PGI-ES-A0870-AM02- 10.3.2025
1. Nazwa produktu
Isla de Menorca
Illa de Menorca
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
□ chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)
chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)
□ oznaczenie geograficzne (OG)
3. Sektor
□ Produkty rolne
wina
□ napoje spirytusowe
4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny
Hiszpania
5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Ministerstwo Rolnictwa, Żywności i Środowiska (Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente)
Dyrekcja Generalna ds. Przemysłu Spożywczego (Dirección General de la Industria Alimentaria)
Poddyrekcja Generalna ds. Oznaczeń Jakości i Rolnictwa Ekologicznego (Subdirección General de Calidad Diferenciada y Agricultura Ecológica)
6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa
Uzasadnienie:
Dodanie odmian Garnacha blanca i Garnacha tinta jako odmian odpowiednich do produkcji wina objętego ChOG Isla de Menorca jest motywowane renomą win objętych tym ChOG. O renomie tej świadczą uznanie i nagrody uzyskane przez wina produkowane z tych odmian. Ponadto dodanie tych odmian ma pozytywny wpływ gospodarczy na zarejestrowane wytwórnie wina.
7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych
DODANIE NOWYCH ODMIAN
Opis:
Odmiany Garnacha blanca i Garnacha tinta dodano odpowiednio jako odmiany winorośli białych i czerwonych.
Zmieniono pkt 6 specyfikacji i pkt 7 jednolitego dokumentu.
Zmiana ta odpowiada zmianie standardowej w rozumieniu art. 24 rozporządzenia 2024/1143, ponieważ: nie oznacza zmiany nazwy lub stosowania nazwy lub kategorii produktów noszących oznaczenie geograficzne, nie wpływa na związek i wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Isla de Menorca
Illa de Menorca
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 20.09.
4. Opis wina lub win
1. wina czerwone i różowe
ZWIĘZŁY OPIS
Wino czerwone: lśniąca barwa wiśni. Smak harmonijny, łagodny, dobrze ustrukturyzowany i zrównoważony w ustach.
Wino różowe: barwa wiśniowa, lśniąca, bogaty smak. Charakteryzuje się aromatami czerwonych owoców (śliwek i truskawek), średniej intensywności i wysokiej trwałości retronosowej.
* Dla win o zawartości cukru < 5 g/l (glukoza + fruktoza) zawartość dwutlenku siarki wynosi < 150 mg/l w przypadku win czerwonych i < 200 mg/l w przypadku win różowych; jeżeli zawartość cukru wynosi > 5 g/l, zawartość dwutlenku siarki wynosi < 200 mg/l w przypadku win czerwonych i < 250 mg/l w przypadku win różowych.
* W przypadku win dojrzewających kwasowość lotna maks. 14,33 mEq/l; wzrost o 1 mEq/l dla każdej zawartości alkoholu przekraczającej 11 %.
* Nieokreślone limity muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości): 12
- Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,33
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
2. Wino białe
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa od bladożółtej do złotożółtej z zielonkawymi refleksami. Wina o smaczne, owocowe, świeże, wytrawne, o dużej intensywności i trwałości.
* Dla win o zawartości cukru < 5 g/l (glukoza + fruktoza) zawartość dwutlenku siarki wynosi < 200 mg/l; jeżeli zawartość cukru wynosi > 5 g/l, zawartość dwutlenku siarki wynosi < 250 mg/l.
* W przypadku win dojrzewających kwasowość lotna maks. 14,33 mEq/l; wzrost o 1 mEq/l dla każdej zawartości alkoholu przekraczającej 11 %.
* Nieokreślone limity muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości): 11,5
- Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,33
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
5. Praktyki enologiczne
5.1. Podstawowe praktyki enologiczne
1.
Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji wina
Do ekstrakcji moszczu lub wina i oddzielania go od wytłoków z winogron stosuje się odpowiednie ciśnienie. Wydajność musi wynosić poniżej 70 l wina ze 100 kg winogron.
Limit w litrach wina ze 100 kg winogron może zostać zmieniony po odpowiednim uzasadnieniu i po uzyskaniu zatwierdzenia przez CIM, z własnej inicjatywy lub na wniosek zainteresowanych stron. Zmiana musi być dokonana przed zbiorem po przeprowadzeniu niezbędnych kontroli i nie może przekraczać 74 litrów wina ze 100 kg winogron.
2.
Praktyka uprawy
Uprawa winorośli z nadaniem im kulistego kształtu lub uprawa w strukturze szpalerowej
5.2. Maksymalna wydajność
1.
8 000 kilogramów winogron z hektara
2.
56 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszar produkcji winogron i win objętych ChOG "Illa de Menorca / Isla de Menorca" obejmuje wszystkie gminy na wyspie Minorka.
7. Odmiany winorośli
CABERNET SAUVIGNON
CHARDONNAY
GARNACHA BLANCA
GARNACHA TINTA
MACABEO - VIURA
MALVASIA AROMATICA - MALVASIA DE BANYALBUFAR
MERLOT
MOLL - PENSAL BLANCA
MONASTRELL
MOSCATEL DE ALEJANDRIA
PARELLADA
SYRAH
TEMPRANILLO
8. Opis związku lub związków
Związek opiera się na uzyskanej w krótkim czasie renomie na rynku, co znajduje odzwierciedlenie w sprzedaży krajowej i międzynarodowej, biorąc pod uwagę, że nowa epoka wina Minorce rozpoczęła się około 25 lat temu.
Sprzedaż: 88,49 % na Balearach, 7 % pozostałej części Hiszpanii, 0,23 % w UE, 2,25 % w Ameryce, 2,03 % w Chinach.
Obecna renoma wina objętego ChOG wynika z rodzaju uprawianych odmian winorośli, które są uprawiane tradycyjnie i których właściwości wynikają z płytkich, suchych, wapiennych i krzemionkowych gruntów. Winorośle narażone są na północne wiatry, które dostarczają im mikroelementów, ale jednocześnie sprawiają, że winorośle muszą być szczególnie odporne na panujące warunki i mają niską wydajność, rzadko sięgającą 2 000 kg/ha
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Wszystkie produkty kwalifikujące się do objęcia ChOG "Illa de Menorca / Isla de Menorca" muszą być opatrzone etykietami, na których znajduje się urzędowy numer kontrolny nadany przez Radę Wyspy Minorki (Consell Insular de Menorca).
Link do specyfikacji produktu
https://www.caib.es/sites/qualitatagroalimentaria/ca/vi_de_la_terra_illa_de_menorca-46262/
Nowa grupa osób z niepełnosprawnością uprawnionych do świadczenia wspierającego, wyższe świadczenie pielęgnacyjne i zmiany organizacyjne w orzecznictwie o niezdolności do pracy Zakładu Ubezpieczeń Społecznych – to tylko niektóre zmiany w prawie, które będą dotyczyły osób z niepełnosprawnościami w 2026 roku.
27.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. będą refundowane 24 nowe terapie, w tym 9 onkologicznych, 15 nieonkologicznych i 8 terapii w chorobach rzadkich. Dla 585 terapii refundacja będzie kontynuowana. Nowe opcje leczenia zyskały osoby chore na chłoniaka grudkowego, chłoniaka Hodgkina, raka piersi, niedrobnokomórkowego raka płuca, raka przełyku i gruczolakoraka żołądka lub połączenia żołądkowo-przełykowego.
27.12.2025W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.
23.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.
22.12.2025W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.3137 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 |
| Data aktu: | 05/06/2025 |
| Data ogłoszenia: | 05/06/2025 |