(art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143) "Wagram"
PDO-AT-A0233-AM02 - 28.5.2025
1. Nazwa produktu
"Wagram"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)
□ Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)
□ Oznaczenie geograficzne (OG)
3. Sektor
□ Produkty rolne
Wina
□ Napoje spirytusowe
4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny
Austria
5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Bundesministerium für Land-, Forstwirtschaft, Regionen und Wasserwirtschaft [Federalne Ministerstwo ds. Rolnictwa, Leśnictwa, Regionów i Gospodarki Wodnej]
6. Opis zatwierdzonych zmian standardowych
1. Zmniejszenie liczby odmian winorośli
Dotychczas do produkcji wina objętego ChNP Wagram można było wykorzystywać wiele odmian. Aby wzmocnić specyficzny charakter win i związek z obszarem pochodzenia, nieznacznie zmniejszono liczbę odmian, które zostały na nowo określone w odniesieniu do kategorii Gebietswein [wino regionalne], Ortswein [wino produkowane w konkretnej wsi lub gminie] i Riedenwein [wino produkowane w prawnie określonej pojedynczej winnicy].
Zmiana w zakresie odmian nie wpływa ani na nazwę, ani na kategorię ChNP Wagram. Wzmocniono związek z przedmiotowym obszarem, ponieważ odmiany te są bardzo typowe dla obszaru uprawy winorośli objętego ChNP Wagram i są na nim uprawiane od dawna. Ponadto nie wprowadzono żadnych ograniczeń w zakresie wprowadzania do obrotu, ponieważ wina produkowane z odmian, które nie są już objęte ChNP Wagram, mogą być wprowadzane do obrotu pod ChNP Niederösterreich. Zmiana specyfikacji jest zatem zmianą standardową.
Należy również zmienić jednolity dokument, ponieważ określono w nim odmiany, które mogą być wykorzystywane do produkcji wina objętego ChNP Wagram.
2. Bardziej precyzyjny opis właściwości organoleptycznych
W wyniku zmian wprowadzonych w zakresie odmian można dokładniej określić właściwości organoleptyczne win objętych ChNP Wagram.
Zmiana ta nie wpływa ani na nazwę, ani na kategorię ChNP Wagram. Związek z obszarem również pozostaje niezmieniony, ponieważ podstawowe właściwości organoleptyczne nie uległy zmianie, a jedynie opisano je bardziej precyzyjnie. Ponadto nie nałożono żadnych ograniczeń na wprowadzanie do obrotu wina objętego ChNP Wagram. Zmiana specyfikacji jest zatem zmianą standardową.
Należy również zmienić jednolity dokument, ponieważ określono w nim właściwości organoleptyczne wina objętego ChNP Wagram.
3. Dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania
W wyniku przedmiotowej zmiany specyfikacji ustanawia się zasady dotyczące wielkości czcionki, jaką należy stosować w przypadku informacji podawanych na etykiecie (odmiana, ChNP, tradycyjne określenia itp.), oraz stosowania określenia tradycyjnego "DAC" lub "Districtus Austriae Controllatus". Ponieważ zmiana ta nie spełnia żadnego z kryteriów określonych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2024/1143, jest ona zmianą standardową. Przepisy te należy zawrzeć w jednolitym dokumencie w pkt 9 - "Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)".
4. Sprecyzowanie przepisów dotyczących butelkowania i produkcji
Produkcja: Zgodnie z austriacką ustawą o winach zazwyczaj dopuszcza się produkcję win objętych ChNP poza obszarem uprawy winorośli, co oznacza, że Austria zasadniczo korzysta z odstępstwa przewidzianego w art. 5 rozporządzenia (UE) 2019/33. Specyfikacja wina objętego ChNP Wagram została zmieniona i obecnie stanowi również, że produkcję prowadzoną poza obszarem uprawy winorośli należy zgłosić Regionalnemu Komitetowi Winiarskiemu w Wagram, a także należy uzyskać od tego komitetu zgodę na jej prowadzenie.
Butelkowanie: Nie ustanowiono żadnych ograniczeń. Butelkowanie poza obszarem uprawy winorośli należy zgłosić Regionalnemu Komitetowi Winiarskiemu oraz uzyskać na nie zgodę od tego komitetu.
Te wymogi dotyczące zgłaszania nie ograniczają wprowadzania do obrotu wina objętego ChNP Wagram, a zatem stanowią zmianę standardową. Należy je uwzględnić w jednolitym dokumencie w pkt 9 - "Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)".
5. Przepisy dotyczące stosowania mniejszych jednostek geograficznych na etykiecie
Zmiana specyfikacji umożliwia zawarcie odniesienia do jednostek geograficznych mniejszych niż obszar objęty ChNP Wagram i skorzystanie tym samym z możliwości przewidzianych w art. 55 rozporządzenia (UE) 2019/33. Ponieważ zmiana ta nie spełnia żadnego z kryteriów określonych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2024/1143, jest ona zmianą standardową. Nazwy jednostek geograficznych wymieniono w specyfikacji produktu i powinny również zostać uwzględnione w jednolitym dokumencie w pkt 9 - "Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)".
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Wagram
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
3.1. Kod nomenklatury scalonej
- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
4. Opis wina lub win
Wagram
Wino objęte ChNP Wagram produkuje się z następujących odmian winorośli wykorzystywanych do produkcji Qualitätswein [wina gatunkowego]: Chardonnay, Frühroter Veltliner, Grauer Burgunder, Grüner Veltliner, Gelber Muskateller, Roter Veltliner, Sauvignon Blanc, Traminer, Weißer Burgunder, Riesling, Blauer Burgunder, St. Laurent, Zweigelt. Wino może być produkowane z jednej z tych odmian, ich mieszanki lub jako tzw. "gemischter Satz" tych odmian.
Smak: Wina białe charakteryzują się subtelną pikantnością, która powstaje dzięki wpływowi gleby lessowej. W szczególności wina odmiany "Grüner Veltliner" zyskują na pikantności wraz z dojrzewaniem, dzięki czemu stają się szczególnie aromatyczne i przyjemne w smaku. Wino objęte ChNP Wagram odmiany "Riesling" ma wyraźny, intensywnie owocowy charakter i dobrą strukturę kwasową. Wina białe nie mogą mieć żadnych dominujących nut drewna. Wina czerwone są bogate i mają wyraźne cechy charakterystyczne dla swojej odmiany. Wszystkie wina muszą odpowiadać określeniu "wytrawne".
Poszczególne kategorie win są następujące:
Gebietswein [wino regionalne]: Wina te wytwarzane są jako mieszanka lub jako tzw. "gemischter Satz" następujących odmian: Chardonnay, Frühroter Veltliner, Grauer Burgunder, Grüner Veltliner, Gelber Muskateller, Roter Veltliner, Sauvignon Blanc, Traminer, Weißer Burgunder, Riesling, Blauer Burgunder, St. Laurent, Zweigelt. Dopuszcza się również mieszanie z innymi odmianami wykorzystywanymi do produkcji Qualitätswein, w ilości nieprzekraczającej 15 % mieszanki, o ile takie mieszanie pozostaje bez wpływu na oznaczenie.
Ortswein [wino oznakowane nazwą wsi lub gminy]: Wina te produkowane są z jednej z następujących odmian: Chardonnay, Grüner Veltliner, Roter Veltliner, Weißer Burgunder, Riesling, Blauer Burgunder, Zweigelt. Dopuszcza się również mieszanie z innymi odmianami wykorzystywanymi do produkcji Qualitätswein, w ilości nieprzekra- czającej 15 % mieszanki (zasada 15 %), o ile pozostaje bez wpływu na oznaczenie. Nie zezwala się na produkcję win różowych z niebieskich winogron (niezależnie od tego, czy są to winogrona "wcześnie tłoczone"), win typu "gemischter Satz" ani jakichkolwiek mieszanek i win typu cuvée (nie naruszając zasady 15 %) produkowanych z winogron białych lub czerwonych.
Riedenwein [wino oznakowane nazwą prawnie określonej pojedynczej winnicy]: Wina te muszą być produkowane z odmian Grüner Veltliner lub Roter Veltliner, które wykorzystuje się do produkcji Qualitätswein. Dopuszcza się mieszanie z innymi odmianami wykorzystywanymi do produkcji Qualitätswein, w ilości nieprzekraczającej 15 % mieszanki, o ile pozostaje to bez wpływu na oznaczenie.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9,0
- Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 250
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win
Wszystkie praktyki enologiczne przewidziane w rozporządzeniach (UE) 2019/934 i (UE) 2019/935 w odniesieniu do wina objętego chronioną nazwą pochodzenia są dozwolone w odniesieniu do win objętych ChNP "Wagram", z wyjątkiem procesów z wykorzystaniem sorbinianu potasu lub diwęglanu dimetylu. Odkwaszanie win możliwe jest zgodnie z wymogami określonymi w tych rozporządzeniach. Decyzję w sprawie ewentualnego zakwaszania podejmuje federalny minister ds. rolnictwa, leśnictwa, regionów i gospodarki wodnej w zależności od warunków pogodowych w okresie wegetacji. W takim przypadku warunki dotyczące ewentualnego zakwaszania są uregulowane w wymienionych wyżej rozporządzeniach.
Masa moszczu soku z winogron musi wynosić co najmniej 15 ° w skali wagowej moszczu Klosterneuburga (= 9,5 % obj.).
Naturalną objętościową zawartość alkoholu można zwiększyć maksymalnie o 2 % obj. (lub 2,5 % obj. w przypadku niekorzystnych warunków pogodowych i po uzyskaniu zezwolenia federalnego ministra ds. rolnictwa, leśnictwa, regionów i gospodarki wodnej) przez dodanie sacharozy, zagęszczonego moszczu gronowego lub rektyfikowanego zagęszczonego moszczu gronowego lub poprzez częściowe zagęszczenie.
5.2. Maksymalna wydajność
Wino objęte ChNP Wagram
10 000 kg winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszar uprawy winorośli Wagram tworzą powiat Tulln, z wyjątkiem gmin Atzenbrugg, Sitzenberg-Reidling i Würmla, oraz gmina Stetteldorf am Wagram.
7. Odmiany winorośli
Blauer Burgunder - Blauer Spätburgunder, Blauburgunder, Pinot Noir
Chardonnay - Morillon
Frühroter Veltliner - Malvasier
Gelber Muskateller - Muskateller
Gelber Traminer - Traminer
Grauer Burgunder - Grauburgunder, Pinor Gris, Ruländer
Grüner Veltliner
Roter Traminer - Traminer
Roter Veltliner
Sauvignon Blanc
St. Laurent
Weißer Burgunder - Weißburgunder, Pinot Blanc, Klevner
Weißer Riesling - Riesling, Rheinriesling
Zweigelt - Blauer Zweigelt, Rotburger
8. Opis związku lub związków
Obszar uprawy winorośli Wagram dzieli się na dwie różniące się od siebie strefy. Na północ od Dunaju, granicząc od wschodu z obszarem uprawy winorośli Kamptal, rozciąga się około 30 km w kierunku wschodnim duży uskok, który stanowi właściwy Wagram. W tej strefie na niezwykle grubej warstwie gleb lessowych winorośl owocuje gronami, które pozwalają uzyskać wina o pełnym i pikantnym bukiecie. Z kolei w okolicach Klosterneuburga na północny zachód od Wiednia gleby zawierają więcej wapnia i pozwalają uzyskać rasowe wina o owocowym bukiecie.
Decydujący wpływ na klimat mają wpływ Dunaju i bliskość Kotliny Panońskiej. Noce są dość chłodne, co sprzyja aromatyczności win. Na obszarze uprawy winorośli Wagram około 75 % produkcji stanowią wina białe. Główną odmianą winorośli w przypadku win białych jest "Grüner Veltliner", a w przypadku win czerwonych "Zweigelt". Należy również wspomnieć o odmianie "Frühroter Veltliner", która jest odmianą typową dla tego obszaru. Pod względem właściwości organoleptycznych wina charakteryzuje bogaty i pikantny bukiet. Niezwykle gruba warstwa lessu pokrywająca uskok Wagram stanowi idealny grunt do produkcji wyrazistych, pikantnych win odmiany "Grüner Veltliner". Zawierające więcej wapnia gleby na obszarze wokół Klosterneuburga pozwalają uzyskać rasowe wina o owocowym bukiecie.
Ponadto dzięki temu, że w strukturze produkcji wina przeważają przedsiębiorstwa rodzinne, z pokolenia na pokolenie przekazywane są tradycyjne formy winifikacji, co dodatkowo przyczynia się do wyrazistego charakteru win z Wagram.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Zgodnie z austriacką ustawą o winach wino objęte ChNP "Wagram" może zostać wprowadzone do obrotu wyłącznie, jeżeli jest opatrzone urzędowym numerem kontrolnym [staatliche Prüfnummer]. Warunkiem uzyskania urzędowego numeru kontrolnego jest poddanie próbki każdego wina, które ma zostać wprowadzone do obrotu z chronioną nazwą pochodzenia "Wagram" badaniom analitycznym i organoleptycznym (kontrola systematyczna; zob. specyfikacja).
W trakcie analizy sensorycznej wina są oceniane przez urzędową komisję degustacyjną, w skład której wchodzi sześciu degustatorów oraz przewodniczący komisji degustacyjnej. Próbki są degustowane na ślepo. Formularz na potrzeby analizy zawiera wyłącznie informacje, które są niezbędne do celów oceny, takie jak wskazanie tradycyjnego oznaczenia oraz rocznik. Degustatorzy oceniają, na podstawie własnego doświadczenia oraz na podstawie wyznaczonych win wzorcowych, czy przedstawione im wina są typowe dla obszaru pochodzenia Wagram oraz czy nadają się do wprowadzenia do obrotu (nie posiadają wad).
Do degustacji panelowych służących nadaniu urzędowego numeru kontrolnego winu opatrzonemu nazwą handlową "Wagram DAC" zastosowanie mają warunki określone w austriackim rozporządzeniu w sprawie degustacji, Federalny Dziennik Urzędowy (BGBl.) II nr 256/2003, przy czym czterech degustatorów musi potwierdzić, że wino spełnia wymagania dotyczące wina oznaczonego "Wagram DAC".
Oznaczenie "DAC" zastępuje określenie "chroniona nazwa pochodzenia" i musi być umieszczone na etykiecie obok nazwy obszaru uprawy winorośli Wagram oraz zapisane czcionką nie większą niż połowa wielkości czcionki stosowanej w przypadku nazwy "Wagram". Nazwa "Wagram" musi również znajdować się na etykiecie, która nie musi zawierać wszystkich obowiązkowych informacji (przedniej etykiecie, jeżeli istnieje tylna etykieta); dodatkowe oznaczenie "DAC" można pominąć.
Nie zezwala się na stosowanie innych oznaczeń handlowych, z wyjątkiem określenia "Qualitätswein". Oprócz określenia "Qualitätswein" dozwolone jest jedynie umieszczenie nazwy marki lub dodatkowego oznaczenia dozwolonego zgodnie z ustawą o winie (np. nazwy własnej lub opcjonalnego oznaczenia tradycyjnego). Dodatkowe oznaczenie i wszelkie informacje dotyczące odmiany winorośli muszą być wydrukowane czcionką nie większą niż czcionka użyta do podania nazwy ChNP "Wagram" i muszą znajdować się zarówno na przedniej, jak i tylnej etykiecie.
Nie zezwala się na wskazywanie obszaru uprawy winorośli "Niederösterreich" ani regionu uprawy winorośli "Weinland".
Należy obowiązkowo podać rocznik.
Jako oznaczenia związane z lokalizacją można używać wyłącznie nazw następujących gmin katastralnych: Absdorf, Fels, Gösing, Thürnthal, Feuersbrunn, Wagram, Großriedenthal, Ottenthal, Neudegg, Ameisthal, Baumgarten, Großweikersdorf, Großwiesendorf, Ruppersthal, Tiefenthal, Zaussenberg, Engelmannsbrunn, Kirchberg, Mitterstockstall, Oberstockstall, Unterstockstall, Königsbrunn, Hippersdorf, Eggendorf, Starnwörth, Stetteldorf, Klosterneuburg (obejmuje gminy uprawy winorośli w Wagram położone na południe od Dunaju). Te oznaczenia związane z lokalizacją można stosować wyłącznie wraz z ChNP "Wagram".
Jako oznaczenie pojedynczej winnicy można stosować nazwę każdej Ried [pojedynczej winnicy] określonej w odniesieniu do obszaru uprawy winorośli Wagram przez właściwy organ administracyjny powiatu. Nazwy tych pojedynczych winnic można stosować wyłącznie wraz z ChNP "Wagram".
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Zgodnie z austriacką ustawą o winach wszystkie wina objęte ChNP muszą być produkowane w regionie uprawy winorośli (region pochodzenia ChOG), w którym znajduje się obszar ChNP, lub w sąsiednim regionie uprawy winorośli. Austria korzysta zatem zasadniczo z odstępstwa przewidzianego w art. 5 rozporządzenia (UE) 2019/33. W odniesieniu do produkcji wina objętego ChNP Wagram ustanowiono dodatkowe warunki umożliwiające jego produkcję poza obszarem pochodzenia, o ile taka produkcja zostanie zgłoszona Regionalnemu Komitetowi Winiarskiemu w Wagram, który musi wyrazić na nią zgodę.
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Austriacka ustawa o winach nie ustanawia ogólnych przepisów dotyczących butelkowania win objętych ChNP. W celu zapewnienia jakości i typowych właściwości wina objętego ChNP Wagram ustanawia się następujące warunki dotyczące butelkowania: Wino musi być butelkowane na obszarze objętym ChNP Wagram.
Butelkowanie poza obszarem pochodzenia jest możliwe pod warunkiem powiadomienia Regionalnego Komitetu Winiarskiego w Wagram i wyrażenia zgody przez ten Komitet na takie butelkowanie.
Link do specyfikacji produktu
https://info.bml.gv.at/dam/jcr:24c80f20-c06d-4159-b5bc-04feaeeadcad/Produktspezifikation_Wagram.pdf
W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.
23.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.
22.12.2025W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.3581 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 |
| Data aktu: | 02/07/2025 |
| Data ogłoszenia: | 02/07/2025 |