(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143) "Mirabelles de Lorraine"
PGI-FR-0194-AM01 - 10.4.2025
1. Nazwa produktu
"Mirabelles de Lorraine"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
□ Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)
Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)
□ Oznaczenie geograficzne (OG)
3. Sektor
El Produkty rolne
□ Wina
□ Napoje spirytusowe
4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny
Francja
5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Ministère de l'agriculture et de la souveraineté alimentaire (Ministerstwo Rolnictwa i Suwerenności Żywnościowej)
6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa
Wyjaśnienie, dlaczego zmiana lub zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143
Wniosek o zmianę w specyfikacji ChOG "Mirabelles de Lorraine" nie dotyczy żadnej z trzech sytuacji stanowiących zmianę na poziomie Unii, w szczególności:
a) nie polega na zmianie chronionej nazwy pochodzenia;
b) nie grozi zanikiem związku z obszarem geograficznym;
c) nie wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.
W związku z tym władze francuskie uznają, że wniosek dotyczy zmiany standardowej.
7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych
1. Opis produktu
Opis produktu w specyfikacji przeredagowano i uzupełniono o trzy szczegółowe informacje dotyczące kształtu, ewentualnej obecności białawego nalotu na owocu oraz tolerancji w odniesieniu do minimalnej średnicy. W jednolitym dokumencie uzupełniono również właściwości "Mirabelles de Lorraine", aby odpowiadały one właściwościom określonym w specyfikacji produktu.
Dodano również metody pakowania, w zależności od przeznaczenia owoców: bezpośrednie spożycie, głębokie mrożenie lub przetwarzanie.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
2. Wyznaczenie obszaru geograficznego
Przepisy dotyczące obszaru geograficznego i etapów, które odbywają się na wyznaczonym obszarze, pozostają niezmienione.
Proponuje się przeredagowanie pkt 4 (Zwięzłe określenie obszaru geograficznego), pkt 3.4 (Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym) i pkt 3.5 (Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa) jednolitego dokumentu, aby dodać etap przechowywania świeżych owoców ze względu na dodanie warunków przechowywania owoców w specyfikacji produktu.
Skreśla się ostatnie zdanie pkt 3.5 jednolitego dokumentu ("Przez pakowanie rozumiane jest umieszczanie w opakowaniach jednostkowych, umieszczanie na paletach i zamrażanie"), które jest mylące w odniesieniu do powyższego, a także usuwa się je z jednolitego dokumentu.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
3. Dowód na pochodzenie produktu z danego obszaru
Tę część przeredagowano z uwzględnieniem obecnego formatu specyfikacji, w szczególności odniesienia do oświadczenia identyfikacyjnego, które dotyczy zezwoleń dla podmiotów.
Zgodnie z praktyką wprowadza się również następujące elementy:
- roczną deklarację plantatorów sadów przeznaczonych do produkcji objętej ChOG;
- kod sadu (jednostka jednorodnej produkcji: odmiana, rok posadzenia) jako podstawę identyfikowalności.
Skreśla się akapit dotyczący obowiązku prowadzenia przez przetwórców ewidencji księgowej zapasów (ChOG pochodzenia owoców), ponieważ przetwarzanie nie jest objęte specyfikacją ChOG.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
4. Cykl życia produktu
Wprowadzono cykl życia pokazujący punkty kontroli na każdym etapie.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
5. Pochodzenie odmianowe
Tę część uzupełnia się o przepis dotyczący obowiązku stosowania roślin posiadających świadectwo fitosanitarne.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
6. Właściwości gleby
Za główną właściwość gleby uznaje się minimalną zawartość gliny wynoszącą 30 %, a nie określoną zawartość procentową drobnych elementów mniejszych niż 20 mikronów.
Dodaje się wymóg przeprowadzenia analizy gleby podczas sadzenia (lub w pierwszym roku certyfikacji) w celu sprawdzenia charakteru gleby i jej żyzności.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
7. Praktyki uprawy
Znosi się minimalny obszar uprawy wynoszący 50 arów (lub 20 arów, jeżeli działka przylega do innego sadu uprawianego przez tego samego rolnika).
Wprowadza się obowiązek obsiewania trawą co najmniej 60 % powierzchni między rzędami w sadach, a także obowiązek posiadania przez gospodarstwa co najmniej 10 % całkowitej wykorzystywanej powierzchni użytków rolnych w formie tzw. "równoważnej powierzchni topograficznej" (TES), czyli infrastruktury agroekologicznej w rozumieniu wykazu zawartego w tabeli określonej w specyfikacji.
Wprowadzono również przepisy dotyczące nawożenia sadów: przewidziano ustanowienie perspektywicznego planu nawożenia, ograniczającego roczne nawożenie azotem do 90 jednostek na hektar, a następnie przeprowadzanie analiz gleby co najmniej raz na 8 lat.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
8. Zbiór, sortowanie, zatwierdzanie, pakowanie
Dodano przepisy dotyczące zbioru i transportu, aby zapobiec zgniataniu owoców, a tym samym zagwarantować ich integralność, w zależności od sposobu dalszego przetwarzania.
Opisano ustalenia dotyczące zatwierdzania, w oparciu o zawartość cukru i barwę, jak również właściwości owoców przed wysyłką.
Określono maksymalne okresy między zbiorem a odbiorem w zakładzie, między pakowaniem a wysyłką oraz między zbiorem a wysyłką świeżych owoców, jak również warunki przechowywania.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
9. Głębokie mrożenie
Mirabelki (całe z pestką, drylowane całe lub drylowane podzielone na połówki) zamraża się wyłącznie przez użyciu metody IQF.
Określono wszystkie właściwości owoców przed głębokim mrożeniem i po nim, czas między zbiorem a mrożeniem oraz między opuszczeniem przez owoce tunelu głębokiego mrożenia a przechowywaniem, temperaturę przechowywania głęboko mrożonych owoców oraz datę minimalnej trwałości (DMT), która wynosi 30 miesięcy.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
10. Elementy uzasadniające związek ze środowiskiem geograficznym
Ten punkt przeredagowano, aby dostosować go do wymogów regulacyjnych. Związek między ChOG "Mirabelles de Lorraine" a pochodzeniem geograficznym nadal opiera się na właściwościach produktu (jego wysokiej zawartości cukru i barwie) związanych z naturalnymi cechami obszaru geograficznego i wiedzą fachową producentów, a także na renomie produktu.
Związek przyczynowy charakteryzuje się:
- ukształtowaniem terenu regionu Lotaryngii, które chroni owoce przed mrozem i wiatrem;
- naprzemiennym występowaniem wysokich i niskich temperatur, które sprzyjają dojrzewaniu owoców o wszystkich pożądanych właściwościach;
- klimatem, który umożliwia uzyskanie szczególnych właściwości fizycznych "Mirabelles de Lorraine", w szczególności ich barwy, wielkości i zawartości cukru;
- wiedzą fachową producentów, jakością i możliwością głębokiego mrożenia "Mirabelles de Lorraine" przy zachowaniu ich smaku, aromatu i autentyczności, co wydłuża okres dostępności produktu i zwiększa jego renomę;
- wyróżnianiem "Mirabelles de Lorraine" podczas licznych lokalnych festiwali oraz ich obecnością w wielu przepisach regionalnych i w menu najlepszych restauracji w Lotaryngii.
Jednolity dokument zmieniono, aby uwzględnić związek przyczynowy opisany w specyfikacji produktu.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
11. Odniesienia do organu kontrolnego
Zaktualizowano dane kontaktowe i odniesienia do organów kontrolnych.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
12. Wymogi krajowe
Zgodnie z przepisami krajowymi wprowadza się tabelę określającą główne punkty podlegające kontroli.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
"Mirabelles de Lorraine"
Nr UE: PGI-FR-0194-AM01 - 10.4.2025
ChNP () ChOG (X)
1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)
"Mirabelles de Lorraine"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Francja
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
- 08 - OWOCE I ORZECHY JADALNE; SKÓRKI OWOCÓW CYTRUSOWYCH LUB MELONÓW
0809 - Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże
0809 40 - Śliwki i owoce tarniny
0809 40 05 - Śliwki
- 08 - OWOCE I ORZECHY JADALNE; SKÓRKI OWOCÓW CYTRUSOWYCH LUB MELONÓW
0811 - Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
0811 90 - Pozostałe
0811 90 95 - Pozostałe
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
Owoce okrągłe lub owalne, żółte lub złote gdy dojrzeją, o pestce odchodzącej, małego rozmiaru (średnica>22 mm), o średniej zawartości cukru 16 w skali Brixa dla owoców przeznaczonych do bezpośredniego spożycia i 15 w skali Brixa dla owoców przeznaczonych do przetwórstwa przemysłowego (w tym głębokiego mrożenia), o kolorze 4 na skali kolorów AREFE, należące do kategorii I normy EKG/ONZ, pochodzące z klonów odmian "Mirabelles de Nancy" i "Mirabelles de Metz", które zostały zarejestrowane w 1961 r. pod nr 91 291 i 91 290 w oficjalnym katalogu gatunków (rodzina Rosaceae, gatunek Prunus insititia).
"Mirabelles de Lorraine" są dostępne w postaci świeżej lub mrożonej (całe z pestką, drylowane całe lub drylowane podzielone na połówki).
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
-
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym
W przypadku świeżych owoców wszystkie etapy produkcji, sortowanie, klasyfikacja i pakowanie odbywają się na wyznaczonym obszarze geograficznym.
W przypadku owoców mrożonych jedynie produkcja, sortowanie, klasyfikacja, usuwanie pestek i zamrażanie odbywają się na wyznaczonym obszarze geograficznym.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Ze względu na delikatność owoców i ryzyko ich zgniecenia podczas transportu, pakowanie świeżych owoców odbywa się na wyznaczonym obszarze geograficznym.
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Obszar geograficzny "Mirabelles de Lorraine" obejmuje wszystkie gminy w departamentach Meuse Meurthe-et- Moselle, Moselle i Vosges.
Chronione oznaczenie geograficzne "Mirabelles de Lorraine" posiadają jedynie owoce z sadów znajdujących się na wyznaczonym obszarze geograficznym.
5. Związek z obszarem geograficznym
Związek między ChOG "Mirabelles de Lorraine" a ich pochodzeniem geograficznym opiera się na właściwościach produktu (wysokiej zawartości cukru i barwie) związanych z naturalnymi cechami obszaru geograficznego i wiedzą fachową producentów, a także na renomie produktu.
5.1. Specyfika obszaru geograficznego
Region Lotaryngii znakomicie nadaje się do uprawy mirabelek.
Teren charakteryzuje się ciągiem płaskowyżów, dolin i skarp znanych jako "cuestas". Charakterystyczne dla tego regionu są gleby gliniasto-wapienne. Sady, w których rosną mirabelki w Lotaryngii, sadzone są na glebach o minimalnej zawartości gliny wynoszącej 30 %.
Klimat cechuje się wyraźnymi porami roku i znacznymi wahaniami temperatur. Zimy są surowe z częstymi przymrozkami aż do wiosny. Lata są stosunkowo gorące z okresami suszy i wysokimi temperaturami.
Średnia ilość opadów wynosi około 750 mm rocznie, ale może sięgać nawet 2 400 mm na szczytach Wogezów. Opady są stosunkowo wyższe jesienią i zimą, kiedy występuje wiele deszczowych i mglistych dni.
5.2. Specyfika produktu
"Mirabelles de Lorraine" pochodzą od dwóch lokalnych odmian: Mirabelles de Nancy i Mirabelles de Metz.
Specyfika "Mirabelles de Lorraine" związana jest ze sposobem ich uprawy: aby owoce rozwijały się w sposób optymalny, gęstość sadów nie powinna przekraczać 400 drzew/ha, a zbiory owoców odbywają się w okresie ich optymalnej dojrzałości i trwają przez krótki czas (około 6 tygodni od początku sierpnia do połowy września). Celem jest wyprodukowanie słodkich żółtych owoców, a nie kwaśnych zielonych mirabelek, które można znaleźć w innych regionach.
5.3. Związek przyczynowy
Ukształtowanie terenu w regionie Lotaryngii, gdzie występują skarpy i płaskowyże, chroni owoce przed mrozem i wiatrem.
Naprzemienne występowanie wysokich (w ciągu dnia) i niskich (w nocy) temperatur stwarza idealne warunki, aby owoc dojrzewał z zachowaniem wszystkich pożądanych właściwości. W kształtowaniu barwy owoców istotną rolę odgrywa również wysokie nasłonecznienie. Regularne opady deszczu i nasłonecznienie na początku lata umożliwiają uzyskanie szczególnych właściwości fizycznych "Mirabelles de Lorraine", w szczególności ich wielkości i zawartości cukru. Gleba gliniasta pomaga w utrzymaniu rezerw wody i pozwala mirabelkom przetrwać okresy suszy, dzięki czemu wydają one owoce o większych, charakterystycznych dla "Mirabelles de Lorraine" rozmiarach.
Miejscowi producenci, dzięki doświadczeniu zdobytemu przez pięć wieków uprawy mirabelek, gwarantują jakość "Mirabelles de Lorraine". Możliwe jest głębokie mrożenie "Mirabelles de Lorraine" przy zachowaniu ich smaku, aromatu i autentyczności, co wydłuża okres dostępności produktu i podnosi jego renomę. W przeciwnym razie "Mirabelles de Lorraine" byłyby dostępne tylko przez 2 lub 3 miesiące w roku.
Te owoce o dużej renomie, uprawiane od średniowiecza, często wyróżnia się podczas lokalnych festiwali. W ostatnim tygodniu sierpnia w większości gmin w regionie obchodzi się tradycyjne festiwale mirabelki. Obecność mirabelek w wielu lokalnych przepisach i w menu najlepszych restauracji w Lotaryngii świadczy o ścisłym powiązaniu tego owocu z dziedzictwem regionu. Na poziomie krajowym co piąty Francuz spontanicznie wymienia Lotaryngię jako region pochodzenia mirabelek.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
https://info.agriculture.gouv.fr/boagri/document_administratif-7f5ea563-b7b3-489d-8e4f-5a12bca7d65b
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.3683 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 |
| Data aktu: | 08/07/2025 |
| Data ogłoszenia: | 08/07/2025 |