(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143) "Binissalem"
PDO-ES-A1056-AM02 - 18.03.2025
1. Nazwa produktu
"Binissalem"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)
□ chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)
□ oznaczenie geograficzne (OG)
3. Sektor
□ produkty rolne (nietrwałe)
wina
□ napoje spirytusowe
4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny
Hiszpania
5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Ministerstwo Rolnictwa, Żywności i Środowiska
Dyrekcja Generalna ds. Przemysłu Spożywczego
Poddyrekcja Generalna ds. Oznaczeń Jakości i Rolnictwa Ekologicznego
6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa
Jest to standardowa zmiana, ponieważ nie odpowiada ona żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.
7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych
1. DODANIE ODMIANY ESCURSAC JAKO WINNEJ ODMIANY WINOROŚLI.
Opis:
Odmianę winogron czerwonych Escursac dodano jako winną odmianę winorośli.
Zmieniono pkt 6 specyfikacji i pkt 7 jednolitego dokumentu.
Uzasadnienie:
Dodania odmiany Escursac jako winnej odmiany winorośli do produkcji wina objętego nazwą pochodzenia "Binissalem" uzasadnione jest następującymi względami:
- Jest to odmiana lokalna występująca na obszarze, której dotyczy ChNP od czasu jej utworzenia, a zatem jest z nią powiązana.
- Odmiana ta jest wydajna pod względem agronomicznym z odpowiednim dostosowaniem do warunków środowiska geograficznego i wysoką efektywnością wodną.
- Odmiana charakteryzuje się dobrą kwasowością i przyczynia się do owocowego charakteru win objętych ChNP.
2. ZMNIEJSZENIE MINIMALNEGO CAŁKOWITEGO POZIOMU KWASOWOŚCI.
Opis:
Minimalna kwasowość ogólna dla wszystkich kategorii win została obniżona do 3,5 g/l kwasu winowego.
Zmieniono pkt 2 specyfikacji i pkt 4 jednolitego dokumentu.
Uzasadnienie:
Przyczyną tej zmiany jest głównie zmiana klimatu. Według badania przeprowadzonego przez Uniwersytet Balearów w ciągu ostatnich 30 lat w okresie dojrzewania winogron stwierdzono wzrost temperatury, co doprowadziło do spadku kwasowości ogólnej moszczu.
Aby spełnić minimalne wymogi dotyczące kwasowości określone w specyfikacji produktu, konieczne byłoby skorygowanie kwasowości poprzez dodanie kwasu winowego, ale zwiększyłoby to ryzyko niestabilności winianowej i niepożądanych wad organoleptycznych.
Spadek kwasowości ogólnej do 3,5 g/l kwasu winowego nie ma jednak negatywnego wpływu na jakość wina.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Binissalem
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Wino musujące
a) Kod Nomenklatury scalonej
- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 20.09.
4. Opis wina lub win
1. WINO - wina czerwone
ZWIĘZŁY OPIS
Przy zawartości cukru resztkowego < 12 g/l charakteryzują się one średnio- lub średnio wysoką intensywnością barwy z aromatami dojrzałych czerwonych owoców z posmakiem roślinnym. Smak ciepły, pełny, dobrze ustrukturyzowany, zrównoważony i długotrwały.
Przy zawartości cukru resztkowego >12 g/l charakteryzują się one średnio- lub średnio wysoką intensywnością barwy z aromatami bardzo dojrzałych czerwonych owoców i rodzynek. Smak ciepły, słodki, dobrze ustrukturyzowany, długotrwały, zrównoważony kwasowo-słodki.
Wina dojrzewające w beczkach mają aromaty charakterystyczne dla leżakowania z nutami drewna i korzennymi aromatami.
* Maksymalna całkowita zawartość siarki 150-300 w zależności od cukrów redukujących.
* Wartości graniczne, których nie wskazano, muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości): 11,5
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 0,8
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
2. WINO - wina różowe
ZWIĘZŁY OPIS
Przy zawartości cukru resztkowego < 12 g/l, jasne i czyste, z pierwotnymi aromatami czerwonych owoców. Smak zrównoważony i trwały.
Przy zawartości cukru resztkowego > 12 g/l, jasne i czyste, z aromatami dojrzałych czerwonych owoców. Smak ciepły, słodki, zrównoważony i trwały.
Wina dojrzewające w beczkach mają aromaty charakterystyczne dla leżakowania z nutami drewna i korzennymi aromatami.
* Maksymalna całkowita zawartość siarki 180-300 w zależności od cukrów redukujących.
* Wartości graniczne, których nie wskazano, muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości): 11
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 0,8
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
3. WINO - wina białe
ZWIĘZŁY OPIS
Przy zawartości cukru resztkowego < 12 g/l, czyste, jasne, z aromatami białych owoców, takich jak gruszki i jabłka, oraz nutami cytrusowymi. Wina Moscatel są bardzo aromatyczne. Ogólnie rzecz biorąc, wina białe są świeże, intensywne i zrównoważone.
Przy zawartości cukru resztkowego > 12 g/l, czyste i jasne, z aromatami dojrzałych białych owoców. Smak słodki, miodowy, o dobrej równowadze kwasowo-słodkiej i trwały.
Wina Moscatel są bardzo aromatyczne. Wina dojrzewające w beczkach mają aromaty charakterystyczne dla leżakowania z nutami drewna i korzennymi aromatami.
* Maksymalna całkowita zawartość siarki 180-300 w zależności od cukrów redukujących.
* Wartości graniczne, których nie wskazano, muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości): 10,5
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 0,8
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
4. WINO MUSUJĄCE
ZWIĘZŁY OPIS
Białe wina musujące są jasne i czyste oraz charakteryzują się aromatami owocowymi i roślinnymi. Są świeże, żywe, intensywne, bardzo delikatne i długotrwałe.
Różowe wina musujące są jasne i czyste, z aromatami czerwonych owoców, świeże, bardzo delikatne i długotrwałe.
* Wartości graniczne, których nie wskazano, muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości): 10,5
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 0,8
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 180
5. Praktyki enologiczne
a) Podstawowe praktyki enologiczne
1.
Szczególne praktyki enologiczne
Obchodzenie się z winogronami, moszczem i winem, fermentacja i kontrola procesu przeprowadzane są w celu uzyskania najwyższej jakości i tradycyjnych cech chronionych rodzajów wina. Urządzenia do leżakowania za pomocą środków leżakowania win, które gwarantują jakość. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach bazowych do produkcji win musujących > 10 % obj.
Maksymalna wydajność: 0,72 hl wina na 100 kg winogron.
W drodze odstępstwa może ona zostać zwiększona do 0,74 hl wina na 100 kg winogron. Czerwone: >30 % manto negro y < 30 % Gorgollassa. Wina białe: > 50 % Moll lub odmiany Moscatel. Różowe i Espumoso Rosado: < 30 Gorgollassa. Białe musujące: > 50 % Moll i bez odmian Moscatel.
2.
Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji wina
Ekstrakcja moszczu lub wina może odbywać się wyłącznie mechanicznie, co pozwala uniknąć uszkodzenia lub przemieszczenia winogron. W szczególności zabrania się stosowania wysokoprężnych zgniatarek odśrodkowych i pras znanych jako "continuas". W produkcji win objętych ChNP Binissalem nie można stosować żadnych praktyk w celu wstępnego podgrzewania winogron ani podgrzewania moszczu lub win w obecności wytłoków w celu wymuszenia ekstrakcji substancji barwiących.
Rada Regulacyjna może określić rodzaj opakowania i system transportu zebranych winogron, tak aby jakość winogron nie uległa pogorszeniu.
3.
Praktyka uprawy
Praktyki mające na celu osiągnięcie najlepszej jakości i cech win.
Minimalna gęstość nasadzeń: 2 225 krzewów/ha, w zależności od gruntów, odmian i systemów prowadzenia. Systemy prowadzenia winorośli z nadaniem im kulistego kształtu lub uprawy w strukturze szpalerowej.
Nawadnianie może być dozwolone poprzez ustanowienie szczegółowych zasad i warunków wraz z uzasadniającymi je badaniami technicznymi lub warunkami klimatycznymi.
Minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu musi wynosić 10 % w przypadku odmian białych i 10,5 % w przypadku odmian czerwonych.
b) Maksymalna wydajność
1. Odmiany białe i czerwone
9 900 kilogramów winogron z hektara
2.
73,26 hektolitra z hektara
3. Odmiana Parellada
11 000 kilogramów winogron z hektara
4.
81,40 hektolitra z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Gminy wyspy Majorka: Binissalem, Consell, Santa Maria del Camf, Santa Eugenia i Sencelles.
7. Odmiany winorośli
CABERNET SAUVIGNON
CALLET
CHARDONNAY
ESCURSAC
GIRÓ ROS
GORGOLLASSA
MACABEO - VIURA
MANTO NEGRO
MERLOT
MOLL - PRENSAL
MONASTRELL
MOSCATEL DE ALEJANDRÍA
MOSCATEL DE GRANO MENUDO
PARELLADA
SYRAH
TEMPRANILLO
8. Opis związku lub związków
Warunki klimatyczne i glebowe oraz lokalne odmiany mają decydujące znaczenie dla właściwości i jakości, sprzyjając pełnemu dojrzewaniu, większej zawartości cukrów, większej ekspresji procesów związanych z syntezą i akumulacją związków określających jakość (cukrów, kwasów, związków aromatycznych i związków fenolowych), co umożliwia produkcję ciepłych win o dobrej zawartości alkoholu.
Wina czerwone: owocowe, ciepłe, o dobrej strukturze i trwałości; różowe, bardzo aromatyczne i trwałe;
Wina białe: świeże, bardzo aromatyczne i o intensywnym smaku; białe wina musujące, świeże, delikatne, żywe i intensywne;
Różowe wina musujące: aromatyczne, subtelne i trwałe.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
butelkowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Butelkowanie musi odbywać się w wytwórniach wina zarejestrowanych w rejestrze, znajdujących się na obszarze chronionym, w celu zagwarantowania jakości win, z uwzględnieniem następujących warunków:
- butelkowanie wymaga ścisłej kontroli warunków;
- transport wina luzem może mieć niekorzystny wpływ na jego jakość;
- optymalne warunki butelkowania sprawdza się w miejscu jego butelkowania, gdzie dysponuje się doświadczeniem w zakresie szczególnych cech produktu, aby zagwarantować jego jakość i autentyczność.
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Nazwa ChNP "Binissalem" musi być umieszczona w widocznym miejscu na etykiecie.
Opakowanie musi być opatrzone pieczęciami jakościowymi, etykietami lub numerowanymi etykietami dodatkowymi Rady Regulacyjnej, które muszą być umieszczone przez wytwórnię wina w sposób zapobiegający ich ponownemu użyciu.
Link do specyfikacji produktu
https://www.caib.es/sites/qualitatagroalimentaria/es/binissalem-46238/
W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.
23.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.
22.12.2025W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.3321 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 |
| Data aktu: | 16/06/2025 |
| Data ogłoszenia: | 16/06/2025 |