 3 specyfikacji produktu.

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

Pozycja

Dodanie opisu związku geograficznego ze środowiskiem

Opis

W odniesieniu do związku geograficznego ze środowiskiem zawarto dalsze informacje na temat produkcji różnych rodzajów w kategorii "Gatunkowe wino musujące".

Zmiana ta dotyczy pkt 9 specyfikacji produktu.

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

Pozycja

Usunięcie odniesienia do organu kontrolnego.

Opis

Zmieniono pkt specyfikacji, który zawierał odniesienia do jednostki certyfikującej, a informacje zastąpiono odniesieniem do publikacji na oficjalnej stronie internetowej właściwego organu państwa członkowskiego.

Zmiana ta dotyczy pkt 10 specyfikacji produktu.

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

Nazwy pochodzenia i oznaczenia geograficzne wina

"Nebiolo d'Alba"

Numer referencyjny UE: PDO-IT-A1213-AM03 - 6.8.2025

1. Nazwa lub nazwy

Nebiolo d'Alba

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ţ ChNP

ChOG

OG

3. Państwo, do którego należy wyznaczony obszar geograficzny

Włochy

4. Klasyfikacja produktu rolnego zgodnie z pozycją i kodem Nomenklatury scalonej, określona w art. 6 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2024/1143

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

5. Kategorie produktów sektora wina wymienione w części II załącznika VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013

1) Wino

5) Gatunkowe wino musujące

6. Opis wina lub win

Produkt sektora wina

Nebiolo d'Alba

Właściwości organoleptyczne

Wygląd

Barwa: rubinowoczerwona, nabierająca barwy granatu;

Aromat

Aromat: owocowy i charakterystyczny;

Smak

Smak: wytrawny, aksamitny, harmonijny.

Dodatkowe informacje dotyczące cech organoleptycznych -

Właściwości analityczne:

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5
Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: w gramach na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

Informacje dodatkowe dotyczące cech analitycznych

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %; opatrzone określeniem "Vigna" 12,50 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21,0 g/l.

ţ Wszelkie cechy analityczne nieprzedstawione w niniejszej części są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Produkt sektora wina

Nebbiolo d'Alba Superiore

Właściwości organoleptyczne

Wygląd

Barwa: rubinowoczerwona, nabierająca barwy granatu;

Aromat

Aromat: owocowy i charakterystyczny z możliwymi nutami drewna;

Smak

Smak: wytrawny, aksamitny, harmonijny.

Dodatkowe informacje dotyczące cech organoleptycznych

-

Właściwości analityczne:

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5
Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: w gramach na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

Informacje dodatkowe dotyczące cech analitycznych

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 %; opatrzone określeniem "Vigna" 13,00 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22,0 g/l.

ţ Wszelkie cechy analityczne nieprzedstawione w niniejszej części są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Produkt sektora wina

Nebbiolo d'Alba czerwone musujące

Właściwości organoleptyczne

Wygląd

Barwa: rubinowoczerwona, która może nabierać barwy owocu granatu o zróżnicowanej intensywności;

Pęcherzyki powietrza: finezyjne i długo utrzymujące się;

Klarowność: jasna.

Aromat

Aromat: czysty, owocowy, aromatyczny i złożony, z aromatami przypominającymi drożdże i skórkę chleba;

Smak

Smak: od brut nature po bardzo wytrawny, wyrazisty i dobrze ustrukturyzowany.

Dodatkowe informacje dotyczące cech organoleptycznych

Właściwości analityczne:

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5
Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: w gramach na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

Informacje dodatkowe dotyczące cech analitycznych

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %; opatrzone określeniem "Vigna" 12,00 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l.

ţ Wszelkie cechy analityczne nieprzedstawione w niniejszej części są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Produkt sektora wina

Nebbiolo d'Alba różowe musujące

Właściwości organoleptyczne

Wygląd

Barwa: różowa o różnej intensywności;

Pęcherzyki powietrza: finezyjne i długo utrzymujące się;

Klarowność: jasna.

Aromat

Aromat: czysty, owocowy, aromatyczny i złożony, o intensywności aromatów różniących się w zależności od metody produkcji (metoda tradycyjna lub metoda Martinottiego), z aromatami przypominającymi drożdże i skórkę chleba;

Smak

Smak: od brut nature po bardzo wytrawny, wyrazisty i dobrze ustrukturyzowany.

Dodatkowe informacje dotyczące cech organoleptycznych

Właściwości analityczne:

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5
Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: w gramach na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

Informacje dodatkowe dotyczące cech analitycznych

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %; opatrzone określeniem "Vigna" 12,00 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.

ţ Wszelkie cechy analityczne nieprzedstawione w niniejszej części są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Produkt sektora wina

Nebbiolo d'Alba białe musujące

Właściwości organoleptyczne

Wygląd

Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności.

Pęcherzyki powietrza: finezyjne i długo utrzymujące się;

Aromat

Aromat: czysty, owocowy, aromatyczny i złożony, o intensywności aromatów różniących się w zależności od metody produkcji (metoda tradycyjna lub metoda Martinottiego), z aromatami przypominającymi drożdże i skórkę chleba;

Smak

Smak: od brut nature po bardzo wytrawny, wyrazisty i dobrze ustrukturyzowany, harmonijny, może mieć aromaty trzeciorzędne.

Dodatkowe informacje dotyczące cech organoleptycznych

Właściwości analityczne:

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5
Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: w gramach na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

Informacje dodatkowe dotyczące cech analitycznych

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %; opatrzone określeniem "Vigna" 12,00 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l.

ţ Wszelkie cechy analityczne nieprzedstawione w niniejszej części są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

7. Praktyki enologiczne

7.1. Szczególne praktyki enologiczne stosowane przy produkcji wina lub win, stosowne ograniczenia obowiązujące w przypadku produkcji wina lub win

Praktyki enologiczne

Druga fermentacja

Rodzaj praktyki enologicznej

Szczególne praktyki enologiczne

Opis

W produkcji musujących win czerwonych, różowych i białych objętych chronioną nazwą pochodzenia "Nebbiolo d'Alba" zarówno metoda Martinottiego, jak i metoda tradycyjna są dozwolone zgodnie z obowiązującymi przepisami.

7.2. Maksymalna wydajność

Wszystkie wina/kategorie/odmiana/typ

Nebbiolo d'Alba i Nebbiolo d'Alba Superiore

Maksymalna wydajność:

Maksymalna wydajność: 63
Jednostka maksymalnej wydajności: hektolitry z hektara

Wszystkie wina/kategorie/odmiana/typ

Musujące Nebbiolo d'Alba i różowe musujące Nebbiolo d'Alba

Maksymalna wydajność:

Maksymalna wydajność: 77
Jednostka maksymalnej wydajności: hektolitry z hektara

8. Wskazanie odmiany lub odmian winorośli, z których otrzymywane jest wino lub wina

Italia - Nebbiolo N - Prunent

9. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Winogrona przeznaczone do produkcji win objętych nazwą pochodzenia "Nebbiolo d'Alba" muszą być produkowane na obszarze pochodzenia obejmującym całe terytorium gmin: Canale, Castellinaldo, Corneliano d'Alba, Monticello d'Alba, Piobesi d'Alba, Priocca, S. Vittoria d'Alba, Vezza d'Alba, Sinio e Govone, oraz część gmin Alba, Bra, Baldissero d'Alba, Castagnito, Diano d'Alba, Grinzane Cavour, Guarene, La Morra, Magliano Alfieri, Monchiero, Monforte d'Alba, Montà, Montaldo Roero, Montelupo Albese, Monteu Roero, Novello, Pocapaglia, Roddi, Roddino, S. Stefano Roero, Sommariva Perno i Verduno, w prowincji Cuneo.

10. Związek z obszarem geograficznym

Kategorie produktów sektora wina

1) Wino

Streszczenie związku

Nebbiolo to odmiana winorośli uprawiana na wzgórzach zarówno po prawej, jak i lewej części rzeki Tanaro. Uprawia się ją na zboczach o najlepszych cechach, osłoniętych przed wiosennymi przymrozkami. Obszar ten charakteryzuje się formacją o nazwie Rocche, będącą wynikiem szczególnego zjawiska geologicznego znanego jako "Cattura del Tanaro" oznaczającego kaptaż lub zmianę kursu rzeki w wyniku ruchu skorupy ziemskiej. Te szczególne okoliczności doprowadziły do powstania naprzemiennych warstw piasku, gliny i wapienia, które mogą się mieszać ze sobą na różne sposoby w zależności od obszaru. Te kombinacje wpływają na aromaty i strukturę win z tego obszaru.

Kategorie produktów sektora wina

5) Gatunkowe wino musujące

Streszczenie związku

Nebbiolo to odmiana winorośli uprawiana na wzgórzach zarówno po prawej, jak i lewej części rzeki Tanaro. Uprawia się ją na zboczach o najlepszych cechach, osłoniętych przed wiosennymi przymrozkami. Obszar ten charakteryzuje się formacją o nazwie Rocche, będącą wynikiem szczególnego zjawiska geologicznego znanego jako "Cattura del Tanaro" oznaczającego kaptaż lub zmianę kursu rzeki w wyniku ruchu skorupy ziemskiej. Te szczególne okoliczności doprowadziły do powstania naprzemiennych warstw piasku, gliny i wapienia, które mogą się mieszać ze sobą na różne sposoby w zależności od obszaru. Te kombinacje wpływają na aromaty i strukturę win z tego obszaru.

11. Dalsze obowiązujące wymogi

-

Nie dotyczy

Elektroniczne odesłanie (URL) do publikacji specyfikacji produktu

https://www.masaf.gov.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/23400

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2025/27 z dnia 30 października 2024 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 o przepisy dotyczące rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie oraz uchylające rozporządzenie delegowane (UE) nr 664/2014 (Dz.U. L, 2025/27, 15.1.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/27/oj).

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.5880

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27
Data aktu: 04/11/2025
Data ogłoszenia: 04/11/2025