Publikacja wniosku o rejestrację oznaczenia geograficznego zgodnie z art. 15 ust. 4 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143

Publikacja wniosku o rejestrację oznaczenia geograficznego zgodnie z art. 15 ust. 4 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143
(C/2025/4398)

W terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego, bądź osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim, mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 1 , wnieść sprzeciw do Komisji.

Specyfikacja produktu, o której mowa w art. 49 rozporządzenia (UE) 2024/1143, jest dostępna w unijnym rejestrze oznaczeń geograficznych

JEDNOLITY DOKUMENT

"Yenice Ihlamur Bali"

Nr UE: PDO-TR-03362 - 25.10.2024

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy

"Yenice Ihlamur Bali"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Turcja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Klasyfikacja produktu rolnego

Kod Nomenklatury scalonej (kod CN): 04

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Yenice Ihlamur Bali" to miód kwiatowy wytwarzany przez pszczoły zbierające nektar z lipy srebrzystej (Tilia tomentosa Moench) i lipy kaukaskiej (Tilia rubra DC. subsp. caucasica), które występują naturalnie w dystrykcie Yenice w prowincji Karabuk. Ze względu na swoje źródło miód "Yenice Ihlamur Bali" należy do kategorii miodu kwiatowego i jest sklasyfikowany jako niedostatecznie reprezentowany miód jednokwiatowy o niskiej reprezentacji pyłku.

Podstawowe źródła nektaru w miodzie "Yenice Ihlamur Bali" obejmują Tilia (lipa), Sambucus, Clematis vitalba, Paliurus spina-christi, Erica oraz taksony Rosaceae (różowate), np. Rubus, Crataegus i Rosa. Miód "Yenice Ihlamur Bali" musi zawierać pyłek z Tilia sp. oraz pyłek pochodzący z co najmniej dwóch z powyższych siedmiu taksonów. Ponadto ogólny profil pyłków "Yenice Ihlamur Bali" powinien być spójny z wykazem taksonów w tabeli 1 (chociaż nie wszystkie taksony muszą występować w miodzie w tym samym czasie).

Barwa miodu "Yenice Ihlamur Bali" waha się od żółtej do bursztynowej. Jego smak i aromat jest charakterystyczny dla roślin, z których pochodzi. Miód jest płynny i nie pozostawia w ustach ani w gardle gorzkiego smaku po spożyciu. W odpowiednich warunkach przechowywania miód częściowo lub powoli krystalizuje się, co prowadzi do umiarkowanego poziomu krystalizacji. Po krystalizacji tworzy miękkie granulki, które nie pozostawiają nieprzyjemnego smaku na języka. Charakterystyczny zapach kwiatów lipy jest wyraźnie wyczuwalny w momencie otwarcia pokrywy ula lub gdy miód wydobyty z plastra jest oddzielany od osłonki. Parametry jakościowe, które nadają miodowi "Yenice Ihlamur Bali" wyjątkowe cechy, przedstawiono w tabeli 2.

Tabela 1

profil pyłków "Yenice Ihlamur Bali"

Takson Takson Takson
Agrimonia sp. Fragaria vesca Pinaceae
Amaranthaceae Galium sp. Plantago lanceolata
Anagallis sp. Genista sp. Poacaea
Anthyllis sp. Gentianaceae Portulaca sp.
Apiacaea Helianthemum sp. Ranunculaceae
Artemisia sp. Helianthus annus Ranunculus sp.
Asteraceae Hypericum sp. Rhododendron sp.
Betula sp. Lamiaceae Rosa canina
Boraginaceae Lamium sp. Rosaceae
Brassicaceae Lathyrus sp. Rubus sp.
Campanula sp. Laurus nobilis Rumex sp.
Caryophyllaceae Ligustrum sp. Salix sp.
Castanea sativa Liliaceae Sambucus sp.
Centaurea sp. Limonium sp. Scabiosa sp.
Centaurium sp. Linaria sp. Silene sp.
Cichorium sp. Lotus sp. Symphytum sp.
Cirsium arvense Malvaceae Taraxacum sp.
Cistus creticus Melilotus sp. Teucrium sp.
Clematis vitalba Myosotis sp. Thymus sp.
Cornus sanguinea Nepeta sp. Tilia sp.
Coronilla sp. Nigella sp. Trifolium pratense
Crataegus sp. Oleaceae Trifolium repens
Cynoglossum sp. Onobrychis sp. Trifolium resupinatum
Echium vulgare Onosma sp. Trifolium sp.
Erica sp. Origanum sp. Trifolium speciosum
Eryngium sp. Paliuris spina-christi Verbascum sp.
Euphorbia sp. Papaveraceae Vicia sp.
Fabaceae Phlomis sp. Xanthium sp.
Filipendula sp. Pilosella sp. Zea mays

Tabela 2

właściwości fizykochemiczne miodu "Yenice Ihlamur Bali"

Parametry Wartości
Prolina (mg/kg; minimum) 300 mg/kg
Fruktoza+glukoza (g/100 g; minimum) 60 g/100 g
Liczba diastazowa (minimum) 8
HMF (mg/kg; maksymalnie) 18 mg/kg
Fruktoza/glukoza 0,9 - 1,4
Wilgotność (maksymalnie %) 20 %
Sacharoza (g/100 g; maksymalnie) 4 g/100 g
Maltoza (% maksymalnie) 4 %
Wolna kwasowość (meq/kg; maksymalnie) 50 meq/kg
Substancja nierozpuszczalna w wodzie (g/100 g; maksymalnie) 0,1 g/100 g

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych) -

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy produkcji muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Poniższe logo jest obowiązkowe w przypadku wszystkich produktów opatrzonych nazwą "Yenice Ihlamur Bali"

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Prowincja Karabuk jest położona w zachodniej części basenu Morza Czarnego. Obszar geograficzny produkcji miodu "Yenice Ihlamur Bali" obejmuje dystrykt Yenice w prowincji Karabuk w Turcji.

5. Związek z obszarem geograficznym

Specyfika produktu

Miód "Yenice Ihlamur Bali" charakteryzuje się charakterystycznym i zróżnicowanym składem kwiatowym, mimo że jest produkowany na ograniczonym geograficznie obszarze zalesionym. Analiza melisopalinologiczna potwierdza, że miód musi zawierać pyłki z Tilia sp. oraz z przynajmniej dwóch taksonów spośród Sambucus, Clematis vitalba, Paliurus spina-christi, Erica oraz z różowatych, mianowicie Rubus, Crataegus i Rosa. Ponadto spektrum pyłków musi obejmować również przedstawicieli szerszego profilu roślinnego określonego w tabeli 1. Ogółem zidentyfikowano pyłki z 86 taksonów roślinnych rodzimych dla regionu, co wpływa na złożone pochodzenie botaniczne miodu. Ten wyjątkowy skład, ukształtowany przez bogate i niezakłócone ludzką działalnością ekosystemy leśne dystryktu Yenice, nadaje charakterystyczny profil aromatyczny i szczególne właściwości organoleptyczne odróżniające miód "Yenice Ihlamur Bali" od innych miodów jednokwiatowych i wielokwiatowych.

Czynniki naturalne

W badaniu z 1999 r. Światowy Fundusz na rzecz Przyrody (WWF) stwierdził, że lasy w dystrykcie Yenice są jednym ze stu najbardziej bogatych biologicznie lasów w Europie i jednym ze 122 ważnych obszarów przyrodniczych w Turcji. Według badań przeprowadzonych przez naukowców obszary o wysokiej bioróżnorodności to obszary, które są bogate w gatunki endemiczne, obejmują typy lasów specyficznych dla Europy i charakteryzują się znacznymi obszarami lądowymi i wysokim ryzykiem utraty siedlisk. Lasy w dystrykcie Yenice są jednym z dziewięciu takich obszarów. Chociaż klimat w dystrykcie Yenice jest częściowo uzależniony od klimatu Morza Czarnego, na obszarach śródlądowych można również zaobserwować wpływ klimatu kontynentalnego. Ponieważ region ten stanowi strefę przejściową między tymi rodzajami klimatu, jego różnorodność klimatyczna przyczynia się do bogactwa roślinnego tego obszaru. W dolinie tworzonej przez rzekę Yenice, która przepływa przez dystrykt, występuje efekt mikroklimatyczny. Opady występują tu o wszystkich porach roku. Obszar charakteryzują mroźne zimy, chłodne lata oraz ogólnie wilgotny, deszczowy i mglisty klimat.

87 % dystryktu Yenice pokrywają lasy. W lasach w dystrykcie Yenice występuje 312 taksonów roślinnych, z czego 51 ma charakter endemiczny. W tej bogatej roślinności lipy zajmują istotne miejsce. W granicach geograficznych omawianego obszaru lipy porastają surowy i nierówny teren. Niedostępny charakter terenu, na którym występują lipy, utrudnia ludziom zbieranie liści i kwiatów lipowych. Dzięki temu lipy mogą być potencjalnym źródłem nektaru dla pszczół miodnych. Ponadto surowy charakter regionu uniemożliwił ekspansję zabudowy mieszkalnej i rozwój przemysłu. Fakt, że działalność człowieka nie wpływa w dużej mierze na ten region, pomógł zachować ten ekosystem i chronić go przed różnymi czynnikami źródłami zanieczyszczenia. Wpłynęło to również na jakość miodu "Yenice Ihlamur Bali".

Związek przyczynowy

Ze względu na surowy charakter geograficzny dystryktu Yenice i jego zalesienie tereny te są słabo zaludnione, co umożliwiło rozprzestrzenienie się lip na rozległych obszarach. W dystrykcie nie ma przemysłu ciężkiego, a miejscowa ludność uzyskuje środki utrzymania dzięki lasom.

Bogaty skład miodu pochodzącego z dużej ilości lip i różnorodnych roślin rodzimych w lasach dystryktu Yenice, które stanowią pierwotne i wtórne źródła nektaru, nadaje miodowi "Yenice Ihlamur Bali" smak i aromat charakterystyczny dla roślin, z których pochodzi.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

Ten produkt objęty oznaczeniem geograficznym jest zarejestrowany do celów ochrony od 14.12.2022 r. w oficjalnym e-biuletynie nr 1456 tureckiego Urzędu ds. Patentów i Znaków Towarowych i został oficjalnie zarejestrowany 22.8.2023 r.

1 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz.U. L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http:// data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.4398

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację oznaczenia geograficznego zgodnie z art. 15 ust. 4 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143
Data aktu: 01/08/2025
Data ogłoszenia: 01/08/2025