Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2015/C 390/08)

(Dz.U.UE C z dnia 24 listopada 2015 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/ CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA

Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012

"BAYERISCHES BIER"

Nr UE: DE-PGI-0117-01220 - 4.4.2014

ChNP () ChOG (X)

1.
Grupa składająca wniosek i mająca uzasadniony interes

Bayerischer Brauerbund e.V.

Oskar-von-Miller-Ring 1

80333 München

DEUTSCHLAND

Tel. +49 892866040

E-mail: brauerbund@bayerisches-bier.de

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Niemcy

3.
Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany
-
Nazwa produktu
-
[X] Opis produktu
-
□ Obszar geograficzny
-
□ Dowód pochodzenia
-
□ Metoda produkcji
-
□ Związek
-
[X] Etykietowanie
-
[X] Inne (przepisy krajowe/organy kontroli)
4.
Rodzaj zmian
-
Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
-
[X] Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, dla których jednolity dokument (lub dokument mu równoważny) nie został opublikowany, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
5.
Zmiany
b.
Opis produktu
1.
W poniższych gatunkach piwa wprowadzono wymienione zmiany:
Piwo beczkowe
Barwa (EBC): zamiast 5-15 5-20 jednostek
Substancje goryczkowe (EBC): zamiast 25-30 10-30 jednostek
Jasne/leżakowe
Substancje goryczkowe (EBC): zamiast 8-25 10-25 jednostek
Pils
Zawartość alkoholu w % obj.: zamiast 4,0-5,5 4,5-6,0
Substancje goryczkowe (EBC): zamiast 25-45 30-40 jednostek
Eksportowe
Zawartość alkoholu w % obj.: zamiast 4,5-5,5 4,5-6,0
Barwa (EBC): zamiast 10-50 5-65 jednostek (jasno-ciemne)
Ciemne
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej w %: zamiast 11,0-12,5 11,0-14,0
Zawartość alkoholu w % obj.: zamiast 4,5-5,5 4,5-6,0
Barwa (EBC): zamiast 40-60 40-65 jednostek
Substancje goryczkowe (EBC): zamiast 20-35 15-35 jednostek
Piwo czarne
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej w %: zamiast 11,0-12,5 11,0-13,0
Zawartość alkoholu w % obj.: zamiast 5,0-5,5 4,5-6,0
Barwa (EBC): zamiast 60-120 65-150 jednostek
Substancje goryczkowe (EBC): zamiast 10-30 15-40 jednostek
Piwo marcowe
Zawartość alkoholu w % obj.: zamiast 4,5-6,0 5,0-6,5
Koźlak
Zawartość alkoholu w % obj.: zamiast 6,0-8,0 6,0-8,5
Barwa (EBC): zamiast 10-120 7-120 jednostek (jasno-ciemne)
Koźlak podwójny
Zawartość alkoholu w % obj.: zamiast 6,0-8,5 7,0-9,5
Barwa (EBC): zamiast 10-120 10-150 jednostek (jasno-ciemne)
Piwo beczkowe pszeniczne
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej w %: zamiast 7,0-8,5 7,0-9,0
Substancje goryczkowe (EBC): zamiast 6-20 5-20 jednostek
Piwo pszeniczne
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej w %: zamiast 11,0-14,0 11,0-13,5
Zawartość alkoholu w % obj.: zamiast 4,0-5,5 4,5-5,5
Barwa (EBC): zamiast 10-60 5-65 jednostek (jasno-ciemne)
Klarowne piwo pszeniczne
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej w %: zamiast 11,0-13,0 11,0-13,5
Barwa (EBC): zamiast 6-18 5-18 jednostek
Substancje goryczkowe (EBC): zamiast 10-20 5-20 jednostek
Piwo dymione
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej w %: zamiast 12,0-14,5 11,0-14,5
Zawartość alkoholu w % obj.: zamiast 5,0-6,0 4,5-6,0
Barwa (EBC): zamiast 40-60 30-60 jednostek
Piwo piwniczne/piwo niefiltrowane typu kellerbier
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej w %: zamiast 11,0-13,0 11,0-13,5
Zawartość alkoholu w % obj.: zamiast 4,0-5,5 4,5-6,0
Barwa (EBC): zamiast 10-30 5-60 jednostek
Substancje goryczkowe (EBC): zamiast 10-30 10-35 jednostek

Uzasadnienie:

Ankieta, którą wypełniły zakłady należące do naszego zrzeszenia, wskazuje na to, że konieczne stało się dopasowanie wartości, co wynika z faktu uczestnictwa wielu browarów w systemie kontroli zgodnie z rozporządzeniem nr 1151/2012. W ścisłej współpracy z zakładami należącymi do naszego zrzeszenia przeprowadzono w międzyczasie szeroko zakrojoną akcję ustalania odpowiednich wartości fermentacji górnej i dolnej w odniesieniu do wszystkich gatunków piwa zgłoszonych Bawarskiemu Zrzeszeniu Piwowarskiemu; jej wyniki są już dostępne i to one są podstawą zmian zgłoszonych we wniosku.

Do tego dochodzi fakt, że w ostatnich latach osiągnięto ogromny postęp (zarówno agronomiczny, jak i jakościowy) w hodowli surowców rolniczych koniecznych do produkcji piwa (słodu i chmielu). Osiągnięcia w zakresie hodowli - w połączeniu z nowoczesną techniką piwowarską - wpływają przede wszystkim na wartości odnoszące się do zabarwienia i goryczki opisanych piw. Zmiana procesu warzenia piwa ma oczywiście wpływ na analityczne parametry gotowego piwa.

2.
Dodać należy następujące zdanie:

"Podane wartości objęte są analitycznymi granicami tolerancji uregulowanymi w prawodawstwie i uznanymi przez właściwe bawarskie organy nadzoru środków spożywczych.".

Uzasadnienie:

Stwierdzenie to jest konieczne do celów wyjaśnienia w odniesieniu do organów kontrolnych oraz danych przedsiębiorstw.

h.
Etykietowanie:

Poniższy tekst zmienia dotychczasowy poprzez zastąpienie określenia "gatunek piwa" określeniem "rodzaj piwa":

"Znakowanie piwa odnosi się do rodzaju piwa wymienionego w lit. b) w połączeniu z określeniem »Bayerisches Bier«".

Uzasadnienie:

Użycie określenia "gatunek piwa" (Biergattung), które zgodnie z § 3 rozporządzenia piwnego obejmuje piwo o niskiej zawartości ekstraktu brzeczki podstawowej lub piwo mocne, było błędem.

Oznaczenie "Bayerisches Bier" stosuje się w praktyce - prawidłowo - w odniesieniu do rodzaju piwa (np. jasne, leżakowe, pszeniczne).

i.
Inne:
1.
Przepisy krajowe

Wymogi krajowe uzupełnia się słowami "rozporządzenie piwne" (Bierverordnung).

Uzasadnienie:

Przy składaniu pierwotnego wniosku popełniono przeoczenie, nie podając rozporządzenia piwnego z dnia 2 lipca 1990 r. Podanie rozporządzenia piwnego jest konieczne ze względu na kompletność wniosku, ponieważ rozporządzenie to reguluje kwestie ochrony określenia "piwo" oraz identyfikacji gatunków piwa.

2.
Organy kontroli:

Do celów kontroli producentów:

Nazwa: Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft

Institut für Ernährungswirtschaft und Märkte

Adres: Menzinger Str. 54, 80638 München, DEUTSCHLAND

Telefon: +49 89178000

Faks: +49 8917800313

Do celów kontroli nadużyć:

Nazwa: Bayerisches Staatsministerium für Umwelt und Verbraucherschutz

Adres: Rosenkavalierplatz 2, 81925 München, DEUTSCHLAND

Telefon: +49 89921400

Faks: +49 8992142266

Uzasadnienie:

Należy uaktualnić nazwy i adresy jednostek państwowych odpowiedzialnych za kontrolę produkcji i nadużyć. Należy skreślić odesłanie do Lacon GmbH. W Bawarii producenci mogą obecnie wybierać między jedną z kilku dopuszczonych jednostek kontroli.

JEDNOLITY DOKUMENT

"BAYERISCHES BIER"

Nr UE: DE-PGI-0117-01220 – 4.4.2014

ChNP ( ) ChOG (X)

1.
Nazwa lub nazwy

"Bayerisches Bier"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Niemcy

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 2.1. Piwa

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
Piwo beczkowe
fermentacja dolna
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej w %: 7,0-9,0
Zawartość alkoholu w % obj.: 2,5-3,5
Barwa (EBC): 5-20 jednostek
Substancje goryczkowe (EBC): 10-30 jednostek
pełne w smaku, aksamitne i musujące, o zawartości alkoholu i kalorii niższej niż w przypadku piwa pełnego
Jasne/leżakowe
fermentacja dolna
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej w %: 11,0-12,5
Zawartość alkoholu w % obj.: 4,5-5,5
Barwa (EBC): 5-20 jednostek
Substancje goryczkowe (EBC): 10-25 jednostek
lekko korzenne, lekkie, pełne w smaku, łagodne
Pils
fermentacja dolna
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej w %: 11,0-12,5
Zawartość alkoholu w % obj.: 4,5-6,0
Barwa (EBC): 5-15 jednostek
Substancje goryczkowe (EBC): 30-40 jednostek
wyrazista, lekko gorzkawa goryczka chmielowa
Eksportowe
fermentacja dolna
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej w %: 12,0-13,5
Zawartość alkoholu w % obj.: 4,5-6,0
Barwa (EBC): 5-65 jednostek (jasno-ciemne)
Substancje goryczkowe (EBC): 15-35 jednostek
pełna w smaku, łagodna goryczka
Ciemne
fermentacja dolna
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej w %: 11,0-14,0
Zawartość alkoholu w % obj.: 4,5-6,0
Barwa (EBC): 40-65 jednostek
Substancje goryczkowe (EBC): 15-35 jednostek
o aromacie słodowym, pełne w smaku
Piwo czarne
fermentacja dolna
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej w %: 11,0-13,0
Zawartość alkoholu w % obj.: 4,5-6,0
Barwa (EBC): 65-150 jednostek
Substancje goryczkowe (EBC): 15-40 jednostek
o palonym zapachu, lekkim aromacie słodowym i z goryczką chmielową
Piwo marcowe
fermentacja dolna
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej w %: 13,0-14,5
Zawartość alkoholu w % obj.: 5,0-6,5
Barwa (EBC): 7-40 jednostek
Substancje goryczkowe (EBC): 12-45 jednostek
wyraziście słodowe z lekką goryczką chmielową
Koźlak
fermentacja dolna
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej w %: 16,0-18,0
Zawartość alkoholu w % obj.: 6,0-8,5
Barwa (EBC): 7-120 jednostek (jasno-ciemne)
Substancje goryczkowe (EBC): 15-40 jednostek
o pełnym smaku, wyraziście słodowe, z delikatną nutą chmielu
Koźlak podwójny
fermentacja dolna
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej w %: 18,0-21,0
Zawartość alkoholu w % obj.: 7,0-9,5
Barwa (EBC): 10-150 jednostek (jasno-ciemne)
Substancje goryczkowe (EBC): 15-35 jednostek
bardzo pełne w smaku, wyraziście słodowe, z delikatnym odcieniem karmelu
Piwo beczkowe pszeniczne
fermentacja górna
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej w %: 7,0-9,0
Zawartość alkoholu w % obj.: 2,5-3,5
Barwa (EBC): 7-30 jednostek
Substancje goryczkowe (EBC): 5-20 jednostek
musujące, o zapachu drożdży
Piwo pszeniczne
fermentacja górna
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej w %: 11,0-13,5
Zawartość alkoholu w % obj.: 4,5-5,5
Barwa (EBC): 5-65 jednostek (jasno-ciemne)
Substancje goryczkowe (EBC): 10-30 jednostek
o zapachu pszenicznym, owocowe, z lekkim aromatem słodowym
Klarowne piwo pszeniczne
fermentacja górna
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej w %: 11,0-13,5
Zawartość alkoholu w % obj.: 4,5-5,5
Barwa (EBC): 5-18 jednostek
Substancje goryczkowe (EBC): 5-20 jednostek
o zapachu pszenicznym, rześkie
Piwo dymione
fermentacja dolna
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej w %: 11,0-14,5
Zawartość alkoholu w % obj.: 4,5-6,0
Barwa (EBC): 30-60 jednostek
Substancje goryczkowe (EBC): 20-30 jednostek
o pełnym smaku i dymione
Piwo piwniczne/piwo niefiltrowane typu kellerbier
fermentacja dolna
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej w %: 11,0-13,5
Zawartość alkoholu w % obj.: 4,5-6,0
Barwa (EBC): 5-60 jednostek
Substancje goryczkowe (EBC): 10-35 jednostek
z lekką goryczką chmielową, niefiltrowane, nisko nagazowane, o niskim nasyceniu dwutlenkiem węgla
Piwo lodowe
fermentacja dolna
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej w %: 11,0-13,0
Zawartość alkoholu w % obj.: 4,5-5,0
Barwa (EBC): 5-20 jednostek
Substancje goryczkowe (EBC): 10-25 jednostek
bardzo łagodne, bardzo aksamitne

Podane wartości objęte są analitycznymi granicami tolerancji uregulowanymi w prawodawstwie i uznanymi przez właściwe bawarskie organy nadzoru środków spożywczych.

3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Stosuje się głównie wysokiej jakości surowce krajowe z Bawarii (woda, chmiel, słód). Chmiel i słód podlegają tradycyjnie stałej kontroli jakości prowadzonej przez instytuty naukowe, np. Technische Universität München-Weihenstephan.

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Cały proces produkcji wyrobu odbywa się w wyznaczonym obszarze geograficznym.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Znakowanie piwa odnosi się do rodzaju piwa wymienionego w pkt 3.2 w połączeniu z określeniem "Bayerisches Bier".

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Wolne Państwo Bawaria podzielone jest na 7 rejencji.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Jakość i renoma "Bayerisches Bier" wynikają z wiekowej tradycji piwowarskiej zgodnej z bawarskim prawem czystości z 1516 r. Od XV w. istnieje wiążący, ustawowy opis procesu produkcji. Od stuleci bawarscy piwowarzy rozwijają swą wiedzę fachową, tworząc wiele przeróżnych przepisów warzenia piwa; doprowadziło to do unikatowej w skali światowej różnorodności rodzajów piwa. Bawaria jest kolebką piwa pszenicznego i szczyci się największym na świecie browarem piwa pszenicznego. Weihenstephan jest siedzibą najbardziej renomowanych instytucji browarniczych na świecie. Ze względu na wielowiekową tradycję piwowarską oraz wiążącą się z nią różnorodność rodzajów piwa "Bayerisches Bier" cieszy się powszechnie dużym uznaniem konsumentów, co spowodowane jest między innymi tym, że w procesie produkcji stosuje się głównie wysokiej jakości surowce z Bawarii.

Wnioski, do których doszły organy UE w ramach uproszczonego postępowania w odniesieniu do związku między renomą piwa a określeniem "Bayerisches Bier", zostały zbadane i potwierdzone przez Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej w postępowaniu C-343/07.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

https://register.dpma.de/DPMAregister/geo/detail.pdfdownload/40790

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2015.390.25

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 24/11/2015
Data ogłoszenia: 24/11/2015