Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych 1

(2019/C 371/10)

(Dz.U.UE C z dnia 4 listopada 2019 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 2  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"CEREJA DO FUNDÃO"

Nr UE: PGI-PT-02478 - 22.11.2018

ChNP ( ) ChOG (x)

1.
Nazwa

"Cereja do Fundão"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Portugalia

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Cereja do Fundão" to owoce czereśni (Prunus avium L.) przeznaczone do spożycia w stanie świeżym. Produkt posiada następujące główne cechy charakterystyczne:

-
wielkość wynosząca co najmniej 24 mm,
-
jędrność wynosząca co najmniej 60 jednostek w skali Durofel,
-
barwa opisana cyframi od 2 do 6 wg palety barw CTIFL (Centre Technique Interprofessionnel des Fruits et Legumes),
-
zawartość rozpuszczalnych substancji stałych wynosząca co najmniej 12° w skali Brixa.
3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy produkcji (uprawa i zbiory).

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Na etykiecie "Cereja do Fundão" po nazwie produktu należy umieścić napis "Indicação Geográfica Protegida" [chronione oznaczenie geograficzne] lub skrót "IGP" [ChOG].

Na etykiecie musi widnieć logo "Cereja do Fundão", które przedstawiono poniżej.

grafika

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Geograficzny obszar produkcji "Cereja do Fundão" ogranicza się do gminy Fundão, sołectw Louriçal do Campo i Lardosa (gmina Castelo Branco) oraz sołectw Ferro i Peraboa (gmina Covilhã).

5.
Związek z obszarem geograficznym

Związek między "Cereja do Fundão" a obszarem geograficznym opiera się na renomie produktu.

Dzięki swoim cechom charakterystycznym produkt "Cereja do Fundão" cieszy się ogromną popularnością i renomą w Portugalii i za granicą, przy czym zyskał tak duże znaczenie w rolnictwie, gospodarce i gastronomii, że stał się jednym z głównych znaków rozpoznawczych tego regionu.

Czereśnie z Fundão są "wyśmienite - słodkie i soczyste o wyrazistym, dojrzałym smaku" (The Guardian, 14.8.2007), "jaskrawoczerwone, soczyste i nadzwyczaj słodkie" i "unikatowe"; szef kuchni Vítor Sobral uważa je za "doskonały produkt krajowy" (Epicur, 8.5.2017). Mimo że czereśnie uprawia się praktycznie w całym kraju, "największą sławą cieszą się prawdopodobnie owoce z Fundão" (Broteria - publikacja popularnonaukowa, 1915), a są tacy, którzy uważają Fundão za "czereśniową stolicę" Portugalii (Paulo Moreira, Pão e Vinho [Chleb i wino], 2014).

Na szczególne uznanie, jakim cieszy się w opinii portugalskich konsumentów produkt "Cereja do Fundão", wskazuje fakt, że w 1941 r. w Biuletynie Junta Nacional das Frutas [Narodowej Rady ds. Owoców] podano indywidualnie cenę czereśni "Cereja do Fundão" na rynku lizbońskim (gdzie sprzedawano je po średniej cenie 3 escudo za kilogram) w odróżnieniu od ceny innych sprzedawanych na rynku czereśni.

W 2018 r. produkt "Cereja do Fundão" zdobył nagrodę "Portugal Cinco Estrelas" w kategorii produktów naturalnych. Po przyznaniu tej nagrody stwierdzono, w oparciu o przeprowadzoną w ramach badań rynku ocenę zadowolenia konsumentów, że "położony między pasmami górskimi Estrela i Gardunha obszar to miejsce, w którym można znaleźć jeden z najsmaczniejszych krajowych przysmaków, mianowicie "Cereja do Fundão". Konsumenci doceniają słodki, świeży smak produktu spożywanego nie tylko w formie deserowego owocu, ale także pod postacią kompotów, wyrobów czekoladowych oraz czereśniowych słodyczy, ciast i likierów".

"Czereśnie te cieszą się sławą, przyciągają tłumy ludzi i generują miliony euro dla lokalnej gospodarki" (Dinheiro Vivo, 4.6.2017). Produkt "Cereja do Fundão" "zyskał wysoką rangę, zwłaszcza od czasu gdy zaczął kojarzyć się z uczestnictwem portugalskiej piłkarskiej reprezentacji narodowej w Mistrzostwach Europy, które odbyły się w Portugalii w 2004 r.". Na przestrzeni dekady "lokalna gospodarka skupiona wokół czereśni podwoiła swoją wielkość i jest obecnie warta ok. 20 mln EUR rocznie, bazując na 2 000 ha drzew czereśniowych produkujących 7 000 ton owoców, co stanowi ponad 60 % produkcji krajowej i daje 1 500 miejsc pracy". Nazwa "Cereja do Fundão" "stanowi wartość dodaną produktu, dlatego też jest on w stanie uzyskać wyższą cenę mimo zwiększenia produkowanych ilości. Z tego właśnie powodu średnia cena owoców także uległa podwojeniu i wynosi obecnie około 3 EUR za kilogram" (Pedro Manuel Saraiva, Empreendedorismo: do conceito à aplicação, da ideia ao negócio, da tecnologia ao valor [Przedsiębiorczość: od teorii do praktyki, od pomysłu do biznesu, od technologii do wartości], Imprensa da Universidade de Coimbra, wydanie 3, 2015).

Ze względu na charakterystyczne cechy obszaru geograficznego produkcji, "pierwsze czereśnie w sezonie pojawiają się tam wcześniej niż na innych obszarach i można je bez trudu sprzedać za 30-50 EUR za kilogram, zwłaszcza na rynkach eksportowych, na których realizuje się 10 % sprzedaży" (Pedro Manuel Saraiva, op. cit.). "Kiedy rozpoczyna się sezon na czereśnie, Fundão jest "jednym z pierwszych miejsc na świecie, w których te owoce są dostępne, dlatego też cena dla konsumenta jest tak wysoka, gdy "pojawiają się po raz pierwszy w roku i trafiają na eksport". Pod koniec kwietnia 2014 r. produkt "Cereja do Fundão" sprzedawano na rynku w Helsinkach za kwotę 62 EUR za kilogram (Vida Rural, 26.5.2015).

Czereśnie "Cereja do Fundão" można spożywać w stanie świeżym lub jako składnik wyrobów cukierniczych i kulinarnych, ponieważ wykorzystywane są w rozmaitych potrawach i przepisach. "»Cereja do Fundão« to jeden z najbardziej wszechstronnych produktów kulinarnych Portugalii, który pozwala puścić wodze fantazji", gdyż używany jest do produkcji takich produktów, jak tarta z czereśniami z Fundão czy wyrabianych metodą tradycyjną lodów "Cereja do Fun-dão" (Público, 14.6.2013). "Cereja do Fundão" są także wysoko cenione przez wielu szefów kuchni, o czym świadczy wywiad z docenionym gwiazdkami Michelina szefem José Avillezem (Jornal de Negócios, 20.2.2018) oraz opublikowana w 2017 r. książka Prato do Dia [Danie dnia], stanowiąca kolekcję przepisów prezentowanych przez szefową kuchni Filipę Gomes w jej autorskim telewizyjnym programie kulinarnym na kanale 24Kitchen.

"Cereja do Fundão" stanowią tło dla wielu imprez o charakterze gastronomicznym. Na poziomie regionalnym "Cereja do Fundão" "przyciągają corocznie ok. 135 000 turystów" (Expresso, 19.2.2018), zwłaszcza w związku z wydarzeniami takimi jak "Festa da Cereja do Fundão" [Festiwal "Cereja do Fundão"], na którym można popróbować nie tylko czereśni z Fundão, ale również niezliczonych produktów zawierających te owoce, a także wziąć udział w imprezach kulturalnych i turystycznych związanych z produkcją owoców (pomoc przy zbiorze czereśni, spacery w sadach czereśniowych, adoptowanie drzewek czereśniowych itd.), jak również festiwal kulinarny "Fundão, Aqui Come-se Bem - Sabores da Cereja" [Dobre jedzenie w Fundão - Smaki czereśni], który odbywa się co roku od 2004 r. Ponadto mają miejsce wydarzenia krajowe, np. "Rota Gastronómica da Cereja do Fundão" [Szlak gastronomiczny "Cereja do Fun-dão"] organizowane corocznie od 2013 r. w Lizbonie i Porto z udziałem szefów kuchni proponujących rozmaite potrawy zawierające jako składnik "Cereja do Fundão".

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia) https://tradicional.dgadr.gov.pt/pt/cat/frutos-frescos/978-cereja-do-fundao-igp

1 Ogłoszenie zmienione przez sprostowanie z dnia 3 kwietnia 2020 r. (Dz.U.UE.C.2020.111.8).
2 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2019.371.19

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 04/11/2019
Data ogłoszenia: 04/11/2019