Publikacja powiadomienia dotyczącego zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27

Publikacja powiadomienia dotyczącego zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 1
(C/2025/4965)

POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ

(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)

"Sörmlands Ädel"

Numer referencyjny UE: PGI-SE-02629-AM01 - 18 czerwca 2025 r.

1. Nazwa produktu

Sörmlands Ädel

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG

ChNP

OG

3. Sektor

Produkty rolne

Wina

Napoje spirytusowe

4. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny

Szwecja

5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Nazwa

Krajowy Urząd ds. Żywności

6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa

Zmiany w specyfikacji i w jednolitym dokumencie stanowią zmiany standardowe zgodnie z art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143, z następujących powodów:

(a) nie polegają na zmianie w chronionej nazwie pochodzenia lub na zmianie korzystania z tej nazwy;

(b) mało prawdopodobne jest, aby groziły zniesieniem związku, o którym mowa w art. 46 ust. 1 lit. b),

w odniesieniu do chronionych nazw pochodzenia;

(c) nie wiążą się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.

7. Opis zatwierdzonej zmiany standardowej/zatwierdzonych zmian standardowych

Nagłówek

Zmiana w zawartości wilgoci

Opis

W specyfikacji produktu, pod nagłówkiem "Opis produktu", oraz w jednolitym dokumencie w pkt "3.2. Opis produktu"

Aktualna specyfikacja produktu/jednolity dokument:

Cechy chemiczne:

zawartość wilgoci: 45-48 %

zawartość suchej masy: 52-55 %

Zawartość soli: 2 %

zawartość tłuszczu: 32-34 % (58-65 % suchej masy)

białko: 21-23 % (38-44 % suchej masy)

Proponowane nowe brzmienie:

"Cechy chemiczne:

zawartość wilgoci: 39-42 %

zawartość suchej masy: 58-61 %

Zawartość soli: 1,7-2,4 %

zawartość tłuszczu: 31-35 % (51-60 % suchej masy)

białko: 20-23 % (33-40 % suchej masy)

0 Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

Nagłówek

Wyjaśnienie dotyczące substancji pomocniczych/dodatków

Opis

W specyfikacji produktu, pod nagłówkiem "Surowce" oraz w jednolitym dokumencie, pod nagłówkiem "Opis produktu", zaproponowano uzupełnienie tekstu, a tekst w części "Sól kuchenna (NaCl)" przeniesiono gdzie indziej.

Proponowane nowe brzmienie:

"Sól kuchenna (NaCl)

W razie potrzeby można dodać CaCl2 (maks. 30 ml 35 % roztworu na 100 litrów mleka do produkcji sera) w celu zwiększenia wydajności białka mleka podczas produkcji sera."

W specyfikacji produktu, pod nagłówkiem "Informacje na temat produktu", proponuje się dodanie nowego tekstu:

"W razie potrzeby można dodać CaCl2 (maks. 30 ml 35 % roztworu na 100 litrów mleka do produkcji sera) w celu zwiększenia wydajności białka mleka podczas produkcji sera."

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

Nagłówek

Zmiana dotycząca opisu powierzchni

Opis

Właściwości organoleptyczne

Wygląd: powierzchnia: obecność mikroflory Górna i dolna część sera jest w ciepłej żółtej barwie z niuansami brązu o odcieniu orzecha włoskiego i ciemnej szarości. Brzeg sera jest brązowy z ciemnoszarymi i ciepłymi żółtymi niuansami.

Proponowane nowe brzmienie:

"Wygląd: powierzchnia: obecność mikroflory o barwie niebiesko-zielono-czarnej"

Zmianę proponuje się, ponieważ okazało się, że opis kolorów nie był w pełni prawidłowy, jak wskazały Niemcy po opublikowaniu wniosku w trakcie procedury sprzeciwu na etapie unijnym. Zmiana zapewnia dokładniejszy opis produktu.

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

Nazwy pochodzenia i oznaczenia geograficzne produktów rolnych

"Sörmlands Ädel"

Numer referencyjny UE: PGI-SE-02629-AM01 - 18 czerwca 2025 r.

1. Nazwa

Sörmlands Ädel

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP

ChOG

OG

3. Państwo, do którego należy wyznaczony obszar geograficzny

Szwecja

4. Opis produktu rolnego

4.1. Klasyfikacja produktu rolnego zgodnie z pozycją i kodem Nomenklatury scalonej, określona w art. 6 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2024/1143

0406 40 - Ser z przerostami niebieskiejpleśni i pozostały ser zawierający przerosty otrzymywane z użyciem Penicillium roqueforti

4.2. Opis produktu rolnego, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

"Sörmlands Ädel" jest miękkim, dojrzałym serem z przerostami niebieskich żyłek pleśni 2 , wytwarzanym z niskopasteryzowanego, ekologicznego, pełnego mleka krowiego.

Sery o chronionym oznaczeniu "Sörmlands Ädel" spełniają następujące wymogi:

Właściwości fizyczne:

Kształt: ser ma kształt cylindra, o średnicy 19-21 cm i wysokości 10-12 cm.

Masa: 2,8-3,0 kg

Okres dojrzewania: 5-12 miesięcy

Cechy chemiczne:

zawartość wilgoci: 39-42 %

zawartość suchej masy: 58-61 %

Zawartość soli: 1,7-2,4 %

zawartość tłuszczu: 31-35 % (51-60 % suchej masy)

białko: 20-23 % (33-40 % suchej masy)

Właściwości organoleptyczne

Wygląd: powierzchnia: obecność mikroflory o barwie niebiesko-zielono-czarnej.

Powierzchnia przekrojona: jednorodna żółta barwa (NCS S1010-Y) z niebieskozieloną pleśnią (NCS S5020-B30G).

Konsystencja: konsystencja miękka/półmiękka, elastyczna.

Aromat: podstawowy aromat słodkiego masła śmietankowego, wilgotnej piwnicy z nutami grzybów i trufli oraz łagodnych nut miąższu pomarańczowego i gorzkiej pomarańczy.

Smak: różnorodny, głęboki, kremowy i złożony. Bogactwo smaku pozbawione nut ostrych lub kwaśnych. Nuty kwaśne z solą i umami, a także nuty piwnicy, obory i karmelu. Smak staje się intensywniejszy podczas dojrzewania.

Posmak: Utrzymujący się i pełny posmak stanowiący pełne doznanie smakowe. Umami, masło, wyważona słoność i kwaśność.

Odczucia smakowe: kremowość, pełny i głęboki smak z przyjemną obecnością soli i niewielką ale przyjemną ziarnistością.

"Sörmlands Ädel" należy do kategorii serów z błękitnymi żyłkowatymi przerostami (błękit kwasowy). Ma złożony smak i aromat, które składają się na ogólnie harmonijne doznanie. "Sörmlands Ädel" jest bogaty w smaku i ma utrzymujący się, przyjemny posmak bez goryczy występującej w innych dojrzewających serach z przerostami żyłek błękitnej pleśni (błękit kwasowy).

Surowce: ekologiczne mleko pełne od krów szwedzkich ras czerwonych i białych (Svensk röd och vit boskap, SRB), szwedzkiej frizony (Svensk laglandsboskap, SLB) i szwedzkiej rasy Polled (Svensk kullig boskap, SKB). Krowy doi się 2-3 razy dziennie. Mleko jest chłodzone do momentu wykorzystania w zakładzie serowarskim. Mleka nie można przechowywać dłużej niż 72 godziny. Zawartość tłuszczu i białka w mleku waha się odpowiednio od 4,3 % do 4,6 % i od 3,5 % do 3,7 %, w zależności od pory roku (wypas lub karmienie mieszanką pasz) oraz składu rasowego stada.

Inne dodatki: mezofilne kultury starterowe (Lactococcus lactis, Lactobacillus cremoris, Lactobacillus diacetylactis, Leuconostoc cremoris i Streptococcus thermophilus), naturalne podpuszczki i niebieska kultura pleśni (Penicillium roqueforti).

Sól kuchenna (NaCl)

W razie potrzeby można dodać CaCl2 (maks. 30 ml 35 % roztworu na 100 litrów mleka do produkcji sera) w celu zwiększenia wydajności białka mleka podczas produkcji sera.

4.3. Odstępstwa dotyczące pozyskiwania paszy (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego objętych chronioną nazwą pochodzenia) oraz ograniczenia dotyczące pozyskiwania surowców (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych objętych chronionym oznaczeniem geograficznym).

Dieta krów składa się z paszy produkowanej metodami ekologicznymi. W okresie letnim, od maja do września, krowy są trzymane na wolnym powietrzu i wypasane trawą na łąkach. W okresie, w którym pastwiska produkują zbyt mało trawy, aby zapewnić wystarczającą ilość paszy, krowy mogą być karmione mieszanką pasz ekologicznych składającą się z kiszonki, słomy, zbóż (jęczmienia (Hordeum vulgare), owsa (Avena sativa) i pszenicy (Triticum aestivum)), fasoli pastewnej (Vicia faba), minerałów, soli i wapna.

4.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Produkcja "Sörmlands Ädel" musi odbywać się na obszarze określonym w pkt 4 i obejmuje następujące etapy: Krowy są dojone, a mleko jest niskopasteryzowane i mieszane z bakteriami kwasu mlekowego i niebieską kulturą pleśni. Skrzep jest krojony i formowany. Sery są prasowane, regularnie obracane i solone. Stymuluje się wzrost niebieskiej pleśni poprzez robienie otworów w serach. Sery są następnie pakowane i pozostawiane do dojrzewania.

4.5. Szczegółowe zasady dotyczące pakowania, krojenia, tarcia itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

4.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu rolnego, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

4.7. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar produkcji "Sörmlands Ädel" obejmuje prowincję Sodermanland.

5. Związek z obszarem geograficznym

Związek przyczynowy z pochodzeniem geograficznym opiera się na

renomie

charakterystycznych cechach jakościowych

innych cechach produktu

Streszczenie związku

Związek ten opiera się na szczególnych cechach "Sörmlands Ädel", które wynikają głównie z jego pochodzenia geograficznego.

Dzięki mleku trzech specyficznych ras i praktycznym umiejętnościom doskonalonym na wyznaczonym obszarze geograficznym "Sörmlands Ädel" zyskał następujące cechy: aromat kwaśnego masła śmietanowego i wilgotnej piwnicy oraz pełny, kremowy i złożony smak z pewnymi kwaśnymi nutami, a także nutami piwnicy, obory i karmelu. Ser ten jest bogaty w smaku i ma również utrzymujący się, przyjemny posmak bez goryczy występującej w innych dojrzewających serach z przerostami żyłek błękitnej pleśni (błękit kwasowy).

"Sörmlands Ädel" produkuje się przy użyciu mieszanki dwóch różnych odmian P. roqueforti - metody produkcji, która jest wyjątkowa dla "Sörmlands Ädel" i nadaje serowi szerokie i złożone spektrum smaku.

Cechy charakterystyczne sera "Sörmlands Ädel" zależą od doświadczenia serowara i jego zdolności do dostosowania procesu produkcji sera, co opiera się na ocenie wzrokowej, smakowej i dotykowej, na przykład w odniesieniu do sezonowych wahań zawartości tłuszczu i białka w mleku. Dokonuje się tego poprzez modyfikację czasu i temperatury na poszczególnych etapach produkcji "Sörmlands Ädel".

Po formowaniu sera serowar określa, kiedy skrzep ma odpowiednią konsystencję, kontroluje wielkość cząstek i wilgotność w odniesieniu do bakterii niebieskiej pleśni i kwasu mlekowego, aby uzyskać warunki wzrostu niezbędne do wytworzenia aktywności enzymicznej wymaganej do rozbicia tłuszczu mlecznego, a w konsekwencji do rozwinięcia organoleptycznych cech charakterystycznych sera "Sörmlands Ädel".

W celu stymulowania wzrostu niebieskiej pleśni podczas dojrzewania, w serze robi się otwory, tak aby tlen mógł przedostawać się do środka i uwalniać dwutlenek węgla. Serowar reguluje tempo wzrostu niebieskiej pleśni, z jednej strony ograniczając wymianę gazów poprzez umieszczenie sera w plastikowej folii, a z drugiej strony obniżając temperaturę dojrzewania sera.

Elektroniczne odesłanie (url) do publikacji specyfikacji produktu

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/foretag-regler-kontroll/livsmedelsinformation-markning-halsopastaenden/skyddade-beteckningar/produktspecifikation-sormlands-adel_reviderad-2024_06_13.pdf

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2025/27 z dnia 30 października 2024 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 o przepisy dotyczące rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie oraz uchylające rozporządzenie delegowane (UE) nr 664/2014 (Dz.U. L, 2025/27, 15.1.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/27/oj).
2 norma Codex Alimentarius 283-1978.

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.4965

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja powiadomienia dotyczącego zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27
Data aktu: 09/09/2025
Data ogłoszenia: 09/09/2025