(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)
"Graves de Vayres"
PDO-FR-A0927-AM03 - 2.7.2025
1. Nazwa produktu
"Graves de Vayres"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)
□ Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)
□ Oznaczenie geograficzne (OG)
3. Sektor
□ Produkty rolne
Wina
□ Napoje spirytusowe
4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny
Francja
5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Ministerstwo Rolnictwa, Gospodarki Żywnościowej i Leśnictwa, Dyrekcja Generalna ds. Efektywności Gospodarczej i Ekologicznej Przedsiębiorstw, Biuro ds. Win i Innych Napojów
6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa
Władze francuskie uważają, że wniosek spełnia wymogi rozporządzeń (UE) nr 1308/2013 i (UE) 2024/1143.
Zmiany w specyfikacji produktu są zmianami standardowymi zgodnie z definicją określoną w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143.
Wniosek o zmianę specyfikacji ChNP "Graves de Vayres" nie dotyczy żadnego z trzech przypadków zmiany zwanej "zmianą na poziomie Unii", a w szczególności:
a) nie obejmuje zmiany w nazwie lub stosowaniu nazwy lub w kategorii produktu lub produktów noszących odnośne oznaczenie geograficzne;
b) nie grozi zanikiem związku z obszarem geograficznym;
c) nie wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.
W związku z tym władze francuskie uznają, że wniosek dotyczy zmiany standardowej.
7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych
1. Obszar geograficzny
Obszar geograficzny zaktualizowano na podstawie oficjalnego kodu geograficznego INSEE z 2024 r.
W rozdziale I pkt IV specyfikacji produktu - obszar geograficzny i obszar bezpośredniego sąsiedztwa - uzupełniono odniesienie do oficjalnego kodu geograficznego, w którym uznaje się i ustanawia wykaz gmin całego kraju według departamentów. Ta zmiana redakcyjna umożliwia określenie obszaru geograficznego przez odniesienie do obowiązującej obecnie wersji oficjalnego kodu geograficznego wydawanego przez Państwowy Instytut Statystyki i Badań Ekonomicznych (Institut national de la statistique et des études économiques, INSEE) oraz potwierdza prawną gwarancję ustalonych granic obszaru geograficznego.
Obszar geograficzny nie uległ zmianie.
Zmiana dotyczy punktu "Wyznaczony obszar geograficzny" jednolitego dokumentu.
2. Obszar bezpośredniego sąsiedztwa
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa zaktualizowano na podstawie oficjalnego kodu geograficznego INSEE z 2024 r.
W rozdziale I pkt IV specyfikacji produktu - obszar geograficzny i obszar bezpośredniego sąsiedztwa - uzupełniono odniesienie do oficjalnego kodu geograficznego, w którym uznaje się i ustanawia wykaz gmin całego kraju według departamentów. Ta zmiana redakcyjna umożliwia określenie obszaru geograficznego przez odniesienie do obowiązującej obecnie wersji oficjalnego kodu geograficznego wydawanego przez INSEE oraz potwierdza prawną gwarancję ustalonych granic bezpośredniego sąsiedztwa.
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa nie uległ zmianie.
Zmiana dotyczy punktu "Wymogi dodatkowe - obszar bezpośredniego sąsiedztwa" jednolitego dokumentu.
3. Sposób prowadzenia winorośli
Dodano punkt "Sposób prowadzenia winorośli".
Dodano wymóg usuwania obumarłych winorośli z działek.
Dodano praktyki uprawy związane ze środkami rolnośrodowiskowymi.
Zmiany te w większym stopniu uwzględniają wymagania społeczne dotyczące ograniczenia stosowania środków ochrony roślin oraz lepszego uwzględnienia potrzeb w zakresie środowiska i krajobrazu. Umożliwiają one pełne wykorzystanie praktyk przyjaznych dla środowiska stosowanych przez podmioty gospodarcze.
Zmiany te nie mają wpływu na jednolity dokument.
4. Data wprowadzenia do obrotu między uprawnionymi prowadzącymi skład podatkowy
Zasadę tę usunięto ze specyfikacji, aby umożliwić obrót winami między wszystkimi podmiotami gospodarczymi i wyeliminować wszelkie ryzyko nieuczciwej konkurencji.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
5. Środki przejściowe
Okres obowiązywania środka przejściowego dotyczącego działek winnic o gęstości nasadzeń wynoszącej 3 300-4 000 roślin na hektar przedłużono o 10 lat (do 2035 r.) - towarzyszy mu zmniejszenie wydajności o 27 % w porównaniu z wydajnością ustaloną dla danych zbiorów. W odniesieniu do takich działek ustalono również średnie maksymalne zbiory z działki.
Zmiana ta umożliwi utrzymanie w produkcji winorośli najwyższej jakości.
Usunięto środek przejściowy dotyczący działek winnic o gęstości nasadzeń poniżej 4 000 roślin na hektar.
Zmiany te nie mają wpływu na jednolity dokument.
6. Podstawa prawna
Zaktualizowano dane kontaktowe krajowego instytutu ds. jakości i pochodzenia (Institut national de la qualité et de l'origine - INAO).
Zmieniono zasady kontroli specyfikacji produktu.
Zmiany te nie mają wpływu na jednolity dokument.
7. Związek
Wprowadzono poprawki redakcyjne, aby ułatwić zrozumienie związku.
Zmiany te dotyczą sekcji "Związek z obszarem geograficznym" jednolitego dokumentu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Graves de Vayres
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
4. Opis wina lub win
1. Wino czerwone
ZWIĘZŁY OPIS
Objętościowa zawartość alkoholu w winach czerwonych wynosi co najmniej 10,5 %. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu win czerwonych po wzbogacaniu nie przekracza 13,5 %. Zawartość kwasu jabłkowego we wszystkich partiach wina czerwonego wprowadzanego do obrotu (luzem lub w opakowaniu) nie przekracza 0,3 grama na litr. Zawartość cukrów fermentujących (glukozy i fruktozy) w winach czerwonych nie przekracza 4 gramów na litr. Wina czerwone wytwarza się z mieszanki odmian Cabernet Franc N, Cabernet Sauvignon N, Merlot N i Cot N. W mieszance dominuje odmiana Merlot N, nadając winom okrągły, aksamitny charakter, często z wysoce aromatycznym bukietem czerwonych owoców. Obecność odmiany Cabernet Sauvignon N skutkuje strukturą taninową, która jest wyrazista, ale nigdy nie jest cierpka, natomiast Cabernet Franc N zapewnia subtelność. Wina czerwone są finezyjne i można je spożywać, gdy są młode - mają wówczas owocowy charakter. Doskonale jednak nadają się do dojrzewania przez 5-10 lat, w zależności od udziału Cabernet Sauvignon N w mieszance. Pozostałe wartości analityczne są domyślnie zgodne z przepisami UE.
Ogólne cechy analityczne:
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna (w miliekwiwalentach na litr)
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
2. Wino białe wytrawne
ZWIĘZŁY OPIS
Objętościowa zawartość alkoholu w winach białych wytrawnych wynosi co najmniej 10,5 %. Zawartość cukrów fermentujących (glukozy i fruktozy) w winach białych wytrawnych nie przekracza 4 gramów na litr. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach białych wytrawnych po wzbogaceniu nie przekracza 13 %. Wina białe wytrawne wytwarzane są głównie z odmian Semillon B i Sauvignon B. Odznaczają się pewną dynamiką zapewnianą przez Sauvignon B. Semillon B wnosi bogaty charakter, a mieszanie z odmianą Muscadelle B uwydatnia owocowe aromaty. Pozostałe wartości analityczne są domyślnie zgodne z przepisami UE.
Ogólne cechy analityczne:
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna (w miliekwiwalentach na litr)
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
3. Inne wina białe
ZWIĘZŁY OPIS
Objętościowa zawartość alkoholu w tych winach białych wynosi co najmniej 11 %. Zawartość cukrów fermentujących (glukozy i fruktozy) przekracza 4 gramy na litr. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogaceniu nie może przekraczać 15 %. Wina białe, które zawierają cukry fermentujące, wytwarza się głównie z odmiany Semillon B, której owoce często zbiera się przejrzałe, a niekiedy miesza się ją ze starą lokalną odmianą Merlot B. Wina są półsłodkie i sprężyste. Pozostałe wartości analityczne są domyślnie zgodne z przepisami UE.
Ogólne cechy analityczne:
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 10,5
- Minimalna kwasowość ogólna (w miliekwiwalentach na litr)
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Gęstość nasadzeń
Metoda uprawy
Minimalna gęstość nasadzeń winorośli wynosi 4 500 roślin na hektar. Odstęp między rzędami winorośli nie może wynosić więcej niż 2,5 metry, zaś odstęp między krzewami w tym samym rzędzie nie może wynosić mniej niż 0,85 metra.
2. Zasady przycinania
Metoda uprawy
Cięcie jest obowiązkowe. Dokonuje się go najpóźniej na etapie rozwinięcia liści (etap 9 skali Lorenza).
Winorośl przycina się zgodnie z następującymi technikami, przy maksimum 14 oczkach na łozie:
- jednoramienny, dwuramienny lub mieszany sznur Guyota;
- cięcie krótkie (niski kordon lub wachlarz).
3. Wzbogacanie
Szczególne praktyki enologiczne
W przypadku win czerwonych dopuszcza się substraktywne techniki wzbogacania, przy czym próg stężenia wynosi 15 %.
Całkowita objętościowa zawartość alkoholu win czerwonych po wzbogacaniu nie przekracza 13,5 %.
Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach białych wytrawnych po wzbogaceniu nie przekracza 13 %.
Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w innych winach białych po wzbogaceniu nie przekracza 15 %.
5.2. Maksymalna wydajność
1. Wino czerwone
65 hektolitrów z hektara
2. Wino białe wytrawne
72 hektolitrów z hektara
3. Inne wina białe
55 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Zbiór winogron, produkcja wina i jego dojrzewanie odbywają się na obszarze następujących gmin w departamencie Gironde określonych na podstawie oficjalnego kodu geograficznego ("code officiel géographique") z dnia 1 stycznia 2024 r.: Arveyres i Vayres.
7. Odmiany winorośli
Cabernet Franc N
Cabernet Sauvignon N
Carménère N
Cot N - Malbec
Merlot N
Merlot Blanc B
Muscadelle B
Petit Verdot N
Sauvignon B - Sauvignon blanc
Sauvignon Gris G - Fié gris
Semillon B
8. Opis związku lub związków
Meandrująca rzeka Dordogne, która latem przynosi chłód, a jesienią mgły, tworzy na obszarze geograficznym mezoklimat, który znacznie ułatwia dojrzewanie winogron czarnych i przejrzewanie białych. Ten mezoklimat nadaje aromaty czerwonych owoców winom czerwonym i charakterystyczną dynamikę winą białym, które utrzymują dzięki temu owocową strukturą aromatyczną.
Chroniona nazwa pochodzenia, odnosząca się do głównej cechy charakterystycznej gleb, na których uprawia się winorośl, od dawna używana jest na określenie działek wyznaczonych w oparciu o następujące kryteria obiektywne: "każdą działkę, na której żwir znajduje się mniej niż 50 cm pod powierzchnią, uważa się za żwirową". Na terenie tym znajdują się zatem jedynie działki położone na tarasach gliniasto-żwirowych.
Ze względu na niską żyzność gleby żwirowej konieczne jest prowadzenie winnic w sposób selektywny. Gęstość nasadzeń jest dostosowana do charakterystyki gleby, zgodnie z zasadami dotyczącymi maksymalnych odstępów między rzędami oraz limitów maksymalnych zbiorów z działki i maksymalnej liczby kiści na roślinę.
Związki z Anglią wynikające z małżeństwa Eleonory Akwitańskiej z Henrykiem Plantagenetem i zakończenia wojny stuletniej pomogły ugruntować renomę tych win po drugiej stronie kanału La Manche. Położenie Vayres na geograficznym rozdrożu sprawiło, że miejscowość ta stała się ważnym i regularnym miejscem postoju dla królów Francji, którzy wprowadzili te wina do krajów Półwyspu Iberyjskiego.
Od połowy XIX w. w edycjach opracowania Bordeaux et ses vins [Bordeaux i jego wina] (Cocks i Féret) stwierdza się: "Chociaż niekoniecznie dorównują winom Médoc czy Saint-Emilion, wina czerwone Graves de Vayres są jednak pełne smaku. Wina klasy premier cru cieszą się dużym zainteresowaniem na rynku ze względu na swoją strukturę i subtelność i można je zaliczyć do najlepszych win z Libournais, zaraz po winach Pomerol klasy deuxième cru. Wina białe są nadal bardzo cenione przez koneserów z północy Francji i zajmują ugruntowaną pozycję na szeregu rynków zagranicznych".
Chroniona nazwa pochodzenia, wymieniona również w cennikach Horeau Beylot et Cie (1890), Jacquet et Fils (1895) i Legendre et Cie (1898), kupców z Libourne zajmujących się handlem winem, oraz w spisach i rejestrach handlowych licznych winiarni w Bordeaux, od 1904 r. pojawia się na drukowanych etykietach, a w listopadzie 1909 r. użyto jej na stoisku niejakiego pana Béchaud na targach winnych w Bordeaux.
Od lat 50. XX w. wina te zajmują silną pozycję na rynkach zagranicznych, w szczególności w Niemczech.
Dzięki łącznemu wpływowi bogatego i specyficznego środowiska geograficznego i miejscowej społeczności, z powodzeniem promującej swoje wina, produkty noszące nazwę "Graves de Vayres" nadal zdobywają wielu nowych konsumentów na całym świecie.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do winifikacji, produkcji i dojrzewania win, stanowi obszar następujących gmin departamentu Gironde określonych na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z dnia 1 stycznia 2024 r.:
Beychac-et-Caillau, Cadarsac, Fronsac, Génissac, Izon, Libourne, Nérigean, Saint-Germain-du-Puch, Saint-Michel-de- Fronsac oraz Saint-Sulpice-et-Cameyrac.
Większa jednostka geograficzna
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Na etykiecie win objętych chronioną nazwą pochodzenia można wskazać nazwę większej jednostki geograficznej: "Vin de Bordeaux" lub "Grand Vin de Bordeaux".
Czcionka, którą zapisana jest nazwa większej jednostki geograficznej, nie może być większa (wysokość i szerokość) niż dwie trzecie wielkości czcionki, którą zapisano chronioną nazwę pochodzenia.
Link do specyfikacji produktu
https://info.agriculture.gouv.fr/boagri/document_administratif-90b207a5-859a-41a9-8097-d0147bb91aa5
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.4404 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 |
| Data aktu: | 05/08/2025 |
| Data ogłoszenia: | 05/08/2025 |