Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2019/C 402/11)

(Dz.U.UE C z dnia 28 listopada 2019 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"CAPPERO DELLE ISOLE EOLIE"

Nr UE: PDO-IT-02395 - 15.3.2018

ChNP (X) ChOG ( )

1.
Nazwa

"Cappero delle Isole Eolie"

2.
Państwo członkowskie lub Państwo Trzecie

Włochy

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Chroniona nazwa pochodzenia "Cappero delle Isole Eolie" odnosi się do "kaparów", tj. pąków kwiatowych i "jagód kapara", tj. owoców gatunku botanicznego Capparis spinosa, podgatunków spinosa i inermis, włączając typy biologiczne Nocellara, Nocella i Spinoso di Salina, które dopuszcza się do konsumpcji "w soli morskiej" lub "w solance".

W chwili dopuszczenia do konsumpcji kapary i jagody kapara o chronionej nazwie pochodzenia "Cappero delle Isole Eolie" muszą wykazywać następujące właściwości:

-
zwartą konsystencję,
-
kulisty lub lekko spłaszczony kształt z wystającym wierzchołkiem,
-
suchą powierzchnię,
-
kolor od zielonego do musztardowego z fioletowymi prążkami,
-
być wolne od jakichkolwiek widocznych substancji obcych,
-
w przypadku kaparów - rozmiar nie może być mniejszy niż 4 mm,
-
w przypadku jagód kapara- rozmiar nie może być większy niż 20 mm,
-
smak: intensywny i ostry,
-
zapach: aromatyczny, silny, bez śladu pleśni czy jakichkolwiek obcych zapachów,
-
wytrzymałość na manipulacje,
-
zawartość kwasu oleinowego nie mniejszą niż 6 %.
3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Do "Cappero delle Isole Eolie" w soli morskiej dodaje się sól morską w jej naturalnej postaci i w różnych proporcjach; "Cappero delle Isole Eolie" w solance zawierają sól morską w roztworze wodnym (25 kg soli morskiej rozpuszczonej w 75 litrach wody).

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

"Cappero delle Isole Eolie" należy zbierać, poddawać dojrzewaniu (w solance lub w soli morskiej) i hodować na określonym obszarze.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Do konsumpcji dopuszcza się kapary i jagody kapara o chronionej nazwie pochodzenia "Cappero delle Isole Eolie" pakowane na wyznaczonym obszarze w następujący sposób:

a)
"w soli morskiej" - w opakowania różnej wielkości i wykonane z różnych materiałów;
b)
"w solance" - w opakowania różnej wielkości i wykonane z różnych materiałów.

Pakowanie "Cappero delle Isole Eolie" musi odbywać się na określonym obszarze produkcji, aby zagwarantować zachowanie cech produktu. Podczas pakowania produkt wyjmuje się z pojemników do dojrzewania i pakuje - stosownie do przypadku - z dodatkiem odpowiednich ilości soli lub solanki. Sól lub solankę dodają lokalne podmioty. Zastosowanie odpowiedniej ilości i prawidłowego stężenia soli ma kluczowe znaczenie, ponieważ gwarantuje, że zapakowany produkt, który trafia do klienta, zachowuje swoje właściwości. Wszelkie błędy w przetwarzaniu na tym etapie mogą prowadzić do uruchomienia procesów degradacji struktur komórkowych, które negatywnie wpływają na zwartą strukturę produktu i na jego szczególną jakość.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Wraz z wymaganą na mocy obowiązujących przepisów informacją i logo UE na opakowaniu należy również umieścić logo "Cappero delle Isole Eolie", jak przedstawiono poniżej. Na etykiecie można zamieścić nazwę wyspy, na której produkt jest wytwarzany, i nazwę producenta.

grafika

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny, na którym wytwarza się i pakuje produkt o chronionej nazwie pochodzenia (ChNP) "Cappero delle Isole Eolie", obejmuje całe terytorium administracyjne gminy Lipari, łącznie z wyspami Lipari, Vulcano, Filicudi, Alicudi, Panarea i Stromboli oraz gminy Santa Marina Salina, Malfa i Leni na wyspie Salina w prowincji Messina.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Na szczególny charakter "Cappero delle Isole Eolie" ma wpływ połączenie czynników naturalnych, takich jak klimat, wilgotność gleby i rodzaj podłoża, z czynnikami ludzkimi, które ukształtowały metody postępowania i produkcji związane z uprawą kaparów na Wyspach Eolskich.

Obszar, na którym uprawia się "Cappero delle Isole Eolie", całkowicie różni się od terenów wykorzystywanych pod uprawę kaparów w innych częściach regionu. Kapary rosną i dojrzewają w glebie pochodzenia wulkanicznego, która ze względu na wysoką zawartość minerałów i teksturę doskonałe nadaje się pod uprawę.

Gleby wulkaniczne na Wyspach Eolskich, charakteryzujące się lekką strukturą i wysoką zawartością pumeksu, piasku i często kamieni, pozwalają na swobodny przepływ powietrza i wody oraz stanowią idealne podłoże do asymilacji składników pokarmowych i wody.

Bogactwo szybko przyswajalnych makro- i mikroskładników w glebie pomaga w zwiększaniu plonów kaparów, a obecność wapnia sprawia, że zwiększa się odporność strukturalna tkanek - zwłaszcza ścian i błon komórkowych - w związku z czym zarówno pąki kwiatowe (kapary) i owoce (jagody kapara) są mocne i zwarte.

Warunki środowiskowe, w których wilgotność powietrza jest szczególnie wysoka ze względu na mikroklimat wysp będących obszarem produkcji (w lecie wynosi ok. 50 % przy cieplejszej i słonecznej pogodzie w godzinach dziennych; w nocy osiąga zaś szczególnie wysokie wartości przekraczające 90 %) sprawiają, że występuje częste zjawisko tzw. "ukrytych odpadów deszczu".

Zjawisko zapewnia uprawianej w suchych warunkach roślinie istotne dodatkowe źródło wody w postaci rosy, co jest niezbędne do przepływu mikro- i makroskładników pokarmowych obecnych w glebie i pozwala na optymalny rozwój rośliny bez deficytu wody.

Brak deficytu wody i odpowiednie wchłanianie mikro- i makroskładników odżywczych przez roślinę - zwłaszcza dostarczanego wraz z wodą wapnia - sprawiają, że zwiększa się odporność strukturalna błon komórkowych, a co za tym idzie, zarówno pąki kwiatowe (kapary) i owoce (jagody kapara) uprawiane na Wyspach Eolskich wykazują szczególną zwartość i są w związku z tym wyjątkowo odporne na przetwarzanie.

Ponadto porównawcza analiza chemiczna wykazała, że zawartość kwasu oleinowego przekracza 90 %, na co wpływ mają liczne czynniki związane z glebą i klimatem; pod względem sensorycznym "Cappero delle Isole Eolie" zawdzięcza temu swój intensywny i ostry smak.

Inną cechą "Cappero delle Isole Eolie" jest obecność fioletowego paska, który powstał w wyniku hodowli roślin przez eolskich rolników.

Udział człowieka przyczynił się do wyhodowania wyjątkowych kultywarów kapara typowych dla tego obszaru. Nieprzerwana hodowla roślin i ich ciągła reprodukcja przy użyciu sadzonek umożliwiły utrwalenie się tej charakterystycznej cechy, która nie występuje w kaparach pochodzących z innych źródeł.

Sadzonki są umiejętnie zbierane przez doświadczonych mieszkańców Wysp Eolskich i pochodzą wyłącznie od roślin matecznych, uprawianych przez wiele lat przez rolników.

Rośliny mateczne, utrwalone na przestrzeni wieków w wyniku rozmnażania przez sadzonkowanie, z biegiem czasu dostosowały się do dogodnego mikroklimatu określonego obszaru i do warunków glebowych, a obecnie stanowią praktycznie nieograniczone źródło sadzonek, które można sprzedawać w okresie przycinania roślin osobom pragnącym zacząć uprawę kaparów.

Zatem jednym z głównych czynników, jakie należy uwzględnić podczas wytwarzania "Cappero delle Isole Eolie", jest źródło roślinnego materiału rozmnożeniowego.

Połączenie niespotykanych nigdzie indziej warunków glebowych i klimatycznych oraz tradycyjnej metody uprawy "Cappero delle Isole Eolie" stanowi nierozerwalny związek przyczynowy pomiędzy obszarem geograficznym a cechami produktu.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

(art. 6 ust. 1 akapit drugi przedmiotowego rozporządzenia)

Pełny tekst specyfikacji produktu jest dostępny pod adresem:

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeAttachment.php/L/IT/D/c%252F3%252Fa% 252FD.85d4f26b54355e413d8d/P/BLOB%3AID%3D3335/E/pdf

lub bezpośrednio na stronie głównej włoskiego Ministerstwa Polityki w dziedzinie Rolnictwa, Żywności, Leśnictwa i Turystyki (www.politicheagricole.it) po otwarciu zakładki "Qualità", kliknięciu "Prodotti DOP IGP e STG" (po lewej stronie ekranu), a następnie wybraniu odnośnika "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE".

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2019.402.26

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 28/11/2019
Data ogłoszenia: 28/11/2019