(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)
"Ciliegia di Vignola"
Nr UE: PGI-IT-0858-AM02 - 30.6.2025
1. Nazwa produktu
"Ciliegia di Vignola"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
□ Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)
Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)
□ Oznaczenie geograficzne (OG)
3. Sektor
Produkty rolne
□ Wina
□ Napoje spirytusowe
4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny
Włochy
5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Ministerstwo Rolnictwa, Gospodarki Żywnościowej i Leśnictwa
6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa
Wyjaśnienie, dlaczego zmiana lub zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143:
Zmiany wchodzą w zakres definicji zmiany standardowej zawartej w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143, ponieważ nie obejmują zmiany nazwy, nie wiążą się z ryzykiem unieważnienia związku, nie prowadzą do dalszych ograniczeń we wprowadzaniu produktu do obrotu.
7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych
1. Rozszerzenie bazy odmian:
W pkt 2 specyfikacji produktu i w pkt 3.2 jednolitego dokumentu zaktualizowano wykaz dozwolonych odmian, aby uwzględnić odmiany, które są już szeroko uprawiane na tym obszarze i które mają cechy produkcyjne, ale przede wszystkim cechy jakościowe (zdolność konserwacji, konsystencja, połysk i kaliber) równe, jeśli nie lepsze niż odmiany już obecne w specyfikacji produktu, przy jednoczesnym zachowaniu w jak największym stopniu lokalnej różnorodności biologicznej.
Wpisanie tych odmian pozwoli uzupełnić i poszerzyć kalendarz zbioru i wprowadzania do obrotu czereśni, umożliwiając stałą obecność produktu objętego ChOG na rynku przez cały okres zbioru. Oczywistym zamiarem jest udoskonalenie produktu objętego ChOG poprzez poprawę cech charakterystycznych owoców i przedłużenie okresu ich wprowadzania do obrotu.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
2. Aktualizacja minimalnej wielkości w związku z wprowadzonymi nowymi rodzajami odmian
W pkt 2 specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu zaktualizowano minimalne wielkości w wyniku poszerzeniem zakresu odmianowego.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
"Ciliegia di Vignola"
Nr UE: PGI-IT-0858-AM02 - 30.6.2025
ChNP () ChOG (X)
1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)
"Ciliegia di Vignola"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Włochy
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Kod Nomenklatury scalonej:
- 08 - OWOCE I ORZECHY JADALNE; SKÓRKI OWOCÓW CYTRUSOWYCH LUB MELONÓW
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
Do produkcji czereśni "Ciliegia di Vignola" wykorzystywane są owoce następujących odmian:
- wczesne: Early Bigi e Lory, Bigarreau Moreau e Burlat, Mora di Vignola, Early Star-Panaro 2, Sweet Aryana, Sweet Early -Panaro 1, Nimba, Red Pacific, Cerasina Prim 3.1;
- średniopóźne: Celeste, Giant Red - Primegiant, Carmen, Grace Star, Santina, Vera, Cristalina, Durone dell'Anella, Anellone, Giorgia, Durone Nero I, Samba, New Star, Black Star, Canada Giant, Van, Marysa, Sweet Gabriel, Sweet Lorenz, Frisco;
- późne: Durone Nero II, Durone della Marca, Lapins, Ferrovia, Sweet Heart, Regina, Summer Charm (Staccato), Kordia, Sonata, Sweet Saretta, Sweet Valina, Royal Helen;
uprawiane na terytorium określonym w art. 3 poniżej.
Cechy jakościowe
"Ciliegia di Vignola" musi spełniać następujące wymagania jakościowe:
miąższ o spójnej konsystencji, chrupiący (z wyjątkiem odmiany Mora di Vignola),
skórka lśniąca, o barwie błyszczącej żółtej lub czerwonej w przypadku odmiany Durone della Marca, a w przypadku innych odmian - o barwie błyszczącej czerwonej lub ciemnoczerwonej,
słodki i owocowy smak,
co najmniej 10 °Brixa dla odmian wczesnych i 12 ° dla pozostałych,
minimalna kwasowość co najmniej 5 g/l kwasu jabłkowego.
W zależności od odmiany minimalna wielkość jest określona w następujący sposób:
20 mm: Mora di Vignola;
21 mm: Durone dell'Anella, Giorgia, Durone Nero II, Durone della Marca, Sweet Heart;
22 mm: Bigarreau Moreau e Burlat, Lapins, Van, Early Bigi e Lory, Celeste, Giant Red - Primegiant, Carmen, Grace Star, Santina, Vera, Cristalina, New Star, Black Star, Canada Giant, Regina, Summer Charm (Staccato), Early star -Panaro 2, Kordia, Marysa, Sonata, Sweet Aryana, Sweet Early -Panaro 1, Sweet Gabriel, Sweet Saretta;
23 mm: Durone Nero I" Anellone, Samba, Ferrovia, Sweet Lorenz, Sweet Valina, Red pacific, Nimba, Cerasina Prim 3.1, Frisco, Royal Helen.
W momencie dopuszczenia do konsumpcji owoc musi być: cały i nieuszkodzony
z przywierającą szypułką;
czyste, wolne od jakichkolwiek widocznych substancji obcych;
zdrowe, pozbawione śladów gnicia i widocznych pozostałości środków ochrony roślin,
wolne od pasożytów.
Produkt przeznaczony do przetworzenia. Wyłącznie jeżeli owoce są przeznaczone do przetworzenia, mogą: być uszkodzone (np. obicia lub uszkodzenia gradowe, które spowodowały pęknięcia, następnie zabliźnione i wysuszone, bez oznak gnicia); być pozbawione szypułek; mieć minimalny rozmiar wynoszący 15 mm. Pozostałe cechy określone w specyfikacji produktu nie ulegają zmianie. Takie owoce można określać jako ChOG "Ciliegia di Vignola", ale nie mogą być sprzedawane jako takie konsumentowi końcowemu.
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych) -
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
Wszystkie etapy produkcji czereśni "Ciliegia di Vignola" aż do zbioru powinny odbywać się wyłącznie w granicach obszaru geograficznego określonego w pkt 4.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
ChOG "Ciliegia di Vignola" jest wprowadzana do obrotu w opakowaniach zapieczętowanych w sposób uniemożliwiający ich ponowne użycie: Opakowania te powinny być drewniane, kartonowe, plastikowe lub z oddychających torebek foliowych o masie od minimum 250 g do maksimum 6 kg. 6. Pakowanie odbywa się w warunkach zapewniających odpowiednie utrzymanie właściwości owoców i ich integralność. Wprowadzono możliwość sprzedaży w porcjach: produkt z opakowań lub pojemników zapieczętowanych sprzedawany jest konsumentowi końcowemu, pod warunkiem jednak że produkt znajduje się w pojemnikach lub zbiornikach, na których w widoczny sposób umieszczono takie same informacje jak te, które przewiduje specyfikacja dla opakowań. Zawartość każdego opakowania musi być jednolita i zawierać jedynie czereśnie tej samej odmiany i jakości; określono następujące kategorie wielkości: 20-24 mm; 24-28 mm; powyżej28 mm. Pakowanie "Ciliegia di Vignola" odbywa się natychmiast po zbiorze, bezpośrednio w gospodarstwie lub spółdzielni, znajdujących się w wyznaczonym obszarze. Dzięki temu produkt jest szybko wprowadzany do obrotu i oferowany konsumentom, bez poddawania go zbędnym manipulacjom.
Produkt przeznaczony do przetwarzania może być również zapakowany w pudełka o masie nieprzekraczającej 20 kg i pojemniki o masie nieprzekraczającej 300 kg. Technika konserwacji w chłodni jest dozwolona, pod warunkiem że temperatura nie spada poniżej -0,5 °C, a wilgotność względna nie przekracza 90 %. Owoce mogą być przechowywane w chłodni przez maksymalnie cztery tygodnie.
Pakowanie "Ciliegia di Vignola", tzn. odpowiednie przygotowanie produktu do pakowania i konfekcjonowanie go w wymienionych wyżej opakowaniach, muszą odbywać się w obszarze pochodzenia, aby zagwarantować jakość produktu, m.in. jego świeżość i nienaruszony stan, oraz aby uniknąć uszkodzenia lub obicia epikarpu podczas kolejnych czynności transportowych, co mogłoby doprowadzić do gnicia produktu i co za tym idzie niemożności wprowadzenia go do obrotu.
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Logo ChOG "Ciliegia di Vignola" wygląda następująco:
Logo to musi być obowiązkowo umieszczone na opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży oraz musi towarzyszyć mu europejski symbol graficzny Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Na różnego rodzaju opakowaniach wymiary logo mogą ulegać zmianie, pod warunkiem że zachowane zostaną proporcje wymiarów standardowych. Dopuszcza się umieszczanie na opakowaniach zapisu "Emilia Romagna". Należy ponadto wskazać: nazwę, nazwę handlową, adres lub niepowtarzalny kod identyfikacji przyznany producentowi przez organ kontroli; nazwę, nazwę handlową, adres przedsiębiorstwa pakującego. Etykietowanie produktów przeznaczonych do przetwarzania. Na opakowaniu produktu przeznaczonego do przetwarzania musi znajdować się następujący zapis sporządzony literami, które są czytelne i widoczne co najmniej po jednej stronie: "Ciliegia di Vignola" I.G.P. destinata alla trasformazione ["Ciliegia di Vignola" ChOG przeznaczone do przetwarzania].
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Obszar produkcji "Ciliegia di Vignola" odpowiada terytorium wyznaczonemu przez usytuowany u podnóża gór odcinek rzeki Panaro i przez inne mniejsze cieki wodne, znajdującemu się na wysokości od 30 m. n.p.m. do 950 m n.p.m., obejmując następujące gminy prowincji Modena i Bolonia: Prowincja Modena: Castelfranco Emilia, Castelnuovo Rangone, Castelvetro di Modena, Guiglia, Lama Mocogno, Marano sul Panaro, Modena, Montese, Pavullo nel Frignano, San Cesario sul Panaro, Savignano sul Panaro, Serramazzoni, Spilamberto, Vignola, Zocca. Prowincja Bolonia: Bazzano, Casalecchio di Reno, Castel d'Aiano, Castello di Serravalle, Crespellano, Gaggio Montano, Marzabotto, Monte S. Pietro, Monteveglio, Sasso Marconi, Savigno, Vergato, Zola Predosa.
5. Związek z obszarem geograficznym
Obszar produkcji charakteryzuje się obecnością odcinka rzeki Panaro, usytuowanego u podnóża gór, i innych mniejszych cieków wodnych, które tworzą pas terytorium, na którym klimat i szczególne warunki glebowe sprzyjają uprawie czereśni. Klimat jest chłodny i stosunkowo mało kontynentalny, o obfitych opadach na wiosnę i niezbyt suchych latach. Promieniowanie słoneczne nie jest nadmiernie wysokie. Gleba, o pochodzeniu aluwialnym, jest na ogół pulchna, dobrze drenowana i wilgotna, szczególnie żyzna dzięki osadom naniesionym przez rzekę Panaro i inne mniejsze cieki wodne podczas kolejnych wylewów. Obszar uprawy czereśni znajduje się na wysokości 30-950 m n.p.m. Poza granicami tego obszaru czereśnie nie są uprawiane; na terenach sąsiadujących zaprzestano bowiem od dawna ich uprawy ze względu na niską opłacalność, gdyż produkcja i jakość były zdecydowanie niższe niż w przypadku uprawy czereśni na wyznaczonym obszarze. Poza opisanymi wcześniej szczególnymi cechami glebowymi i mikroklimatem inne czynniki, które wpływają na jakość czereśni "Ciliegia di Vignola", to umiejętności i wiedza producentów. Są one przekazywane z pokolenia na pokolenie i dotyczą techniki agronomicznej, zbierania i pakowania produktu, które to czynności wykonywane są wyłącznie ręcznie. Pozwala to oferować konsumentom produkt doskonały pod względem cech handlowych. Wielkość osiągana przez wyselekcjonowane czereśnie "Ciliegia di Vignola" przekracza wielkość określoną w normach handlowych i wynosi często ponad 28 mm. W związku z tym, jak wynika z badań rynkowych prowadzonych przez wyspecjalizowane firmy i dotyczących rynków w Turynie, Mediolanie i Hamburgu, cena tych czereśni jest zawsze wyższa od ceny produktów bezpośrednio z nimi konkurujących, a w opinii konsumentów ich nazwa ("Ciliegia di Vignola") kojarzy się automatycznie z obszarem produkcji. Czereśnie rosną zazwyczaj na terenach wilgotnych charakteryzujących się glebami neutralnymi lub mało kwaśnymi. Ponieważ te dwa warunki są spełnione w obszarze produkcji "Ciliegia di Vignola", odmiana ta znalazła tu otoczenie sprzyjające rozwojowi i umocnieniu uprawy. Dzięki właściwościom gleby w obszarze produkcji "Ciliegia di Vignola" drzewa te rosną tu wyjątkowo bujnie. Nasłonecznienie, które nie jest nadmiernie intensywne, wpływa pozytywnie na zabarwienie owoców pestkowych i stymuluje ich naturalne lśnienie, co pozwala oferować na rynku produkt doskonały pod względem estetycznym, bez stosowania szczególnych czynności pielęgnacyjnych. Równie ważne są umiejętności zawodowe operatorów, w szczególności producentów, którzy do tej pory stosują techniki produkcji, zbioru i pakowania będące dziedzictwem tworzonym poprzez pokolenia. I tak, o ile można zaobserwować naturalną tendencję do unowocześniania całego procesu, to zbiór, selekcja i pakowanie dokonywane są wyłącznie ręcznie przez wyspecjalizowanych pracowników, którzy znają produkt niemal od zawsze. Taki profesjonalizm jest faktem kulturowym związanym bezpośrednio z tradycją. Jest to rodzaj specjalistycznej wiedzy, przekazywanej z pokolenia na pokolenie, dzięki której produkt ten, już sam w sobie doskonałej jakości, zyskuje dodatkowy atut wyróżniający czereśnie z obszaru Vignola od produktów innego pochodzenia. Ci sami producenci zdecydowali dziesiątki lat temu, zobowiązując się wzajemnie i w sposób wiążący, produkować wyłącznie owoce spełniające minimalne wymogi wielkości opisane w pkt 3.2, aby chronić produkcję lokalną i wypromować szczególne cechy czereśni uprawianych w wyznaczonym obszarze produkcji. Ponadto odmiany, które umocniły się z czasem w obszarze produkcji, oraz rozwój uprawy w szerokim pasie terenu o dużej rozpiętości wysokości, umożliwiły przedłużenie okresu zbioru i zachowanie produktu na rynku przez cały okres produkcji, co satysfakcjonuje konsumentów i pozytywnie wpływa na cenę. "Ciliegia di Vignola" jest zatem w sposób oczywisty związana z obszarem, szczególnymi cechami glebowymi i klimatycznymi, wyjątkowym mikroklimatem oraz umiejętnościami i wiedzą producentów. Równie ważny jest fakt, że podaż czereśni produkowanych przez rolników z wyznaczonego obszaru geograficznego koncentrowała się w Vignola, gdzie już od 1928 r. istniał jeden z najstarszych we Włoszech targów owocowo-warzywnych, oraz gdzie stworzono struktury obróbki i wprowadzania do obrotu. Współistnienie tych czynników spowodowało, że konsumenci identyfikują produkcję lokalną z nazwą "Ciliegia di Vignola". Umocnienie się na rynku nazwy "Ciliegia di Vignola" miało istotne skutki handlowe dla całego sektora, począwszy od produkcji, a skończywszy na wprowadzaniu owoców do obrotu. Pozwoliło to na rozwój na tym obszarze gospodarstw rolnych, spółdzielni produkcyjnych i handlowych, targu owocowo-warzywnego z 4 pośrednikami, a także wpłynęło na pojawienie się rzemieślników, podmiotów pakujących i zajmujących się przewozem oraz na napływ pracowników zbierających. Rolę, jaką "Ciliegia di Vignola" odegrała na obszarze, na którym tradycyjnie jest uprawiana, potwierdzają liczne targi, święta tematyczne oraz publikacje. Wielkie znaczenie ma dla Vignola święto "Festa dei Ciliegi in Fiore", zorganizowane po raz pierwszy w 1970 r., oraz święto "Vignola, è tempo di Ciliegie", organizowane od 1989 r. Krajowe stowarzyszenie "Città delle Ciliegie", założone w czerwcu 2003 r., organizuje co roku krajowy konkurs "Ciliegie d'Italia" przy okazji święta "Città delle Ciliegie", które każdego roku gości inna gmina. W 2005 r. czereśnie z Vignoli zdobyły pierwsze miejsce w Celleno (VT), w 2006 r. w Orvieto (TR), a w 2009 r. w Bracigliano (SA), co potwierdza renomę produktu, która utrwaliła się przez lata.
Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu
https://www.masaf.gov.it/flex/cm/pages/ServeAttachment.php/L/IT/D/1%252Fb%252F8%252FD.20a6b5f39b771b1b7f85/P/ BLOB%3AID%3D3343/E/pdf?mode=download
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.4852 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 |
| Data aktu: | 02/09/2025 |
| Data ogłoszenia: | 02/09/2025 |