Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych 1

(2019/C 371/10)

(Dz.U.UE C z dnia 4 listopada 2019 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 2  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"CEREJA DO FUNDÃO"

Nr UE: PGI-PT-02478 - 22.11.2018

ChNP ( ) ChOG (x)

1.
Nazwa

"Cereja do Fundão"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Portugalia

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Cereja do Fundão" to owoce czereśni (Prunus avium L.) przeznaczone do spożycia w stanie świeżym. Produkt posiada następujące główne cechy charakterystyczne:

-
wielkość wynosząca co najmniej 24 mm,
-
jędrność wynosząca co najmniej 60 jednostek w skali Durofel,
-
barwa opisana cyframi od 2 do 6 wg palety barw CTIFL (Centre Technique Interprofessionnel des Fruits et Legumes),
-
zawartość rozpuszczalnych substancji stałych wynosząca co najmniej 12° w skali Brixa.
3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy produkcji (uprawa i zbiory).

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Na etykiecie "Cereja do Fundão" po nazwie produktu należy umieścić napis "Indicação Geográfica Protegida" [chronione oznaczenie geograficzne] lub skrót "IGP" [ChOG].

Na etykiecie musi widnieć logo "Cereja do Fundão", które przedstawiono poniżej.

grafika

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Geograficzny obszar produkcji "Cereja do Fundão" ogranicza się do gminy Fundão, sołectw Louriçal do Campo i Lardosa (gmina Castelo Branco) oraz sołectw Ferro i Peraboa (gmina Covilhã).

5.
Związek z obszarem geograficznym

Związek między "Cereja do Fundão" a obszarem geograficznym opiera się na renomie produktu.

Dzięki swoim cechom charakterystycznym produkt "Cereja do Fundão" cieszy się ogromną popularnością i renomą w Portugalii i za granicą, przy czym zyskał tak duże znaczenie w rolnictwie, gospodarce i gastronomii, że stał się jednym z głównych znaków rozpoznawczych tego regionu.

Czereśnie z Fundão są "wyśmienite - słodkie i soczyste o wyrazistym, dojrzałym smaku" (The Guardian, 14.8.2007), "jaskrawoczerwone, soczyste i nadzwyczaj słodkie" i "unikatowe"; szef kuchni Vítor Sobral uważa je za "doskonały produkt krajowy" (Epicur, 8.5.2017). Mimo że czereśnie uprawia się praktycznie w całym kraju, "największą sławą cieszą się prawdopodobnie owoce z Fundão" (Broteria - publikacja popularnonaukowa, 1915), a są tacy, którzy uważają Fundão za "czereśniową stolicę" Portugalii (Paulo Moreira, Pão e Vinho [Chleb i wino], 2014).

Na szczególne uznanie, jakim cieszy się w opinii portugalskich konsumentów produkt "Cereja do Fundão", wskazuje fakt, że w 1941 r. w Biuletynie Junta Nacional das Frutas [Narodowej Rady ds. Owoców] podano indywidualnie cenę czereśni "Cereja do Fundão" na rynku lizbońskim (gdzie sprzedawano je po średniej cenie 3 escudo za kilogram) w odróżnieniu od ceny innych sprzedawanych na rynku czereśni.

W 2018 r. produkt "Cereja do Fundão" zdobył nagrodę "Portugal Cinco Estrelas" w kategorii produktów naturalnych. Po przyznaniu tej nagrody stwierdzono, w oparciu o przeprowadzoną w ramach badań rynku ocenę zadowolenia konsumentów, że "położony między pasmami górskimi Estrela i Gardunha obszar to miejsce, w którym można znaleźć jeden z najsmaczniejszych krajowych przysmaków, mianowicie "Cereja do Fundão". Konsumenci doceniają słodki, świeży smak produktu spożywanego nie tylko w formie deserowego owocu, ale także pod postacią kompotów, wyrobów czekoladowych oraz czereśniowych słodyczy, ciast i likierów".

"Czereśnie te cieszą się sławą, przyciągają tłumy ludzi i generują miliony euro dla lokalnej gospodarki" (Dinheiro Vivo, 4.6.2017). Produkt "Cereja do Fundão" "zyskał wysoką rangę, zwłaszcza od czasu gdy zaczął kojarzyć się z uczestnictwem portugalskiej piłkarskiej reprezentacji narodowej w Mistrzostwach Europy, które odbyły się w Portugalii w 2004 r.". Na przestrzeni dekady "lokalna gospodarka skupiona wokół czereśni podwoiła swoją wielkość i jest obecnie warta ok. 20 mln EUR rocznie, bazując na 2 000 ha drzew czereśniowych produkujących 7 000 ton owoców, co stanowi ponad 60 % produkcji krajowej i daje 1 500 miejsc pracy". Nazwa "Cereja do Fundão" "stanowi wartość dodaną produktu, dlatego też jest on w stanie uzyskać wyższą cenę mimo zwiększenia produkowanych ilości. Z tego właśnie powodu średnia cena owoców także uległa podwojeniu i wynosi obecnie około 3 EUR za kilogram" (Pedro Manuel Saraiva, Empreendedorismo: do conceito à aplicação, da ideia ao negócio, da tecnologia ao valor [Przedsiębiorczość: od teorii do praktyki, od pomysłu do biznesu, od technologii do wartości], Imprensa da Universidade de Coimbra, wydanie 3, 2015).

Ze względu na charakterystyczne cechy obszaru geograficznego produkcji, "pierwsze czereśnie w sezonie pojawiają się tam wcześniej niż na innych obszarach i można je bez trudu sprzedać za 30-50 EUR za kilogram, zwłaszcza na rynkach eksportowych, na których realizuje się 10 % sprzedaży" (Pedro Manuel Saraiva, op. cit.). "Kiedy rozpoczyna się sezon na czereśnie, Fundão jest "jednym z pierwszych miejsc na świecie, w których te owoce są dostępne, dlatego też cena dla konsumenta jest tak wysoka, gdy "pojawiają się po raz pierwszy w roku i trafiają na eksport". Pod koniec kwietnia 2014 r. produkt "Cereja do Fundão" sprzedawano na rynku w Helsinkach za kwotę 62 EUR za kilogram (Vida Rural, 26.5.2015).

Czereśnie "Cereja do Fundão" można spożywać w stanie świeżym lub jako składnik wyrobów cukierniczych i kulinarnych, ponieważ wykorzystywane są w rozmaitych potrawach i przepisach. "»Cereja do Fundão« to jeden z najbardziej wszechstronnych produktów kulinarnych Portugalii, który pozwala puścić wodze fantazji", gdyż używany jest do produkcji takich produktów, jak tarta z czereśniami z Fundão czy wyrabianych metodą tradycyjną lodów "Cereja do Fun-dão" (Público, 14.6.2013). "Cereja do Fundão" są także wysoko cenione przez wielu szefów kuchni, o czym świadczy wywiad z docenionym gwiazdkami Michelina szefem José Avillezem (Jornal de Negócios, 20.2.2018) oraz opublikowana w 2017 r. książka Prato do Dia [Danie dnia], stanowiąca kolekcję przepisów prezentowanych przez szefową kuchni Filipę Gomes w jej autorskim telewizyjnym programie kulinarnym na kanale 24Kitchen.

"Cereja do Fundão" stanowią tło dla wielu imprez o charakterze gastronomicznym. Na poziomie regionalnym "Cereja do Fundão" "przyciągają corocznie ok. 135 000 turystów" (Expresso, 19.2.2018), zwłaszcza w związku z wydarzeniami takimi jak "Festa da Cereja do Fundão" [Festiwal "Cereja do Fundão"], na którym można popróbować nie tylko czereśni z Fundão, ale również niezliczonych produktów zawierających te owoce, a także wziąć udział w imprezach kulturalnych i turystycznych związanych z produkcją owoców (pomoc przy zbiorze czereśni, spacery w sadach czereśniowych, adoptowanie drzewek czereśniowych itd.), jak również festiwal kulinarny "Fundão, Aqui Come-se Bem - Sabores da Cereja" [Dobre jedzenie w Fundão - Smaki czereśni], który odbywa się co roku od 2004 r. Ponadto mają miejsce wydarzenia krajowe, np. "Rota Gastronómica da Cereja do Fundão" [Szlak gastronomiczny "Cereja do Fun-dão"] organizowane corocznie od 2013 r. w Lizbonie i Porto z udziałem szefów kuchni proponujących rozmaite potrawy zawierające jako składnik "Cereja do Fundão".

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia) https://tradicional.dgadr.gov.pt/pt/cat/frutos-frescos/978-cereja-do-fundao-igp

1 Ogłoszenie zmienione przez sprostowanie z dnia 3 kwietnia 2020 r. (Dz.U.UE.C.2020.111.8).
2 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024