INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143) "Piacentinu Ennese" Nr UE: PDO-IT-0646-AM01 - 31.3.2025
(Dz.U.UE C z dnia 11 czerwca 2025 r.)
1. Nazwa produktu
"Piacentinu Ennese"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)
Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)
Oznaczenie geograficzne (OG)
3. Sektor
Produkty rolne
Wina
Napoje spirytusowe
4. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Włochy
5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
MASAF [Ministerstwo Rolnictwa, Suwerenności Żywnościowej i Leśnictwa]
6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa
Zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany standardowej", ponieważ nie obejmują zmiany nazwy ani stosowania nazwy, nie grożą zanikiem związku z obszarem geograficznym, o którym mowa w jednolitym dokumencie, ani nie wiążą się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.
7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych
1. Zmiana dotyczy pkt 2 specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu (Opis produktu)
Dokładniej rzecz ujmując, zmiana dotyczy wysokości kręgu i średnicy płaskiej powierzchni kręgu.
Nowe brzmienie:
"Wysokość kręgu: nie mniej niż 11 cm i nie więcej niż 15 cm, średnica kręgu nie mniej niż 20 cm, uzyskiwane są dzięki zastosowaniu koszy z sitowia."
Wielkość sera zmniejszono, aby spełnić dwa główne wymogi:
zapewnić tradycyjnym serowarom większą elastyczność w dostosowywaniu produkcji sera do ilości produkowanego mleka oraz umożliwić skuteczniejsze reagowanie na popyt rynkowy na mniejsze sery.
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
2. Zmiana dotyczy pkt 5 specyfikacji produktu oraz pkt 3.3 jednolitego dokumentu (Surowce)
Nowe brzmienie:
"Dopuszcza się uzupełnienie paszy ziarnami zbóż, roślinami strączkowymi i koncentratami paszowymi jedno- lub wieloskładnikowymi."
Zniesiono wymóg stosowania koncentratów paszowych niemodyfikowanych genetycznie.
W ostatnich latach wymóg ten okazał się bardzo trudny do spełnienia i bardzo uciążliwy dla producentów.
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
3. Zmiana dotyczy pkt 3 specyfikacji produktu i pkt 4 jednolitego dokumentu (Wyznaczony obszar geograficzny)
Zmiana dotyczy rozszerzenia obszaru geograficznego na całą prowincję Enna.
Nowe brzmienie:
"Obszar, na którym odbywa się produkcja mleka, wytwarzanie sera »Piacentinu Ennese« i jego sezonowanie, obejmuje całe terytorium administracyjnej prowincji Enna, gdzie tradycyjnie hoduje się owce ras autochtonicznych, wypasane na naturalnych lub uprawianych łąkach, żywiące się lokalnym ekotypami, i gdzie od wieków występuje szafran."
W ostatnich latach wpływały wnioski od wielu młodych przedsiębiorców prowadzących działalność w gminach, w których tradycyjnie wytwarza się ser. Gminy te nie zostały jednak włączone do określonego obszaru geograficznego w momencie rejestracji produktu, ponieważ nikt nie wykazywał wówczas zainteresowania takim włączeniem.
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
4. Zmiana dotyczy pkt 8 specyfikacji oraz pkt 3.5 jednolitego dokumentu
Nowe brzmienie:
"Produkt może być sprzedawany w całości lub w kawałkach.
Kawałki sera »Piacentinu Ennese« uzyskuje się wyłącznie przez krojenie serów, które zostały już certyfikowane. Pakowanie kawałków sera »Piacentinu Ennese« musi odbywać się zgodnie z odpowiednimi przepisami i we wszystkich przypadkach w sposób nienaruszający jego okresu trwałości lub właściwości organoleptycznych."
Wymóg ten dodano w celu wyjaśnienia warunków, w jakich odbywa się porcjowanie, oraz w celu uniknięcia zastrzeżeń podczas kontroli.
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
5. Zmiana dotyczy pkt 8 specyfikacji produktu i pkt 3.6 jednolitego dokumentu (Etykietowanie produktu)
Aby zharmonizować specyfikację produktu i jednolity dokument, do jednolitego dokumentu dodano ilustrację logo zawartą wyłącznie w specyfikacji produktu i dodano następujące zdanie:
"Opakowanie jest opatrzone etykietą z kodem identyfikującym cały ser lub jego kawałki, jeżeli ser jest porcjowany."
Uzupełnienie to umożliwi konsumentom szybką identyfikację produktu i zapewni skuteczniejsze kontrolowanie.
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
"Piacentinu Ennese"
Nr UE: PDO-IT-0646-AM01 - 31.3.2025
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)
"Piacentinu Ennese"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Włochy
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
- 04 - PRODUKTY MLECZARSKIE; JAJA PTASIE; MIÓD NATURALNY; JADALNE PRODUKTY POCHODZENIA
ZWIERZĘCEGO, GDZIE INDZIEJ NIEWYMIENIONE ANI NIEWŁĄCZONE
0406 - Ser i twaróg
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
Produkt objęty chronioną nazwą pochodzenia "Piacentinu Ennese" to ser z masy zbitej, prasowanej otrzymywany z pełnego mleka owczego, surowego o naturalnej kwasowości fermentacyjnej, pochodzącego od owiec autochtonicznych ras sycylijskich Comisana, Pinzirita, Valle del Belice i ich krzyżówek. W momencie wprowadzenia do obrotu ser posiada następujące cechy fizyczne: kształt - cylindryczny, brzeg lekko wypukły lub niemal płaski; powierzchnia płaska lub lekko wklęsła. Wymiary: wysokość nie mniej niż 11 cm i nie więcej niż 15 cm, średnica kręgu nie mniej niż 18 cm i nie więcej niż 20 cm, uzyskiwane są dzięki zastosowaniu koszy z sitowia. Waga: od 3,5 do 4,5 kg. Wygląd zewnętrzny: skórka barwy żółtej mniej lub bardziej intensywnej ze względu na zawartość szafranu; na kręgu odbite są ślady kosza, może być pokryty oliwą lub nalotem z oliwy; grubość skórki nie może przekraczać 5 mm. Wygląd masy wewnętrznej: masa o jednorodnej barwie żółtej mniej lub bardziej intensywnej. Pęcherze powietrza: dopuszcza się występowanie niewielkich pęcherzy powietrza. Wygląd masy: gładka bez grudek. Przesiąkanie: brak lub bardzo niewielkie. Cechy organoleptyczne: zapach delikatny z lekkim aromatem szafranu; słoność ledwie wyczuwalna; lekka pikantność w pierwszych miesiącach dojrzewania, z czasem staje się bardziej intensywna. Cechy chemiczne: tłuszcz: minimalna zawartość w suchej masie 40 %; białko: minimalna zawartość w suchej masie 35 %; sól (NaCl): maksymalna zawartość w suchej masie 5 %; pH: od 4,8 do 5,7. Okres sezonowania "Piacentinu Ennese" wynosi nie mniej niż 60 dni od daty produkcji. Sezonowanie musi odbywać się w chłodnych pomieszczeniach z niewielkimi otworami, aby zachodziła w nich umiarkowana wentylacja lub w magazynach, w których temperatura wynosi od 8 do 10 °C, a wilgotność względna od 70 do 80 %.
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
Owce są żywione paszą świeżą, sianem i słomą otrzymywaną z naturalnych lub uprawianych łąk znajdujących się na określonym obszarze produkcji, zbożami ze ściernisk i podproduktami roślinnymi: kladodia opuncji figowej czy uzyskane z przycinania w okresie zimowym gałęzie drzew oliwnych również pochodzących z obszaru produkcji. Zwyczajowo trzoda wypasana jest na pastwiskach przez większą część roku. Ograniczenie wypasu dopuszczalne jest w przypadku, gdy warunki środowiskowe, klimatyczne i sanitarne mogłyby wpłynąć negatywnie na jakość paszy świeżej lub mleka.
Dopuszcza się uzupełnienie paszy ziarnami zbóż, roślinami strączkowymi i koncentratami paszowymi jedno- lub wieloskładnikowymi. Dodatki uzupełniające podaje się owcom tylko w te zimowe dni, w czasie których zwierzęta nie mogą być wypasane.
Mleko: pełne owcze, surowe o naturalnej kwasowości fermentacyjnej, pH 6,5-6,8 pochodzące od owiec autochtonicznych ras sycylijskich Comisana, Pinzirita, Valle del Belice i ich krzyżówek, hodowanych na obszarze produkcji.
Podpuszczka: jagnięca lub kozia w paście: pochodząca od jagniąt lub koźląt hodowanych na obszarze produkcji.
Szafran (Crocus sativus): produkowany na obszarze produkcji. Szafran jest rośliną, która ma doskonałe zdolności przystosowywania się do sycylijskiego środowiska upraw. Warunki środowiskowe typowe dla regionu miasta Enna sprzyjają produkcji "szafranu wysokiej jakości", o czym świadczy wysoka zawartość krocyny i pikrokrocyny. Dzięki tym parametrom możliwe stało się zaklasyfikowanie ennejskiego szafranu do I i II kategorii jakościowej, a jego specyficzne składniki aromatyczne sprawiają, że bukiet produktu końcowego jest bardziej intensywny i charakterystyczny.
Pieprz czarny (Piper nigrum): do sera "Piacentinu Ennese" dodaje się pieprz czarny cały. Ziarna pieprzu czarnego należy na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie (o temperaturze powyżej 80 °C) przed dodaniem do masy serowej.
Sól (NaCl): stosuje się sól gruboziarnistą. Sól stosowana do produkcji "Piacentinu Ennese" musi być doskonale biała.
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
Hodowla zwierząt, produkcja sera i sezonowanie są tymi etapami produkcji, które muszą odbywać się na obszarze produkcji.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Produkt może być sprzedawany w całości lub w kawałkach.
Kawałki sera "Piacentinu Ennese" uzyskuje się wyłącznie przez krojenie serów, które zostały już certyfikowane. Pakowanie kawałków sera "Piacentinu Ennese" musi odbywać się zgodnie z odpowiednimi przepisami i we wszystkich przypadkach w sposób nienaruszający jego okresu trwałości lub właściwości organoleptycznych.
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Oznakowanie identyfikujące ser to płytka kazeinowa i etykieta.
Płytka kazeinowa zawierająca napis "Piacentinu Ennese" i kody identyfikacyjne kręgu nakładana jest na etapie formowania i prasowania.
Etykieta naklejana na kręgi sera "Piacentinu Ennese" zawiera obowiązkowo naniesione czcionką drukowaną wyraźną i czytelną - oprócz wspólnotowego symbolu graficznego i odpowiednich danych i informacji wymaganych przepisami prawa, następujące dodatkowe informacje:
nazwę "Piacentinu Ennese" a po niej skrót "DOP" (ChNP) o wymiarach większych niż jakiekolwiek inne napisy;
nazwisko, nazwę, adres przedsiębiorstwa produkującego lub pakującego;
logo.
Logo składa się z elipsy, poniżej i na zewnątrz której umieszczony jest napis "Piacentinu Ennese" w jednej linii. Wewnątrz elipsy widnieje rysunek kręgu sera "Piacentinu Ennese" z ziarnami pieprzu, z którego wysunięty jest odkrojony plaster sera o kształcie przypominającym kształt Sycylii.
Opakowanie jest opatrzone etykietą z kodem identyfikującym cały ser lub jego kawałki, jeżeli ser jest porcjowany.
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Obszar, na którym odbywa się produkcja mleka, wytwarzanie sera "Piacentinu Ennese" i jego sezonowanie, obejmuje całe terytorium administracyjnej prowincji Enna, gdzie tradycyjnie hoduje się owce ras autochtonicznych, wypasane na naturalnych lub uprawianych łąkach, żywiące się lokalnym ekotypami, i gdzie od wieków występuje szafran.
5. Związek z obszarem geograficznym
Specyfika obszaru geograficznego:
Charakterystyczne dla obszaru produkcji "Piacentinu Ennese" warunki orograficzne oraz cechy klimatu, który jest subkontynentalny i ukształtowany przez odległość od morza, przyczyniają się do produkcji paszy o szczególnych cechach jakościowo-ilościowych i do jej dostępności w ciągu roku. Produkcja prowadzona jest na terenach charakteryzujących się glebami brunatnymi, wyjątkowo odpowiednimi do produkcji pasz, a ukształtowanie terenu jest łagodnie pochyłe. Obszary te znajdują się na wysokości od 400 do 800 m n.p.m. W skład roślinności naturalnych łąk wchodzą gatunki pastewne roślin trawiastych i strączkowych, wśród których przeważają ekotypy lokalne.
Rośliny pastewne obsiewane po zbożach to często lokalne ekotypy wyki, uprawianej razem z owsem i z lespedezą.
Ponadto warunki środowiskowe typowe dla regionu miasta Enna sprzyjają produkcji szafranu wysokiej jakości.
Specyfika produktu:
Specyfika "Piacentinu Ennese" polega na dodaniu szafranu do mleka w trakcie procesu przekształcania mleka w masę serową, co sprawia, że ser nabiera charakterystycznej jednorodnej żółtej barwy. Ta cecha łączy się ze specyficznym zapachem wynikającym z obecności roślin pastewnych pochodzących z tego obszaru, których charakterystyczny aromat, wynikający z obecności substancji naturalnie obecnych tj. terpenów, przenika niezmieniony do mleka a następnie do wytwarzanego sera.
Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub danymi cechami jakościowym, renomą lub innymi właściwościami produktu (w przypadku ChOG):
Specyficzną cechą sera "Piacentinu Ennese" jest jednorodna żółta barwa, którą nadaje szafran produkowany na tym terenie, dodawany do mleka w trakcie procesu przekształcania mleka w masę serową. O jakości stosowanego szafranu świadczy wysoka zawartość krocyny i pikrokrocyny. Dzięki tym parametrom możliwe stało się zaklasyfikowanie ennejskiego szafranu do I i II kategorii jakościowej, a jego specyficzne składniki aromatyczne sprawiają, że bukiet produktu końcowego jest bardziej intensywny i charakterystyczny. Ze względu na niewielką liczbę zakładów przemysłowych prowincja Enna stanowi nieskażoną zieloną oazę o dużej wartości ekologicznej dla działalności rolniczej i hodowlanej. System chowu owiec i przetwórstwa mleka owczego jest jedną z branż o najmniejszym wpływie na środowisko. Dzięki warunkom orograficznym obszaru produkcji i cechom panującego tu klimatu typu subkontynentalnego produkowana pasza ma szczególne cechy jakościowo-ilościowe; gleby brunatne położone na wysokości od 400 do 800 m n.p.m., średnio zbite i zawierające glinę i piasek, sprzyjają rozwojowi roślin pastewnych o specyficznych cechach aromatycznych, wynikających z naturalnej obecności w roślinach takich substancji, jak terpeny, które przenikają niezmienione do mleka a następnie do wytwarzanego z niego sera. W "Piacentinu Ennese" stwierdzono obecność specyficznego terpenu, zwanego alfa-terpineolem, który pochodzi wyłącznie z roślin pastewnych występujących w prowincji Enna i nadaje produktowi specyficzny i wyjątkowy zapach. Historyczne korzenie działalności serowarskiej w prowincji Enna związane z tradycją produkcji mleka owczego i obecnością szafranu - występującego naturalnie i uprawianego - powodują, że wiarygodne staje się tłumaczenie określenia "piacentinu" nadane przez dawnych producentów. Zgodnie z bezpośrednimi świadectwami termin ten związany był z przyjemnością (wł. piacevolezza) płynącą z produktu: przyjemnym, nie bardzo ostrym smakiem, który wynika między innymi z dodatku szafranu. Pochodzenie nazwy jest więc idiomatyczne: "piacentinu" pochodzi od słowa z dialektu sycylijskiego "piacenti", tzn. podobający się, smaczny. Świadectwa o przyjemnym smaku tego sera i o pochodzeniu nazwy "piacentinu" znajdują się również w historycznych tekstach, takich jak "Le venti giornate dell'agricoltura e dei piaceri della villa" z XVI w., w których opisuje się technikę solenia i dodawania szafranu w celu nadania serowi intensywniejszej barwy, lub w "La Sicilia passeggiata" autorstwa Mai z XVII w. czy też w starej legendzie, według której Ruggero il Normanno w trosce o zdrowie psychiczne współmałżonki umęczonej ciężką depresją, a jednocześnie lubiącej sery, poprosił serowarów o przygotowanie sera o właściwościach leczniczych. Stąd narodził się pomysł dodania do masy serowej garści szafranu (Crocus sativus), znanego ze swoich właściwości stymulujących i pobudzających. Produkcja tego sera kontynuowana jest od wieków po dziś dzień i stanowi bezdyskusyjną i specyficzną spuściznę historycznokulturalną i gospodarczą typową wyłącznie dla prowincji Enna.
Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.3227 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 |
| Data aktu: | 11/06/2025 |
| Data ogłoszenia: | 11/06/2025 |