Publikacja powiadomienia dotyczącego zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27

Publikacja powiadomienia dotyczącego zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 1
(C/2025/3621)

POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ

(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143) "Cheverny"

PDO-FR-A0164-AM03 - 10.4.2025

1. Nazwa produktu

"Cheverny"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)

□ Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)

□ Oznaczenie geograficzne (OG)

3. Sektor

□ Produkty rolne

Wino

□ Napoje spirytusowe

4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny

Francja

5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Ministerstwo rolnictwa, żywności i leśnictwa

Direction générale de la performance économique et environnementale des entreprises (Dyrekcja Generalna ds. Gospodarczych i Środowiskowych Przedsiębiorstw)

6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa

Władze francuskie oświadczają, że złożony wniosek jest zgodny z wymogami rozporządzeń (UE) nr 1308/2013 i 2024/1143.

Zmiany wprowadzone w niniejszej specyfikacji produktu są zmianami standardowymi zgodnie z definicją określoną w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143.

Wniosek o zmianę specyfikacji ChNP "Cheverny" nie dotyczy żadnego z trzech przypadków zmiany zwanej "zmianą na poziomie Unii", która:

a) polega na zmianie chronionej nazwy pochodzenia, stosowania nazwy lub kategorii produktu lub produktów noszących odnośne oznaczenie geograficzne;

b) może powodować zerwanie związku ze środowiskiem geograficznym;

c) wiąże się z nowymi ograniczeniami przy wprowadzaniu produktu do obrotu.

W związku z tym władze francuskie uznają, że wniosek dotyczy zmiany standardowej.

7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych

1. Oficjalny kod geograficzny

Dodano odniesienie do oficjalnego kodu geograficznego z 2022 r. dla obszaru geograficznego i obszaru bezpośredniego sąsiedztwa.

Zmiana ta ma wyłącznie redakcyjny charakter, obszaru geograficznego nie zmieniono.

Zmieniono pkt 6 "Wyznaczony obszar geograficzny" i pkt 9 "Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)" jednolitego dokumentu zgodnie ze specyfikacją produktu.

2. Przepisy rolnośrodowiskowe

Dodano różne przepisy dotyczące ochrony środowiska.

- Dozwolone jest odchwaszczanie chemiczne na pasie 80 cm pod rzędem;

- Odchwaszczanie chemiczne na końcach rzędów jest zabronione.

Zmiany te w większym stopniu uwzględniają potrzeby społeczne w zakresie: ograniczenia stosowania środków ochrony roślin i lepszego wykorzystania środków ochrony roślin.

Nie wymaga to zmian w jednolitym dokumencie.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Cheverny

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Państwo, do którego należy obszar geograficzny

Francja

4. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

5. Kod Nomenklatury scalonej

- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

6. Opis wina lub win

KRÓTKI OPIS

Są to wina niemusujące i białe, czerwone lub różowe. Zawartość kwasu jabłkowego w winie czerwonym nie przekracza 0,3 g/l, zawartość cukrów fermentacyjnych nie przekracza 2 g/l. W winach białych i różowych minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu wynosi 10 %. Po zapakowaniu wszystkie partie wina spełniają poniższe normy analityczne: zawartość cukrów fermentacyjnych w winach białych i różowych: nie przekracza 4 gramów na litr glukozy + fruktozy. W winach białych i różowych o naturalnej objętościowej zawartości alkoholu co najmniej 13,5 % nie przekracza 6 gramów glukozy i fruktozy na litr; wina białe mają przede wszystkim aromaty owoców cytrusowych i białych kwiatów. Wina czerwone mają aromaty czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki) i przypraw. Dobrze wyważony smak w przypadku win różowych łączy wigor z wystarczającą głębią. Pozostałe wartości analityczne są domyślnie zgodne z zasadami wspólnotowymi.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 12,5

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość miareczkowa: w miliekwiwalentach na litr

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

7. Praktyki winiarskie

7.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Wzbogacanie

Szczególne praktyki enologiczne

Wina białe i różowe o zawartości cukrów fermentacyjnych (glukozy i fruktozy) przekraczającej 4 gramy na litr wytwarza się bez wzbogacania.

2. Produkcja win różowych

Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji wina

Przy produkcji win różowych zabrania sie wykorzystywania węgla drzewnego do zastosowań enologicznych, samego lub w mieszankach stosowanych w preparatach.

3. Prowadzenie winorośli

Praktyka uprawy

Minimalna gęstość obsady w winnicy wynosi 4 500 roślin na hektar, a maksymalny odstęp między rzędami winorośli wynosi 2,10 metra.

Odstęp między roślinami w tym samym rzędzie wynosi 0,90-1,20 metra

Winorośl przycina się na maksymalnie 13 oczek na krzew, według następujących technik:

- sznur Guyota z jedną długą łozą i maksymalnie dwoma czopami;

- cięcie na dwie półstrzałki;

- cięcie czopowe (wachlarz lub sznur skośny Royat).

7.2. Maksymalne zbiory

1. Wina białe

72 hektolitry z hektara

2. Wina czerwone i różowe

66 hektolitrów z hektara

8. Wyznaczony obszar geograficzny

Zbiór winogron, fermentacja i wytwarzanie odbywają się na terytorium następujących gmin w departamencie Loiret-Cher (wykaz sporządzony na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z 2024 r. i katastru opublikowanego w 2023 r.): Cande-sur-Beuvron, Cellettes, Chambord, Cheverny, Chitenay, Le Controis-en-Sologne (część odpowiadająca terytorium gmin delegowanych Feings, Fougeres-sur-Bievre i Ouchamps), Cormeray, Cour-Cheverny, Fresnes, Huisseau-sur-Cosson, Maslives, Monthou-sur-Bievre (sekcje katastralne E i ZB terytorium gminy), Les Montils, Montlivault, Mont-pres-Chambord, Muides-sur-Loire, Saint-Claude-de-Diray, Saint-Dye-sur-Loire, Saint- Laurent-Nouan, Sambin, Seur, Tour-en-Sologne, Vineuil.

9. Odmiany winorośli

Chardonnay B

Chenin B

Gamay N

Orbois B

Pinot noir N

Sauvignon B - Sauvignon Blanc

Sauvignon gris G - Fié gris

10. Opis związku lub związków

Ze względu na ubogie gleby występujące w regionie winiarskim, które mają głównie piaszczystą strukturę lub występują na wapiennym podłożu, i na które duży wpływ ma dynamika Loary oraz oraz rozlegle lasy położone w bliskim sąsiedztwie regionu winiarskiego, które nadają klimatowi chłodny charakter, zasadzono odmiany winorośli o wczesnej porze dojrzewania owoców,

dostosowane do klimatu trudnego do uprawy winorośli. Klimat ten przyczynia się do uzyskania wyważonego aromatu poszczególnych odmian winorośli:

- wina białe są żywe, lecz zrównoważone, zdominowane przez aromaty owoców cytrusowych, owoców egzotycznych lub białych kwiatów;

- wina różowe są zrównoważone, mają dość bogaty bukiet smakowy i najczęściej mają aromat czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki) i przypraw;

- wina czerwone mają aromat czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki) i czarnych owoców, czasem z wyczuwalnymi nutami przypraw; ich struktura może być albo delikatna w przypadku win młodych, albo solidna w przypadku win długo dojrzewających, które mogą rozwinąć aromat dziczyzny.

11. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Przepisy dotyczące etykietowania

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Wymiary czcionki służącej do zapisania nazwy geograficznej "Val de Loire" mogąca uzupełniać informację o nazwie pochodzenia, nie może być większa (wysokość i szerokość) niż dwie trzecie wielkości czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.

Nazwa mniejszej jednostki geograficznej

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Na etykiecie win można umieścić nazwę mniejszej jednostki geograficznej, pod warunkiem że jest to lokalizacja wpisana do ksiąg wieczystych oraz że została ona podana w deklaracji zbiorów.

Wskazanie zawartości cukru

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Wina białe i różowe o zawartości cukrów fermentacyjnych (glukoza + fruktoza) powyżej 9 gramów na litr opatruje się oznaczeniem odpowiadającym zawartości tych cukrów w winie, określonym w przepisach wspólnotowych.

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie wyjątku w odniesieniu do fermentacji i wytwarzania wina, stanowi obszar następujących gmin w departamencie Loir-et-Cher: Bracieux, Chailles, Chambord, Chaumont-sur- Loire, Contres, Fontaines-en-Sologne, Monthou-sur-Bievre, Oisly, Pontlevoy, Saint-Gervais-la-Foret, Soings-en- Sologne, Thenay, Valaire.

Link do specyfikacji produktu

https://info.agriculture.gouv.fr/boagri/document_administratif-1fda4485-5ec9-4fc6-aea8-1486297de9ec

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2025/27 z dnia 30 października 2024 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 o przepisy dotyczące rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie oraz uchylające rozporządzenie delegowane (UE) nr 664/2014 (Dz.U. L, 2025/27, 15.1.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/27/oj).

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.3621

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja powiadomienia dotyczącego zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27
Data aktu: 07/07/2025
Data ogłoszenia: 07/07/2025