POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA LUB CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, POCHODZĄCEGO Z PAŃSTWA
CZŁONKOWSKIEGO
"Ovos moles de Aveiro"
Nr UE: PGI-PT-0518-AM01
ChNP () ChOG (X)
1. Nazwa produktu
"Ovos moles de Aveiro"
2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Portugalia
3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich -
4. Opis zatwierdzonych zmian
Przepisy art. 53 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 nie mają zastosowania, ponieważ żadna ze zmian w specyfikacji produktu:
a) nie polega na zmianie w chronionej nazwie pochodzenia lub chronionym oznaczeniu geograficznym lub na zmianie korzystania z tej nazwy;
b) nie grozi zniesieniem związku, o którym mowa w art. 5 ust. 2 lit. b); lub
c) nie wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.
1. II.3.2 - Właściwości chemiczne
W obecnej specyfikacji średni skład chemiczny produktu określa się w następujący sposób: cukier = 41 ± 5 % tłuszcze = 17 ± 3 % woda = 29 ± 3 %
proteiny nierozpuszczalne = 4,2 ± 1,1 %
Aktywność wody wynosi 0,864 ± 0,026
W ramach proponowanej zmiany skład zmieniono na: cukier = 41 ± 5 % tłuszcze = 17 ± 3 % woda = 29 ± 3 %
Aktywność wody wynosi 0,864 ± 0,026
Uzasadnienie:
Białka nie oznacza się już ilościowo z trzech następujących powodów:
a) na podstawie analizy korelacji kanonicznej stwierdzono, że parametry chemiczne dotyczące tłuszczu z żółtek jaj, takie jak połysk, barwa i zapach, są bezpośrednio związane z zawartością cukru, a wygląd i liczba grudek - z całkowitą zawartością wody;
b) w związku z tym nie ma potrzeby przeznaczania zasobów na pomiar nieistotnego parametru chemicznego;
c) rezygnacja z pomiaru tego parametru w istotny sposób przyczynia się do zwiększenia zrównoważonego charakteru procesu produkcji "Ovos Moles de Aveiro".
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
2. II.3.3 - Właściwości mikrobiologiczne
Punkt ten został usunięty.
Uzasadnienie:
Analizy mikrobiologiczne, o których mowa w specyfikacji, odzwierciedlają obowiązujące przepisy. Systematyczna ocena tych cech oznacza powielanie badań urzędowych oraz badań przeprowadzanych obowiązkowo przez producentów w ramach systemu HACCP, co niepotrzebnie zwiększa koszty weryfikacji zgodności produktu ze specyfikacją.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
3. V.2 - Metoda produkcji
W punkcie zatytułowanym "Głębokie mrożenie »Ovos Moles de Aveiro«" usunięto odniesienie do właściwości mikrobiologicznych.
Uzasadnienie:
Skreślenie pkt II.3.3 oznacza, że należy również usunąć odniesienie do tych cech.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
"Ovos moles de Aveiro"
Nr UE: PGI-PT-0518-AM01
ChNP () ChOG (X)
1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)
"Ovos moles de Aveiro"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Portugalia
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
- 19 - PRZETWORY ZE ZBÓŻ, MĄKI, SKROBI LUB MLEKA; PIECZYWA CUKIERNICZE
1905 - Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby
3.2. Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1
"Ovos moles de Aveiro" to produkt otrzymywany poprzez połączenie surowych żółtek jaj z syropem. Wyroby mogą być prezentowane bez osłonki, otoczone opłatkiem, który może być pokryty cienką warstwą syropu lub czekolady, bądź też pakowane bezpośrednio w baryłki z drewna lub porcelany. Możliwa jest również sprzedaż produktów głęboko zamrożonych. Wyroby mają jednorodny kolor, który może przyjmować różne odcienie od żółtego do pomarańczowego, jednolity i mało intensywny połysk, złożony aromat żółtka jaja nadającego im specyficzny zapach, który składa się z różnych aromatów, takich jak karmelowy, cynamonowy oraz bakaliowy, powstałych w wyniku zachodzących w czasie gotowania reakcji chemicznych między cukrem i składnikami żółtka jaja. Mają słodki smak, w którym wyczuwalne są smaki żółtka jaja oraz cukru złagodzone w wyniku gotowania, oraz kremową, choć nie płynną konsystencję. Tekstura jest jednolita, bez grudek żółtka jaja ani ziarenek cukru (które są jednak akceptowalne po kilku dniach od produkcji, pod warunkiem że wynikają z procesu naturalnej krystalizacji produktu). Opłatek, w którym produkt jest niekiedy wprowadzany do obrotu, ma kolor jednolity, który może czasami przybierać różne odcienie od białego do kremowego, jest nieprzezroczysty, matowy, bez zapachu lub też o delikatnym zapachu mąki i smaku opłatka, plastycznej i kruchej konsystencji oraz suchej, gładkiej i jednolitej teksturze.
Skład chemiczny jest następujący:
cukier = 41 ± 5 %
tłuszcze = 17 ± 3 %
woda = 29 ± 3 %
Aktywność wody wynosi 0,864 ± 0,026.
W żadnym wypadku nie dopuszcza się obecności skrobi, barwników ani środków konserwujących.
Pod koniec terminu przydatności produktu spadek zawartości wody i wzrost zawartości cukru wynikające z procesu krystalizacji nie mogą przekroczyć 10 % odnośnej wartości początkowej.
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego)
"Ovos moles de Aveiro" otrzymuje się wyłącznie z:
żółtek jaj, pochodzących wyłącznie ze świeżych jaj kategorii A, klasy L lub XL, o barwie 12-13 w skali Roche'a, Biorąc pod uwagę szczególne wymogi dotyczące barwy i stopnia świeżości żółtek jaj, obszar geograficzny produkcji obejmuje, z punktu widzenia administracyjnego, następujące gminy: Águeda, Albergaria-a-Velha, Aveiro, Estarreja, Ílhavo, Mira, Murtosa, Oliveira de Frades, Ovar, S. Pedro do Sul, Sever do Vouga, Tondela, Vagos i Vouzela.
Jaja wykorzystywane do produkcji "ovos moles de Aveiro" zawsze pochodziły z tego regionu geograficznego, co gwarantowało odpowiednią barwę i świeżość wyrobu.
Biały cukier trzcinowy, rafinowany
Woda, opłatek i czekolada
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
Przygotowanie syropu
Dodanie do syropu surowych żółtek oddzielonych od białek
Gotowanie masy (żółtek połączonych z syropem)
Studzenie i leżakowanie masy
Wypełnienie masą form z opłatka lub baryłek z drewna lub porcelany
Pokrycie opłatków syropem lub czekoladą.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd. produktu, do którego odnosi się nazwa
Mając na uwadze właściwości wyrobu, w celu uniknięcia jakiegokolwiek zanieczyszczenia oraz zapobieżenia zmianom w masie lub opłatku "ovos moles de Aveiro" są wprowadzane do obrotu opakowane pierwotnie w baryłki o ustalonym kształcie, z odpowiedniego materiału i z dopuszczalnymi motywami, w opakowaniach z kartonu lub opakowaniach "inteligentnych".
Sprzedaż "ovos moles de Aveiro" na wagę, bez opłatka, jest dozwolona jedynie w cukierniach. Takiej sprzedaży musi towarzyszyć dokumentacja potwierdzająca pochodzenie, jak również miejsce i datę produkcji wyrobu.
W innych miejscach sprzedaży "ovos moles de Aveiro" mogą być sprzedawane w opakowaniach, niezależnie od formy prezentacji, lub na sztuki, w oryginalnym pudełku, otwartym. Przy czym musi być widoczna etykieta, nr serii, termin przydatności i oznaczenie kontrolne. "Ovos moles de Aveiro" przechowuje się w temperaturze pokojowej.
W tych warunkach ich termin przydatności do spożycia wynosi 15 dni.
W przypadku gdy wyrób przechowywany jest w atmosferze modyfikowanej lub folii spożywczej (zwanych opakowaniami inteligentnymi), termin ważności wynosi 21 dni w temperaturze pokojowej. Produkty głęboko mrożone mają termin przydatności 6 miesięcy, jeśli wprowadzane są do obrotu w takiej formie. Głębokie mrożenie nieopakowanego wyrobu dopuszczalne jest wyłącznie w zakładzie produkcji "ovos moles de Aveiro", który dowiódł, że posiada odpowiednią wiedzę fachową oraz zdolność zabezpieczenia produktu przed niewłaściwymi działaniami i zanieczyszczeniami mikrobiologicznymi.
Termin ważności "ovos moles de Aveiro" w osłonce z opłatka pokrytej czekoladą wynosi 60 dni, ponieważ wyroby takie są przechowywane w temperaturach technicznych zalecanych dla wyrobów czekoladowych i w miejscach bez zapachu.
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Elementy, które muszą obowiązkowo widnieć na etykiecie to: napis "Ovos moles de Aveiro - Indicaęao Geográfica Protegida", oznaczenie kontrolne oraz przedstawione poniżej logo "Ovos moles de Aveiro":
Na oznaczeniu kontrolnym widnieje obowiązkowo nazwa wyrobu, nazwa organu kontrolnego oraz numer serii umożliwiający identyfikację wyrobu.
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Z uwagi na charakter oraz warunki glebowe i klimatyczne konieczne dla wyrobu "ovos moles de Aveiro", w szczególności wilgotność oraz temperaturę powietrza, jak również wymaganą wiedzę fachową oraz konieczność zabezpieczenia wyrobu przed zanieczyszczeniami mikrobiologicznymi, obszar geograficzny wyrobu i jego pakowania jest ograniczony do gmin sąsiadujących z Ria de Aveiro oraz obszarów przylegających do rozlewiska. Z punktu widzenia administracyjnego obszar ten obejmuje następujące gminy: Águeda, Albergaria-a-Velha, Aveiro, Estarreja, Ílhavo, Mira, Murtosa, Ovar, Sever do Vouga i Vagos.
5. Związek z obszarem geograficznym
Związek naturalny:
Z punktu widzenia fitoklimatycznego region jest zdominowany przez dorzecze rzeki Vouga, które tworzy kolejny ważny element geograficzny, a mianowicie rozlewisko Ria de Aveiro. Na opisanym terenie panują specyficzne warunki dla rolnictwa, w szczególności dla uprawy kukurydzy oraz hodowli drobiu, które rozwinęły się i stały się bardzo ważne na obszarach przylegających do rozlewiska.
Tereny Baixo Vouga oraz Médio Vouga zawsze bardzo sprzyjały uprawie kukurydzy, zarówno pod względem jej ilości, jak i jakości. Ta działalność rolnicza, która przed wiekami stanowiła ważne źródło utrzymania, pod koniec XIX i na początku XX wieku zyskała wymiar gospodarczy, odkąd w gminach przylegających do rzeki Vouga zaczęły powstawać gwarantujące wysoką jakość przedsiębiorstwa o dużej mocy produkcyjnej. Tradycyjna kukurydza, wykorzystywana jako pasza dla kur, bez wątpienia przyczyniła się do tego, że uzyskiwane od nich jaja również cechują się wysoką, wyróżniającą się jakością.
Zarys historyczny
Produkcja "ovos moles" w Aveiro ma wielowiekową tradycję. Jej początki związane są z klasztorami, później była podtrzymywana przez kobiety, które pobierały nauki w klasztorach, a następnie przekazywały sekretną recepturę z pokolenia na pokolenie. Istnieją dokumenty, które świadczą o tym, że w 1502 r. król Manuel I przyznał klasztorowi pod wezwaniem Jezusa w Aveiro 10 arrobas (1 arroba to ok. 15 kg) cukru z wyspy Madery rocznie do produkcji zakonnych wyrobów cukierniczych, które w tamtym czasie były wykorzystywane jako środek wspomagający rekonwalescencję chorych. "Ovos moles de Aveiro" wymieniono w 1908 r. jako deser towarzyszący królewskim obiadom, pisał o nich wielki pisarz portugalski Eęa de Queiroz w powieściach "Os Maias" oraz "A Capital" (1888), wspomniał o nich także wielki pisarz brazylijski Erico Veríssimo w powieści "Solo de Clarineta- Memórias" (1973). "Ovos moles" w czekoladzie figurują również w książce poświęconej portugalskim wyrobom cukierniczym "O Doce nunca amargou... doęaria portuguesa. História. Decoracào. Receituário" autorstwa Emanuela Ribeiro (1928).
Charakterystyczne baryłki "ovos moles de Aveiro", jak również formy "ovos moles" otoczonych opłatkiem w różnych kształtach, przeważnie nawiązujących do morza, oraz ich charakterystyczne sprzedawczynie stanowią częsty motyw malowanych kafli, litografii, ludowych wierszy, sztuk teatralnych i regionalnych śpiewników. Już w 1856 r. istnieli zarejestrowani i uznawani producenci. W oparciu o oryginalny przepis i kreatywność cukierników podjęto pewne próby i zaczęto wyrabiać "ovos moles de Aveiro" w czekoladowej osłonce. Najstarsi cukiernicy, prowadzący działalność od 1930 r., wspominają: "W naszym zakładzie nazywaliśmy je »ovos moles pretos«. Produkowano je wyłącznie przy okazji świąt, ponieważ wymagały dużo pracy".
Specyfika produktu
Swoje wyjątkowe cechy "ovos moles de Aveiro" zawdzięczają surowcom, z których są wyrabiane - są to jaja i cukier - oraz lokalnej wiedzy fachowej, łączenie żółtek jaj z syropem odbywa się bowiem w sposób, który odzwierciedla kołysanie się tradycyjnych łodzi pływających po zlewisku Aveiro, tzw. "moliceiros".
Szczególny sposób przygotowania nadaje wyrobowi wyjątkową teksturę, barwę i aromat, niespotykane w wyrobach z innych części kraju.
Starannie rozbija się bardzo świeże jaja. Następnie cukiernik oddziela żółtka od białek, przecedzając je przez palce lub mechanicznie. Jednocześnie oddzielnie przygotowywany jest syrop, który musi osiągnąć konsystencję pośrednią między gęstą masą i cukrowymi nitkami (temp. 110 °C). Do syropu dodawane są żółtka i ta mieszanka jest następnie gotowana do momentu, kiedy dno garnka będzie widoczne. Determinujące znaczenie ma związana z tą czynnością wiedza fachowa. W dalszej kolejności masa jest studzona i odstawiana na 24 godziny. Proces ten musi przebiegać w odpowiednim miejscu. Konieczność ta wynika z faktu, że na tym etapie "ovos moles de Aveiro" są bardzo wrażliwe na gwałtowne zmiany temperatury i z łatwością wchłaniają różne obce zapachy. Obecnie istnieją chłodziarki, które pozwalają na szybsze schłodzenie masy w bardziej kontrolowanych warunkach, i umożliwiają zachowanie cech charakterystycznych wyrobu.
W przypadku studzenia w chłodziarce temperatura końcowa powinna wynosić 15-18 °C. W takim wypadku nie ma potrzeby, by produkt leżakował 24 godziny. Począwszy od tego etapu i w zależności od wyboru formy, w jakiej wyrób będzie ostatecznie sprzedawany, ostudzona masa może zostać:
- użyta do napełnienia baryłek, które są przykrywane odpowiednią przykrywką oraz folią termokurczliwą, tak aby izolowała i chroniła produkt,
- wykorzystana do uformowania jej w opłatkach, które są następnie odciskane w prasie ręcznej, przy czym przy sklejaniu opłatka nie jest dopuszczalne użycie niepasteryzowanego białka jaja. Formy opłatków są następnie odcinane nożyczkami i przycinane odpowiednio do różnych motywów. Mogą być również przycinane za pomocą specjalnych urządzeń.
Figurki są umieszczane na blachach, a następnie suszone w piekarniku (jeśli istnieje taka potrzeba) i mogą, choć nie muszą, zostać pokryte syropem lub czekoladą, co daje dodatkową ochronę przed różnymi zmianami.
Szczególne i unikalne są również materiały wykorzystywane do przechowywania masy - wywodzący się z tradycji klasztornej opłatek oraz drewniane i porcelanowe baryłki, inspirowane tradycjami regionu i wykonane z regionalnych materiałów. W obu przypadkach przedstawiane są typowe dla regionu motywy. W przypadku opłatków są to zwierzęta morskie, narzędzia lokalnych rybaków lub bakalie, typowe dla wyżynnej części regionu, gdzie wyrób jest wytwarzany. W przypadku baryłek są to rysunki nawiązujące do motywów związanych z rozlewiskiem, jak np. latarnia czy tradycyjne łodzie zwane "moliceiros".
Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG).
Warunki naturalne związane z temperaturą i wilgotnością obszaru rozlewiska sprzyjają produkcji "ovos moles de Aveiro" oraz opłatka, nadając im odpowiednią i trwałą plastyczność, której nie sposób odtworzyć poza tym regionem.
Zarówno wykorzystanie baryłek z drewna lub porcelany, jak i formy używane przy produkcji opłatka, dowodzą nierozerwalnego związku z rozlewiskiem Ria de Aveiro i jego wodnymi motywami, w szczególności poprzez wykorzystanie miejscowej latarni lub łodzi "moliceiro" jako znaku ozdobnego bądź też opłatków w formie ryb, muszli, morskich zwierząt, baryłek oraz boi używanych do oznaczenia sieci rybackich czy też innych symboli typowych dla tego regionu.
Kształty wyrobu w opłatku nawiązujące do motywów wodnych związanych z rozlewiskiem Ria de Aveiro oraz rzeką Vouga, takich jak ryby, kraby, omułki, muszle, ślimaki morskie, baryłki, boje morskie lub butelki, sercówki, beczki, małże, ostrygi lub łodzie "moliceiro" to element, który w niekwestionowany sposób łączy wyrób z danym obszarem geograficznym. Jedyne elementy inspirowane lokalną florą, takie jak orzechy, żołędzie, kasztany czy koszyki, również stanowią nieomylny dowód powiązania z regionem, ponieważ przedstawiają owoce pochodzące z rodzimych, występujących tu naturalnie, drzew.
Należy przy tym podkreślić, że zarówno baryłki z drewna topoli, jak i z fajansu są produkowane z tradycyjnych i typowych dla tego regionu surowców oraz przez takież zakłady.
Dzięki temu "ovos moles de Aveiro" są absolutnie wyjątkowe: wystarczy jedynie nawiązać do tego wyrobu, by - w powszechnej wyobraźni - przywołać wspomnienie regionu Aveiro, a zwykłe uwzględnienie regionalnych symboli (rozlewiska, latarni w Aveiro, łodzi "moliceiro") na opakowaniu lub wystawie sklepowej wywołuje natychmiastowe skojarzenie z regionem.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.2720 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych na podstawie art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 |
| Data aktu: | 07/05/2025 |
| Data ogłoszenia: | 07/05/2025 |