"Miel de Málaga"
Nr UE: PDO-ES-2875 - 14.11.2022
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa lub nazwy
"Miel de Málaga"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Hiszpania
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Rodzaj produktu
Klasa 1.4 Inne produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, miód, różne produkty mleczne z wyjątkiem masła itp.)
Kod Nomenklatury scalonej
04 - PRODUKTY MLECZARSKIE; JAJA PTASIE; MIÓD NATURALNY; JADALNE PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, GDZIE INDZIEJ NIEWYMIENIONE ANI NIEWŁĄCZONE
0409 - Miód naturalny
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
"Miel de Málaga" to żywność wytwarzana przez pszczoły miodne z nektaru kwiatowego lub z przetworzonych wydzielin z żywych części roślin znajdujących się w prowincji Malaga. Zróżnicowanie terenu i klimatu w regionie pozwala na uzyskanie aż ośmiu różnych odmian (jednej wielokwiatowej i siedmiu odmian jednokwiatowych), co odzwierciedla bogatą różnorodność biologiczną regionu. Każda odmiana charakteryzuje się różnymi owocowymi i kwiatowymi aromatami oraz smakami, w tym w szczególności gorzkimi, cierpkimi, kwaśnymi i pikantnymi nutami, które kontrastują ze zwyczajową słodyczą miodu. Jednocześnie dodatkowe rośliny nadają miodom szczególne niuanse. Krystalizacja miodów jest tak zmienna jak ich pochodzenie botaniczne. Ponadto ciepłe temperatury na tym obszarze przyspieszają utratę wilgoci w plastrach, przyspieszają dojrzewanie i w rezultacie przyspieszają zbiory "Miel de Málaga".
Miód klasyfikuje się zgodnie z jego pochodzeniem botanicznym:
a) miód pochodzenia kwiatowego lub roślinnego, wytwarzany z nektaru najpowszechniejszych roślin w prowincji Malaga:
- miód jednokwiatowy z kwiatów kasztana jadalnego (Castanea sativa),
- miód jednokwiatowy z kwiatów rozmarynu (Rosmarinus officinalis),
- miód jednokwiatowy z kwiatów tymianku (Thymus sp.),
- miód jednokwiatowy z kwiatów awokado (Persea americana),
- miód jednokwiatowy z kwiatów pomarańczy (Citrus sp.),
- miód jednokwiatowy z kwiatów eukaliptusa (Eucalyptus sp.),
- miód wielokwiatowy;
b) miód spadziowy lub leśny miód spadziowy, uzyskany głównie z wydzielin owadów (Hemiptera) wysysających żywe części roślin lub wydzielin żywych części roślin.
Ogólne właściwości wszystkich miodów
W momencie pakowania wszystkie miody muszą spełniać następujące wymagania:
- wilgotność: < 18,5 %,
- hydroksymetylofurfural: < 26 mg/kg.
Szczególne właściwości fizykochemiczne, melisopalinologiczne i organoleptyczne
| Rodzaj miodu | Szczególne właściwości | |||
| Fizykochemiczne | Melisopalinologiczne | Organoleptyczne | ||
| Przewodność | Barwa | |||
| Miód jednokwiatowy z kwiatów kasztana jadalnego (Castanea sativa) | > 8 x 10-4 S/cm Przewodność może wynosić < 8 x 10-4 S/cm, jeżeli miód zawiera mieszaniny: miodów z chruściny jagodnej (Arbutus unedo), wrzośca (Erica) i eukaliptusa | > 70 mm w skali Pfunda | Zawartość pyłku kasztana jadalnego (Castanea sativa) musi wynosić co najmniej 70 % całego spektrum pyłkowego; mogą mu towarzyszyć pyłki roślin z rodzin bobowatych (Leguminosae), różowatych (Rosaceae) i czystkowatych (Cistaceae). |
Intensywny i trwały owocowy aromat z wyraźnym akcentem suszonego drewna. Smak słodki z gorzkimi i cierpkimi nutami. Nie krystalizuje się. |
| Miód jednokwiatowy z kwiatów rozmarynu (Rosmarinus officinalis) | < 4 x 10-4S/cm | < 35 mm w skali Pfunda |
Zawartość pyłku rozmarynu (Rosmarinus Officinalis) musi wynosić co najmniej 10 % całego spektrum pyłkowego; mogą mu towarzyszyć pyłki roślin z rodzin różowatych (Rosaceae), bobowatych (Leguminosae), kapustowatych (Brassicaceae), czystkowatych (Cistaceae) i ogórecznikowatych (Boraginaceae). |
Aromat kwiatowy o niskiej intensywności. Bardzo słodki smak Szybko się krystalizuje. |
| Miód jednokwiatowy z kwiatów tymianku (Thymus sp.), | < 8 x 10-4 S/cm | > 40 mm w skali Pfunda | Zawartość pyłku tymianku (Thymus sp.) musi wynosić co najmniej 15 % całego spektrum pyłkowego; mogą mu towarzyszyć pyłki roślin z rodzin jasnotowatych (Lamiaceae), czystkowatych (Cistaceae), kapustowatych (Brassicaceae), ogórecznikowatych (Boraginaceae) i bobowatych (Leguminosae). |
Bardzo intensywny aromat kwiatowy z wyraźnymi związkami fenolowymi. Smak słodki z wyraźnymi nutami kwasowymi. Niska tendencja do krystalizacji. |
| Miód jednokwiatowy z kwiatów awokado (Persea americana) | > 7 x 10-4 S/cm | > 80 mm w skali Pfunda | Zawartość pyłku awokado (Persea americana) musi wynosić co najmniej 20 % całego spektrum pyłkowego. Jeżeli zawartość pyłku jest niższa niż 20 %, zawartość perseitolu musi wynosić co najmniej 0,2 %. Mogą mu towarzyszyć pyłki roślin z rodzin astrowatych (Asteraceae), ogórecznikowatych (Boraginaceae), bobowatych (Leguminosae) i jasnotowatych (Lamiaceae). |
Aromat kwiatowy z nutami owocowymi. Smak słodki z pikantnymi nutami. Nie krystalizuje się. |
| Miód jednokwiatowy z kwiatów pomarańczy (Citrus sp.) | < 5 x 10-4 S/cm | < 45 mm w skali Pfunda | Zawartość pyłku pomarańczy (Citrus sp.) musi wynosić co najmniej 15 % całego spektrum pyłkowego; mogą mu towarzyszyć inne pyłki roślin. |
Aromat kwiatów pomarańczy. Smak bardzo słodki z nutami kwasowymi. Krystalizuje się powoli. |
| Miód jednokwiatowy z kwiatów eukaliptusa (Eucalyptus sp.) | < 8 x 10-4 S/cm | < 80 mm w skali Pfunda | Zawartość pyłku eukaliptusa (Eucalyptus sp.) musi wynosić co najmniej 70 % całego spektrum pyłkowego; mogą mu towarzyszyć pyłki z rodzin czystkowatych (Cistaceae), ogórecznikowatych (Boraginaceae), bobowatych (Leguminosae) i astrowatych (Asteraceae). |
Owocowy aromat z nutami wilgotnego drewna. Smak słodki z nutami kwasowymi. Średnia tendencja krystalizacji. |
| Miód wielokwiatowy | < 8 x 10-4 S/cm | Spektrum pyłkowe musi obejmować różne gatunki kwiatów typowe dla miodów z prowincji Malaga. | Nie dotyczy | |
| Miód spadziowy leśny | > 8 x 10-4 S/cm Przewodność może wynosić < 8 x 10-4 S/cm, jeżeli miód zawiera mieszaniny: miodów z chruściny jagodnej (Arbutus unedo), wrzośca (Erica) i eukaliptusa | > 65 mm w skali Pfunda | Obecność nominalna pyłków gatunków uprawnych; w osadzie pyłkowym mogą występować elementy spadzi (HDE). |
Aromat kwiatowy ze składnikiem słodowym. Smak słodki z nutami pikantnymi. Krystalizuje się powoli. |
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
i. Wybór ramek zasklepionych
ii. Odsklepianie plastrów
iii. Ekstrakcja miodu
iv. Dekantacja, filtrowanie i dojrzewanie miodu
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Opakowanie musi być wykonane ze szkła, PET lub innego materiału przeznaczonego do kontaktu z żywnością i musi być hermetycznie zamknięte, z banderolą gwarantującą, że nie zostało ono otwarte.
W celu zagwarantowania pochodzenia i jakości wszystkie procesy opisane w sekcji "Metoda produkcji" muszą odbywać się w ośrodkach znajdujących się na określonym obszarze geograficznym, w tym również pakowanie, tak aby miodu nie można było mieszać z miodem pochodzącym z innych źródeł i aby zapobiec oszustwom.
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Etykiety muszą zostać poddane przeglądowi i zatwierdzone przez Radę Regulacyjną. Chroniona nazwa pochodzenia "Miel de Málaga" musi być umieszczona w widocznym miejscu na etykietach opakowań.
Wszystkie opakowania używane do wprowadzania do obrotu miodów muszą być opatrzone numerowaną etykietą certyfikacyjną, dostarczaną przez Radę Regulacyjną na zasadach niedyskryminacyjnych, która musi być umieszczona przed wysyłką w taki sposób, aby nie można było jej ponownie wykorzystać.
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Obszar, na którym znajdują się ule i gdzie pozyskuje się miód, czyli obszar produkcji, obejmuje wszystkie gminy prowincji Malaga we Wspólnocie Autonomicznej Andaluzji.
Obszar ten obejmuje łącznie 7 306 km2 w 102 gminach.
5. Związek z obszarem geograficznym
Pszczelarstwo w prowincji Malaga ma bardzo długą tradycję i jest poświadczone w źródłach pisanych sięgających prawie sześciu stuleci, potwierdzających istnienie pasiek w różnych częściach prowincji oraz jakość i obfitość miodu, jak opisano powyżej. W ostatnich latach, dzięki wysiłkom Stowarzyszenia Pszczelarzy Malagi [Asociación Malagueña de Apicultores], podjęto wiele działań na rzecz promowania i wprowadzania do obrotu "Miel de Málaga".
Od ponad 22 lat, kiedy to powstało Stowarzyszenie Pszczelarzy Malagi, prowadzi ono działania na rzecz upowszechniania i promowania "Miel de Málaga", a w połączeniu z wiedzą i doświadczeniem lokalnych pszczelarzy pozwoliło to ugruntować autentyczny charakter tego produktu i jego ścisły związek z Malagą.
Na przestrzeni lat prowadzono liczne działania informacyjne i promocyjne dotyczące "Miel de Málaga", obejmujące tysiące osób, dla których nazwa "Miel de Málaga" jest już teraz powszechnie znana.
Prowincja Malaga charakteryzuje się urozmaiconą rzeźbą terenu o górzystym charakterze, choć szczyty nie są szczególnie wysokie, z licznymi pasmami górskimi (Sierra de las Nieves, Serranía de Ronda, Las Yeguas, Axarquía itp.), gdzie zajmowano się pszczelarstwem i pozyskiwano miód od niepamiętnych czasów. Miód pozyskuje się również na terenach niżej położonych, takich jak doliny, zwłaszcza w dolinie Guadalhorce.
Na tych długo odizolowanych obszarach górskich pszczelarstwo zawsze odgrywało istotną rolę w gospodarce i stanowiło formę dywersyfikacji dochodów.
70 % pasiek znajduje się na obszarach chronionych, co nadaje miodowi dodatkową wartość. Bogata flora tych obszarów, obejmująca endemiczne gatunki roślin, wpływa na spektrum pyłkowe produkowanych tam miodów.
Agroklimatyczne podstawy wyznaczenia obszaru
Prowincja Malaga znajduje się na skrzyżowaniu biogeograficznym - po pierwsze, na poziomie globalnym, ponieważ leży w pobliżu Cieśniny Gibraltarskiej, a zatem podlega wpływom atlantyckim, śródziemnomorskim, europejskim i afrykańskim, a po drugie, na szczeblu regionalnym, ponieważ zajmuje centralne miejsce w Andaluzji i w południowej części Półwyspu Iberyjskiego. Jej bogata i zróżnicowana orografia, litologia i bioklimat, z czterema strefami roślinnymi i czterema okresami opadów, sprawiają, że występuje tam szerokie spektrum ekosystemów roślinnych, pogrupowanych w siedem obszarów biogeograficznych, różniących się między sobą florą, roślinnością, krajobrazem i sposobem użytkowania gruntów.
Znaczna część działalności pszczelarskiej prowadzona jest na dobrze zachowanych 160 000 ha terenów objętych ochroną. Prowincja Malaga obejmuje pięć parków przyrodniczych i jeden park narodowy:
Park Narodowy Sierra de las Nieves,
park przyrodniczy Sierra de las Nieves,
park przyrodniczy Montes de Málaga,
park przyrodniczy Sierra de Grazalema,
park przyrodniczy Los Alcornocales,
park przyrodniczy Sierras Tejeda, Almijara y Alhama.
Pszczelarstwo jest również ważną działalnością w rozległych starych gajach kasztanowych w dolinie Valle del Genal, w gajach dębu ostrolistnego i dębu korkowego w Serranía de Ronda, na terenach dzikich i uprawnych, gdzie rosną tymianek, czystki, słoneczniki, anyż, kolendra, janowce, jeżyny itp., w Vega de Antequera, oraz w rozległych gajach awokado wzdłuż wybrzeża Axarquía, które występują wyłącznie w nadmorskich rejonach prowincji Malaga i Grenada.
Bogactwo flory prowincji Malaga i pełne spektrum pyłkowe sprawiają, że produkowany tam miód można wyraźnie odróżnić od miodów z pozostałej części Półwyspu Iberyjskiego oraz od miodów produkowanych w innych państwach UE i na innych kontynentach, ponieważ każdy region charakteryzuje się własnym zestawem specyficznych markerów pyłkowych i typową florą.
W przeprowadzonych badaniach zidentyfikowano 18 rodzin botanicznych i 40 rodzajów pyłków związanych z florą miododajną Malagi, które można wykorzystać jako markery geograficzne umożliwiające odróżnienie tego miodu od miodów produkowanych w innych częściach Półwyspu Iberyjskiego.
Tabela 1
Rodziny botaniczne i rodzaje pyłków
| RODZINA | RODZAJ PYŁKU |
| Rodzina wawrzynowate (Lauraceae) | Persea sp. |
| Rodzina wrzosowate (Ericaceae) | Erica sp., Calluna sp. |
| Rodzina bobowate (Leguminosae) | Medicago sp. |
| Cytisus sp., Genista sp. | |
| szyplin pięciolistny, Dorycnium pentaphyllum | |
| koniczyna, Trifolium sp. | |
| Vicia sp. | |
| Lotus sp. | |
| Rodzina bukowate (Fagaceae) | Castanea sativa, Quercus sp. |
| Rodzina kapustowate (Cruciferae) | rzepa, rzodkiew świrzepa, Brassica sp., Raphanus sp. |
| dwurząd, Diplotaxis sp. | |
| Rodzina jasnotowate (Lamiaceae) | Thymus sp., Lavandula sp. |
| Rodzina ogórecznikowate (Boraginaceae) | Echium sp. |
| Rodzina różowate (Rosaceae) | Rubus sp., Prunus sp. |
| Rodzina astrowate (Compositae) | oset, Carduus sp., Galactites sp. |
| słonecznik, Helianthus annuus, C. arvensis | |
| mniszek, Taraxacum sp. | |
| Rodzina wierzbowate (Salicaceae) | Salix sp., Populus sp. |
| Rodzina rutowate (Rutaceae) | Citrus sp., Ruta sp. |
| Rodzina makowate (Papaveraceae) | Hypecoum sp. |
| Rodzina mirtowate (Myrtaceae) | Eucalyptus sp. |
| Rodzina wawrzynowate (Lauraceae) | Laurus sp. |
| Rodzina czystkowate (Cistaceae) | Cistus sp. |
| Rodzina selerowate (Umbelliferae) | Foeniculum sp., Ammi visnaga |
| Rodzina powojowate (Convolvulaceae) | Convolvulus sp. |
| Rodzina szczeciowate (Dipsacaceae) | Cephalaria |
Klimat
W regionie panuje ciepły, umiarkowany klimat śródziemnomorski z długimi, gorącymi i suchymi latami oraz krótkimi, łagodnymi zimami. Istnieją jednak różnice między poszczególnymi obszarami w zależności od ukształtowania terenu i położenia geograficznego. Ogólnie rzecz biorąc, wschodnie obszary przybrzeżne charakteryzują się subtropikalnym klimatem śródziemnomorskim, natomiast na skrajnie wschodnich obszarach dominuje oceaniczny klimat śródziemnomorski, który charakteryzuje się większą ilością opadów. Obszary północne charakteryzują się kontynentalnym klimatem śródziemnomorskim z chłodniejszymi zimami.
Taka zmienność klimatu ma bezpośredni wpływ na sektor i decyduje o wewnętrznych szlakach sezonowego przenoszenia uli, ponieważ różne rośliny kolejno zakwitają. Dzięki dużej liczbie godzin nasłonecznienia w prowincji Malaga pszczoły pozostają aktywne przez dłuższy okres, co umożliwia wielokrotne pozyskiwanie miodu w ciągu roku. "Miel de Málaga" charakteryzuje się bardzo niskim poziomem hydroksymetylofurfuralu, ponieważ miód jest przechowywany w ulu przez stosunkowo krótki czas.
Średnie roczne temperatury wynoszą od 7 °C do 31 °C. Łagodny klimat przez cały rok sprawia, że miód zachowuje płynną konsystencję, dzięki czemu można go pozyskiwać w temperaturze otoczenia bez konieczności podgrzewania plastrów. Ma to korzystny skutek, ponieważ poziom hydroksymetylofurfuralu w "Miel de Málaga" utrzymuje się na bardzo niskim poziomie. Wysokie temperatury sprzyjają utracie wilgoci przez miód w ulu, co sprawia, że "Miel de Málaga" cechuje się bardzo niską zawartością wody.
Czynniki ludzkie
Wśród czynników naturalnych mających bezpośredni wpływ na produkt istotną rolę odgrywają klimat i roślinność, natomiast wśród czynników ludzkich kluczowe znaczenie ma korzystanie przez lokalnych pszczelarzy z charakterystycznych tras sezonowego przenoszenia uli, warunkujących optymalną wydajność uli.
Ukształtowanie terenu, ze względu na bogatą i zróżnicowaną florę miododajną oraz krótki okres jej kwitnienia, wyznacza typowe, tradycyjne trasy takiego sezonowego przenoszenia uli.
Większość pszczelarzy z prowincji Malaga przemieszcza ule w obrębie samej prowincji, a szczególnie charakterystyczne jest przemieszczanie uli między obszarami śródlądowymi a wybrzeżem. Jako że różne gatunki kwitną w różnym czasie w zależności od wysokości nad poziomem morza, pszczelarze przemieszczają swoje ule pionowo, w poszukiwaniu roślin w fazie kwitnienia. Na przykład od lutego do maja ule umieszczane są na wybrzeżu i w dolinach, gdzie dostępne są pożytki z rozmarynu, kwiatów pomarańczy i awokado, natomiast pod koniec czerwca przenosi się je w góry, aby korzystać z kwitnienia kasztanowca, tymianku i eukaliptusa.
W Maladze, podobnie jak w innych prowincjach, pszczelarstwo jest powszechną działalnością na obszarach wiejskich, a pasieki prowadzone są głównie przez rodziny. Pszczelarstwo należy do najbardziej zorganizowanych sektorów w rolnictwie i hodowli zwierząt, mimo że jego wkład w całkowitą produkcję rolną nie jest duży. Jako że pszczelarstwo prowadzone jest głównie na obszarach o niekorzystnych warunkach naturalnych i w regionach defaworyzowanych, odgrywa ono rolę w podtrzymywaniu zaludnienia na obszarach wiejskich.
Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu
Specyfikacja jest dostępna na stronie internetowej Regionalnego Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa, Gospodarki Wodnej i Rozwoju Obszarów Wiejskich [Consejería de Agricultura, Pesca, Agua y Desarrollo Rural] pod adresem:
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.5297 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych |
| Data aktu: | 30/09/2025 |
| Data ogłoszenia: | 30/09/2025 |