(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143) "Cheverny"
PDO-FR-A0164-AM03 - 10.4.2025
1. Nazwa produktu
"Cheverny"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)
□ Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)
□ Oznaczenie geograficzne (OG)
3. Sektor
□ Produkty rolne
Wino
□ Napoje spirytusowe
4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny
Francja
5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Ministerstwo rolnictwa, żywności i leśnictwa
Direction générale de la performance économique et environnementale des entreprises (Dyrekcja Generalna ds. Gospodarczych i Środowiskowych Przedsiębiorstw)
6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa
Władze francuskie oświadczają, że złożony wniosek jest zgodny z wymogami rozporządzeń (UE) nr 1308/2013 i 2024/1143.
Zmiany wprowadzone w niniejszej specyfikacji produktu są zmianami standardowymi zgodnie z definicją określoną w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143.
Wniosek o zmianę specyfikacji ChNP "Cheverny" nie dotyczy żadnego z trzech przypadków zmiany zwanej "zmianą na poziomie Unii", która:
a) polega na zmianie chronionej nazwy pochodzenia, stosowania nazwy lub kategorii produktu lub produktów noszących odnośne oznaczenie geograficzne;
b) może powodować zerwanie związku ze środowiskiem geograficznym;
c) wiąże się z nowymi ograniczeniami przy wprowadzaniu produktu do obrotu.
W związku z tym władze francuskie uznają, że wniosek dotyczy zmiany standardowej.
7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych
1. Oficjalny kod geograficzny
Dodano odniesienie do oficjalnego kodu geograficznego z 2022 r. dla obszaru geograficznego i obszaru bezpośredniego sąsiedztwa.
Zmiana ta ma wyłącznie redakcyjny charakter, obszaru geograficznego nie zmieniono.
Zmieniono pkt 6 "Wyznaczony obszar geograficzny" i pkt 9 "Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)" jednolitego dokumentu zgodnie ze specyfikacją produktu.
2. Przepisy rolnośrodowiskowe
Dodano różne przepisy dotyczące ochrony środowiska.
- Dozwolone jest odchwaszczanie chemiczne na pasie 80 cm pod rzędem;
- Odchwaszczanie chemiczne na końcach rzędów jest zabronione.
Zmiany te w większym stopniu uwzględniają potrzeby społeczne w zakresie: ograniczenia stosowania środków ochrony roślin i lepszego wykorzystania środków ochrony roślin.
Nie wymaga to zmian w jednolitym dokumencie.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Cheverny
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Państwo, do którego należy obszar geograficzny
Francja
4. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
5. Kod Nomenklatury scalonej
- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
6. Opis wina lub win
KRÓTKI OPIS
Są to wina niemusujące i białe, czerwone lub różowe. Zawartość kwasu jabłkowego w winie czerwonym nie przekracza 0,3 g/l, zawartość cukrów fermentacyjnych nie przekracza 2 g/l. W winach białych i różowych minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu wynosi 10 %. Po zapakowaniu wszystkie partie wina spełniają poniższe normy analityczne: zawartość cukrów fermentacyjnych w winach białych i różowych: nie przekracza 4 gramów na litr glukozy + fruktozy. W winach białych i różowych o naturalnej objętościowej zawartości alkoholu co najmniej 13,5 % nie przekracza 6 gramów glukozy i fruktozy na litr; wina białe mają przede wszystkim aromaty owoców cytrusowych i białych kwiatów. Wina czerwone mają aromaty czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki) i przypraw. Dobrze wyważony smak w przypadku win różowych łączy wigor z wystarczającą głębią. Pozostałe wartości analityczne są domyślnie zgodne z zasadami wspólnotowymi.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 12,5
- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość miareczkowa: w miliekwiwalentach na litr
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
7. Praktyki winiarskie
7.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Wzbogacanie
Szczególne praktyki enologiczne
Wina białe i różowe o zawartości cukrów fermentacyjnych (glukozy i fruktozy) przekraczającej 4 gramy na litr wytwarza się bez wzbogacania.
2. Produkcja win różowych
Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji wina
Przy produkcji win różowych zabrania sie wykorzystywania węgla drzewnego do zastosowań enologicznych, samego lub w mieszankach stosowanych w preparatach.
3. Prowadzenie winorośli
Praktyka uprawy
Minimalna gęstość obsady w winnicy wynosi 4 500 roślin na hektar, a maksymalny odstęp między rzędami winorośli wynosi 2,10 metra.
Odstęp między roślinami w tym samym rzędzie wynosi 0,90-1,20 metra
Winorośl przycina się na maksymalnie 13 oczek na krzew, według następujących technik:
- sznur Guyota z jedną długą łozą i maksymalnie dwoma czopami;
- cięcie na dwie półstrzałki;
- cięcie czopowe (wachlarz lub sznur skośny Royat).
7.2. Maksymalne zbiory
1. Wina białe
72 hektolitry z hektara
2. Wina czerwone i różowe
66 hektolitrów z hektara
8. Wyznaczony obszar geograficzny
Zbiór winogron, fermentacja i wytwarzanie odbywają się na terytorium następujących gmin w departamencie Loiret-Cher (wykaz sporządzony na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z 2024 r. i katastru opublikowanego w 2023 r.): Cande-sur-Beuvron, Cellettes, Chambord, Cheverny, Chitenay, Le Controis-en-Sologne (część odpowiadająca terytorium gmin delegowanych Feings, Fougeres-sur-Bievre i Ouchamps), Cormeray, Cour-Cheverny, Fresnes, Huisseau-sur-Cosson, Maslives, Monthou-sur-Bievre (sekcje katastralne E i ZB terytorium gminy), Les Montils, Montlivault, Mont-pres-Chambord, Muides-sur-Loire, Saint-Claude-de-Diray, Saint-Dye-sur-Loire, Saint- Laurent-Nouan, Sambin, Seur, Tour-en-Sologne, Vineuil.
9. Odmiany winorośli
Chardonnay B
Chenin B
Gamay N
Orbois B
Pinot noir N
Sauvignon B - Sauvignon Blanc
Sauvignon gris G - Fié gris
10. Opis związku lub związków
Ze względu na ubogie gleby występujące w regionie winiarskim, które mają głównie piaszczystą strukturę lub występują na wapiennym podłożu, i na które duży wpływ ma dynamika Loary oraz oraz rozlegle lasy położone w bliskim sąsiedztwie regionu winiarskiego, które nadają klimatowi chłodny charakter, zasadzono odmiany winorośli o wczesnej porze dojrzewania owoców,
dostosowane do klimatu trudnego do uprawy winorośli. Klimat ten przyczynia się do uzyskania wyważonego aromatu poszczególnych odmian winorośli:
- wina białe są żywe, lecz zrównoważone, zdominowane przez aromaty owoców cytrusowych, owoców egzotycznych lub białych kwiatów;
- wina różowe są zrównoważone, mają dość bogaty bukiet smakowy i najczęściej mają aromat czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki) i przypraw;
- wina czerwone mają aromat czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki) i czarnych owoców, czasem z wyczuwalnymi nutami przypraw; ich struktura może być albo delikatna w przypadku win młodych, albo solidna w przypadku win długo dojrzewających, które mogą rozwinąć aromat dziczyzny.
11. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Przepisy dotyczące etykietowania
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Wymiary czcionki służącej do zapisania nazwy geograficznej "Val de Loire" mogąca uzupełniać informację o nazwie pochodzenia, nie może być większa (wysokość i szerokość) niż dwie trzecie wielkości czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
Nazwa mniejszej jednostki geograficznej
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Na etykiecie win można umieścić nazwę mniejszej jednostki geograficznej, pod warunkiem że jest to lokalizacja wpisana do ksiąg wieczystych oraz że została ona podana w deklaracji zbiorów.
Wskazanie zawartości cukru
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Wina białe i różowe o zawartości cukrów fermentacyjnych (glukoza + fruktoza) powyżej 9 gramów na litr opatruje się oznaczeniem odpowiadającym zawartości tych cukrów w winie, określonym w przepisach wspólnotowych.
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie wyjątku w odniesieniu do fermentacji i wytwarzania wina, stanowi obszar następujących gmin w departamencie Loir-et-Cher: Bracieux, Chailles, Chambord, Chaumont-sur- Loire, Contres, Fontaines-en-Sologne, Monthou-sur-Bievre, Oisly, Pontlevoy, Saint-Gervais-la-Foret, Soings-en- Sologne, Thenay, Valaire.
Link do specyfikacji produktu
https://info.agriculture.gouv.fr/boagri/document_administratif-1fda4485-5ec9-4fc6-aea8-1486297de9ec
W tym roku po raz wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.
23.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.
22.12.2025W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.3621 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja powiadomienia dotyczącego zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 |
| Data aktu: | 07/07/2025 |
| Data ogłoszenia: | 07/07/2025 |