Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 1
(C/2025/4404)

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)

"Graves de Vayres"

PDO-FR-A0927-AM03 - 2.7.2025

1. Nazwa produktu

"Graves de Vayres"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)

□ Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)

□ Oznaczenie geograficzne (OG)

3. Sektor

□ Produkty rolne

Wina

□ Napoje spirytusowe

4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny

Francja

5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Ministerstwo Rolnictwa, Gospodarki Żywnościowej i Leśnictwa, Dyrekcja Generalna ds. Efektywności Gospodarczej i Ekologicznej Przedsiębiorstw, Biuro ds. Win i Innych Napojów

6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa

Władze francuskie uważają, że wniosek spełnia wymogi rozporządzeń (UE) nr 1308/2013 i (UE) 2024/1143.

Zmiany w specyfikacji produktu są zmianami standardowymi zgodnie z definicją określoną w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143.

Wniosek o zmianę specyfikacji ChNP "Graves de Vayres" nie dotyczy żadnego z trzech przypadków zmiany zwanej "zmianą na poziomie Unii", a w szczególności:

a) nie obejmuje zmiany w nazwie lub stosowaniu nazwy lub w kategorii produktu lub produktów noszących odnośne oznaczenie geograficzne;

b) nie grozi zanikiem związku z obszarem geograficznym;

c) nie wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.

W związku z tym władze francuskie uznają, że wniosek dotyczy zmiany standardowej.

7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych

1. Obszar geograficzny

Obszar geograficzny zaktualizowano na podstawie oficjalnego kodu geograficznego INSEE z 2024 r.

W rozdziale I pkt IV specyfikacji produktu - obszar geograficzny i obszar bezpośredniego sąsiedztwa - uzupełniono odniesienie do oficjalnego kodu geograficznego, w którym uznaje się i ustanawia wykaz gmin całego kraju według departamentów. Ta zmiana redakcyjna umożliwia określenie obszaru geograficznego przez odniesienie do obowiązującej obecnie wersji oficjalnego kodu geograficznego wydawanego przez Państwowy Instytut Statystyki i Badań Ekonomicznych (Institut national de la statistique et des études économiques, INSEE) oraz potwierdza prawną gwarancję ustalonych granic obszaru geograficznego.

Obszar geograficzny nie uległ zmianie.

Zmiana dotyczy punktu "Wyznaczony obszar geograficzny" jednolitego dokumentu.

2. Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa zaktualizowano na podstawie oficjalnego kodu geograficznego INSEE z 2024 r.

W rozdziale I pkt IV specyfikacji produktu - obszar geograficzny i obszar bezpośredniego sąsiedztwa - uzupełniono odniesienie do oficjalnego kodu geograficznego, w którym uznaje się i ustanawia wykaz gmin całego kraju według departamentów. Ta zmiana redakcyjna umożliwia określenie obszaru geograficznego przez odniesienie do obowiązującej obecnie wersji oficjalnego kodu geograficznego wydawanego przez INSEE oraz potwierdza prawną gwarancję ustalonych granic bezpośredniego sąsiedztwa.

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa nie uległ zmianie.

Zmiana dotyczy punktu "Wymogi dodatkowe - obszar bezpośredniego sąsiedztwa" jednolitego dokumentu.

3. Sposób prowadzenia winorośli

Dodano punkt "Sposób prowadzenia winorośli".

Dodano wymóg usuwania obumarłych winorośli z działek.

Dodano praktyki uprawy związane ze środkami rolnośrodowiskowymi.

Zmiany te w większym stopniu uwzględniają wymagania społeczne dotyczące ograniczenia stosowania środków ochrony roślin oraz lepszego uwzględnienia potrzeb w zakresie środowiska i krajobrazu. Umożliwiają one pełne wykorzystanie praktyk przyjaznych dla środowiska stosowanych przez podmioty gospodarcze.

Zmiany te nie mają wpływu na jednolity dokument.

4. Data wprowadzenia do obrotu między uprawnionymi prowadzącymi skład podatkowy

Zasadę tę usunięto ze specyfikacji, aby umożliwić obrót winami między wszystkimi podmiotami gospodarczymi i wyeliminować wszelkie ryzyko nieuczciwej konkurencji.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

5. Środki przejściowe

Okres obowiązywania środka przejściowego dotyczącego działek winnic o gęstości nasadzeń wynoszącej 3 300-4 000 roślin na hektar przedłużono o 10 lat (do 2035 r.) - towarzyszy mu zmniejszenie wydajności o 27 % w porównaniu z wydajnością ustaloną dla danych zbiorów. W odniesieniu do takich działek ustalono również średnie maksymalne zbiory z działki.

Zmiana ta umożliwi utrzymanie w produkcji winorośli najwyższej jakości.

Usunięto środek przejściowy dotyczący działek winnic o gęstości nasadzeń poniżej 4 000 roślin na hektar.

Zmiany te nie mają wpływu na jednolity dokument.

6. Podstawa prawna

Zaktualizowano dane kontaktowe krajowego instytutu ds. jakości i pochodzenia (Institut national de la qualité et de l'origine - INAO).

Zmieniono zasady kontroli specyfikacji produktu.

Zmiany te nie mają wpływu na jednolity dokument.

7. Związek

Wprowadzono poprawki redakcyjne, aby ułatwić zrozumienie związku.

Zmiany te dotyczą sekcji "Związek z obszarem geograficznym" jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Graves de Vayres

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

4. Opis wina lub win

1. Wino czerwone

ZWIĘZŁY OPIS

Objętościowa zawartość alkoholu w winach czerwonych wynosi co najmniej 10,5 %. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu win czerwonych po wzbogacaniu nie przekracza 13,5 %. Zawartość kwasu jabłkowego we wszystkich partiach wina czerwonego wprowadzanego do obrotu (luzem lub w opakowaniu) nie przekracza 0,3 grama na litr. Zawartość cukrów fermentujących (glukozy i fruktozy) w winach czerwonych nie przekracza 4 gramów na litr. Wina czerwone wytwarza się z mieszanki odmian Cabernet Franc N, Cabernet Sauvignon N, Merlot N i Cot N. W mieszance dominuje odmiana Merlot N, nadając winom okrągły, aksamitny charakter, często z wysoce aromatycznym bukietem czerwonych owoców. Obecność odmiany Cabernet Sauvignon N skutkuje strukturą taninową, która jest wyrazista, ale nigdy nie jest cierpka, natomiast Cabernet Franc N zapewnia subtelność. Wina czerwone są finezyjne i można je spożywać, gdy są młode - mają wówczas owocowy charakter. Doskonale jednak nadają się do dojrzewania przez 5-10 lat, w zależności od udziału Cabernet Sauvignon N w mieszance. Pozostałe wartości analityczne są domyślnie zgodne z przepisami UE.

Ogólne cechy analityczne:

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna (w miliekwiwalentach na litr)

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

2. Wino białe wytrawne

ZWIĘZŁY OPIS

Objętościowa zawartość alkoholu w winach białych wytrawnych wynosi co najmniej 10,5 %. Zawartość cukrów fermentujących (glukozy i fruktozy) w winach białych wytrawnych nie przekracza 4 gramów na litr. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach białych wytrawnych po wzbogaceniu nie przekracza 13 %. Wina białe wytrawne wytwarzane są głównie z odmian Semillon B i Sauvignon B. Odznaczają się pewną dynamiką zapewnianą przez Sauvignon B. Semillon B wnosi bogaty charakter, a mieszanie z odmianą Muscadelle B uwydatnia owocowe aromaty. Pozostałe wartości analityczne są domyślnie zgodne z przepisami UE.

Ogólne cechy analityczne:

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna (w miliekwiwalentach na litr)

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

3. Inne wina białe

ZWIĘZŁY OPIS

Objętościowa zawartość alkoholu w tych winach białych wynosi co najmniej 11 %. Zawartość cukrów fermentujących (glukozy i fruktozy) przekracza 4 gramy na litr. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogaceniu nie może przekraczać 15 %. Wina białe, które zawierają cukry fermentujące, wytwarza się głównie z odmiany Semillon B, której owoce często zbiera się przejrzałe, a niekiedy miesza się ją ze starą lokalną odmianą Merlot B. Wina są półsłodkie i sprężyste. Pozostałe wartości analityczne są domyślnie zgodne z przepisami UE.

Ogólne cechy analityczne:

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 10,5

- Minimalna kwasowość ogólna (w miliekwiwalentach na litr)

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Gęstość nasadzeń

Metoda uprawy

Minimalna gęstość nasadzeń winorośli wynosi 4 500 roślin na hektar. Odstęp między rzędami winorośli nie może wynosić więcej niż 2,5 metry, zaś odstęp między krzewami w tym samym rzędzie nie może wynosić mniej niż 0,85 metra.

2. Zasady przycinania

Metoda uprawy

Cięcie jest obowiązkowe. Dokonuje się go najpóźniej na etapie rozwinięcia liści (etap 9 skali Lorenza).

Winorośl przycina się zgodnie z następującymi technikami, przy maksimum 14 oczkach na łozie:

- jednoramienny, dwuramienny lub mieszany sznur Guyota;

- cięcie krótkie (niski kordon lub wachlarz).

3. Wzbogacanie

Szczególne praktyki enologiczne

W przypadku win czerwonych dopuszcza się substraktywne techniki wzbogacania, przy czym próg stężenia wynosi 15 %.

Całkowita objętościowa zawartość alkoholu win czerwonych po wzbogacaniu nie przekracza 13,5 %.

Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach białych wytrawnych po wzbogaceniu nie przekracza 13 %.

Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w innych winach białych po wzbogaceniu nie przekracza 15 %.

5.2. Maksymalna wydajność

1. Wino czerwone

65 hektolitrów z hektara

2. Wino białe wytrawne

72 hektolitrów z hektara

3. Inne wina białe

55 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Zbiór winogron, produkcja wina i jego dojrzewanie odbywają się na obszarze następujących gmin w departamencie Gironde określonych na podstawie oficjalnego kodu geograficznego ("code officiel géographique") z dnia 1 stycznia 2024 r.: Arveyres i Vayres.

7. Odmiany winorośli

Cabernet Franc N

Cabernet Sauvignon N

Carménère N

Cot N - Malbec

Merlot N

Merlot Blanc B

Muscadelle B

Petit Verdot N

Sauvignon B - Sauvignon blanc

Sauvignon Gris G - Fié gris

Semillon B

8. Opis związku lub związków

Meandrująca rzeka Dordogne, która latem przynosi chłód, a jesienią mgły, tworzy na obszarze geograficznym mezoklimat, który znacznie ułatwia dojrzewanie winogron czarnych i przejrzewanie białych. Ten mezoklimat nadaje aromaty czerwonych owoców winom czerwonym i charakterystyczną dynamikę winą białym, które utrzymują dzięki temu owocową strukturą aromatyczną.

Chroniona nazwa pochodzenia, odnosząca się do głównej cechy charakterystycznej gleb, na których uprawia się winorośl, od dawna używana jest na określenie działek wyznaczonych w oparciu o następujące kryteria obiektywne: "każdą działkę, na której żwir znajduje się mniej niż 50 cm pod powierzchnią, uważa się za żwirową". Na terenie tym znajdują się zatem jedynie działki położone na tarasach gliniasto-żwirowych.

Ze względu na niską żyzność gleby żwirowej konieczne jest prowadzenie winnic w sposób selektywny. Gęstość nasadzeń jest dostosowana do charakterystyki gleby, zgodnie z zasadami dotyczącymi maksymalnych odstępów między rzędami oraz limitów maksymalnych zbiorów z działki i maksymalnej liczby kiści na roślinę.

Związki z Anglią wynikające z małżeństwa Eleonory Akwitańskiej z Henrykiem Plantagenetem i zakończenia wojny stuletniej pomogły ugruntować renomę tych win po drugiej stronie kanału La Manche. Położenie Vayres na geograficznym rozdrożu sprawiło, że miejscowość ta stała się ważnym i regularnym miejscem postoju dla królów Francji, którzy wprowadzili te wina do krajów Półwyspu Iberyjskiego.

Od połowy XIX w. w edycjach opracowania Bordeaux et ses vins [Bordeaux i jego wina] (Cocks i Féret) stwierdza się: "Chociaż niekoniecznie dorównują winom Médoc czy Saint-Emilion, wina czerwone Graves de Vayres są jednak pełne smaku. Wina klasy premier cru cieszą się dużym zainteresowaniem na rynku ze względu na swoją strukturę i subtelność i można je zaliczyć do najlepszych win z Libournais, zaraz po winach Pomerol klasy deuxième cru. Wina białe są nadal bardzo cenione przez koneserów z północy Francji i zajmują ugruntowaną pozycję na szeregu rynków zagranicznych".

Chroniona nazwa pochodzenia, wymieniona również w cennikach Horeau Beylot et Cie (1890), Jacquet et Fils (1895) i Legendre et Cie (1898), kupców z Libourne zajmujących się handlem winem, oraz w spisach i rejestrach handlowych licznych winiarni w Bordeaux, od 1904 r. pojawia się na drukowanych etykietach, a w listopadzie 1909 r. użyto jej na stoisku niejakiego pana Béchaud na targach winnych w Bordeaux.

Od lat 50. XX w. wina te zajmują silną pozycję na rynkach zagranicznych, w szczególności w Niemczech.

Dzięki łącznemu wpływowi bogatego i specyficznego środowiska geograficznego i miejscowej społeczności, z powodzeniem promującej swoje wina, produkty noszące nazwę "Graves de Vayres" nadal zdobywają wielu nowych konsumentów na całym świecie.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do winifikacji, produkcji i dojrzewania win, stanowi obszar następujących gmin departamentu Gironde określonych na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z dnia 1 stycznia 2024 r.:

Beychac-et-Caillau, Cadarsac, Fronsac, Génissac, Izon, Libourne, Nérigean, Saint-Germain-du-Puch, Saint-Michel-de- Fronsac oraz Saint-Sulpice-et-Cameyrac.

Większa jednostka geograficzna

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Na etykiecie win objętych chronioną nazwą pochodzenia można wskazać nazwę większej jednostki geograficznej: "Vin de Bordeaux" lub "Grand Vin de Bordeaux".

Czcionka, którą zapisana jest nazwa większej jednostki geograficznej, nie może być większa (wysokość i szerokość) niż dwie trzecie wielkości czcionki, którą zapisano chronioną nazwę pochodzenia.

Link do specyfikacji produktu

https://info.agriculture.gouv.fr/boagri/document_administratif-90b207a5-859a-41a9-8097-d0147bb91aa5

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2025/27 z dnia 30 października 2024 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 o przepisy dotyczące rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie oraz uchylające rozporządzenie delegowane (UE) nr 664/2014 (Dz.U. L, 2025/27, 15.1.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/27/oj).

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.4404

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27
Data aktu: 05/08/2025
Data ogłoszenia: 05/08/2025