(2019/C 225/01)(Dz.U.UE C z dnia 5 lipca 2019 r.)
CEL NINIEJSZEGO DOKUMENTU Niniejszy dokument jest skierowany głównie do podmiotów działających na rynku pasz oraz do właściwych organów, a jego celem jest zapewnienie wytycznych w zakresie wdrażania wymagań dotyczących higieny pasz, w szczególności w odniesieniu do rejestracji zakładów paszowych.
|
UWAGA Niniejszy dokument podlega ciągłym zmianom i będzie aktualizowany w celu uwzględnienia doświadczeń i informacji przekazanych przez państwa członkowskie, właściwe organy, podmioty działające na rynku pasz oraz Dyrekcję Komisji ds. Audytów i Analiz w zakresie Zdrowia i Żywności.
|
Spis treści
Strona
1. WPROWADZENIE
2. DEFINICJE
3. OBOWIĄZKI PODMIOTÓW DZIAŁAJĄCYCH NA RYNKU PASZ
4. PRODUKCJA PIERWOTNA
4.1. Uwagi ogólne
4.2. "Niewielkie ilości" produkcji pierwotnej, o których mowa w art. 2 ust. 2 lit. d) rozporządzenia w sprawie higieny pasz
4.3. Działalność na poziomie gospodarstwa nieuznawana za produkcję pierwotną
5. DZIAŁALNOŚĆ WYŁĄCZONA Z ZAKRESU STOSOWANIA ROZPORZĄDZENIA W SPRAWIE HIGIENY PASZ
6. REJESTRACJA I ZATWIERDZANIE ZAKŁADÓW
6.1. Rejestracja zakładów
6.1.1. Rejestracja handlowców
6.1.2. Przedsiębiorstwa paszowe i sprzedaż internetowa
6.2. Zatwierdzanie zakładów
6.2.2. Zatwierdzanie zakładów na mocy prawa krajowego
7. POCZĄTEK ŁAŃCUCHA PASZOWEGO
7.1. Produkty uboczne i żywność, która nie jest już przeznaczona do spożycia przez ludzi, pochodzące z przemysłu żywności i napojów, z przeznaczeniem na materiał paszowy
7.1.1. Produkty uboczne zgodnie z dyrektywą 2008/98/WE w sprawie odpadów oraz uchylającą niektóre dyrektywy (znaną jako dyrektywa ramowa w sprawie odpadów)
7.1.2. Główne zobowiązania prawne
7.1.3. Żywność, która nie jest już przeznaczona do spożycia przez ludzi
7.2. Przykłady podmiotów, które muszą lub nie muszą zostać zarejestrowane na podstawie rozporządzenia w sprawie higieny pasz
7.2.1. Podmioty niedziałające na rynku żywności, które bezpośrednio lub pośrednio dostarczają część swojej produkcji do łańcucha paszowego, ale których główna działalność nie znajduje się w obszarze pasz
7.2.2. Zakłady spożywcze, które dostarczają część swojej produkcji do łańcucha paszowego, ale których główna działalność nie znajduje się w obszarze pasz
7.2.3. Zakłady przetwarzające produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i inne zakłady przetwórcze dostarczające pasze podmiotom działającym na rynku pasz
8. CZĘSTO ZADAWANE PYTANIA - PODMIOTY DZIAŁAJĄCE NA RYNKU PASZ
9. NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA - WŁAŚCIWE ORGANY
10. WYTYCZNE DOBREJ PRAKTYKI
10.1. Wytyczne UE
10.2. Wytyczne krajowe
ZAŁĄCZNIK I
Niewyczerpujący wykaz przepisów i kryteriów prawa krajowego ustanowionych przez niektóre państwa członkowskie w odniesieniu do niewielkich ilości, o których mowa w art. 2 ust. 2 lit. d) rozporządzenia w sprawie higieny pasz
PAŃSTWA CZŁONKOWSKIE UE
POZOSTAŁE PAŃSTWA EOG
ZAŁĄCZNIK II
Wykazy zakładów zarejestrowanych zgodnie z art. 9 rozporządzenia w sprawie higieny pasz
PAŃSTWA CZŁONKOWSKIE UE
POZOSTAŁE PAŃSTWA EOG
ZAŁĄCZNIK III
Na podstawie załącznika IV do rozporządzenia w sprawie higieny pasz dotyczącego zatwierdzania zakładów przedsiębiorstwa paszowego (zob. art. 10 rozporządzenia w sprawie higieny pasz)
1 Dz.U. L 35 z 8.2.2005, s. 1.
2 Dz.U. L 147 z 31.5.2001, s. 1.
3 Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1.
5 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
6 Dz.U. L 165 z 30.4.2004, s. 1.
7 Ze skutkiem od dnia 14 grudnia 2019 r. rozporządzenie (WE) nr 882/2004 traci moc i zostaje zastąpione rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin (Dz.U. L 95 z 7.4.2017, s. 1).
8 Dz.U. L 229 z 1.9.2009, s. 1.
9 Dz.U. L 300 z 14.11.2009, s. 1.
10 Dz.U. L 54 z 26.2.2011, s. 1.
11 W kontekście rozporządzenia w sprawie higieny pasz.
12 Dz.U. L 29 z 30.1.2013, s. 1.
13 Zawiadomienie Komisji 2018/C 133/02 (Dz.U. C 133 z 16.4.2018, s. 2).
14 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
15 Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51.
16 Właściwe organy mogą przyznać pewne odstępstwo od zakazu karmienia zwierząt futerkowych niektórymi materiałami kategorii 2 i niektórymi odpadami gastronomicznymi zgodnie z art. 18 rozporządzenia o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego.
17 Zob. rozdział 4.2 niniejszych wytycznych.
18 Art. 4 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 767/2009 stanowi, że wymagania określone w art. 15 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 stosuje się odpowiednio w odniesieniu do pasz dla zwierząt nieprzeznaczonych do produkcji żywności.
19 Art. 146 rozporządzenia (UE) 2017/625, w którym uchylono ze skutkiem od dnia 14 grudnia 2019 r. rozporządzenie (WE) nr 882/2004.
20 Zob. rozdział 6.2 niniejszych wytycznych.
21 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 225/2012 z dnia 15 marca 2012 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do zatwierdzania zakładów wprowadzających do obrotu produkty przeznaczone na paszę uzyskane z olejów roślinnych i tłuszczów mieszanych, a także w odniesieniu do wymogów szczególnych dotyczących produkcji, przechowywania, transportu i badania na obecność dioksyn olejów, tłuszczów oraz uzyskanych z nich produktów (Dz.U. L 77 z 16.3.2012, s. 1).
22 Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 226 z 25.6.2004, s. 3).
23 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 141/2007 z dnia 14 lutego 2007 r. w sprawie wymogu zatwierdzenia zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady zakładów działających na rynku pasz lub przedsiębiorstw wprowadzających do obrotu dodatki paszowe z kategorii "kokcydiostatyków i histomonostatyków" (Dz.U. L 43 z 15.12.2007, s. 9).
24 Rozporządzenie Komisji (UE) 2015/786 z dnia 19 maja 2015 r. określające kryteria dopuszczalności procesów detoksykacji stosowanych w odniesieniu do produktów przeznaczonych do żywienia zwierząt, zgodnie z dyrektywą 2002/32/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 125 z 21.5.2015, s. 10).
26 "Zamknięcie obiegu - plan działania UE dotyczący gospodarki o obiegu zamkniętym" (COM(2015) 614 final).
27 Art. 5 ust. 6 rozporządzenia w sprawie higieny pasz stanowi, że "podmioty działające na rynku pasz oraz rolnicy zaopatrują się w pasze oraz stosują pasze pochodzące wyłącznie z zakładów zarejestrowanych oraz/lub zatwierdzonych zgodnie z niniejszym rozporządzeniem".
28 Które na tym etapie nie są jeszcze uważane za "pasze".
29 Które na tym etapie nie są jeszcze uważane za "pasze".
30 Który na tym etapie nie jest jeszcze uważany za "paszę".
31 Zmienioną dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/851 z dnia 30 maja 2018 r. zmieniającą dyrektywę 2008/98/WE w sprawie odpadów. Dz.U. L 150 z 14.6.2018, s. 109.
34 dyrektywa 2002/32/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 7 maja 2002 r. w sprawie niepożądanych substancji w paszach zwierzęcych (Dz.U. L 140 z 30.5.2002, s. 10).
35 W rezultacie zmian wprowadzonych dyrektywą (UE) 2018/851, o których mowa w sekcji 7.1.3 akapit pierwszy, szczególne warunki, o których mowa w schemacie blokowym, nie mają już zastosowania.
36 Które na tym etapie nie są jeszcze uważane za "pasze".
37 Które na tym etapie nie są jeszcze uważane za "pasze".
38 Które na tym etapie nie są jeszcze uważane za "pasze".
39 Zob. Wytyczne w sprawie stosowania jako paszy żywności, która nie jest już przeznaczona do spożycia przez ludzi. Przepisy dotyczące ograniczenia produktów pochodzenia zwierzęcego w żywieniu zwierząt można znaleźć w rozporządzeniu o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego i w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 142/2011. Przepisy dotyczące zakazu stosowania paszy są określone w art. 7 rozporządzenia w sprawie TSE oraz w załączniku IV do tego rozporządzenia.
40 Zatwierdzonych zgodnie z art. 24 rozporządzenia o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego.
41 Warunki stosowania należy sprawdzić w rozdziale 4 zawiadomienia Komisji - Wytyczne w sprawie stosowania jako paszy żywności, która nie jest już przeznaczona do spożycia przez ludzi.
42 Które na tym etapie nie są jeszcze uważane za "pasze".
43 Warunki stosowania należy sprawdzić w rozdziale 3 zawiadomienia Komisji - Wytyczne w sprawie stosowania jako paszy żywności, która nie jest już przeznaczona do spożycia przez ludzi.
44 Które na tym etapie nie są jeszcze uważane za "pasze".
45 Warunki stosowania należy sprawdzić w rozdziale 4 zawiadomienia Komisji - Wytyczne w sprawie stosowania jako paszy żywności, która nie jest już przeznaczona do spożycia przez ludzi.
46 Zgodnie z odstępstwami określonymi w sekcji 4 część II załącznika X do rozporządzenia (UE) nr 142/2011, jeżeli zezwoli na to właściwy organ.
47 Warunki stosowania należy sprawdzić w rozdziale 3 zawiadomienia Komisji - Wytyczne w sprawie stosowania jako paszy żywności, która nie jest już przeznaczona do spożycia przez ludzi.
48 "Summary Report Standing Committee PAFF 17-18 December 2009"("Sprawozdanie podsumowujące Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, 17-18 grudnia 2009 r.") - pkt 6. Sprawy różne
49 "Summary Report Standing Committee PAFF 19/20 May 2014" ("Sprawozdanie podsumowujące Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz z dnia 19-20 maja 2014 r.") - pkt A.06.
50 Zob. szczegółowe wyjaśnienie w rozdziale 4.3 Wytycznych w sprawie stosowania jako paszy żywności, która nie jest już przeznaczona do spożycia przez ludzi.
51 Summary report of the Standing Comittee on Plants, Animals, Food and Feed held in Brussels on 15 September 2014-16 September 2014 (section animal nutrition) (Sprawozdanie podsumowującego Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, który odbył się w Brukseli w dniach 15-16 września 2014 r. (sekcja ds. żywienia zwierząt)) - pkt A.09.
52 Artykuł 5 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 767/2009 stanowi, że wymagania określone w art. 18 i 20 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 oraz art. 4 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 183/2005 stosuje się odpowiednio w odniesieniu do pasz dla zwierząt niewykorzystywanych do produkcji żywności.
56 Zawiadomienie Komisji w sprawie wspólnotowych wytycznych dobrej praktyki (2016/C 418/02). Dz.U. C 418 z 12.11.2016, s. 2.
58 Powiadomienie o wspólnotowych wytycznych dobrej praktyki (2007/C 64/04). Dz.U. C 64 z 20.3.2007, s. 17.
60 Zawiadomienie Komisji w sprawie wspólnotowych wytycznych dobrej praktyki (2018/C 128/03). Dz.U. C 128 z 11.4.2018, s. 3.
62 Zawiadomienie Komisji w sprawie wspólnotowych wytycznych dobrej praktyki (2016/C 418/02). Dz.U. C 418 z 12.11.2016, s. 2.
67 Zawiadomienie Komisji w sprawie wspólnotowych wytycznych dobrej praktyki (2016/C 418/02). Dz.U. C 418 z 12.11.2016, s. 2.
72 Oraz Norwegię jako państwo EOG.
74 Krajowy system rejestracji gruntów rolnych.
75 Zwierzę lub grupa zwierząt tego samego gatunku o masie nieprzekraczającej 500 kg.