Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2019/C 402/11)

(Dz.U.UE C z dnia 28 listopada 2019 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"CAPPERO DELLE ISOLE EOLIE"

Nr UE: PDO-IT-02395 - 15.3.2018

ChNP (X) ChOG ( )

1.
Nazwa

"Cappero delle Isole Eolie"

2.
Państwo członkowskie lub Państwo Trzecie

Włochy

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Chroniona nazwa pochodzenia "Cappero delle Isole Eolie" odnosi się do "kaparów", tj. pąków kwiatowych i "jagód kapara", tj. owoców gatunku botanicznego Capparis spinosa, podgatunków spinosa i inermis, włączając typy biologiczne Nocellara, Nocella i Spinoso di Salina, które dopuszcza się do konsumpcji "w soli morskiej" lub "w solance".

W chwili dopuszczenia do konsumpcji kapary i jagody kapara o chronionej nazwie pochodzenia "Cappero delle Isole Eolie" muszą wykazywać następujące właściwości:

-
zwartą konsystencję,
-
kulisty lub lekko spłaszczony kształt z wystającym wierzchołkiem,
-
suchą powierzchnię,
-
kolor od zielonego do musztardowego z fioletowymi prążkami,
-
być wolne od jakichkolwiek widocznych substancji obcych,
-
w przypadku kaparów - rozmiar nie może być mniejszy niż 4 mm,
-
w przypadku jagód kapara- rozmiar nie może być większy niż 20 mm,
-
smak: intensywny i ostry,
-
zapach: aromatyczny, silny, bez śladu pleśni czy jakichkolwiek obcych zapachów,
-
wytrzymałość na manipulacje,
-
zawartość kwasu oleinowego nie mniejszą niż 6 %.
3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Do "Cappero delle Isole Eolie" w soli morskiej dodaje się sól morską w jej naturalnej postaci i w różnych proporcjach; "Cappero delle Isole Eolie" w solance zawierają sól morską w roztworze wodnym (25 kg soli morskiej rozpuszczonej w 75 litrach wody).

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

"Cappero delle Isole Eolie" należy zbierać, poddawać dojrzewaniu (w solance lub w soli morskiej) i hodować na określonym obszarze.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Do konsumpcji dopuszcza się kapary i jagody kapara o chronionej nazwie pochodzenia "Cappero delle Isole Eolie" pakowane na wyznaczonym obszarze w następujący sposób:

a)
"w soli morskiej" - w opakowania różnej wielkości i wykonane z różnych materiałów;
b)
"w solance" - w opakowania różnej wielkości i wykonane z różnych materiałów.

Pakowanie "Cappero delle Isole Eolie" musi odbywać się na określonym obszarze produkcji, aby zagwarantować zachowanie cech produktu. Podczas pakowania produkt wyjmuje się z pojemników do dojrzewania i pakuje - stosownie do przypadku - z dodatkiem odpowiednich ilości soli lub solanki. Sól lub solankę dodają lokalne podmioty. Zastosowanie odpowiedniej ilości i prawidłowego stężenia soli ma kluczowe znaczenie, ponieważ gwarantuje, że zapakowany produkt, który trafia do klienta, zachowuje swoje właściwości. Wszelkie błędy w przetwarzaniu na tym etapie mogą prowadzić do uruchomienia procesów degradacji struktur komórkowych, które negatywnie wpływają na zwartą strukturę produktu i na jego szczególną jakość.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Wraz z wymaganą na mocy obowiązujących przepisów informacją i logo UE na opakowaniu należy również umieścić logo "Cappero delle Isole Eolie", jak przedstawiono poniżej. Na etykiecie można zamieścić nazwę wyspy, na której produkt jest wytwarzany, i nazwę producenta.

grafika

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny, na którym wytwarza się i pakuje produkt o chronionej nazwie pochodzenia (ChNP) "Cappero delle Isole Eolie", obejmuje całe terytorium administracyjne gminy Lipari, łącznie z wyspami Lipari, Vulcano, Filicudi, Alicudi, Panarea i Stromboli oraz gminy Santa Marina Salina, Malfa i Leni na wyspie Salina w prowincji Messina.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Na szczególny charakter "Cappero delle Isole Eolie" ma wpływ połączenie czynników naturalnych, takich jak klimat, wilgotność gleby i rodzaj podłoża, z czynnikami ludzkimi, które ukształtowały metody postępowania i produkcji związane z uprawą kaparów na Wyspach Eolskich.

Obszar, na którym uprawia się "Cappero delle Isole Eolie", całkowicie różni się od terenów wykorzystywanych pod uprawę kaparów w innych częściach regionu. Kapary rosną i dojrzewają w glebie pochodzenia wulkanicznego, która ze względu na wysoką zawartość minerałów i teksturę doskonałe nadaje się pod uprawę.

Gleby wulkaniczne na Wyspach Eolskich, charakteryzujące się lekką strukturą i wysoką zawartością pumeksu, piasku i często kamieni, pozwalają na swobodny przepływ powietrza i wody oraz stanowią idealne podłoże do asymilacji składników pokarmowych i wody.

Bogactwo szybko przyswajalnych makro- i mikroskładników w glebie pomaga w zwiększaniu plonów kaparów, a obecność wapnia sprawia, że zwiększa się odporność strukturalna tkanek - zwłaszcza ścian i błon komórkowych - w związku z czym zarówno pąki kwiatowe (kapary) i owoce (jagody kapara) są mocne i zwarte.

Warunki środowiskowe, w których wilgotność powietrza jest szczególnie wysoka ze względu na mikroklimat wysp będących obszarem produkcji (w lecie wynosi ok. 50 % przy cieplejszej i słonecznej pogodzie w godzinach dziennych; w nocy osiąga zaś szczególnie wysokie wartości przekraczające 90 %) sprawiają, że występuje częste zjawisko tzw. "ukrytych odpadów deszczu".

Zjawisko zapewnia uprawianej w suchych warunkach roślinie istotne dodatkowe źródło wody w postaci rosy, co jest niezbędne do przepływu mikro- i makroskładników pokarmowych obecnych w glebie i pozwala na optymalny rozwój rośliny bez deficytu wody.

Brak deficytu wody i odpowiednie wchłanianie mikro- i makroskładników odżywczych przez roślinę - zwłaszcza dostarczanego wraz z wodą wapnia - sprawiają, że zwiększa się odporność strukturalna błon komórkowych, a co za tym idzie, zarówno pąki kwiatowe (kapary) i owoce (jagody kapara) uprawiane na Wyspach Eolskich wykazują szczególną zwartość i są w związku z tym wyjątkowo odporne na przetwarzanie.

Ponadto porównawcza analiza chemiczna wykazała, że zawartość kwasu oleinowego przekracza 90 %, na co wpływ mają liczne czynniki związane z glebą i klimatem; pod względem sensorycznym "Cappero delle Isole Eolie" zawdzięcza temu swój intensywny i ostry smak.

Inną cechą "Cappero delle Isole Eolie" jest obecność fioletowego paska, który powstał w wyniku hodowli roślin przez eolskich rolników.

Udział człowieka przyczynił się do wyhodowania wyjątkowych kultywarów kapara typowych dla tego obszaru. Nieprzerwana hodowla roślin i ich ciągła reprodukcja przy użyciu sadzonek umożliwiły utrwalenie się tej charakterystycznej cechy, która nie występuje w kaparach pochodzących z innych źródeł.

Sadzonki są umiejętnie zbierane przez doświadczonych mieszkańców Wysp Eolskich i pochodzą wyłącznie od roślin matecznych, uprawianych przez wiele lat przez rolników.

Rośliny mateczne, utrwalone na przestrzeni wieków w wyniku rozmnażania przez sadzonkowanie, z biegiem czasu dostosowały się do dogodnego mikroklimatu określonego obszaru i do warunków glebowych, a obecnie stanowią praktycznie nieograniczone źródło sadzonek, które można sprzedawać w okresie przycinania roślin osobom pragnącym zacząć uprawę kaparów.

Zatem jednym z głównych czynników, jakie należy uwzględnić podczas wytwarzania "Cappero delle Isole Eolie", jest źródło roślinnego materiału rozmnożeniowego.

Połączenie niespotykanych nigdzie indziej warunków glebowych i klimatycznych oraz tradycyjnej metody uprawy "Cappero delle Isole Eolie" stanowi nierozerwalny związek przyczynowy pomiędzy obszarem geograficznym a cechami produktu.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

(art. 6 ust. 1 akapit drugi przedmiotowego rozporządzenia)

Pełny tekst specyfikacji produktu jest dostępny pod adresem:

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeAttachment.php/L/IT/D/c%252F3%252Fa% 252FD.85d4f26b54355e413d8d/P/BLOB%3AID%3D3335/E/pdf

lub bezpośrednio na stronie głównej włoskiego Ministerstwa Polityki w dziedzinie Rolnictwa, Żywności, Leśnictwa i Turystyki (www.politicheagricole.it) po otwarciu zakładki "Qualità", kliknięciu "Prodotti DOP IGP e STG" (po lewej stronie ekranu), a następnie wybraniu odnośnika "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE".

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2019.402.26

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 28/11/2019
Data ogłoszenia: 28/11/2019