(2015/C 156/08)(Dz.U.UE C z dnia 12 maja 2015 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku na podstawie art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
SPECYFIKACJA PRODUKTU DOTYCZĄCA GWARANTOWANEJ TRADYCYJNEJ SPECJALNOŚCI
"HOLLANDSE MAATJESHARING"/"HOLLANDSE NIEUWE"/"HOLLÄNDISCHER MATJES"
NR WE: NL-TSG-0007-01178 - 06.11.2013
Wszystkie metody prowadzą do powstania dobrego produktu o nazwie "Hollandse maatjesharing"/"Hollandse Nie-uwe"/"Holländischer Matjes".
Zamrażanie jest wymagane rozporządzeniem (WE) nr 853/2004.
"Hollandse maatjesharing"/"Hollandse Nieuwe"/"Holländischer Matjes" może być sprzedawany niefiletowany lub w postaci filetów. "Hollandse maatjesharing"/"Hollandse Nieuwe"/"Holländischer Matjes" może być filetowany ręcznie lub mechanicznie po zakończeniu procesu dojrzewania trwającego 1-7 dni i przebiegającego w temperaturze 0-4 °C. W przypadku ryby wypatroszonej proces dojrzewania może odbywać się przed zamrożeniem lub po nim.
Kontrola
Tradycyjna kontrola (dojrzałego) "Hollandse maatjesharing"/"Hollandse Nieuwe"/"Holländischer Matjes" przez sprzedawców ryb przebiega następująco:
Tradycyjnie nowy połów sprawdzany jest wcześniej, podczas aukcji pierwszej kadzi. Każdy sprzedawca ryb sprawdza jednak nadal zakupione przez siebie "Hollandse maatjesharing"/"Hollandse Nieuwe"/"Holländischer Matjes" w ten sam sposób.
Oprócz tego przeprowadzane są kontrole wyrywkowe, podczas których sprawdza się: