Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2019/C 325/09)

(Dz.U.UE C z dnia 30 września 2019 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY

"Valdepeñas"

Numer referencyjny: PDO-ES-A0051-AM02

Data przekazania informacji: 24.7.2019

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Zmiana maksymalnej wydajności (pkt 5 specyfikacji produktu i pkt 1.5.2 jednolitego dokumentu) Opis i uzasadnienie

Zmieniona zostaje maksymalna wydajność z hektara:

-
odmiany winogron białych: 8 000 kg/ha i 56,00 hl/ha,
-
odmiany winogron czerwonych: 7 500 kg/ha i 52,50 hl/ha.

Plony z zarejestrowanej winnicy w pierwszym lub drugim roku po szczepieniu nie mogą być stosowane w produkcji win objętych ChNP "Valdepeñas".

Maksymalna dopuszczalna wydajność z hektara w winnicach w trzecim roku po szczepieniu jest następująca:

-
odmiany winogron białych: 3 750 kg/ha i 26,25 hl/ha,
-
odmiany winogron czerwonych: 3 000 kg/ha i 21,00 hl/ha.

W przypadku przekroczenia tej wydajności do produkcji win objętych ChNP "Valdepeñas" nie można wykorzystać żadnych plonów z uprawy winorośli na danej działce.

Uzasadnienie: w przypadku produkcji ChNP "Valdepeñas" maksymalna wydajność z hektara jest jedną z najniższych w Hiszpanii. Praktyki uprawy stosowane na przestrzeni ostatnich lat przyczyniły się do wzrostu wydajności z hektara, w dużej mierze poprzez systemy nawadniania w większości prowadzonych obecnie winnic, przejście z tradycyjnych metod uprawy, które polegały na prowadzeniu winorośli w formie głowy, na systemy prowadzenia winorośli z wykorzystaniem palikowania, a także poprzez wprowadzenie nowych odmian. Zwiększona wydajność spowodowała, że należało zmienić maksymalną wydajność z hektara zgodnie z obecną sytuacją w winnicach na obszarze, tak aby bardziej dostosować ją do produkcji na obszarach sąsiadujących.

2.
Roczna zmiana maksymalnej wydajności w związku z warunkami pogodowymi (pkt 8 specyfikacji produktu; jednolity dokument pozostaje bez zmian)

Opis i uzasadnienie

Do specyfikacji produktu dodaje się następujący przepis:

Denominación de Origen Valdepeñas Asociación Interprofesional (międzybranżowe stowarzyszenie producentów win objętych nazwą pochodzenia "Valdepeñas") może raz do roku zmienić maksymalną wydajność z hektara ustaloną w pkt 5. Maksymalną wydajność z hektara, którą wskazano w pkt 5, można zwiększyć nie więcej niż o 10 %, tj. do

8 800 kg z hektara w przypadku odmian winogron białych i 8 250 kg z hektara w przypadku odmian winogron czerwonych. W zależności od warunków w danym roku winiarskim Denominación de Origen Valdepeñas Asocia-ción Interprofesional może również obniżyć maksymalną dopuszczalną produkcję o 10 % wydajności z hektara, którą wskazano w pkt 5, tj. do 7 200 kg z hektara w przypadku odmian winogron białych i 6 750 kg z hektara w przypadku odmian winogron czerwonych.

W tych granicach w odniesieniu do danego roku winiarskiego Denominación de Origen Valdepeñas Asociación Inter-profesional może zezwolić na maksymalnie 10-procentową nadwyżkę produkcji z tytułu warunków pogodowych, tj.

9 680 kg z hektara w przypadku odmian winogron białych i 9 075 kg z hektara w przypadku odmian winogron czerwonych. Nadwyżka produkcyjna, którą uzyskano w związku z warunkami pogodowymi, nie może zostać wprowadzona do obrotu pod ChNP "Valdepeñas".

Uzasadnienie: W związku z obecnie stosowanymi systemami uprawy, które umożliwiają większy wzrost rośliny, w latach korzystnych pod względem opadów i nasłonecznienia gęstość ulistnienia winorośli umożliwia prawidłowe dojrzewanie zwiększonej liczby owoców bez spadku jakości. Jest to możliwe, ponieważ w takich warunkach cykl życia winorośli odbywa się prawidłowo.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Valdepeñas

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

5. Gatunkowe wino musujące

4.
Opis wina lub win

WINO BIAŁE

Wygląd

Szata jasnożółta z zielonkawymi lub bursztynowymi refleksami. Wino fermentowane w beczce: szata słomkowożółta ze złotymi lub zielonkawymi refleksami. Wino poddane maceracji węglowej: szata jasnożółta z zielonkawymi lub bursztynowymi refleksami. Wino dojrzewane w dębie: szata słomkowożółta ze złotymi lub zielonkawymi refleksami. Crianza: szata żółta z bursztynowymi refleksami i złotymi tonami.

Aromat

Czyste i świeże aromaty pierwotne i umiarkowanie intensywna owocowość. Wino starzejące się w beczce w beczce: złożony aromat z subtelnymi nutami beczkowymi. Wino poddane maceracji węglowej: czyste i świeże aromaty pierwotne i umiarkowanie intensywna owocowość. Wino dojrzewane dębie: złożony aromat z subtelnymi nutami beczkowymi. Crianza: umiarkowanie intensywne aromaty z nutami od wanilii do grzanki.

Smak

Łagodny, lekki i owocowy, o wyważonej strukturze. Wino starzejące się w beczce i dojrzewane w dębie: gładki, wyważony i cielisty, z długim finiszem. Wino poddane maceracji węglowej: gładki, łagodny, lekki i owocowy, o wyważonej strukturze. Crianza: gładki, wyważony i cielisty, ze średnim finiszem.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 11
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11
Minimalna kwasowość ogólna 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 10
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 180

WINO RÓŻOWE

Wygląd

Szata jasnoróżowa z czerwonymi i fioletowymi refleksami.

Aromat

Umiarkowanie intensywny aromat, czysty, świeży i owocowy, z nutami czerwonych owoców.

Smak

Mocny na podniebieniu z nutami czerwonych owoców i kwasowości od średniej do wysokiej.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 11,5
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,5
Minimalna kwasowość ogólna 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 10
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 180

WINO CZERWONE, WINO CZERWONE STARZEJĄCE SIĘ W BECZCE, WINO CZERWONE PODDANE MACERACJI WĘGLOWEJ, WINO CZERWONE DOJRZEWANE W DĘBIE

Wygląd

Szata wiśniowoczerwona/purpurowa, czysta, lśniąca, o dużej głębi. Wino fermentowane w beczce: szata wiśniowa z nutami granatu, czysta, lśniąca, o dużej głębi. Wino poddane maceracji węglowej: szata wiśniowa z nutami granatu, czysta, lśniąca, o dużej głębi. Wino dojrzewane w dębie: szata wiśniowa z nutami granatu lub fioletowymi, o dużej głębi.

Aromat

Intensywny aromat dojrzałych czerwonych owoców, typowy dla odmian użytych do produkcji. Wino fermentowane w beczce: średnio intensywne, czyste aromaty czerwonych owoców i delikatne aromaty beczkowe. Wino poddane maceracji węglowej: czyste owocowe aromaty o intensywności od średniej do wysokiej. Wino dojrzewane w dębie: złożony aromat z nutami beczkowymi.

Smak

Mięsisty, wytrawny, o wyważonej zawartości tanin, kwasowości średniej do wysokiej i przyjemnym posmaku. Wino fermentowane w beczce: czyste, średnio intensywne aromaty czerwonych owoców i lekkie aromaty beczkowe. Wino poddane maceracji węglowej: intensywny, owocowy i wyważony smak. Wino dojrzewane w dębie: łagodny, wyważony i cielisty smak z długim finiszem.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 12,5
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 12,5
Minimalna kwasowość ogólna 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 10
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 150

TRADYCYJNE WINO CZERWONE

Wygląd

Czysta, fioletowoczerwona lub granatowoczerwona szata.

Aromat

Śmiałe, owocowe wino z aromatami pierwotnymi i średnią intensywnością aromatu.

Smak

Średnia zawartość tanin, zrównoważona zawartość alkoholu/kwasowość, z długim finiszem.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 12
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 12
Minimalna kwasowość ogólna 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 10
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 150

WINO MUSUJĄCE

Wygląd

Szata jasna lub złota z lśniącymi tonami. Drobne i trwałe pęcherzyki.

Aromat

Czyste owocowe aromaty o umiarkowanej intensywności.

Smak

Szeroki i wyważony.

-
Nadciśnienie CO2 (w temperaturze 20 °C): powyżej 3,5 atmosfery.
-
Jeżeli nie podano parametrów, należy przestrzegać mających zastosowanie przepisów.
Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 11
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11
Minimalna kwasowość ogólna 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 10
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

WINA CZERWONE KLASY CRIANZA, RESERVA I GRAN RESERVA

Wygląd

Crianza: intensywnie wiśniowa szata z purpurowymi tonami. Reserva: szata granatowoczerwona z tonami ochrowymi, czysta i gładka, o średniej do dużej głębi. Gran Reserva: szata rubinowa z nutami terakotowymi, o średniej do dużej głębi.

Aromat

Crianza: czysty, mocny, intensywny aromat dojrzałych owoców, z wyróżniającymi się nutami beczkowymi. Reserva: intensywny aromat dojrzałych owoców i przypraw oraz aromaty typowe dla win dojrzewających w butelce. Gran Reserva: intensywny, złożony aromat korzenny z nutami wskazującymi na właściwe dojrzewanie w butelce.

Smak

Crianza: intensywny smak, przyjemny na podniebieniu, z nutami dojrzałych owoców, o dobrze zrównoważonej zawartości tanin, ze średnim finiszem. Reserva: intensywny aromat dojrzałych owoców i przypraw oraz aromaty typowe dla win dojrzewających w butelce. Gran Reserva: mięsisty, aksamitny, okrągły i wyważony, z długim finiszem.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 12,5
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 12,5
Minimalna kwasowość ogólna 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 10
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 150
5.
Praktyki winiarskie
a)
Podstawowe praktyki enologiczne

Szczególne praktyki enologiczne

Temperatura fermentacji win białych musi być monitorowana i nie może przekraczać 18 °C. Jeżeli w maceracji wykorzystuje się skórki owoców, należy ją przeprowadzić przez okres od jednego do sześciu dni, a temperatura maceracji może wynosić maksymalnie 25 °C.

W przypadku win różowych maceracja trwa od 12 do 48 godzin, a temperatura fermentacji nie może przekraczać 25 °C. Następnie przeprowadza się etap débourbage przy użyciu metody statycznej i zastosowaniu wolnej fermentacji; proces ten trwa co najmniej pięć dni w temperaturze kontrolowanej, która nie może przekroczyć 18 °C.

W przypadku win czerwonych moszcz maceruje się razem ze skórkami przez co najmniej 48 godzin w temperaturze kontrolowanej poniżej 28 °C.

Po décuvage i tłoczeniu dalszą fermentację przeprowadza się bez skórek w temperaturze kontrolowanej, która nie może przekraczać 25 °C.

b)
Maksymalne zbiory

Odmiany winogron białych

8 000 kg winogron z hektara

Odmiany winogron białych

56,00 hektolitrów z hektara

Odmiany winogron czerwonych

7 500 kg winogron z hektara

Odmiany winogron czerwonych

52,50 hektolitrów z hektara

Odmiany winogron białych w trzecim roku po szczepieniu

3 750 kg winogron z hektara

Odmiany winogron białych w trzecim roku po szczepieniu

26,25 hektolitrów z hektara

Odmiany winogron czerwonych w trzecim roku po szczepieniu

3 000 kg winogron z hektara

Odmiany winogron czerwonych w trzecim roku po szczepieniu

21 hektolitrów z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar ten znajduje się w południowej części prowincji Ciudad Real i obejmuje terytoria następujących gmin:

Valdepeñas, Santa Cruz de Mudela, Moral de Calatrava, Alcubillas, San Carlos del Valle, Torrenueva i częściowo terytoria gmin: Alhambra, Granátula de Calatrava, Montiel i Torre de Juan Abad.

7.
Główne odmiany winorośli VERDEJO

AIRÉN

CABERNET SAUVIGNON

SYRAH

TEMPRANILLO - CENCIBEL

MACABEO - VIURA

8.
Opis związku lub związków

Suchy klimat kontynentalny i dominacja gleb wapiennych, które występują na obszarze produkcji, powodują, że rosnącym tu winoroślom brakuje wody. W związku z tym dają one mniej owoców, ale bardziej dojrzałych. Gleby wapienne (które charakteryzują się wysokim pH od 7,5 do 8,5) umożliwiają łatwą penetrację korzeni, odbijają promienie słoneczne i stanowią rezerwuar ciepła słonecznego w porze nocnej. Są to dobre warunki do produkcji dobrze zbudowanych, złożonych i eleganckich win czerwonych.

Pod koniec lata wysokie temperatury stają się łagodniejsze, umożliwiając powolniejsze dojrzewanie końcowe, co sprzyja powstawaniu związków polifenolowych i zachowaniu aromatów.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych.

Rodzaj wymogów dodatkowych:

dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania.

Opis wymogu:

w przypadku gatunkowego wina musującego objętego ChNP "Valdepeñas" na etykietach można stosować określenia "Premium" i "Reserva".

Link do specyfikacji produktu

http://pagina.jccm.es/agricul/paginas/comercial-industrial/consejos_new/pliegos/modificacion_Pliego_Condiciones_2019_Valdepenas.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024