Publikacja wniosku o rejestrację oznaczenia geograficznego zgodnie z art. 15 ust. 4 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143

Publikacja wniosku o rejestrację oznaczenia geograficznego zgodnie z art. 15 ust. 4 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143
(C/2025/4398)

W terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego, bądź osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim, mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 1 , wnieść sprzeciw do Komisji.

Specyfikacja produktu, o której mowa w art. 49 rozporządzenia (UE) 2024/1143, jest dostępna w unijnym rejestrze oznaczeń geograficznych

JEDNOLITY DOKUMENT

"Yenice Ihlamur Bali"

Nr UE: PDO-TR-03362 - 25.10.2024

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy

"Yenice Ihlamur Bali"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Turcja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Klasyfikacja produktu rolnego

Kod Nomenklatury scalonej (kod CN): 04

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Yenice Ihlamur Bali" to miód kwiatowy wytwarzany przez pszczoły zbierające nektar z lipy srebrzystej (Tilia tomentosa Moench) i lipy kaukaskiej (Tilia rubra DC. subsp. caucasica), które występują naturalnie w dystrykcie Yenice w prowincji Karabuk. Ze względu na swoje źródło miód "Yenice Ihlamur Bali" należy do kategorii miodu kwiatowego i jest sklasyfikowany jako niedostatecznie reprezentowany miód jednokwiatowy o niskiej reprezentacji pyłku.

Podstawowe źródła nektaru w miodzie "Yenice Ihlamur Bali" obejmują Tilia (lipa), Sambucus, Clematis vitalba, Paliurus spina-christi, Erica oraz taksony Rosaceae (różowate), np. Rubus, Crataegus i Rosa. Miód "Yenice Ihlamur Bali" musi zawierać pyłek z Tilia sp. oraz pyłek pochodzący z co najmniej dwóch z powyższych siedmiu taksonów. Ponadto ogólny profil pyłków "Yenice Ihlamur Bali" powinien być spójny z wykazem taksonów w tabeli 1 (chociaż nie wszystkie taksony muszą występować w miodzie w tym samym czasie).

Barwa miodu "Yenice Ihlamur Bali" waha się od żółtej do bursztynowej. Jego smak i aromat jest charakterystyczny dla roślin, z których pochodzi. Miód jest płynny i nie pozostawia w ustach ani w gardle gorzkiego smaku po spożyciu. W odpowiednich warunkach przechowywania miód częściowo lub powoli krystalizuje się, co prowadzi do umiarkowanego poziomu krystalizacji. Po krystalizacji tworzy miękkie granulki, które nie pozostawiają nieprzyjemnego smaku na języka. Charakterystyczny zapach kwiatów lipy jest wyraźnie wyczuwalny w momencie otwarcia pokrywy ula lub gdy miód wydobyty z plastra jest oddzielany od osłonki. Parametry jakościowe, które nadają miodowi "Yenice Ihlamur Bali" wyjątkowe cechy, przedstawiono w tabeli 2.

Tabela 1

profil pyłków "Yenice Ihlamur Bali"

Takson Takson Takson
Agrimonia sp. Fragaria vesca Pinaceae
Amaranthaceae Galium sp. Plantago lanceolata
Anagallis sp. Genista sp. Poacaea
Anthyllis sp. Gentianaceae Portulaca sp.
Apiacaea Helianthemum sp. Ranunculaceae
Artemisia sp. Helianthus annus Ranunculus sp.
Asteraceae Hypericum sp. Rhododendron sp.
Betula sp. Lamiaceae Rosa canina
Boraginaceae Lamium sp. Rosaceae
Brassicaceae Lathyrus sp. Rubus sp.
Campanula sp. Laurus nobilis Rumex sp.
Caryophyllaceae Ligustrum sp. Salix sp.
Castanea sativa Liliaceae Sambucus sp.
Centaurea sp. Limonium sp. Scabiosa sp.
Centaurium sp. Linaria sp. Silene sp.
Cichorium sp. Lotus sp. Symphytum sp.
Cirsium arvense Malvaceae Taraxacum sp.
Cistus creticus Melilotus sp. Teucrium sp.
Clematis vitalba Myosotis sp. Thymus sp.
Cornus sanguinea Nepeta sp. Tilia sp.
Coronilla sp. Nigella sp. Trifolium pratense
Crataegus sp. Oleaceae Trifolium repens
Cynoglossum sp. Onobrychis sp. Trifolium resupinatum
Echium vulgare Onosma sp. Trifolium sp.
Erica sp. Origanum sp. Trifolium speciosum
Eryngium sp. Paliuris spina-christi Verbascum sp.
Euphorbia sp. Papaveraceae Vicia sp.
Fabaceae Phlomis sp. Xanthium sp.
Filipendula sp. Pilosella sp. Zea mays

Tabela 2

właściwości fizykochemiczne miodu "Yenice Ihlamur Bali"

Parametry Wartości
Prolina (mg/kg; minimum) 300 mg/kg
Fruktoza+glukoza (g/100 g; minimum) 60 g/100 g
Liczba diastazowa (minimum) 8
HMF (mg/kg; maksymalnie) 18 mg/kg
Fruktoza/glukoza 0,9 - 1,4
Wilgotność (maksymalnie %) 20 %
Sacharoza (g/100 g; maksymalnie) 4 g/100 g
Maltoza (% maksymalnie) 4 %
Wolna kwasowość (meq/kg; maksymalnie) 50 meq/kg
Substancja nierozpuszczalna w wodzie (g/100 g; maksymalnie) 0,1 g/100 g

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych) -

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy produkcji muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Poniższe logo jest obowiązkowe w przypadku wszystkich produktów opatrzonych nazwą "Yenice Ihlamur Bali"

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Prowincja Karabuk jest położona w zachodniej części basenu Morza Czarnego. Obszar geograficzny produkcji miodu "Yenice Ihlamur Bali" obejmuje dystrykt Yenice w prowincji Karabuk w Turcji.

5. Związek z obszarem geograficznym

Specyfika produktu

Miód "Yenice Ihlamur Bali" charakteryzuje się charakterystycznym i zróżnicowanym składem kwiatowym, mimo że jest produkowany na ograniczonym geograficznie obszarze zalesionym. Analiza melisopalinologiczna potwierdza, że miód musi zawierać pyłki z Tilia sp. oraz z przynajmniej dwóch taksonów spośród Sambucus, Clematis vitalba, Paliurus spina-christi, Erica oraz z różowatych, mianowicie Rubus, Crataegus i Rosa. Ponadto spektrum pyłków musi obejmować również przedstawicieli szerszego profilu roślinnego określonego w tabeli 1. Ogółem zidentyfikowano pyłki z 86 taksonów roślinnych rodzimych dla regionu, co wpływa na złożone pochodzenie botaniczne miodu. Ten wyjątkowy skład, ukształtowany przez bogate i niezakłócone ludzką działalnością ekosystemy leśne dystryktu Yenice, nadaje charakterystyczny profil aromatyczny i szczególne właściwości organoleptyczne odróżniające miód "Yenice Ihlamur Bali" od innych miodów jednokwiatowych i wielokwiatowych.

Czynniki naturalne

W badaniu z 1999 r. Światowy Fundusz na rzecz Przyrody (WWF) stwierdził, że lasy w dystrykcie Yenice są jednym ze stu najbardziej bogatych biologicznie lasów w Europie i jednym ze 122 ważnych obszarów przyrodniczych w Turcji. Według badań przeprowadzonych przez naukowców obszary o wysokiej bioróżnorodności to obszary, które są bogate w gatunki endemiczne, obejmują typy lasów specyficznych dla Europy i charakteryzują się znacznymi obszarami lądowymi i wysokim ryzykiem utraty siedlisk. Lasy w dystrykcie Yenice są jednym z dziewięciu takich obszarów. Chociaż klimat w dystrykcie Yenice jest częściowo uzależniony od klimatu Morza Czarnego, na obszarach śródlądowych można również zaobserwować wpływ klimatu kontynentalnego. Ponieważ region ten stanowi strefę przejściową między tymi rodzajami klimatu, jego różnorodność klimatyczna przyczynia się do bogactwa roślinnego tego obszaru. W dolinie tworzonej przez rzekę Yenice, która przepływa przez dystrykt, występuje efekt mikroklimatyczny. Opady występują tu o wszystkich porach roku. Obszar charakteryzują mroźne zimy, chłodne lata oraz ogólnie wilgotny, deszczowy i mglisty klimat.

87 % dystryktu Yenice pokrywają lasy. W lasach w dystrykcie Yenice występuje 312 taksonów roślinnych, z czego 51 ma charakter endemiczny. W tej bogatej roślinności lipy zajmują istotne miejsce. W granicach geograficznych omawianego obszaru lipy porastają surowy i nierówny teren. Niedostępny charakter terenu, na którym występują lipy, utrudnia ludziom zbieranie liści i kwiatów lipowych. Dzięki temu lipy mogą być potencjalnym źródłem nektaru dla pszczół miodnych. Ponadto surowy charakter regionu uniemożliwił ekspansję zabudowy mieszkalnej i rozwój przemysłu. Fakt, że działalność człowieka nie wpływa w dużej mierze na ten region, pomógł zachować ten ekosystem i chronić go przed różnymi czynnikami źródłami zanieczyszczenia. Wpłynęło to również na jakość miodu "Yenice Ihlamur Bali".

Związek przyczynowy

Ze względu na surowy charakter geograficzny dystryktu Yenice i jego zalesienie tereny te są słabo zaludnione, co umożliwiło rozprzestrzenienie się lip na rozległych obszarach. W dystrykcie nie ma przemysłu ciężkiego, a miejscowa ludność uzyskuje środki utrzymania dzięki lasom.

Bogaty skład miodu pochodzącego z dużej ilości lip i różnorodnych roślin rodzimych w lasach dystryktu Yenice, które stanowią pierwotne i wtórne źródła nektaru, nadaje miodowi "Yenice Ihlamur Bali" smak i aromat charakterystyczny dla roślin, z których pochodzi.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

Ten produkt objęty oznaczeniem geograficznym jest zarejestrowany do celów ochrony od 14.12.2022 r. w oficjalnym e-biuletynie nr 1456 tureckiego Urzędu ds. Patentów i Znaków Towarowych i został oficjalnie zarejestrowany 22.8.2023 r.

1 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz.U. L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http:// data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.4398

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację oznaczenia geograficznego zgodnie z art. 15 ust. 4 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143
Data aktu: 01/08/2025
Data ogłoszenia: 01/08/2025