Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 1
(C/2025/5172)

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)

"Queijo Serpa"

Numer referencyjny UE: PDO-PT-0260-AM01 - 4.7.2025

1. Nazwa produktu

"Queijo Serpa"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

□ ChOG

ChNP

□ OG

3. Sektor

Produkty rolne

□ Wina

□ Napoje spirytusowe

4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny

Portugalia

5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Nazwa

DGADR - Direęao-Geral de Agricultura e Desenvolvimento Rural [Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich]

6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa

Zmianę uznaje się za zmianę standardową, ponieważ nie obejmuje ona zmiany w zastrzeżonej nazwie ani w stosowaniu tej nazwy, nie grozi unieważnieniem związku z obszarem geograficznym ani nie wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.

7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych

Tytuł

Zmiana tytułu dokumentu

Opis

Tytuł dokumentu zmieniono z "Zasady produkcji" na "Specyfikacja produktu", aby dostosować dokument do przepisów UE.

□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

Tytuł

Udzielanie zezwoleń zakładom przetwórczym

Opis

Udzielanie zezwoleń zakładom przetwórczym zależy obecnie od właściwych organów ds. zdrowia, a nie od grupy producentów.

□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

Tytuł

Korekta obszaru geograficznego

Opis

Omyłkowo pominięto sołectwo Ermidas do Sado w gminie Santiago do Cacem. Zostało to poprawione. Sołectwo to było zawsze częścią tego obszaru geograficznego. Obszar geograficzny nie uległ zmianie.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

Tytuł

Dodanie obowiązku dotyczącego stosowania etykiety kazeinowej

Opis

Stosowanie etykiety kazeinowej stało się obowiązkowe w celu poprawy identyfikowalności produktu, co umożliwiło przedstawienie lepszych dowodów na to, że produkt pochodzi z określonego obszaru geograficznego, zgodnie z art. 49 ust. 1 lit. d) rozporządzenia (UE) 2024/1143.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

Tytuł

Skreślenie niektórych przepisów, które nie powinny stanowić części specyfikacji produktu

Opis

Skreślono szereg przestarzałych i zbędnych przepisów, które nie odpowiadają obecnemu systemowi kontroli, w tym wymóg dotyczący niektórych rejestrów i powiadomień oraz odniesienie do kontroli objętych już przekazaniem zadań związanych z kontrolami urzędowymi.

□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

Tytuł

Skreślenie mających zastosowanie sankcji

Opis

Skreślono przepisy dotyczące ram sankcji, ponieważ kwestia ta została uregulowana w kontekście kontroli urzędowych.

□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

Tytuł

Włączenie pojęcia "Queijo Serpa" Velho (dojrzały)

Opis

Włączono pojęcie "Queijo Serpa" Velho. Ma ono zastosowanie do serów, które spełniają określone parametry i właściwości, w tym dojrzewanie przez ponad 180 dni, i ma pomóc w promowaniu tych serów wśród konsumentów.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

Tytuł

Dostosowanie parametrów dotyczących wielkości i wagi

Opis

Dokonano niewielkich dostosowań zakresów, w których waga, średnica i wysokość sera mogą się różnić, w celu uwzględnienia naturalnych różnic występujących przy produkcji tego sera i zaspokojenia potrzeb rynku bez zmiany właściwości organoleptycznych sera.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

Tytuł

Zmiany dotyczące zakresów temperatur przechowywania

Opis

Uproszczono wymogi dotyczące temperatury przechowywania w punktach sprzedaży detalicznej zgodnie z ogólnymi przepisami dotyczącymi przechowywania i okresu trwałości. Określono zakresy temperatur przechowywania "Queijo Serpa" Velho. Uwzględniono zakres temperatur w przypadku długoterminowego przechowywania, co umożliwia regulację podaży produktu przez cały rok bez wpływu na jego właściwości organoleptyczne.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

Tytuł

Pasza

Opis

Wprowadzono możliwość zawieszenia zakazu stosowania mleka pochodzącego od samic karmionych kiszonkami lub innymi produktami fermentowanymi w przypadku wyraźnego niedoboru innych rodzajów paszy. W ostatnich latach miały miejsce bowiem dłuższe okresu suszy, co ograniczyło produkcję zbóż, siana i słomy, a tym samym zwiększyło potrzebę stosowania kiszonek lub innych produktów fermentowanych w celu dostarczenia zwierzętom paszy i zapewnienia ich dobrostanu.

0 Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

Tytuł

Zasady dotyczące higieny i przechowywania mleka

Opis

Uproszczono zasady dotyczące higieny i przechowywania mleka w celu dostosowania specyfikacji produktu do obowiązującego prawodawstwa.

□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

Tytuł

Proces produkcyjny

Opis

Przedstawiono bardziej szczegółowy opis procesu produkcyjnego.

□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

Tytuł

Uproszczenie tekstu dotyczącego dojrzewania i leżakowania

Opis

Uproszczono tekst dotyczący dojrzewania i leżakowania, w tym poprzez usunięcie powtarzających się informacji.

□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

Tytuł

Prezentacja handlowa

Opis

Uwzględniono przepisy dotyczące prezentacji handlowej krojonych serów, zaspokajając w ten sposób potrzeby konsumentów bez uszczerbku dla właściwości organoleptycznych "Queijo Serpa".

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

Tytuł

Surowce

Opis

Uszczegółowiono użyte surowce, precyzując, że należy stosować karczoch hiszpański jako środek koagulacyjny oraz że można stosować powłokę w celu zapewnienia lepszej ochrony przed pleśnią. Wyniki oceny organoleptycznej wskazują, że powłoka nie zmienia właściwości skórki, kształtu i konsystencji sera, tekstury i koloru masy ani smaku i zapachu produktu.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

Tytuł

Higiena podczas przetwarzania

Opis

Dodano przepisy, w których kładzie się większy nacisk na konieczność przestrzegania zasad higieny podczas przetwarzania, zgodnie z obowiązującym prawodawstwem.

□ Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

Nazwy pochodzenia i oznaczenia geograficzne produktów rolnych

"Queijo Serpa"

Numer referencyjny UE: PDO-PT-0260-AM01 - 4.7.2025

1. Nazwa lub nazwy

"Queijo Serpa"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP

□ ChOG

□ OG

3. Państwo, do którego należy wyznaczony obszar geograficzny

Portugalia

4. Opis produktu rolnego

4.1. Klasyfikacja produktu rolnego zgodnie z pozycją i kodem Nomenklatury scalonej, określona w art. 6 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2024/1143

0406 - Ser i twaróg

4.2. Opis produktu rolnego, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Queijo Serpa jest serem dojrzewającym otrzymywanym przez powolne odcedzanie skrzepu, po koagulacji czystego surowego mleka owczego poprzez działanie naparu z karczocha hiszpańskiego (Cynara cardunculus L.). Okres dojrzewania Queijo Serpa wynosi co najmniej 30 dni. Jeżeli dojrzewanie trwa dłużej niż 180 dni, ser określa się jako Queijo Serpa Velho (dojrzały).

Jest to sprasowany (płaski) regularny cylinder, z wybrzuszeniem po bokach i lekkim wybrzuszeniem na górnej powierzchni, bez wyraźnych krawędzi. Jego wielkość waha się od 200 g do 2,5 kg, co odpowiada serom o średnicy od 10 cm i 3 cm wysokości do średnicy 30 cm i wysokości 8 cm.

Queijo Serpa ma pełną, dobrze rozwiniętą, lekko szorstką, cienką, plastyczną skórkę o jasnej, słomkowożółtej barwie. Jego plastyczna konsystencja pozwala na pewne wahania. Masa ma zamkniętą, maślaną konsystencję i łatwo odkształca się przy krojeniu. Może być smarowana, ma tłusty wygląd, z nielicznymi oczkami lub bez oczek, i ma żółtawobiałą lub słomkowożółtą barwę, ciemniejącą przy kontakcie z powietrzem. Ser ma łagodny, wyraźny smak i może być lekko ostry. Ma łagodny lub lekko zaznaczony zapach. Zawartość tłuszczu w suchej masie sera wynosi od 45 % do 60 %, a wilgotność w suchej masie beztłuszczowej od 61 % do 69 %.

Gdy ser ten jest prezentowany jako Queijo Serpa Velho, jego kształt to nadal sprasowany (płaski) regularny cylinder z wybrzuszeniem po bokach, ale bez wybrzuszenia na górnej powierzchni, która jest lekko wklęsła, bez wyraźnych krawędzi. Queijo Serpa Velho nadal ma pełną, dobrze rozwiniętą, lekko szorstką, cienką skórkę, ale jest ona twarda lub bardzo twarda i ma barwę od słomkowożółtej do ciemnożółtej. Ser może być powlekany bezbarwną parafiną. Jego masa ma zamkniętą, półtwardą lub twardą konsystencję, jest sucha i lekko krucha, ma tłusty wygląd, z niewielką liczbą oczek lub bez oczek, i ma barwę od słomkowożółtej do ciemnożółtej, ciemniejącą od brzegów w stronę środka. Smak jest intensywny, czysty i trwały i może być lekko ostry. Zawartość tłuszczu w suchej masie Queijo Serpa Velho wynosi od 45 % do 60 %, a wilgotność w suchej masie beztłuszczowej < 56 %.

4.3. Odstępstwa dotyczące pozyskiwania paszy (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego objętych chronioną nazwą pochodzenia) oraz ograniczenia dotyczące pozyskiwania surowców (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych objętych chronionym oznaczeniem geograficznym) -

4.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy produkcji sera: koagulacja mleka, formowanie i dojrzewanie/leżakowanie.

4.5. Szczegółowe zasady dotyczące pakowania, krojenia, tarcia itp. produktu rolnego, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

4.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu rolnego, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

4.7. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny "Queijo Serpa" obejmuje:

a) wszystkie sołectwa w gminach Mértola, Beja, Castro Verde, Almodovar, Cuba, Ourique, Moura, Serpa, Vidigueira, Aljustrel, Ferreira do Alentejo oraz Alvito;

b) sołectwa Colos oraz Vale de Santiago w gminie Odemira;

c) sołectwa Sao Domingos, Alvalade, Abela oraz Ermidas do Sado w gminie Santiago do Cacém;

d) sołectwo Azinheira dos Barros w gminie Grandola;

e) sołectwo Torrao w gminie Alcacer do Sal.

5. Związek z obszarem geograficznym

Streszczenie związku

Obszar geograficzny Queijo Serpa charakteryzuje się rozległymi równinami o doskonałych warunkach dla leśnictwa i wypasu.

Jest to region, w którym panuje klimat śródziemnomorski, charakteryzujący się wysokimi średnimi temperaturami rocznymi, Maksymalna temperatura powyżej 25 °C występuje przez ponad jedną trzecią dni w roku. Roczne opady są nierównomierne, z nadwyżką wody jesienią i zimą oraz znacznym niedoborem wody latem.

Bardzo specyficzny klimat tego południowego regionu Portugalii oraz praktyki chowu inwentarza żywego (do 600 zwierząt, z długimi okresami udoju i dużymi odległościami między obszarami dojenia a serowarniami) łącznie wpływają na rozwój różnej mikroflory w mleku, co w połączeniu z wieloletnimi technikami wytwarzania tego produktu nadaje "Queijo Serpa" opisane powyżej właściwości, odróżniające go od serów produkowanych w innych regionach.

Elektroniczne odesłanie (url) do publikacji specyfikacji produktu

https://tradicional.dgadr.gov.pt/pt/cat/queijos-e-produtos-lacteos/237-queijo-de-serpa-dop

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2025/27 z dnia 30 października 2024 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 o przepisy dotyczące rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie oraz uchylające rozporządzenie delegowane (UE) nr 664/2014 (Dz.U. L, 2025/27, 15.1.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/27/oj).

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.5172

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27
Data aktu: 23/09/2025
Data ogłoszenia: 23/09/2025