PGI-ES-A0870-AM02- 10.3.2025
1. Nazwa produktu
Isla de Menorca
Illa de Menorca
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
□ chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)
chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)
□ oznaczenie geograficzne (OG)
3. Sektor
□ Produkty rolne
wina
□ napoje spirytusowe
4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny
Hiszpania
5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Ministerstwo Rolnictwa, Żywności i Środowiska (Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente)
Dyrekcja Generalna ds. Przemysłu Spożywczego (Dirección General de la Industria Alimentaria)
Poddyrekcja Generalna ds. Oznaczeń Jakości i Rolnictwa Ekologicznego (Subdirección General de Calidad Diferenciada y Agricultura Ecológica)
6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa
Uzasadnienie:
Dodanie odmian Garnacha blanca i Garnacha tinta jako odmian odpowiednich do produkcji wina objętego ChOG Isla de Menorca jest motywowane renomą win objętych tym ChOG. O renomie tej świadczą uznanie i nagrody uzyskane przez wina produkowane z tych odmian. Ponadto dodanie tych odmian ma pozytywny wpływ gospodarczy na zarejestrowane wytwórnie wina.
7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych
DODANIE NOWYCH ODMIAN
Opis:
Odmiany Garnacha blanca i Garnacha tinta dodano odpowiednio jako odmiany winorośli białych i czerwonych.
Zmieniono pkt 6 specyfikacji i pkt 7 jednolitego dokumentu.
Zmiana ta odpowiada zmianie standardowej w rozumieniu art. 24 rozporządzenia 2024/1143, ponieważ: nie oznacza zmiany nazwy lub stosowania nazwy lub kategorii produktów noszących oznaczenie geograficzne, nie wpływa na związek i wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Isla de Menorca
Illa de Menorca
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 20.09.
4. Opis wina lub win
1. wina czerwone i różowe
ZWIĘZŁY OPIS
Wino czerwone: lśniąca barwa wiśni. Smak harmonijny, łagodny, dobrze ustrukturyzowany i zrównoważony w ustach.
Wino różowe: barwa wiśniowa, lśniąca, bogaty smak. Charakteryzuje się aromatami czerwonych owoców (śliwek i truskawek), średniej intensywności i wysokiej trwałości retronosowej.
* Dla win o zawartości cukru < 5 g/l (glukoza + fruktoza) zawartość dwutlenku siarki wynosi < 150 mg/l w przypadku win czerwonych i < 200 mg/l w przypadku win różowych; jeżeli zawartość cukru wynosi > 5 g/l, zawartość dwutlenku siarki wynosi < 200 mg/l w przypadku win czerwonych i < 250 mg/l w przypadku win różowych.
* W przypadku win dojrzewających kwasowość lotna maks. 14,33 mEq/l; wzrost o 1 mEq/l dla każdej zawartości alkoholu przekraczającej 11 %.
* Nieokreślone limity muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości): 12
- Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,33
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
2. Wino białe
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa od bladożółtej do złotożółtej z zielonkawymi refleksami. Wina o smaczne, owocowe, świeże, wytrawne, o dużej intensywności i trwałości.
* Dla win o zawartości cukru < 5 g/l (glukoza + fruktoza) zawartość dwutlenku siarki wynosi < 200 mg/l; jeżeli zawartość cukru wynosi > 5 g/l, zawartość dwutlenku siarki wynosi < 250 mg/l.
* W przypadku win dojrzewających kwasowość lotna maks. 14,33 mEq/l; wzrost o 1 mEq/l dla każdej zawartości alkoholu przekraczającej 11 %.
* Nieokreślone limity muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości): 11,5
- Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,33
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
5. Praktyki enologiczne
5.1. Podstawowe praktyki enologiczne
1.
Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji wina
Do ekstrakcji moszczu lub wina i oddzielania go od wytłoków z winogron stosuje się odpowiednie ciśnienie. Wydajność musi wynosić poniżej 70 l wina ze 100 kg winogron.
Limit w litrach wina ze 100 kg winogron może zostać zmieniony po odpowiednim uzasadnieniu i po uzyskaniu zatwierdzenia przez CIM, z własnej inicjatywy lub na wniosek zainteresowanych stron. Zmiana musi być dokonana przed zbiorem po przeprowadzeniu niezbędnych kontroli i nie może przekraczać 74 litrów wina ze 100 kg winogron.
2.
Praktyka uprawy
Uprawa winorośli z nadaniem im kulistego kształtu lub uprawa w strukturze szpalerowej
5.2. Maksymalna wydajność
1.
8 000 kilogramów winogron z hektara
2.
56 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszar produkcji winogron i win objętych ChOG "Illa de Menorca / Isla de Menorca" obejmuje wszystkie gminy na wyspie Minorka.
7. Odmiany winorośli
CABERNET SAUVIGNON
CHARDONNAY
GARNACHA BLANCA
GARNACHA TINTA
MACABEO - VIURA
MALVASIA AROMATICA - MALVASIA DE BANYALBUFAR
MERLOT
MOLL - PENSAL BLANCA
MONASTRELL
MOSCATEL DE ALEJANDRIA
PARELLADA
SYRAH
TEMPRANILLO
8. Opis związku lub związków
Związek opiera się na uzyskanej w krótkim czasie renomie na rynku, co znajduje odzwierciedlenie w sprzedaży krajowej i międzynarodowej, biorąc pod uwagę, że nowa epoka wina Minorce rozpoczęła się około 25 lat temu.
Sprzedaż: 88,49 % na Balearach, 7 % pozostałej części Hiszpanii, 0,23 % w UE, 2,25 % w Ameryce, 2,03 % w Chinach.
Obecna renoma wina objętego ChOG wynika z rodzaju uprawianych odmian winorośli, które są uprawiane tradycyjnie i których właściwości wynikają z płytkich, suchych, wapiennych i krzemionkowych gruntów. Winorośle narażone są na północne wiatry, które dostarczają im mikroelementów, ale jednocześnie sprawiają, że winorośle muszą być szczególnie odporne na panujące warunki i mają niską wydajność, rzadko sięgającą 2 000 kg/ha
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Wszystkie produkty kwalifikujące się do objęcia ChOG "Illa de Menorca / Isla de Menorca" muszą być opatrzone etykietami, na których znajduje się urzędowy numer kontrolny nadany przez Radę Wyspy Minorki (Consell Insular de Menorca).
Link do specyfikacji produktu
https://www.caib.es/sites/qualitatagroalimentaria/ca/vi_de_la_terra_illa_de_menorca-46262/
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.3137 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 |
| Data aktu: | 05/06/2025 |
| Data ogłoszenia: | 05/06/2025 |