Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 1
(C/2025/2949)

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143) "Ribeira Sacra"

PDO-ES-A1128-AM05

Data przekazania informacji: 12.3.2025 r.

1. Nazwa produktu

"Ribeira Sacra"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)

□ chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)

□ oznaczenie geograficzne (OG)

3. Sektor

□ Produkty rolne

Wina

□ Napoje spirytusowe

4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny

Hiszpania

5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Ministerstwo Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności

Dyrekcja Generalna ds. Żywności

Poddyrekcja Generalna ds. Kontroli Jakości Żywności i Laboratoriów Rolno-Spożywczych

6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa

Jest to standardowa zmiana, ponieważ nie odpowiada ona żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.

7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych

ZMNIEJSZENIE LIMITU WYDAJNOŚCI Z HEKTARA W PRZYPADKU CZERWONYCH WINOGRON

Proponowana zmiana polega na zmniejszeniu maksymalnej produkcji czerwonych winogron z hektara z obecnych 9 500 kg na hektar do 7 500 kg na hektar.

Zmieniono pkt 5 specyfikacji produktu oraz pkt 5.2 jednolitego dokumentu.

Uzasadnienie:

O zmianę te wnosi się w kontekście kryzysu związanego z wprowadzaniem win do obrotu, przy spadku konsumpcji na szczeblu międzynarodowym. Spadek ten dotyczy w szczególności win czerwonych produkowanych w regionach o silnej tradycji uprawy winorośli we Francji, Portugalii i Hiszpanii, takich jak Ribeira Sacra, jedyna z pięciu nazw pochodzenia w Galicji, w których dominuje produkcja wina czerwonego. Sytuacja ta doprowadziła do znacznego zwiększenia zapasów w wytwórniach wina na tych obszarach produkcji, co w ostatnim czasie skłoniło niektóre państwa UE do uruchomienia różnych środków mających na celu ograniczenie tych nadwyżek, takich jak karczowanie winnic, zielone zbiory lub destylacja do zastosowań przemysłowych, przy czym ten ostatni środek został już przyjęty w odniesieniu do nazwy pochodzenia Ribeira Sacra w 2024 r.

W tym kontekście zmniejszenie plonów będzie środkiem, który przyczyni się do poprawy jakości zebranych winogron, a tym samym produkowanych win, co powinno ułatwić ich wprowadzanie do obrotu i poprawić otrzymywane ceny. Ponadto środek ten przyczyni się również do zbliżenia podaży do popytu, a zatem jest odpowiednim środkiem do próby zrównoważenia rynku.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Ribeira Sacra

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

3,1. Kod Nomenklatury scalonej

- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

4. Opis wina lub win

1. WINA CZERWONE: Wino czerwone Ribeira Sacra Summun i wino czerwone Ribeira Sacra

KRÓTKI OPIS

Wina czerwone "Ribeira Sacra Summun":

- wygląd: klarowne i połyskliwe; barwa od średnio intensywnej po intensywną; wiśniowa po purpurowoczerwoną,

- zapach: nuty owocowe z co najmniej jednej z następujących grup: czerwone owoce jagodowe (owoce leśne) lub owoce z drzew (czerwone owoce pestkowe),

- smak: starannie wytworzonych win; czerwonych owoców jagodowych lub owoców z drzew (aromaty co najmniej jednej z tych kategorii); zrównoważona zawartość alkoholu, kwasowość i cierpkość; długo utrzymujący się smak.

Czerwone wina "Ribeira Sacra":

- wygląd: klarowne i połyskliwe; barwa od średnio intensywnej po intensywną; wiśniowa po purpurowoczerwoną,

- zapach: nuty owocowe z co najmniej jednej z następujących grup: czerwone owoce jagodowe (owoce leśne) lub owoce z drzew (czerwone owoce pestkowe),

- smak: starannie wytworzonych win; czerwonych owoców jagodowych lub owoców z drzew (aromaty co najmniej jednej z tych kategorii); zrównoważona zawartość alkoholu, kwasowość i cierpkość; długo utrzymujący się smak.

* W przypadku tych wszystkich wartości, które nie zostały podane poniżej, wina muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 11

- Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,33

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 150

2. WINA BIAŁE: Wina białe "Ribeira Sacra Summum"

KRÓTKI OPIS

- wygląd: klarowne i połyskliwe; od bladożółtej po złotożółtą,

- zapach: starannie wytworzonych win; nuty owoców z drzew (białych owoców ziarnkowych i owoców pestkowych),

- smak: starannie wytworzonych win; aromaty owoców z drzew; zrównoważona zawartość alkoholu i kwasowość; długo utrzymujący się smak.

* W przypadku tych wszystkich wartości, które nie zostały podane poniżej, wina muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 11

- Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 11,67

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 200

3. WINA CZERWONE: Wina czerwone "Ribeira Sacra Summun Barrica" i wina czerwone "Ribeira Sacra Summun Garda"

KRÓTKI OPIS

Poza spełnieniem powyższych wymogów w odniesieniu do każdego z rodzajów wina, wina wprowadzane do obrotu pod nazwą Barrica ["beczka"] muszą również posiadać następujące właściwości:

- zapach: zapach z co najmniej jednej z następujących grup: przyprawy korzenne, aromaty drewna lub dębu,

- smak: aromat z co najmniej jednej z następujących grup: przyprawy korzenne, aromaty drewna lub dębu.

* W przypadku tych wszystkich wartości, które nie zostały podane poniżej, wina muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 12

- Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 20

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 150

4. WINA BIAŁE: Wina białe "Ribeira Sacra Barrica" i wina białe "Ribeira Sacra Garda"

KRÓTKI OPIS

Poza spełnieniem powyższych wymogów w odniesieniu do każdego z rodzajów wina, wina wprowadzane do obrotu pod nazwą Barrica ["beczka"] muszą również posiadać następujące właściwości:

- zapach: zapach z co najmniej jednej z następujących grup: przyprawy korzenne, aromaty drewna lub dębu,

- smak: aromat z co najmniej jednej z następujących grup: przyprawy korzenne, aromaty drewna lub dębu.

* W przypadku tych wszystkich wartości, które nie zostały podane poniżej, wina muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 12

- Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 200

5. WINA RÓŻOWE: Wina różowe "Ribeira Sacra Summum"

KRÓTKI OPIS

wygląd: klarowne i połyskliwe; barwa od mało intensywnej po średnio intensywną; bladoróżowa do wiśniowej,

- zapach: nuty owocowe z co najmniej jednej z następujących grup: owocowe nuty owoców leśnych lub czerwonych owoców pestkowych (co najmniej jedna z tych kategorii),

- smak: starannie wytworzonych win; owoców leśnych lub czerwonych owoców pestkowych (aromaty co najmniej jednej z tych kategorii); zrównoważona zawartość alkoholu i kwasowość; długo utrzymujący się smak.

* W przypadku tych wszystkich wartości, które nie zostały podane poniżej, wina muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 11

- Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 11,67

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 200

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Szczególna praktyka enologiczna

- Wydajność ekstrakcji nie może być większa niż 69 l wina na 100 kg winogron. W przypadku win różowych wydajność ekstrakcji nie może być większa niż 40 l wina na 100 kg winogron.

- Aby móc zastosować termin "Barrica", wina muszą zostać poddane dojrzewaniu w drewnianych beczkach zgodnie z następującymi wymogami dotyczącymi minimalnych okresów dojrzewania i maksymalnych objętości:

- czerwone wina: co najmniej 6 miesięcy w beczkach o maksymalnej pojemności 500 l,

- białe wina: co najmniej 3 miesiące w beczkach o maksymalnej pojemności 600 l;

- Aby móc zastosować termin "Garda" [odnoszący się do przechowywania lub magazynowania win], wina muszą zostać poddane dojrzewaniu przez co najmniej 7 miesięcy w przypadku win czerwonych i 4 miesiące w przypadku win białych w kadziach wykonanych z drewna, betonu lub - z wyjątkiem stali i poliestru - innych materiałów dozwolonych zgodnie z prawem żywnościowym, które spełniają następujące wymogi dotyczące objętości:

- w przypadku win czerwonych:

- drewniane kadzie o pojemności 225-10 000 l,

- kadzie wykonane z betonu lub innych materiałów o maksymalnej pojemności 5 000 l;

- w przypadku win białych:

- drewniane kadzie o pojemności 225-8 000 l,

- kadzie wykonane z betonu lub innych materiałów o maksymalnej pojemności 5 000 l;

2. Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win

- Odmiany winogron czerwonych Mencia, Brancellao, Merenzao, Sousón, Caino Tinto, Caino Longo i Caino Bravo oraz odmiany winogron białych Godello, Loureira, Treixadura, Dona Branca, Albarino, Torrontés, Branco Lexitimo i Caino Blanco uznaje się za odmiany preferowane lub główne odmiany. Wina "Summum" muszą składać się z nich w co najmniej 85 %. Wina czerwone, które nie są wprowadzane do obrotu pod nazwą "Summum", muszą składać się w co najmniej 70 % z odmiany Mencia.

- Stosowanie pras ślimakowych lub kruszarek z wirnikiem wysokoobrotowym jest niedozwolone.

- Termowinifikacja - ogrzewanie wstępne winogron lub ogrzewanie moszczu lub wina w celu wydobycia barwy z wytłoczyn - jest niedozwolona.

- Podczas produkcji win różowych "Ribeira Sacra" okres maceracji ze skórkami nie może przekraczać 48 godzin.

- Podczas produkcji wina ani następujących po niej procesów nie można stosować kawałków drewna dębowego.

3. Praktyki uprawy

- Zbiór winogron przeprowadza się zachowaniem największej ostrożności i wyłącznie ręcznie, umieszczając je w skrzynkach zatwierdzonych przez Radę Regulacyjną. Do produkcji win objętych ochroną wykorzystuje się jedynie zdrowie i wystarczająco dojrzałe winogrona.

5.2. Maksymalna wydajność

1. Odmiany winogron czerwonych

7 500 kilogramów winogron z hektara

51,75 hektolitrów z hektara

2. Odmiany winogron białych

12 000 kilogramów winogron z hektara

82,80 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Wyznaczony obszar składa się z pięciu podobszarów obejmujących części następujących gmin:

- podobszar Amandi: Sober i Monforte de Lemos,

- podobszar Chantada: Portomarín, Taboada, Chantada, Carballedo i A Peroxa,

- podobszar Quiroga-Bibei: Monforte de Lemos, A Pobra de Brollón, Quiroga, Ribas de Sil, a Pobra de Trives, Manzaneda i San Xoán de Río,

- podobszar Ribeiras do Miño: Paradela, O Saviñao, Pantón, Sober i Monforte de Lemos,

- podobszar Ribeiras do Sil: A Teixeira, Parada do Sil, Castro Caldelas i Nogueira de Ramuín.

Gminy te zajmują terytorium prowincji Lugo i Ourense we wspólnocie autonomicznej Galicji.

7. Odmiany winorośli

ALBARIN BLANCO - BRANCO LEXITIMO

ALBARIÑO

BRANCELLAO

CAÍÑO BLANCO

CAÍÑO BRAVO

CAÍÑO LONGO

CAÍÑO TINTO

DOÑA BLANCA - DONA BRANCA

GARNACHA TINTORERA

GODELLO

GRAN NEGRO

JUAN GARCÍA - MOURATÓN

LOUREIRA - LOUREIRO BLANCO

MENCÍA

MERENZAO

SOUSÓN

TEMPRANILLO

TORRONTÉS

TREIXADURA

8. Opis związku lub związków

Główną cechą charakterystyczną tych win jest praktyka uprawy winorośli znana jako "viticultura heroica", polegająca na uprawie winorośli na tarasach położonych na stromych zboczach, które tworzą imponujący krajobraz antropogeniczny. Ze względu na ukształtowanie terenu istnieje wiele mikroklimatów. W związku z tym wybór wysokości i orientacji winorośli ma zasadnicze znaczenie dla zapewnienia odpowiedniego stopnia dojrzałości winogron. Ponadto wykorzystywane winogrona należą głównie do odmian rodzimych dla tego obszaru. Przez wieki były one wybierane przez plantatorów winorośli i dostosowały się do lokalnego klimatu i gleby. Na obszarze powstają głównie wina czerwone, a dominującą odmianą jest Mencía. Wina wyróżniają się owocowym smakiem, wiśniową barwą i zrównoważoną kwasowością.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Obszar produkcji obejmuje głównie strome zbocza, co utrudnia budowę wytwórni wina. W związku z tym dopuszcza się produkcję win w wytwórniach wina znajdujących się na obszarze niektórych sołectw przylegających do obszaru produkcji w następujących podobszarach i gminach:

Amandi: Sober.

Chantada: Carballedo, A Peroxa, Portomarín, Taboada i Chantada.

Ribeiras do Miño: Pantón i O Saviñao.

Ribeiras do Sil: A Teixeira i Castro Caldelas.

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

butelkowanie w obrębie wyznaczonego obszaru geograficznego

Opis wymogu:

Butelkowanie win należy przeprowadzać w zakładzie. Transport i butelkowanie wina poza obszarem produkcji może niekorzystnie wpływać na jego jakość, gdyż wino może zostać narażone na reakcję utleniania-redukcji, zmiany temperatury i działanie innych czynników. Ryzyko jest tym większe, im dalej wino jest transportowane. Butelkowanie na obszarze pochodzenia umożliwia zachowanie charakterystycznych cech i jakości produktu.

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Minimalny rozmiar znaków, jakimi zapisana jest nazwa pochodzenia, wynosi 4 mm. Nazwę podobszaru i odmiany zapisuje się przy użyciu znaków, których wysokość nie przekracza połowy wysokości znaków wykorzystanych do zapisania chronionej nazwy pochodzenia.

Umieszczenie znaku towarowego jest obowiązkowe. Jeżeli wina opatrzone są znakami towarowymi, które wykorzystuje się również w przypadku innych nazw pochodzenia, nazwa "Ribeira Sacra" musi znajdować się w tym samym polu widzenia, w którym znajduje się znak towarowy, a jej wielkość musi być co najmniej trzykrotnie większa niż wielkość znaku towarowego. Nazwę "Ribeira Sacra" należy również umieścić na tym samym tle i zapisać ją tą samą czcionką, które zastosowano w przypadku znaku towarowego.

Na wszystkich butelkach umieszcza się numerowaną etykietę tylną. Etykieta ta musi zawierać logo nazwy pochodzenia.

Link do specyfikacji produktu

https://agacal.xunta.gal/sites/default/files/calidade-alimentaria/vinos/Pliego-condiciones-Ribeira-Sacra-enero-2025_ES.pdf

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2025/27 z dnia 30 października 2024 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 o przepisy dotyczące rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie oraz uchylające rozporządzenie delegowane (UE) nr 664/2014 (Dz.U. L, 2025/27, 15.1.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/27/oj).

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.2949

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27
Data aktu: 28/05/2025
Data ogłoszenia: 28/05/2025