united kingdom
ukraine

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(C/2024/4505)

(Dz.U.UE C z dnia 11 lipca 2024 r.)

W następstwie niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego, lub osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim, mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 1 , wnieść sprzeciw do Komisji w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Gaziantep Menengiç Kahvesi / Gaziantep Melengiç Kahvesi"

Nr UE: PDO-TR-02661 - 25.2.2021

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Gaziantep Menengiç Kahvesi / Gaziantep Melengiç Kahvesi"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Turcja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.8. Inne produkty wymienione w załączniku I do Traktatu (przyprawy itp.)

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Gaziantep Menengiç Kahvesi / Gaziantep Melengiç Kahvesi" jest substytutem kawy wytwarzanym przez prażenie i mielenie nasion pistacji terpentynowej (Pistacia terebinthus L.), zwanej także drzewem terebintowym lub terpentynowym, która rośnie w górzystych regionach prowincji Gaziantep. Pistacja terpentynowa jest rodzima dla obszaru geograficznego i występuje dziko w regionach górskich. Nasiona pistacji terpentynowej noszą w Turcji nazwę "menengiç" lub "melengiç". Owoce "menengiç / melengiç" uprawiane w prowincji Gaziantep charakteryzują się wysoką zawartością oleju, a zawartość kwasów tłuszczowych wynosi od 44 do 56 %. Zawartość kwasu oleinowego wynosi od 53 do 68 %. Do przypominającego pastę produktu uzyskanego przez suszenie, prażenie i mielenie owoców zebranych z gałęzi nie dodaje się żadnych produktów ani dodatków. Owoce są uprawiane na wspomnianym obszarze geograficznym, a niektóre właściwości fizykochemiczne produktu końcowego uzyskanego z tych owoców są w przybliżeniu następujące:

Właściwości fizykochemiczne Wartość
Olej 44-56 %
Woda 5-6%
Białko 18-20%
Popiół 3-3,5 %
Cukier 6-6,5 %
Błonnik 2-2,5 %

Lepkość wyekstrahowanego produktu powinna wynosić co najmniej 1 (cP); nie więcej niż 45 % całkowitej liczby cząstek powinno mieć rozmiar powyżej 20-25 um. Ponieważ produkt jest bardzo bogaty w olej, na jego powierzchni może być widoczna warstwa oleju. "Gaziantep Menengię Kahvesi / Gaziantep Melengię Kahvesi" to przypominający pastę produkt o wysokiej zawartości tłuszczu. Produkt miesza się przed użyciem, aby uzyskać jednorodną konsystencję. Struktura produktu jest ziarnista, o konsystencji pasty. Ma on ciemnobrązową barwę i pistacjowy zapach.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

"Gaziantep Menengię Kahvesi/Gaziantep Melengię Kahvesi" produkuje się wyłącznie z nasion "menengię" zebranych z drzew "menengię / melengię" naturalnie rosnących w prowincji Gaziantep.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy produkcji, w tym uprawa, zbiór surowca, oczyszczanie i mycie, prażenie i mielenie produktu, muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny obejmuje wszystkie wsie i miasta prowincji Gaziantep położonej w południowowschodniej części Turcji.

5. Związek z obszarem geograficznym

Specyfika obszaru geograficznego

Prowincja Gaziantep leży między Morzem Śródziemnym a regionem południowowschodniej Anatolii. Zajmuje ona obszar między 36° 28' i 38° 01' długości geograficznej wschodniej a 36° 38' i 37° 32' szerokości geograficznej północnej. Średnie nasłonecznienie na całym obszarze wynosi ponad 200 dni rocznie. Długie godziny światła dziennego w sezonie letnim sprawiają, że pola zostają bardziej nasłonecznione, co prowadzi do wzrostu temperatur. Na obszarze tym występują powszechnie nierówno ukształtowane tereny. Drzewa terebintowe preferują skaliste obszary, które uległy degradacji, położone na wysokości 600-1 500 m n.p.m. oraz unikają chłodniejszych i północnych lokalizacji. Drzewo jest rodzime dla Azji i strefy śródziemnomorskiej, występuje powszechnie zwłaszcza w południowej Turcji i jest jednym z najważniejszych produktów niedrzewnych w regionie. Wysokie nasłonecznienie w regionie wpływa na skład kwasów tłuszczowych w nasionach i prowadzi do zwiększenia zawartości oleju i kwasów tłuszczowych. Większa zawartość oleju i związków kwasów tłuszczowych sprawia, że smak produktu jest intensywniejszy.

Czynniki ludzkie

Nasiona pistacji terpentynowej są wykorzystywane do produkcji substytutu kawy "menengię / melengię" w regionie począwszy od XVII w. Często mówi się, że podczas kampanii, w której Imperium Osmańskie zdobyło Bagdad, w Gaziantep zatrzymał się sułtan Murad IV. Ugoszczono go tam napojem "Gaziantep Menengię Kahvesi / Gaziantep Melengię Kahvesi", który przypadł mu do gustu.

Etap prażenia wymaga opanowania odpowiednich umiejętności. Podstawową umiejętnością producentów jest zapewnienie właściwej intensywności prażenia, co zapobiega pojawieniu się wszelkich niepożądanych aromatów. Nasiona "menengię" są ostrożnie prażone, a przy tym mieszane, aż ich kolor zmieni się na brązowy. Zbyt intensywne prażenie jest niepożądane, ponieważ składniki kwasu tłuszczowego nabierają wówczas gorzkiego smaku. Lokalni producenci są szczególnie wprawni w prażeniu nasion w taki sposób, by uzyskać właściwy aromat.

Specyfika produktu

Wysoka zawartość oleju w nasionach drzew terebintowych pochodzących z Gaziantep nadaje produktowi charakterystyczny aromat i smak. Produkt ma łagodny pistacjowy smak.

Związek przyczynowy

"Gaziantep Menengiç Kahvesi / Gaziantep Melengiç Kahvesi" otrzymuje się z nasion drzew terebintowych rosnących w prowincji Gaziantep. Drzewa te są rodzime dla tego regionu. Nasiona "menengiç / melengiç" pochodzące z prowincji Gaziantep zawierają większą ilość kwasu oleinowego w porównaniu z nasionami z innych regionów. Dzieje się tak ze względu na położenie geograficzne prowincji, w której odnotowuje się wysokie nasłonecznienie.

Klimat panujący w prowincji zapewnia optymalne warunki wzrostu dla drzew "menengiç / melengiç" i pozwala uzyskać wysokie plony. Spożywanie nasion pistacji terpentynowej w postaci substytutu kawy "menengiç / melengiç" ma długą tradycję w regionie Gaziantep.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

Produkt "Gaziantep Menengiç Kahvesi / Gaziantep Melengiç Kahvesi" został zarejestrowany przez turecki urząd ds. patentów i znaków towarowych w Biuletynie nr 93 z 15.1.2021 r., s. 51 i 52.

1 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz.U. L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http:// data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).

Zmiany w prawie

Prezydent Andrzej Duda zawetował ustawę obniżającą składkę zdrowotną dla przedsiębiorców

Prezydent Andrzej Duda zawetował we wtorek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Uchwalona przez Parlament zmiana, która miała wejść w życie 1 stycznia 2026 roku, miała kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie miało skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców.

Grażyna J. Leśniak 06.05.2025
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2025 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie dotyczy nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2025
Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.4505

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 11/07/2024
Data ogłoszenia: 11/07/2024