(2015/C 143/04)(Dz.U.UE C z dnia 30 kwietnia 2015 r.)
Na podstawie art. 9 ust. 1 lit. a) tiret drugie rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 1 w Notach wyjaśniających do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej 2 wprowadza się następujące zmiany:
Na stronie 155, po tabeli należącej do pkt 3 uwagi dodatkowej 1 do działu 30, dodaje się nowy pkt 4 w brzmieniu:
"4. Zalecane dzienne spożycie (ZDS) egzogennych aminokwasów dla osób dorosłych o masie 70 kg, zgodnie ze wspólnymi konsultacjami ekspertów WHO, FAO i UNU z 2007 r.
Egzogenny aminokwas |
ZDS (mg) |
Histydyna |
700 |
Izoleucyna |
1 400 |
Leucyna |
2 730 |
Lizyna |
2 100 |
Metionina + cysteina |
1 050 |
Cysteina |
287 |
Metionina |
728 |
Fenyloalanina + tyrozyna |
1 750 |
Treonina |
1 050 |
Tryptofan |
280 |
Walina |
1 820 |
Zalecane dzienne spożycie (ZDS) niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych dla osób dorosłych o masie 70 kg, zgodnie ze wspólnymi konsultacjami ekspertów WHO, FAO i UNU z 2007 r.
Rodzaje niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych |
Nazwa niezbędnego nienasyconego kwasu tłuszczowego |
ZDS (g) |
wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 |
kwas linolenowy (ALA) |
2 |
długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 |
EPA plus DHA |
0,25 |
wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-6 |
kwas linolowy |
10" |
1 Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1).
2 Dz.U. C 76 z 4.3.2015, s. 1.