Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(C/2024/7285)

(Dz.U.UE C z dnia 6 grudnia 2024 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Pantelleria"

PDO-IT-A0792-AM02

Data przekazania informacji: 10 września 2024 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Okres fermentacji

Opis: zmiana polega na włączeniu do pkt 5 specyfikacji produktu akapitu, w którym dzień 30 czerwca roku następującego po roku, w którym wyprodukowano winogrona, ustanawia się jako ostatni dzień maksymalnego okresu fermentacji i drugiej fermentacji w przypadku win produkowanych z suszonych winogron.

Uzasadnienie: celem tej zmiany w specyfikacji jest usunięcie biurokratycznego etapu, jakim jest konieczność wystąpienia z wnioskiem o zezwolenie na prowadzenie fermentacji po 15 grudnia w roku zbioru winogron.

Zmiana dotyczy pkt 5 specyfikacji produktu.

2. Etykietowanie i prezentacja - stosowanie określenia "Zibibbo"

Opis: zmiana polega na wprowadzeniu możliwości stosowania określenia "Zibibbo" wyłącznie w odniesieniu do "Pantelleria Bianco" [wino białe].

Uzasadnienie:

1) uzupełnienie określenia "Bianco" na etykietach określeniem stosowanym na obszarze lokalnym, gdzie "Pantelleria Bianco" tradycyjnie określa się mianem "Zibibbo Secco" [wino wytrawne "Zibibbo"];

2) promowanie stosowania ChNP "Pantelleria" zamiast ChOG "Terre Siciliane" poprzez zezwolenie na stosowanie określenia "Zibibbo";

3) umożliwienie ujednolicenia podejścia do etykietowania, nazewnictwa i prezentacji tych win.

Zmiana dotyczy pkt 7 specyfikacji produktu oraz punktu "Dodatkowe wymogi" w jednolitym dokumencie.

3. Etykietowanie i prezentacja - odniesienie do szerszej jednostki geograficznej

Opis: zmiana dotyczy możliwości stosowania określenia geograficznego "Sicilia", które jest już stosowane w przypadku pozostałych ośmiu nazw pochodzenia z Sycylii.

Uzasadnienie: zmiana ta wynika z faktu, że użycie określenia "Sicilia" dostosowuje nazwę produktu "Pantelleria" do innych nazw produktów pochodzących z regionu i wprowadza go w kontekst geograficzny na rynku światowym. Szersze określenie geograficzne "Sicilia" stanowi dodatkowe oznaczenie geograficzne, które - w szczególności na rynku eksportowym - pomaga zidentyfikować wyspę Pantelleria jako część terytorium regionalnego Sycylii.

Zmiana dotyczy pkt 7 specyfikacji produktu oraz punktu "Dodatkowe wymogi" w jednolitym dokumencie.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa produktu

Pantelleria

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

3. Wino likierowe

4. Wino musujące

6. Aromatyczne gatunkowe wina musujące

8. Wino półmusujące

11. Częściowo sfermentowany moszcz winogronowy

15. Wino z suszonych winogron

16. Wino z przejrzałych winogron

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

4. Opis wina lub win:

1. "Pantelleria" Moscato di Pantelleria

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: żółta, czasami przechodząca w bursztynową.

Smak: słodki, o aromacie muszkatowym.

Aromat: charakterystyczny, muszkatowy, przyjemnie aromatyczny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 15,00 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 25,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 11

- Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 25

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

2. "Pantelleria" Passito di Pantelleria

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: złotożółta, przechodząca w bursztynową.

Smak: słodki, aromatyczny, przyjemny.

Aromat: wonny, typowo muszkatowy.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 20,00 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 31,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 14

- Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 30

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

3. "Pantelleria" Moscato Liquoroso, Moscato dorato, Passito liquoroso

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: żółta lub złotożółta o różnej intensywności, czasami przechodząca w bursztynową.

Smak: muszkatowy, słodki, aksamitny.

Aromat: charakterystyczny muszkatowy, przyjemny, aromatyczny, intensywny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 21,00 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 19,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 15

- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

4. "Pantelleria" Moscato Spumante

ZWIĘZŁY OPIS

Pianka: delikatna i długotrwała.

Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności.

Smak: słodki, typowo muszkatowy.

Aromat: typowo muszkatowy.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 6

- Minimalna kwasowość ogólna: 5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

5. "Pantelleria" Zibibbo dolce

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: złotożółta o różnej intensywności.

Smak: typowo muszkatowy.

Aromat: przyjemny, aromatyczny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 %.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

6. "Pantelleria" Bianco, w tym Frizzante

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności.

Smak: harmonijny, raczej miękki, czasami półmusujący.

Aromat: przyjemny, charakterystyczny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

5.1. Szczególne praktyki enologiczne -

5.2. Maksymalna wydajność

1. "Pantelleria" Moscato di Pantelleria

10 000 kg winogron z hektara

2. "Pantelleria" Passito di Pantelleria

10 000 kg winogron z hektara

3. "Pantelleria" Moscato Liquoroso, Moscato Spumante, Zibibbo dolce, Bianco i Frizzante

10 000 kg winogron z hektara

4. "Pantelleria" Moscato Dorato

10 000 kg winogron z hektara

5. "Pantelleria" Passito Liquoroso

10 000 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar produkcji znajduje się w regionie Sycylia i obejmuje całe terytorium wyspy Pantelleria, która znajduje się w prowincji Trapani.

7. Odmiany winorośli

Zibibbo B - Moscatellone

8. Opis związku lub związków

ChNP Pantelleria

Związek między wyznaczonym obszarem geograficznym a ChNP "Pantelleria" opiera się na specyficznych cechach gleby, klimatu i krajobrazu. Obszar geograficzny obejmuje wyłącznie odpowiednie tereny położone na terytorium całej wyspy Pantelleria, która ma pochodzenie wulkaniczne. Wyspa jest wietrzna, co - wraz z innymi cechami klimatycznymi i środowiskowymi - zapewnia odpowiednie warunki do produkcji win gatunkowych. Historia uprawy winorośli i produkcji wina, sięgająca na obszarze produkcji ChNP tysięcy lat wstecz, świadczy ot tym, w jaki sposób interwencja człowieka na wyspie doprowadziła do tego, że tradycyjne techniki winiarskie i enologiczne były przekazywane przez wieki i są do dziś doskonalone.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Stosowanie szerszej nazwy geograficznej

Ramy prawne:

przepisy unijne

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Stosowanie szerszej nazwy geograficznej "Sicilia" jest dozwolone na etykietach i przy prezentacji win objętych ChNP "Pantelleria". Jeżeli szersza nazwa geograficzna "Sicilia" jest używana, na etykiecie należy ją umieścić po nazwie "Pantelleria" i pod określeniem tradycyjnym "Zibibbo".

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

W przypadku win "Pantelleria Bianco" na etykiecie można również umieścić określenie "Zibibbo" pod nazwą "Pantelleria" i odpowiadającym jej określeniem "chroniona nazwa pochodzenia".

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/21941

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.7285

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 06/12/2024
Data ogłoszenia: 06/12/2024