(art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143) "Riso Nano Vialone Veronese" Nr UE: PGI-IT-1529-AM04 - 23.5.2025
1. Nazwa produktu
"Riso Nano Vialone Veronese"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
□ Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)
Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)
□ Oznaczenie geograficzne (OG)
3. Sektor
Produkty rolne
□ Wina
□ Napoje spirytusowe
4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny
Włochy
5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Ministerstwo Rolnictwa, Suwerenności Żywnościoweji Leśnictwa - Promowanie Jakości Produktów Rolno- Spożywczych (PQA) 1 (MINISTERO DELL'AGRICOLTURA, DELLA SOVRANITA' ALIMENTARE E DELLE FORESTE- PQA 1)
6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa
Zmiany są zmianami standardowymi w rozumieniu art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143, ponieważ nie obejmują zmiany nazwy, nie grożą zanikiem związku ani nie wiążą się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.
7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych
1. Skreślenie zawartości procentowej amylozy
Parametr dotyczący zawartości procentowej amylozy został skreślony z pkt 3.2 jednolitego dokumentu i z art. 2 specyfikacji produktu.
Uzasadnienie: Metoda analityczna oznaczania wartości amylozy była zmieniana i aktualizowana na przestrzeni lat, ale uzyskane wyniki nadal nie są wiarygodne, ponieważ wyników analitycznych nie można powtórzyć na tej samej próbce.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
2. Zmiana szeregu określeń na etykiecie
W art. 8 specyfikacji produktu dodano określenie "pola ryżowe".
Może on być stosowany tylko wtedy, gdy produkt został wytworzony wyłącznie z ryżu zebranego na danych polach ryżowych.
Dodaje się również podpunkt w brzmieniu:
"Rodzaje produktu, o których mowa w pkt 2, muszą być wskazane na opakowaniu produktu, z wyjątkiem ryżu »białego«, który nie musi być wskazywany. Na etykiecie można wskazać rok zbioru."
Celem tej zmiany jest zapewnienie konsumentom większej ilości informacji i większej przejrzystości na temat zakupionego produktu. Na opakowaniu należy teraz wskazać, czy zawarty w nim produkt jest półbielony czy półbrązowy. Nie ma potrzeby podawania rodzaju produktu w przypadku ryżu białego, ponieważ konsumenci, którzy go kupują, kierując się zdrowym rozsądkiem, wiedzą, że jest to produkt, który został już obłuskany (biały).
Dodano również możliwość wskazania roku zbiorów.
Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
"Riso Nano Vialone Veronese"
Nr UE: PGI-IT-1529-AM04 - 23.5.2025
ChNP () ChOG (X)
1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)
"Riso Nano Vialone Veronese"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Włochy
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
- 10 - ZBOŻA
1006 - Ryż
1006 30 - Ryż częściowo lub całkowicie bielony, nawet polerowany lub glazurowany
1006 30 42 - Okrągłoziarnisty
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
"Riso Nano Vialone Veronese« ChOG musi być uzyskany wyłącznie z odmiany ryżu niełuskanego Vialone Nano". W momencie wprowadzania do obrotu "Riso Nano Vialone Veronese" musi być sklasyfikowany jako jedna z następujących kategorii produktów:
- ryż półbielony lub półbrązowy: uzyskany poprzez polerowanie, które obejmuje częściowe usunięcie zarodka (kiełku) i owocni;
- ryż biały: uzyskany poprzez polerowanie, które obejmuje całkowite usunięcie owocni.
"Riso Nano Vialone Veronese" ma następujące właściwości:
- długość od 5,4 mm do 5,8 mm;
- szerokość od 3,2 mm do 3,5 mm;
- grubość od 2,0 mm do 2,2 mm;
- stosunek długości do szerokości od 1,6 do 1,8;
- rdzeń wewnętrzny: wydłużony;
- prążek: brak.
Ponadto wartość procentowa zanieczyszczeń ryżu innymi odmianami nie może przekraczać 3 %.
Oprócz właściwości odmiany, o których mowa powyżej, "Riso Nano Vialone Veronese" musi wykazywać następujące parametry fizyczne i chemiczne:
- czas żelatynizacji zawarty w przedziale 15-20 minut;
- wskaźnik konsystencji nie mniej niż 0,85 kg/cm2,
- wskaźnik lepkości nie więcej niż 2,5 g/cm.
Powyższe właściwości ustalono na podstawie ryżu gotowego do wprowadzenia do obrotu.
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych) -
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
Etapy uprawy i polerowania ryżu "Riso Nano Vialone Veronese" (obłuskiwanie, bielenie w różnym stopniu i wtórne przetwarzanie) muszą przebiegać na określonym obszarze geograficznym.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Pakowanie ryżu musi się odbywać w obrębie określonego obszaru geograficznego, aby uniknąć tworzenia się na ziarnach ryżu bielonego mikrouszkodzeń powstałych w wyniku wahań wilgotności i mechanicznego obciążenia, na które w przeciwnym wypadku byłby narażony ryż bielony. W przypadku uszkodzenia ryżu pogarsza się jego jakość po ugotowaniu i skraca się czas gotowania.
Pakowanie ryżu musi się odbywać w obrębie określonego obszaru geograficznego, aby uniknąć tworzenia się na ziarnach ryżu bielonego mikrouszkodzeń powstałych w wyniku wahań wilgotności i mechanicznego obciążenia, na które w przeciwnym wypadku byłby narażony ryż bielony. W przypadku uszkodzenia ryżu pogarsza się jego jakość po ugotowaniu i skraca się czas gotowania.
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Na każdym opakowaniu musi znajdować się logo "Riso Nano Vialone Veronese" ChOG i logo UE. Logo wygląda następująco:
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Południowy obszar prowincji Verona: Gminy: Mozzecane, Nogarole Rocca, Vigasio, Trevenzuolo, Erbè, Sorgà, Nogara, Gazza Veronese, Salizzole, Isola della Scala, Buttapietra, Sanguinetto, Concamarise, Casaleone, Cerea, San Pietro di Morubio, Bovolone, Roverchiara, Isola Rizza, Oppeano, Ronco All'Adige, Palù, Zevio i Povegliano Veronese.
5. Związek z obszarem geograficznym
Podstawą wniosku dotyczącego rejestracji ChOG "Riso Nano Vialone Veronese" są właściwości produktu. Określony obszar charakteryzuje się jednolitym klimatem, który sprzyja produkcji "Riso Vialone Nano Veronese". Przyczynia się do tego słodka i czysta woda źródlana, dość typowa dla regionu. Na obszarach tych uprawę ryżu prowadzi się w systemie płodozmianu, co znacznie zmniejsza zużycie środków ochrony roślin i nawozów chemicznych. Charakterystyka gleby w regionie Werony wyróżniają się w stosunku do innych regionów uprawy ryżu następującymi czynnikami: - pH, które zawsze jest alkaliczne; - woda źródlana pochodząca ze skał wapiennych, a więc również alkaliczna; - tradycja uprawy przekazywana z pokolenia na pokolenie. Polerowanie odbywa się w młynach lokalnych, wywodzących się bezpośrednio z "pile da riso", które licznie powstały w tym regionie w ciągu XVI w.; kilka z nich działa do dziś. Ryż był w nich łuskany przy użyciu hydraulicznych moździerzy. Nawet jeśli obecnie w większości przypadków proces polerowania przeprowadza się przy użyciu nowoczesnych maszyn, przestrzega się zasad i osiąga wyniki, które są owocem wielowiekowej tradycji. Procesy obłuskiwania i bielenia ziarna nigdy nie są doprowadzane do końca; ziarno pozostaje częściowo pokryte owocnią, dzięki czemu świetnie nadaje się do przygotowania typowych werońskich risotto.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
https://www.masaf.gov.it/flex/cm/pages/ServeAttachment.php/L/IT/D/1%252Ff%252Fa%252FD.591872b757f645ec48b4/P/ BLOB%3AID%3D3343/E/pdf?mode=download
Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.
10.12.2025Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.4399 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja powiadomienia dotyczącego zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 |
| Data aktu: | 04/08/2025 |
| Data ogłoszenia: | 04/08/2025 |