(art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)
"Pineau des Charentes"
Numer referencyjny UE: PDO-FR-A0489-AM03 - 28.7.2025
1. Nazwa produktu
"Pineau des Charentes"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
□ ChOG
ţ ChNP
□ GI 3. Sektor
□ Produkty rolne
ţ Wino
□ Napoje spirytusowe
4. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Francja
5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Nazwa
Ministère de l'agriculture et de la souveraineté alimentaire, Direction générale de la performance économique et environnementale des entreprises (Ministerstwo Rolnictwa i Suwerenności Żywnościowej/Dyrekcja Generalna ds. Wydajności Gospodarczej i Ekologicznej Przedsiębiorstw) - Francja
6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa
Władze francuskie oświadczają, że złożony wniosek jest zgodny z wymogami rozporządzeń (UE) nr 1308/2013 i 2024/1143.
Zmiany wprowadzone w niniejszej specyfikacji produktu są zmianami standardowymi zgodnie z definicją określoną w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143.
Wniosek o zmianę specyfikacji ChNP "Pineau des Charentes" nie dotyczy żadnego z trzech przypadków zmiany zwanej "zmianą na poziomie Unii", która:
a) obejmuje zmianę nazwy, stosowania nazwy lub kategorii produktu lub produktów noszących odnośne oznaczenie geograficzne;
b) może powodować zerwanie związku ze środowiskiem geograficznym;
c) wiąże się z nowymi ograniczeniami przy wprowadzaniu produktu do obrotu.
W związku z tym władze francuskie uznają, że wniosek dotyczy zmiany standardowej.
7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych
Tytuł
Dodanie przepisów rolnośrodowiskowych
Opis
Do specyfikacji nazwy dodano przepisy rolnośrodowiskowe. Celem jest zwiększenie zrównoważonego charakteru produktu objętego nazwą w obliczu zmiany klimatu i wysokich oczekiwań społecznych. Środki te stanowią element ogólnego podejścia producentów nazwy do zrównoważonego rozwoju.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument
Tytuł
Dodanie dwóch uzupełniających oznaczeń geograficznych
Opis
Do specyfikacji produktu włączono dwa uzupełniające oznaczenia geograficzne, "Île de Ré" i "Île d'Oléron".
Wina objęte tymi uzupełniającymi oznaczeniami geograficznymi mają szczególne cechy organoleptyczne wynikające z produkcji z okowit z Cognac i z moszczów o charakterze "oceanicznym". Grupa producentów nazwy ceni szczególne cechy tych terytoriów, w szczególności wynik silniejszego klimatu oceanicznego: wysoka wilgotność, silniejsze wiatry, intensywniejsze nasłonecznienie niż na kontynencie oraz mniejsza głębokość wód gruntowych.
Pineau des Charentes "Île de Ré" i "Île d'Oléron" cieszą się renomą sięgającą 1925 r. Ich konsumpcja pozostaje w większości lokalna, klientami są przede wszystkim turyści, co ułatwia promowanie krótkich łańcuchów dostaw.
W specyfikacji produktu określono bardziej rygorystyczne warunki produkcji dla tych dwóch uzupełniających oznaczeń geograficznych: obszar geograficzny właściwy dla każdego z nich, wraz z kryteriami identyfikacji działek, większą gęstością nasadzeń, mniejszą odległością między rzędami, wydajnością i średnim maksymalnym obciążeniem na działkę.
Dodano również przepis zezwalający na stosowanie tych określeń wyłącznie w odniesieniu do win likierowych, produkowanych z moszczów pochodzących z działek młodych winorośli, począwszy od trzeciego roku następującego po roku, w którym, przed dniem 31 lipca, nasadzenia miały miejsce.
Warunki te odzwierciedlają praktyki i zapewniają jakość i autentyczność produktu.
Wzbogacono również pkt "Związek" specyfikacji produktu, aby podkreślić niepowtarzalność tych dwóch uzupełniających oznaczeń geograficznych.
0 Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument
Tytuł
Przeznaczenie działek
Opis
Celem jest przedłużenie przeznaczania konkretnych powierzchni na produkcję do trzech kolejnych lat zamiast jednego roku, aby lepiej kontrolować jakość "Pineau des Charentes".
Biorąc pod uwagę obecną sytuację gospodarczą w zagłębiu winiarskim Charentes-Cognac, grupa producentów produktów objętych nazwą pochodzenia pragnie ponadto zapobiec szybkim lub oportunistycznym zmianom przeznaczenia działek między produkcją "Pineau des Charentes" a produkcją "Cognac".
Celem tego systemu jest zatem zapewnienie lepszej kontroli jakości, przy jednoczesnym zabezpieczeniu potencjału produkcyjnego.
ţ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument
Tytuł
Aktualizacja kodu geograficznego
Opis
Gminy obszaru geograficznego zaktualizowano zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym z 2025 r. Zmiana ta nie zmienia obszaru geograficznego nazwy.
13 Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument
Tytuł
Odesłania
Opis
Zaktualizowano dane kontaktowe INAO.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument
JEDNOLITY DOKUMENT
Nazwy pochodzenia i oznaczenia geograficzne win
"Pineau des Charentes"
Numer referencyjny UE: PDO-FR-A0489-AM03 - 28.7.2025
1. Nazwa lub nazwy
"Pineau des Charentes"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ţ ChNP
ChOG
GI
3. Państwo, do którego należy wyznaczony obszar geograficzny
Francja
4. Klasyfikacja produktu rolnego zgodnie z pozycją i kodem Nomenklatury scalonej, o której mowa w art. 6 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2024/1143
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
5. Kategorie produktów sektora wina wymienione w części II załącznika VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013
3. Wino likierowe
6. Opis wina lub win
Produkt sektora wina
Wino likierowe
Właściwości organoleptyczne:
Wygląd:
"Pineau des Charentes" to wino likierowe wytwarzane przez zatrzymanie fermentacji moszczu winogronowego dojrzałą okowitą opatrzoną nazwą pochodzenia "Cognac" (okowita z wcześniejszych lat uprawy i destylacji). Może być białe, różowe lub czerwone. Nazwę można uzupełnić określeniami "vieux" (stare), "très vieux" (bardzo stare) lub "extra vieux" (ekstra stare), w zależności od długości leżakowania w pojemnikach z drewna dębowego.
Białe "Pineau des Charentes" ma barwę od słomkowożółtej do jasnozłotej.
Czerwone "Pineau des Charentes" są mocno zabarwione.
Aromat/zapach:
Wino białe "Pineau des Charentes" cechuje się często bogactwem intensywnych aromatów owocowych (świeżych lub kandyzowanych owoców) i kwiatowych (białych kwiatów), a także nut miodu.
Wino czerwone "Pineau des Charentes" często cechuje się intensywnym aromatem świeżo zebranych czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki) i czarnych owoców, wzbogaconym nutami łagodnych przypraw. Wino różowe "Pineau des Charentes" ma barwę od bladoróżowej do fuksji. Często rozwija owocowe aromaty i nuty owoców miękkich i leśnych.
Smak:
Wino "Pineau des Charentes" pije się przede wszystkim jako aperitif. W ustach odczuwa się świeżość i krągłość moszczów ze świeżych winogron. Dzięki wydłużonemu leżakowaniu w pojemnikach z drewna dębowego wyczuwalne są również nuty okowity "Cognac", które wzbogacają strukturę wina i jego ogólną równowagę.
Dodatkowe informacje dotyczące cech organoleptycznych:
"Pineau des Charentes Ile de Ré" i "Pineau des Charentes Ile d'Oléron" są produkowane z dojrzałej okowity opatrzonej nazwą pochodzenia "Cognac" i moszczów czasami określanych jako "océanique". Te miękkie, owocowe, słodkie i lekko jodowe okowity nadają "Pineau des Charentes" szczególne cechy, charakterystyczne dla tych dwóch wysp. "Pineau des Charentes Ile de Ré" i "Pineau des Charentes Ile d'Oléron" często rozwijają nuty róży i owoców cytrusowych.
Cechy analityczne:
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | 22 |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 16 |
| Minimalna kwasowość ogólna: | - |
| Jednostka minimalnej kwasowości ogólnej: | - |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | 10 |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): | 75 |
Informacje dodatkowe dotyczące cech analitycznych:
Niepodane wartości analityczne są zgodne z wartościami granicznymi określonymi w prawodawstwie UE.
ţ Wszelkie cechy analityczne nieprzedstawione w niniejszej części są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
7. Praktyki winiarskie
7.1. Szczególne praktyki enologiczne stosowane przy produkcji wina lub win, stosowne ograniczenia obowiązujące w przypadku produkcji wina lub win
Praktyki enologiczne:
Rodzaj praktyki enologicznej:
Praktyka uprawy
Opis:
Minimalna gęstość obsady w winnicy wynosi 2 200 roślin na hektar, a odstęp między rzędami roślin wynosi maksymalnie 3 metry. Winorośl przycina się według następujących technik, zostawiając maksymalnie 50 000 oczek na hektar: - w formie jednoramiennego lub dwuramiennego sznura Guyota, przy czym na każdym pniu pozostawia się jedną długą łozę lub dwie długie łozy oraz jeden czop lub dwa czopy; - w formie sznura z czopami przyciętymi na maksymalnie trzy oczka. Nawadnianie jest zabronione.
Minimalna gęstość nasadzeń winorośli na uzupełniających obszarach geograficznych "Ile de Re" i "Ile d'Oleron" wynosi 2 800 roślin na hektar. Odstęp między rzędami winorośli nie może przekraczać 2,70 metra.
7.2. Maksymalna wydajność
Wszystkie wina/kategorie/odmiana/typ:
Wino likierowe
Maksymalna wydajność:
| Maksymalna wydajność: | 52 |
| Jednostka maksymalnej wydajności: | hektolitry z hektara |
Wszystkie wina/kategorie/odmiana/typ:
Moszcz
Maksymalna wydajność:
| Maksymalna wydajność: | 85 |
| Jednostka maksymalnej wydajności: | hektolitry z hektara |
Wszystkie wina/kategorie/odmiana/typ:
Wino likierowe z uzupełniającymi oznaczeniami geograficznymi
Maksymalna wydajność:
| Maksymalna wydajność: | 49 |
| Jednostka maksymalnej wydajności: | hektolitry z hektara |
Wszystkie wina/kategorie/odmiana/typ:
Moszcz z uzupełniającymi oznaczeniami geograficznymi
Maksymalna wydajność:
| Maksymalna wydajność: | 76 |
| Jednostka maksymalnej wydajności: | hektolitry z hektara |
8. Wskazanie odmiany lub odmian winorośli, z których otrzymywane jest wino lub wina
France - Folle blanche B
France - Semillon B
France - Cabernet franc N
France - Merlot N
France - Montils B
France - Colombard B
France - Cot N - Malbec
France - Jurançon blanc B
France - Cabernet-Sauvignon N
France - Meslier Saint-François B - Gros Meslier
France - Ugni blanc B
France - Merlot blanc B
France - Sauvignon B - Sauvignon blanc
France - Trousseau gris G - Chauché gris
9. Zwięzła definicja wyznaczonego obszaru geograficznego
a) Zbiór winogron, produkcja moszczu, produkcja, dojrzewanie i pakowanie win likierowych odbywają się na terytorium gmin pierwotnie określonych w zmienionym dekrecie z 1 maja 1909 r. w sprawie regulacji administracji publicznej w celu określenia regionu z wyłącznym prawem do nazwy "Cognac" w odniesieniu do jego napojów spirytusowych.
Obszar geograficzny odpowiada wyznaczonym obszarom następujących 738 gmin lub części gmin, zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym na dzień 1 stycznia 2024 r.:
– w przypadku Charente (16):
całe gminy (265), części gmin (2)
– w przypadku Charente-Maritime (17): całe gminy (458)
– w przypadku Dordogne (24): całe gminy (3)
– w przypadku Deux-Sèvres (79): całe gminy (10)
Gminy wymieniono w specyfikacji nazwy.
b) W przypadku dodatkowych oznaczeń geograficznych "Ile d'Oléron" i "Ile de Ré" objętych nazwą "Pineau des Charentes" operacje przeprowadza się zgodnie ze szczegółowymi warunkami wymienionymi poniżej. Następujące etapy produkcji odbywają się na obszarze geograficznym zatwierdzonym przez Krajowy Instytut ds. Pochodzenia i Jakości (Institut national de l'origine et la qualité) podczas posiedzenia właściwego komitetu krajowego, z dnia 6 lutego 2025 r.: moszcz i napoje spirytusowe wytwarzane z winogron zebranych i winifikowanych na obszarze geograficznym każdego uzupełniającego oznaczenia geograficznego określonego poniżej. Uzupełniające oznaczenia geograficzne "Ile de Ré" i "Ile d'Oléron" objęte nazwą "Pineau des Charentes" muszą być produkowane na obszarze geograficznym każdego uzupełniającego oznaczenia geograficznego określonego poniżej.
Obszar geograficzny uzupełniającego oznaczenia geograficznego "Ile d'Oléron" odpowiada wyznaczonym obszarom następujących, zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym na dzień 1 stycznia 2024 r.:
– w przypadku Charente-Maritime: gminy uwzględnione w całości (8)
La Brée-les-Bains, Le Château-d'Oléron, Dolus-d'Oléron, Le Grand-Village-Plage, Saint-Denis-d'Oléron, Saint-Georges-d'Oléron, Saint-Pierre-d'Oléron, Saint-Trojan-les-Bains.
Obszar geograficzny uzupełniającego oznaczenia geograficznego "Ile de Ré" odpowiada wyznaczonym obszarom następujących, zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym na dzień 1 stycznia 2024 r.:
– w przypadku Charente-Maritime: gminy uwzględnione w całości (10)
Ars-en-Ré, Le Bois-Plage-en-Ré, La Couarde-sur-Mer, La Flotte, Loix, Les Portes-en-Ré, Rivedoux-Plage, Saint-Clément-des-Baleines, Sainte-Marie-de-Ré, Saint-Martin-de-Ré.
10. Związek z obszarem geograficznym
Kategoria produktów sektora wina
3) Wino likierowe
Streszczenie związku
"Pineau des Charentes" to produkt, którego istnienie i historia są związane z produkcją okowity "Cognac". Główna specyfika "Pineau des Charentes" polega bowiem na tym, że jest ono wytwarzane przy użyciu okowity "Cognac", a związek między tymi dwoma produktami jest tym bardziej wyraźny, że moszcz winogronowy i okowita "Cognac" użyte w produkcji muszą pochodzić z tego samego gospodarstwa.
Produkcja wina "Pineau des Charentes" wymaga przeciętnie przeznaczenia powierzchni równoważnej obszarowi dwóch działek do celów produkcji okowity "Cognac" i jednej działki do celów produkcji moszczów winogronowych. Zgodnie z wiedzą fachową opierającą się na dawnych praktykach każdy producent wybiera w swoim gospodarstwie te działki, które najlepiej nadają się do produkcji moszczów o najwyższej zawartości cukrów, a pozostałą powierzchnię przeznacza na produkcję win kwaśnych o niskiej zawartości alkoholu, które są doskonałe do produkcji okowity "Cognac". Letnie upały wraz z łagodnym i silnym nasłonecznieniem pod koniec sezonu oraz wilgotność powietrza sprzyjają dojrzewaniu zbiorów, a także przyczyniają się do uzyskania moszczów bogatych w cukier.
W przypadku "Pineau des Charentes Ile de Ré" i "Pineau des Charentes Ile d'Oléron" bardziej oceaniczny klimat, płytsze i bardziej piaszczyste gleby wpływające na warunki hydrologiczne, struktura spółdzielni i historyczne praktyki wyspiarskie powodują, że działki są prowadzone inaczej, a wybierane do produkcji moszczów różnią się od kontynentalnych i są charakterystyczne dla wysp.
Dzięki dojrzewaniu w dębowym drewnie, które stanowi odzwierciedlenie praktyk i umiejętności w zakresie produkcji okowity "Cognac", wina "Pineau des Charentes" zyskują na jakości oraz nabywają szczególne właściwości zapachowe i smakowe.
Ograniczenie pakowania do obszaru geograficznego wynika z praktyk dotyczących produkcji wina "Pineau des Charentes" oraz z tradycji spożywania tego produktu przez producenta i jego rodzinę. Celem tego ograniczenia jest zachowanie właściwości i specyficznego charakteru produktu, który wytwarzany jest szczególną metodą z uwzględnieniem długiego dojrzewania, a także umożliwienie lepszej identyfikowalności i większej skutecznośći operacji kontroli produktu. Przepis ten znajduje potwierdzenie w obowiązku umieszczenia na każdej butelce kapsułki gwarancyjnej lub stempla gwarancyjnego wydanych przez organ odpowiedzialny za ochronę nazwy i zarządzanie nią. Wynika to z zasady ustanowionej w 1946 r. w dekrecie w sprawie uznawania kontrolowanej nazwy pochodzenia, która uzależnia wprowadzenie win do obrotu od wydania przez lokalnych ekspertów świadectwa degustacji.
Dzięki temu ukształtowała się tożsamość "Pineau des Charentes", charakteryzujących się często trzeciorzędnymi aromatami, typowymi dla leżakowania w drewnie dębowym. Chociaż wino "Pineau des Charentes" od prawie trzech stuleci pozostaje produktem spożywanym w rodzinie, a przez to o silnym lokalnym charakterze, to zyskało solidną renomę poza granicami obszaru produkcji na początku XX, wraz z rozwojem handlu. Obecnie około jedna czwarta produkcji jest wprowadzana do obrotu poza terytorium kraju, na kilku kontynentach, gdzie wzrostowi renomy "Pineau des Charentes" towarzyszy wzrost jego sprzedaży (zachodnia i północna Europa, Kanada itp.).
11. Dalsze obowiązujące wymogi
Tytuł wymogu/odstępstwa:
Leżakowanie i pakowanie
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj dalszego wymogu/odstępstwa:
pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu/odstępstwa:
Wina likierowe różowe dojrzewają co najmniej do 1 marca roku następującego po roku zbiorów. Wina likierowe czerwone dojrzewają przez co najmniej dwanaście miesięcy, z czego co najmniej osiem miesięcy w dębowych beczkach. Wina likierowe białe dojrzewają przez co najmniej osiemnaście miesięcy, z czego co najmniej dwanaście miesięcy w dębowych beczkach. Wina likierowe kwalifikujące się do określenia "vieux" dojrzewają przez ponad 7 lat w pojemnikach z drewna dębowego. Mieszanka kilku win likierowych jest oznakowana "vieux", pod warunkiem że wszystkie wina likierowe dojrzewają przez ponad 7 lat w pojemnikach z drewna dębowego. Wina likierowe kwalifikujące się do określenia "très vieux" lub jego odpowiednika "extra vieux" dojrzewają przez ponad 12 lat
w pojemnikach z drewna dębowego. Mieszanka kilku win likierowych jest oznakowana "très vieux" lub jego odpowiednika "extra vieux", pod warunkiem że wszystkie wina likierowe dojrzewają przez ponad 12 lat w pojemnikach z drewna dębowego. Obowiązek pakowania na obszarze geograficznym wynika z praktyk produkcyjnych i tradycji spożywania produktu przez producenta i jego rodzinę, zaś jego celem jest zachowanie właściwości i specyficznego charakteru wina "Pineau des Charentes". Wytwarzanie tego produktu wymaga bowiem umiejętności nie tylko w zakresie mieszania, ale także leżakowania wina w drewnie w środowisku oksydacyjnym. Należy zatem unikać przewożenia produktu i ograniczyć wszelkie czynności po zakończeniu leżakowania, aby nie dopuścić do pogorszenia właściwości produktu uzyskanych dzięki udoskonalonej technicznie metodzie produkcji. Ponadto ograniczenie pakowania do obszaru geograficznego zapewnia lepszą identyfikowalność produktu oraz ułatwia sprawowanie nad nim kontroli. Wina wprowadzane do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta są pakowane w szklane butelki z nakrętką gwarancyjną lub znakiem gwarancyjnym.
Tytuł wymogu/odstępstwa:
Etykietowanie
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj dalszego wymogu/odstępstwa:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu/odstępstwa:
– Zezwala się na wskazanie rocznika wina likierowego, które w 100 % pochodzi z tego samego roku produkcji wina "Pineau des Charentes". - Nazwę pochodzenia można uzupełnić oznaczeniami "vieux" i "très vieux" (lub równoważnym oznaczeniem "extra vieux") w przypadku win likierowych, które spełniają warunki produkcji określone dla tych oznaczeń w niniejszej specyfikacji produktu. - Zezwala się na wskazanie wieku wina w przypadku win "Pineau des Charentes", których okres leżakowania w pojemnikach z drewna dębowego przekroczył 3 lata. Wskazany wiek nie może być wyższy niż długość starzenia danego produktu w uwzględnionych pojemnikach z drewna dębowego. W przypadku mieszania za właściwą uznaje się długość starzenia tej partii, która dojrzewała w pojemnikach z drewna dębowego najkrócej.
Po kontrolowanej nazwie pochodzenia "Pineau des Charentes" mogą znajdować się uzupełniające nazwy geograficzne "Ile de Ré" lub "Ile d'Oléron" w odniesieniu do win likierowych spełniających warunki produkcji określone dla tych uzupełniających oznaczeń geograficznych.
Elektroniczne odesłanie (url) do publikacji specyfikacji produktu
https://info.agriculture.gouv.fr/boagri/document_administratif-3c085508-571d-4fbd-85a7-cdf450cc1abd
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.5639 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 |
| Data aktu: | 20/10/2025 |
| Data ogłoszenia: | 20/10/2025 |